Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Elies
#2504721
Maico onze reu van bijna 4 jaar oud heeft altijd vers vlees gegeten. Begin dit jaar kreeg hij last van neurologische krampen in zijn achterhand. Je zou het kunnen vergelijken met rijgedrag alleen dit gedrag had Maico niet onder controle.

De eerste dierenarts raadde een implantaat aan om hormonale invloeden uit te kunnen sluiten. Helaas zonder resultaat. Een second opinion waarbij een uitgebreid bloedonderzoek is gedaan toonde een vitamine B12 tekort. Hij had een waarde van 76 waar deze tussen de 161 en 640 hoort te zijn.  Ik was verbaasd. Maico kreeg voldoende en kwalitatief goed te eten. Ook heeft Maico nooit veel problemen gehad met zijn spijsvertering. Als jonge hond had hij sporadisch diarree maar dat was altijd wel te herleiden naar eens scheve balans in zijn maaltijden (teveel vlees/orgaan t.o.v. hoeveelheid bot).

Inmiddels krijgt Maico eens in de 2 weken een Cobalamine injectie en hij knapt zienderogen op. 3 weken geleden is zijn vit b12 spiegel opnieuw gemeten. 4 prikken later was de waarde gestegen naar 178 wel binnen de norm. Maar voor zijn maat nog veel te laag. Daar hij voldoende aanbod van vit B12 krijgt in zijn voeding ("Vitamine B12 komt in de natuur voor in microben (oppervlaktewater, humuslaag) en uitwerpselen. Het kan gewonnen worden uit dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees en vleeswaren, vis en eieren"), hij geen last heeft van ontstekingen in maag of darm (het bloed toonde geen tekenen van infecties aan en Maico zijn ontlasting is al maanden stabiel en in orde) is er waarschijnlijk sprake van een opname probleem. Dit betekent dat Maico niet in staat is om vit B12 op te nemen uit zijn voeding en de rest van zijn leven afhankelijk zal blijven van injecties om zijn vit B12 gehalte op peil te houden. 

De injecties hebben effect: Maico heeft meer energie, hij speelt meer, is vrolijk en enthousiast en de bruine plek in de vacht op zijn achterhand is helemaal verdwenen. Waar hij voorheen een wat rossige vacht had, lijken zijn haren nu langer te worden en heeft hij een stuk meer glans in zijn vacht. Maico kan zich beter focussen en heeft minder 'black-outs' tijdens de trainingen. De tijd zal leren of met het herstel van zijn vit B12 spiegel ook de neurologische krampen zijn achterhand zullen verdwijnen. De tijd zal het leren.

Voor de zekerheid is ons een glutenvrij dieet aangeraden. Maico boft want die krijgt vanaf heden dus alleen nog maar gedroogde vlees/orgaan snacks.
Laatst gewijzigd door Elies op vr 16 nov 2012, 18:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Door charmed
#2504735
Fijn dat hij goed reageert op de injecties! Super. Houden zo!

Maar wil toch even wat rechtzetten, je zegt GEEN epilepsie want hij was bij bewustzijn, rolde niet met zijn ogen, speekselde niet en liet ook niks lopen. Dat kun je daaraan niet zien dat het geen epilepsie is, want mijn Prudence is heel vaak bij bewustzijn tijdens aanval, Prudence rolt ook niet met haar ogen, en speekselt ook niet en laat ook vrijwel nooit wat lopen. Het is niet zo simpel te zeggen dat het hierom geen Epilepsie is, want honden met Epileptishce aanvallen hoeven dit ook niet te hebben tijdens een aanval.
Door Elies
#2504803
Ik ben blij dat jij zegt Charmed en mijn vermoeden dat zijn aanvallen binnen het epileptisch spectrum vallen hiermee worden bevestigd.

Ik heb Maico zijn aanvallen een een hele poos geschaard onder partiële epileptie echter kreeg ik daar een hoop bonje over met de fokker. Om nog meer heisa te voorkomen ben ik nu zeer zorgvuldig in mijn verwoordingen en probeer ik het woord epilepsie te omzeilen. Toch vind ik het belangrijk om deze informatie te delen mochten mensen de klachten van hun hond in deze herkennen.
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#2504953
Wat fijn dat het nu met de injecties beter gaat!

Er is voor Aussies een gentest beschikbaar voor het vitB12 malabsorptie syndroom, waarom laat je die niet doen voor de zekerheid?
Gebruikersavatar
Door lauraV
#2504980
Sanyo schreef: Wat fijn dat het nu met de injecties beter gaat!

Er is voor Aussies een gentest beschikbaar voor het vitB12 malabsorptie syndroom, waarom laat je die niet doen voor de zekerheid?
dat zou ik voor de zekerheid ook laten doen , verder zou ik ook rekening houden met evt. entingen of narcoses....
Door charmed
#2505013
Elies schreef: Ik ben blij dat jij zegt Charmed en mijn vermoeden dat zijn aanvallen binnen het epileptisch spectrum vallen hiermee worden bevestigd.

Ik heb Maico zijn aanvallen een een hele poos geschaard onder partiële epileptie echter kreeg ik daar een hoop bonje over met de fokker. Om nog meer heisa te voorkomen ben ik nu zeer zorgvuldig in mijn verwoordingen en probeer ik het woord epilepsie te omzeilen. Toch vind ik het belangrijk om deze informatie te delen mochten mensen de klachten van hun hond in deze herkennen.
Ik denk dat het belangrijk is uit te zoeken of het dan aanvallen zijn of neurologische verschijnselen. Ik heb hier zowel te maken met Epilepsie als met neurologische verschijnselen. Ze kunnen ook beide naast elkaar hebben, dus zowel Epileptische aanvallen als Neurologische verschijnselen.
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#2505344
Jeetje, wat een toestanden :o! Dat is toch inderdaad niet waar je maar met 1 hersencel aan denkt, aan een vitamine B12 tekort bij een vers etende hond. Pfft, fijn zeg, dat jullie zo'n goede doortastende specialist hadden die daar op heeft gecontroleerd!
Door Elies
#2505566
Ik weet dat er een DNA test beschikbaar is. Echter heb ik geen fokplannen met Maico en heeft zo'n test voor mij dus weinig toegevoegde waarde. De fokker heeft naar het schijnt (ik heb geen uitslagen op papier gezien) de ouderdieren wel laten testen en die zijn voor zover bekent niet belast met een erfelijke afwijking m.b.t. een opnamestoornis van Vit B12. Uit hun uitslagen is het vrijwel onmogelijk dat Maico belast is met die afwijking.  Wel hebben we hem op MDR1 laten testen omdat deze afwijking ook voor neurologische afwijkingen kan zorgen en medicatie hierop van invloed kan zijn. Gelukkig is hij MDR1-vrij.

De dierenarts in kwestie heeft ook een andere aus in behandeling met een vit B12 tekort. Het schijnt dat Aussies gevoelig en bekend zijn met deze afwijking. Aangezien de symptomen erg overeen kwamen en "epileptische" symptomen daaronder vallen, heeft ze Maico zijn B12 spiegel gelijk laten onderzoeken. Juist omdat je een vit B12 tekort niet snel verwacht bij een Barfende hond leek het mij zinvol om dit verhaal hier te plaatsen.

Belangrijkste is nu dat we Maico aanvalsvrij krijgen. Helaas is dat nog niet het geval. Hij heeft nu ongeveer eens in de twee weken een kortstondige aanval die nooit langer dan 30 sec duurt.

@Charmed: Weet jij hoe je kunt uitzoeken of testen of het daadwerkelijk epilepsie is dan wel neurologische verschijnselen?
Ik heb evt een filmpje beschikbaar van een aanval als er interesse is, wil ik die wel plaatsen of via  PB beschikbaar stellen.
Laatst gewijzigd door Elies op do 08 nov 2012, 12:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Door charmed
#2505596
Elies schreef: @Charmed: Weet jij hoe je kunt uitzoeken of testen of het daadwerkelijk epilepsie is dan wel neurologische verschijnselen?
Ik heb evt een filmpje beschikbaar van een aanval als er interesse is, wil ik die wel plaatsen of via  PB beschikbaar stellen.
Ik denk dat een goede neuroloog het verschil kan zien tussen Epilepsie en een Neurologisch verschijnsel. MIjn honden zijn ook niet apart getest daarvoor. Neuroloog zegt gewoon, dit is neurologisch en dat is epilepsie. Dus dan zou je simpelweg even een consult er aan moeten wagen (filmpje mee uiteraard).
Door Elies
#2505696
charmed schreef: Ik denk dat een goede neuroloog het verschil kan zien tussen Epilepsie en een Neurologisch verschijnsel. MIjn honden zijn ook niet apart getest daarvoor. Neuroloog zegt gewoon, dit is neurologisch en dat is epilepsie. Dus dan zou je simpelweg even een consult er aan moeten wagen (filmpje mee uiteraard).
Er is via de dierenarts in ieder geval schriftelijk contact geweest en mogelijk ook telefonisch met een bekende neuroloog. Hij schrijft naar aanleiding van het filmpje:
Het is een duidelijk filmpje. Je kan niet schrijven dat het alleen de achterpoten zijn. Ook met de voorpoten maakt hij deze fiets bewegingen. Ze zijn milder.
Ik denk dus wel dat het een partiële epilepsie is. 100% zeker ben ik er niet van.
Door charmed
#2505808
Elies schreef: Er is via de dierenarts in ieder geval schriftelijk contact geweest en mogelijk ook telefonisch met een bekende neuroloog. Hij schrijft naar aanleiding van het filmpje:
Daar is dan verder onderzoek voor nodig. Als je dat wilt zou je dus een consult kunnen nemen bij een neuroloog. Als het epileptische aanvallen zijn, zou ik het wel willen weten. Als het vaker voorkomt.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door