Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3180060
Meedenkers gevraagd.

Afgelopen maandag zijn wij naar de dierenarts geweest met Linga. Want ze kucht al een paar weken. En het klinkt als zo'n kennelhoest kuchje. Maar het rare is, soms kucht ze dagen niet. En soms kucht ze meerdere keren op een dag wel. En met dat ik dacht "morgen naar de dierenarts" hoorde ik haar de rest van de dag en de dag erop niet meer.

Ze is verder in tiptop conditie. Ze rent iedere dag minimaal 1 uur mee met de wandeling. Niks aan haar te merken. Ze eet als paard.

Bij het luisteren naar de longen hoorde mijn dierenarts een knisperend geluid. Rondom. Dus links en rechts, voor en achteraan haar longen. Hij liet het mij ook horen. Hij vergeleek het zelf met het kraken van een zakje waar AH de biologische groenten in verpakt. Een betere vergelijking kan ik niet vinden. Goed, dit was aanleiding om rontgenfoto's te maken.

Hij heeft er volgens mij wel 10 gemaakt, in allerlei posities. Want hij zag meerdere rare plekken. De plekken lijken niet perse op longkanker. Ook niet op ontstekingen. Ook niet op littekenweefsel. Ook niet op longworm. Dus kortom, mijn dierenarts wist het niet. Foto's doorgestuurd naar een specialist. En eigenlijk, hoe ik het ook went of keert: die weet het ook niet.
Op de röntgenopnamen van de thorax lijkt cranioventraal en caudoventraal van de hartschaduw over het longveld een infiltraat waarneembaar met een alveolair patroon welke kan passen in het beeld van bronchopneumonie.

Over de hartschaduw lijkt in zijdelings aanzicht een verdichting waarneembaar welke zich gezien de DV (VD) opnamen zich in de linker long lijkt te bevinden, waarschijnlijk het caudale deel van de linker craniale longkwab. Deze verdichting lijkt zich ongeveer uit te strekken in het craniocaudale vlak van de 3e t/m de 5e rib. Mogelijk betreft dit eveneens ontsteking. Een restant van een probleem in het verleden is niet voor de hand liggend (komt niet vaak voor) maar kan ik niet uit sluiten. Een maligniteit is eveneens niet geheel uit te sluiten.

Er lijkt – komt niet heel overtuigend / duidelijk in beeld – ook enige versluiering waarneembaar uiterst caudaal in de linker en rechter caudale longkwab waarneembaar in DV (VD) aanzicht welke zich mogelijk gezien de zijdelingse opnamen uiterst caudodorsaal in het longveld lijkt te bevinden. Voor ontsteking is dit een wat vreemde localisatie maar het komt zodanig onduidelijk in beeld dat ik er geen harde conclusies aan durf te verbinden. Eventueel kan herhaling van het onderzoek op termijn (2 – 3 maanden) meer informatie bieden omtrent het eventueel aanwezig zijn van een progressief karakter van de bevindingen.

Nevenbevinding: spondylotische botnieuwvorming ventraal van de overgang Th4-5.
We hebben haar op AB gezet. En we geven haar hoestdrank. En we hebben een Franse hartworm test gedaan, daar krijg ik maandag de uitslag van.

En ondertussen hoest ze sinds gisteren haar longen uit haar lijf :-X

Als de AB niet aanslaat gaan we voor een bronchoscopie.

Zijn er mensen die wel eens iets soortgelijks mee hebben gemaakt? Needless to say dat ik me dood ongerust maak....
Gebruikersavatar
Door Doranto
#3180062
Toen Sissy hoestte, bleek het haar hartje te zijn. Dat was gemakkelijk te diagnosticeren. Wat jij beschrijft heb ik, ook in mijn omgeving, nog niet mee gemaakt. Ik kan er dus niets zinnigs over zeggen maar wil je wel veel sterkte toewensen!
Ik duim voor je dat het allemaal goed af loopt! :-*
Door Cathy
#3180075
Dove Cathy is als jonge hond (nu 12 jaar ) tegen een lantaarnpaal geknald , vanaf die tijd kucht ze , kan wel zeggen zo goed als dagelijks .
Door Anne in Zweden
#3180086
Dat ze stoppen met hoesten op het moment dat je besluit naar de da te gaan, ken ik. Dan denk je: nah, blijkbaar een verkoudheidje, gaat vanzelf wel weer weg. Vervolgens hoestte hij zich inderdaad ook een paar dagen de longen uit het lijf. Dus toch naar de da gegaan. Geen hoesten, geen kuchje, niks. >:( Stond ik daar en probeerde hem aan het hoesten te maken door zelf te hoesten. Max keek me aan met een blik van: oei, daar zou ik toch even mee naar de dokter gaan als ik jou was. ::)

Maar er zijn geen foto's gemaakt, en na een Milbemaxje was het over met hoesten bij Max. Ik hoop dat het voor jouw Linga ook zo makkelijk opgelost zal zijn, en dat er niks ernstigs aan de hand blijkt te zijn! :-*
Door smulpaap
#3180088
Ik kan me indenken dat dit je ongerust maakt .
Ik duim in elk geval voor jullie
En nee , dit is voor mij ook geen bekend beeld bij de honden die wij hebben gehad
Ja , uiteindelijk met Noa toen ze de 12 jaar naderde . Toen zei de DA ook dat haar longfunctie afnam
Maar ja , dat was een bejaarde Bulldog
Door hannabelgje
#3180094
Een corgi met tumoren op de lobgen loopt bij een dierenkliniek in Terneuzen. Daar zit een kankerspecialist Johan. Zijn achternaam weet ik niet. Die kan ook niet echt iets met foto's. Die maakt een ct scan.
Door Lizzy
#3180098
hannabelgje schreef:Een corgi met tumoren op de lobgen loopt bij een dierenkliniek in Terneuzen. Daar zit een kankerspecialist Johan. Zijn achternaam weet ik niet. Die kan ook niet echt iets met foto's. Die maakt een ct scan.
De Vos.
Door Hanny
#3180107
Verdorie. Lizzy, daar zit je niet op te wachten. Gelukkig toont ze verder niet ziek
Gisteren las ik je vragen over longworm en longarts, dat gaf al reden genoeg tot ongerustheid.
Ik hoop, dat ze ergens voor behandeld kan worden en anders hoop ik, dat ze zich lang goed mag blijven voelen.

Hanny
Gebruikersavatar
Door Radja
#3180111
Helaas wel! Leek ook op kennelhoest,ook omdat er bij ons een hondje op visite was geweest die achteraf kennelhoest bleek te hebben.Bij Radja hielp de hoestdrankjes ook voor geen meter. Onze DA kon op de foto's ook niet duidelijk herkennen wat het was,dat er wat was,was wel te zien,maar kon vanalles zijn,bijvb een grasaar,splinter van een tak, oid.die in de long zat.Foto's door Utrecht laten bekijken en het bleek dus een tumor te zijn die was haar long aan het inkapselen.

Voordat het hoesten begon,deed ze ook nog vanalles,niet een uur rennen(stembandverlamming),maar wel mits het niet warm was,een uur lopen,zwemmen,graven enz.

Ik hoop voor jullie dat de AB aanslaat,maar ook dat ze erachter komen wat er op de foto's te zien is!

Beterschap en de duimen draaien hoor.
Door Lizzy
#3180630
Ik word net gebeld door mijn DA, Linga heeft longworm!!!!!!!!! Nou gaan we over 3 maanden wel nog een keer controle foto's maken maar allemachtig, volgens mij hebben we het lek boven!!!!!!!!!!!!! En dat is toch een beter scenario dan longkanker!
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door