Wie kan mij vertellen hoe ik kurkuma pasta moet maken ?/
Zie uitleg bij topic ' taai slijm en groene leem'
Moderator: Lizzy
Lizzy schreef: Je kunt trouwens ook een soort kant en klare pasta maken van de kurkuma. Ik heb dat net gedaan want men zegt dat de smaak dan minder bitter is en aangezien ik het zelf ook neem, leek me dat wel wat
Dit is het originele recept:
GOLDEN PASTE - for people and pets
1/2 cup turmeric powder (125 mls)
2 cups water (500 mls)
1/2 cup water extra, if needed (125 mls)
1 1/2 teaspoons ground black pepper (7.5 mls)
70 ml cold pressed Olive or Coconut oil
Place turmeric and water in pan, stirring over gentle heat until you have a thick paste. This should take about 7 - 10 minutes and you may need to add additional water along the way (it seems to depend on the turmeric you have).
Add the pepper and oil at the end of cooking. Stir vigorously to incorporate the oil and allow to cool. Store in sterilised glass jar and refrigerate. (To sterilise jar - place clean glass jar, without lid, on cold oven shelf, turn oven on to medium and heat for 10 minutes. Turn off and pop lid in, leave with jar to cool.)
Should keep for up to four weeks, refrigerated - best used within two.
If your mix is looking too watery, add a little more turmeric and continue cooking a few more minutes. Don't worry too much that it does not look 'perfect' - as long as it is cooked and has the oil and pepper, it will work. If the oil marbles in the jar, it just means it was not stirred enough at the end or the mix is a bit watery, but it will not affect the performance.
Use for Golden Milk, Smoothies, stir into Yoghurt, add to your dinner plate ... your pet's dinner plate or your horse feed ... run wild!
===============
Omdat deze hoeveelheid voor Linga en mijzelf veel te veel is om binnen 2 of 4 weken op te maken, heb ik de helft gemaakt. Daarmee vul je een klein groenten conserven potje met pasta:
- 1/4 cup kurkuma ; dat overeen komt met 60 ml/60 gram.
- 250 ml water (en wat extra’s tijdens het maken van de pasta).
- 3/4 theelepel verse gemalen zwarte peper
- 35 ml extra vergine olijf of kokosolie
En dan het maken van de pasta: doe het water en de kurkuma in een pan. Roer het mengsel op een zacht vuurtje totdat je een dikke pasta krijgt. Dit duurt ongeveer 7 tot 10 minuten. Tijdens dit proces moet je er misschien af en toe wat water bij doen, dat hangt af van je kurkuma.
Voeg de gemalen zwarte peper en de olie toe aan het eind van het kookproces. Roer stevig zodat de olie het opgenomen wordt door het mengsel. Laat het afkoelen. Doe het in een gesteriliseerd potje en zet het in de koekkast.
Je kunt dit 4 weken in de koelkast bewaren maar beter binnen 2 weken gebruiken.
Als je mix te waterig is, doe er gewoon wat meer kurkuma bij en kook het een paar minuten langer. Zit er niet mee als het er niet perfect uit ziet. Zolang het gekookt is, zolang er zwarte peper en olie in zit, werkt het. Geen plantaardige olie gebruiken. Alleen extra vergine olijf of kokosolie. Als het er marmer-achtig uit gaat zien betekent dit dat het mengsel niet goed genoeg geroerd is aan het eind van het proces of dat er teveel water in zit. Maar dit heeft geen effect op de uitwerking.
OK. Ik heb net mijn eerste theelepeltje pasta met tomatensap gedronken en inderdaad, de smaak is veel minder bitter.
tt-tjes schreef: Hoe reken jij uit hoeveel ze mogen hebben per dag? Mijn jongens wegen ongeveer 11 kilo.De hoeveelheid is 0,165 gram per 5 kilo lichaamsgewicht.
Doranto schreef: De hoeveelheid is 0,165 gram per 5 kilo lichaamsgewicht.Thanks. Dan mogen die van mij dus maar ongeveer 0,4 gram kurkuma per dag. Is dat dan het gewicht van de pasta of alleen de kurkuma?
tt-tjes schreef: Thanks. Dan mogen die van mij dus maar ongeveer 0,4 gram kurkuma per dag. Is dat dan het gewicht van de pasta of alleen de kurkuma?Alleen de kurkuma.
Ik heb ze dan al die tijd veel te veel gegeven volgens mij.
pluk schreef: Heb geen plannen om het zelf te gebruiken. Scott weegt een tiende van mij, dus dan wordt t nog een puzzel hoeveel ik hem kan geven.Dan zou ik voor een dag of 10 maken. Kun je wel hele grammen afwegen? Ik zou dan voor 10 dagen 3 gram afwegen. Dan zit je goed genoeg in de richting met de hoeveelheid. Ik zou daar dan een gram of 20 water bij doen (of wat meer, want het verdampt natuurlijk ook nog wat). Een klein beetje zwarte peper erbij en een heel klein scheutje olijfolie. Dat even zachtjes koken en als het wat is afgekoeld, een gram of 10 kokosolie erbij. Dan moet je toch aardig in de richting van een eetbare pasta kunnen komen denk ik.