Pagina 1 van 2

Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 11:20
door Syrae
onze "Superheldhond" Bolke Is nu bijna 4 maanden. Ik wil graag dat hij met de tijd met mij meegaat "hardlopen"(<--snelwandelen met mijn gewicht ;))

Nu ben ik het type mens wat nieuwe dingen lang van tevoren in den treure onderzoekt en zo ook hardlopen met de hond.

Ik lees zo veel tegenstrijdige informatie over wat er allemaal goed en gezond Is voor puppy's qua beweging dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

We houden ons redelijk aan de 1 minuut per week regel en wandelen zeker 4 x met onze pup, nu dus ongeveer 16 minuten per x. Soms wat langer maar dat Is bij los lopen als hij zelf z'n tempo kan bepalen.

Nu lijkt die beperkende regel gestoeld te zijn op 2 in mijn ogen van matige kwaliteit zijnde onderzoeken. Daarbij opgeteld het feit dat heel veel gewrichtsproblemen van jaren terug terug te brengen zijn op teveel calcium in de puppyvoeders brengt mij aan het twijfelen aan de houdbaarheid van deze adviezen.
Even logisch nadenkend weet ik dat je voor gezonde spierontwikkeling beweging nodig hebt en dat botten en kraakbeen zich versneld ontwikkelen als er meer druk op Is (groei = gewichtstoename = druk en beweging = druk)

Tegelijkertijd Is overmatig bewegen slecht. Daarvoor hoeven we eigenlijk alleen maar te kijken naar de lichamelijke klachten die bijvoorbeeld de top turnsters uit Oostbloklanden ontwikkelen. Nu zijn dergelijke sporten een gigantische slijtage slag op topniveau maar ik ga van mijn jonge pup uiteraard geen voor hem vergelijkbare lichamelijke prestaties verwachten.

Ik wil graag weten hoe jullie over deze materie denken.

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 12:32
door Lil
Ik ga er met mijn boeren niet onderbouwde verstand vanuit dat hoe het dier van nature beweegt het gezondste is. Dus het tempo waarin jouw hond uit zichzelf het liefste beweegt en het langste kan volhouden. Hierbij speelt ondergrond ook een belangrijke factor. Asfalt is niet gezond voor mens en dier om op te lopen omdat het heel stug is. Bosgrond waarin je niet wegzakt veert. Zand kan voor heel veel weerstand zorgen en hoge belasting etc etc etc.

Sorry dat is dus geen concreet antwoord op je vraag.

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 12:40
door hannabelgje
Als je op röntgenfoto's ziet hoe het skelet van zo'n jonge hond eruit ziet ben ik nog steeds erg geneigd om de 5 minuten regel aan te houden. Ze kunnen als ze volgroeid zijn nog lang genoeg rennen en gek doen.

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 13:43
door Siberienne
In het Nederlands tijdschrijft "Dier en arts" is in 2014 een nieuwe richtlijn bewegen voor pups gepubliceerd. Helaas zit daar copyright op maar een goede samenvatting staat o.a hier :http://www.dierenkliniekdierbaar.nl/beh ... srichtlijn

Dit artikel is oa geschreven door Marcel Nijland (fysiotherapeut) die ook een leuk boek heeft geschreven over het bewegingsapparaat van de hond: "Over groeistuipen en mijlpalen" maar helaas is dat uitverkocht. Hij geeft wel regelmatig lezingen trouwens in den lande.

Ik ben er zelf een sterke voorstander van te kijken naar wat de individuele hond aankan: richtlijnen zijn leuk maar had ik me daar met Shadow aan gehouden waren we allemaal knettergek geworden. Het was nogal een actieve pup (ahum). Hoewel... pup... die was met 5 maanden al net zo atletisch en gecoordineerd als nu, terwijl broeder Spot toen een slungel van hier tot Tokio was. (ter illustratie: op een gegeven moment kwam hij het huis in sprinten, sprong op de eetttafel, er weer af over de bank op de salontafel, ik weet niet meer precies hoe oud hij was, wel dat ik met open mond op de bank zat... ik denk een maandje of 6...
Ik heb mij dus niet aan minuten regels gehouden, veel meer gekeken naar wat ze zelf aankonden. En was het een dag wat meer, dan de dag erna wat minder. Omdat ik twee pups tegelijk had (don't try this at home) hebben ze ook veel samen gestoeid. Daar heb ik wel paal en perk aan gesteld omdat de ene meer energie had dan de andere.

Ik zou zelf het vooral heel erg leuk houden met een pup, meer focussen op waar je hem aan wil wennen (in ons geval met sledehonden sport beginnen we bv eerst met wennen aan een harnas, dan met wennen aan een gevoel dat er iets getrokken mag worden, commando's aanleren zoals rechts, links, rechtdoor en een leren om zichzelf behendig uit een lijn te manouvreren als die om een pootje zit, dat soort dingen). Echt met minuutjes opbouwen. Ik heb tnt 3 pups opgevoed waarvan er 2 totaal geen problemen hadden of hebben gehad met gewrichten oid. De 3e zijn we wel veel mee bezig geweest maar zijn skelet is prima op de foto's, daar zit het probleem mn op gebied van coordinatie en spieren. Als ik nog ooit zo'n slungel pup in handen zou krijgen, zou ik vooral veel coordinatie oefeningen doen - op natuurlijke wijze. Dus samen door het bos struinen met klimmen en klauteren over takjes, mul zand, stappen over ongelijke oppervlakken.

En wat betreft dat skelet: een skelet ontwikkelt zich juist door belasting. Het is geen statisch weefsel he, bot wordt continu aangemaakt en afgebroken. Het vormt zich en wordt steviger door belasting. Datzelfde geldt voor banden en spieren en pezen. Een vriendin van mij heeft een echt grote hond, van een goede fokker, hield zich aan alle regels tot de hond een keer te ver liep. Toen meteen kreupel. Bleek toch een lichte vorm van HD te zijn. Door - onder begeleiding van een dierenarts - MEER te gaan doen, is het spiercorset nu zodanig verstevigd dat er voorlopig iig geen operatie meer nodig is.

Persoonlijk denk ik dat de oude richtlijn te voorzichtig is, dat honden best meer kunnen op jonge leeftijd, mits het met beleid gebeurt. Ik zou oppassen met gladde vloeren, geforceerd springen, apporteren van balletjes (ooit vertraagde film gezien van de krachten die daarbij op gewrichten komen, nou da's kwalijker dat met beleid een trapje op en af lopen) en ook met lange stukken in gedwongen tempo op harde ondergrond (dwz draven naast de fiets op asfalt). Meer kwaliteit van beweging dan kwantiteit. Het gaat er in mijn ogen namelijk ook om HOE een hond beweegt. Pas als dat soepel en goed gaat, kun je uit gaan breiden. En het kan ook zijn dat er in de groeifase een moment komt dat je weer even een stap terug moet doen (bijvoorbeeld als de achterpoten ineens langer lijken dan de voorpoten, of alles alle kanten uitvliegt... )

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 13:51
door Siberienne
Overigens; de topturnsters zijn wel een mooi voorbeeld: daar wordt gestreefd naar een ideaal dat nou niet echt in overeenstemming is met hoe een mens in elkaar zit en worden debiele trainingsmethodes gebruikt: tussen twee banken hangen met gewichten op je rug om een gewricht verder te laten bewegen is nou niet echt "normaal bewegen".

Ik zou eerder denken: kijk eens naar Afrikaanse kinderen die naar school rennen. Die hebben heel wat minder loopblessures dan de volwassenen die hier met hun turboschoenen een stadsmarathon gaan lopen (ook voor een mens is eenzijdig bewegen op een harde ondergrond niet echt gezond, zeker lange rechte asfalt wegen zijn we ook niet voor gemaakt)
En in het kader van "wist je dat" slijtage van heupen komt in Azie vrijwel niet voor, ook niet bij oude mensen. In het westen is het een epidemie. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat we hier niet meer weten HOE we horen te lopen als mensen. De meeste mensen die lopen bewegen vanuit hun rug, buigen bijna niet de heup. Die verstijft (oa ook door het vele zitten) en wordt daardoor onvoldoende gesmeerd = artrose. (effe kort door de bocht he, het is een honden forum). Mijn punt: slijtage onstaat niet zozeer door gebruik maar door verkeerd gebruik of juist te weinig beweging. Ik houd dan ook mijn hard vast voor de jonge generatie die klachten heeft als een "gameboy rug'

(((Stapt van haar spreekstoel en gaat weer aan het werk))) ;-)

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 15:37
door Shanti en co
Wij hebben ons met Boeke totaal niet aan die minuten regel gehouden. Hadden we dat wel gedaan had hij heerlijk door huis gerend op de houten vloer en tegels en dat is heel wat schadelijker.
Wij hebben er gewoon op gelet of hij tijdens het wandelen moe was, toen hij nog echt een pup was gebeurde dat soms maar na een maand of 4 is dat volgens mij niet meer voor gekomen. Hij liep met een half jaar al zo een uur mee zonder daarna moe te zijn, tuurlijk hij ging wel lekker slapen maar als je opstond stond hij gelijk naast je met een enthousiaste blik. :D

Hier is een mooi artikel over beweging bij pups door Marcel Nijland. Zijn boek over groeipijnen en mijlpalen is inderdaad ook een aanrader, onze bibliotheek had die.
En wat info over hoe HD ontstaat, niet echt over beweging bij pups maar het is wel een interessant stuk. [url-http://www.instituteofcaninebiology.org ... dysplastic]How do hips become dysplastic?[/url].

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 15:45
door Syrae
je haalt dezelfde punten aan als die ik noem ;) spieren botten en pezen ontwikkelen zich door gebruik en extreem en onnatuurlijke lichamelijke prestaties als topturnen zijn een slijtageslag voor het lichaam.

Spelen met een balletje doet Bolke zelf dus dat mag hij van mij. Trap oplopen niet meer want het gaat in een stormende beweging en niet lekker rustig.

Met rennen zullen we mettertijd eens rustig kijken naar hoe het met hem gaat en voornamelijk onverhard en draven, dank voor die tip!

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 15:50
door Syrae
dat artikel Was ik idd al tegen gekomen :)

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 16:32
door Siberienne
Ik zat het artikel van MN uit de andere link even door te lezen en kwam deze zin tegen: "Het is goed om pups vanaf jonge leeftijd in moeilijke terreinomstandigheden te laten lopen zodat ze leren hun activiteiten af te stemmen op de omstandigheden." en ik kreeg ineens een deja vu van Janouk (mijn vorige husky) die behendig & hard door de sneeuw de helling af racete met de Shadow en Spot (toen nog jonkies) en los achteraan. Uiteraard gingen die in de diepe zachte sneeuw de eerste keer over de kop. (en ik zweer je dat Janouk stond te grijnzen beneden... )

Een paar maand later liep Shad (los dus) achter mijn vriend op langlaufski's de helling af. Mijn vriend had zijn GPS aanstaan en kwam op een topsnelheid van 35 km/uur... Klein racemonsterke ;D

Ik vind het trouwens wel een prachtig Stabijtje dat je hebt!

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 18:15
door Syrae
Ja leuk hè! En dat voor een stabijna ;D

Hij wil zo graag met ons rennen nu al. Wel los in de achtertuin enzo. Hij racet er rondjes doorheen, springt over vanalles en nog wat en probeert ons uit te dagen mee te doen.
Wat dat betreft wel een leuke achtertuin, hij Is namelijk nog niet af dus we hebben gras, modder, ongelijke stenen en een houten verhoogd ding waar we kunnen zitten.

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 18:38
door Kaela
Loop jij zelf al hard of begin je daar zelf ook net mee?

Ik vind beweging als mee hardlopen en naast de fiets heel waardevol en daar kan naar mijn mening echt als wel voor de 1ste verjaardag mee begonnen worden. Alles staat en valt met de ondergrond, intensiteit en duur, afgestemd op jou pup. En dat kan jij het beste zien. Je zal je aan hem aan moeten passen, rustig opbouwen zodat hij er in kan groeien. Hem hersteltijd gunnen lijkt me minstens zo belangrijk als de mate van inspanning. Herstellen is enorm belangrijk voor een jong lijf.

Dus ja ik ben ook niet heel concreet in mijn antwoord. Je zult het moeten ervaren en zien hoe het gaat.

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 18:43
door Syrae
ik loop sinds vorig jaar. Inmiddels red ik 20 minuten onafgebroken in een tempo van een km of 9 per uur dus das niet snel.

Heb ergens Online een canicross schema gevonden waarin ze in een week of 12 opbouwen naar 5 km. Was van plan dat te gaan volgen maar er dan 2x zo lang over te doen door elke week 2x te lopen en dan goed naar Bolke te kijken om te zien hoe hem dat afgaat. Ik kan altijd nog alleen lopen als het nodig Is, hij hoeft niet meteen in mijn trainingen mee

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 19:11
door Kaela
Als hij nu 4 maanden is en je wil in 10 weken naar 5 km, is hij 6,5 maand als je zover bent. Dat lijkt me niet handig, 4 maanden is nog wel heel erg jong om naar zo'n afstand toe te werken.. Daar had ik wat overheen gelezen. Ik zou persoonlijk dan nog even een maandje of wat wachten en hem lekker vrij laten bewegen.

Wat wordt er bij canicros eigenlijk geadviseerd qua leeftijden? Dat lijkt me een prima richtlijn geven.

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 19:14
door Syrae
Nee niet nu beginnen! Ben me alvast aan het inlezen enzo :) en 12 weken x2 Is 24 :biggrin2:

Dacht zo met 6 a 7 maanden (even afhankelijk van hoe Bolke dan middenin of al voorbij z'n slungel periode Is) langzaam te beginnen met lopen in ren uitrusting om te wennen en vandaar verder te kijken met dat schema in m'n achterhoofd

Re: Beweging pup

Geplaatst: do 31 dec 2015, 19:18
door Kaela
Volgens mij is dat hartstikke prima! Goed kijken naar hem, dan komt dat heus goed!