Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: eelke

Door SnowydeSamojeed
#3394081
Hallo!

Ik heb inmiddels al een aardige tijd vanalles zitten lezen over kvv en barf.
Hierdoor ben ik hierin erg geïnteresseerd geraakt! Ik heb een samojeed pup van 9 (bijna 10) maanden oud.
In het begin at meneer zijn brokjes die we vanaf de fokker kregen gewoon goed. Hiermer zijn we dan in eerste instantie doorgegaan. (Ukanuba large breed) alleen at hij op een keer niet meer voldoende en liet ook veel staan. Hij is door de dierenarts nagekeken en was kern gezond. Hieraan lag het dus niet. Op advies zijn we toen overgestapt naar profine waar al veel minder dingen inzitten waarvan je denk: waarom heeft een hond dit nodig? Dit aangevuld met vlees uit blik. (jaja na het vele lezen over kvv en barf vlees schaam ik mij hierzelf ook voor🙈)
Maargoed, deze kennis had ik hiervoor niet en barf en kvv was nog onbekend.
Ook hiervan begon hij na een tijd weer minder te eten.
Dit baarde mij zorgen want snowy is een erg actieve hond. We gaan eigenlijk iedere dag met hem naar een stukje bos waarbij we zon 1,5 uur lopen en hij los alle kanten op kan rennen. Een normale wandeling is al snel 20 tot 30 minuten. In de weekenden of op een dag dat we vroeg thuis zijn gaan we naar een groter bos of de duinen waar we wat uurtjes doorbrengen en snowy volop actief bezig is.
Toch ondanks deze beweging en mate van actief zijn at hij niet genoeg.
Ik ben toen is gaan googelen en kwam toen bij de kvv en barf uit.
Ik heb een paar dagen geleden een paar kvv worsten van alaska meegenomen. Toen ik de worst open maakte begon hij al zoals ik dat noem praatjes te maken. Hij ging maar door en at gewoon alles op! Nu krijgt hij ook nog zijn oude voer wat hij nu helemaal niet meer eet 🤣 volgens mij wacht die gewoon tot die het echte vlees krijgt, zo slim is die wel 🙈🙄
Dit heeft me doen besluiten om hem helemaal over te zetten naar de kvv.. Hij vind het heerlijk en van wat ik lees is het een stuk gezonder ook! En we willen natuurlijk allemaal een blije en gezonde hond!

Nou ben ik dus echt een leek in de kvv/barf wereld.. En zou ik graag jullie om hulp vragen. Op internet staat zoooo veel en soms ook dingen die elkaar tegenspreken.. Dat ik er niet meer uitkom...

Is er iemand die ons kan em wil helpen om een goed dieet voor snowy te maken zodat hij weer met plezier en praatjes zijn eten op eet?!

Groetjes Michelle en snowy! 🐾
Gebruikersavatar
Door pluk
#3394086
Welkom!
Heb je de beginnersinfo kvv al gevonden?
viewtopic.php?f=5&t=134715
En voor barf viewtopic.php?f=33&t=128897

Kant en klare menu's maken we hier niet. Je zult echt zelf aan de slag moeten met een menu zodat je weet wat je voert en waarom. Vervolgens kun je altijd hier vermelden wat je menu is en vragen om feedback.
Tot je zover bent kun je prima Alaska blijven geven.

Oh ja, we zijn hier dol op foto's van honden :biggrin2:
Door smulpaap
#3394091
Hoi welkom op het forum ;)
Ik wil dit nog even met je delen

Het merk Barfmenu heeft ook een Premium variant , hier zitten dierlijke vezels /vacht in
Daar kunnen honden nogal eens keiharde ontlasting van krijgen

Verder is het de moeite waard om van elk merk kvv het vetpercentage te bekijken
Konijn is bv een vrij magere diersoort , maar in sommige merken is het percentage vet erg hoog .

Ik zou de eerste keer niet teveel kopen
Eerst maar eens kijken welke smaken je hond lust . Wild is bv een smaak die sommige honden echt niet waarderen ... helaas . Duif is zo'n smaak ,dat lusten maar weinig honden . Wilde eend is er ook zo eentje .En soms begint hondlief vol.enthousiasme en denk jij Yes . Maar dat kan veranderen .

Ik zou alle info eens rustig doorlezen , en als je vragen hebt ,stel ze gerust .de ervaringen van anderen is ook de moeite waard om te lezen

En bezuinig niet . Er zijn de laatste jaren zo ontzettend veel merken kvv gekomen
En niet altijd ten goede van de hond

En misschien verander je van gedachten , en kom je uit op zelf samenstellen . Dan kun je je eigen keuzes maken en zie je wat je voert
Het lijkt een heel gedoe in het begin , maar dat valt reuze mee . Ik ben 10 jaar geleden ook begonnen met kvv , heb me in die tussentijd goed ingelezen en ben toen overgestapt op barf .Ik zou nooit meer anders willen .
#3394099
Bedankt voor jullie reacties!

Ik zou voor nu graag meer info willen over hoeveel ik hem zou moeten geven. Snowy is een mannetje van 22.15 kg en een actieve hond!
Ik heb ook de rekenhulp gevonden maar daarbij staat iets met percentages waarvan ik als leek niet weet wat ik daarbij moet invullen..

Voor nu zou ik willen beginnen met kvv ik wil daar best wat darf bij doen als dat beter is. Maar gezien we nu net een nieuw huis hebben gekocht en mijn vriend nu en de komende tijd aardig wat weg is voor zijn werk, begin ik liever met de kvv zodat ik weet dat ik altijd wat voor hem heb.

En ik denk dat ik zelf nog even moet wennen aan de barf om dat allemaal zelf zo te maken 🙈 daar moet ik mij nog even overheen zetten. 😂
Ik had het al met het blikvoer van profine, daar kwamen ineens allemaal levertjes tevoorschijn 🙈 al moet ik wel zeggen dat ik daar al snel aan gewend was.
Het zelf samen stellen lijkt me namelijk wel erg leuk om te doen en daarbij weet je ook dat je niks tekort geeft.

Bezuinigingen op de dieren zijn wij gelukkig niet van. Gezondheid en blije dieren staat hier voorop! Daar zal het dus gelukkig niet aan liggen.

We hebben nu dus van het merk alaska waarvan ik hier wel positieve berichten gelezen heb een aantal smaken gekocht. Tot nu toe gaat dat er prima in!
We hebben van blikvoer van profine ook de smaak wild, deze eet hij ook gewoon al zal dit wel totaal anders zijn dan vers.

Ik ga eerst eens even het form doorlezen wat je net stuurde! Bedankt!
#3394101
Speciaal omdat jullie gek zijn op foto's 😜
Bijlagen
IMG-20200129-WA0001.jpeg
IMG-20200129-WA0001.jpeg (1.3 MiB) 300 keer bekeken
Screenshot_20200129_231542.jpg
Screenshot_20200129_231542.jpg (707.72 KiB) 300 keer bekeken
Screenshot_20200129_231610.jpg
Screenshot_20200129_231610.jpg (278.52 KiB) 300 keer bekeken
Gebruikersavatar
Door pluk
#3394102
SnowydeSamojeed schreef: wo 29 jan 2020, 22:54 Bedankt voor jullie reacties!

Ik zou voor nu graag meer info willen over hoeveel ik hem zou moeten geven. Snowy is een mannetje van 22.15 kg en een actieve hond!
Ik heb ook de rekenhulp gevonden maar daarbij staat iets met percentages waarvan ik als leek niet weet wat ik daarbij moet invullen..
Voor kvv staat het in de beginnersinfo uitgelegd hoeveel je kunt geven om mee te beginnen. De rekenhulp is voor barf.
#3394109
Ik zou wel wat meer geven dan gemiddeld aangeraden staat, als hij zo actief is. Hij is ook nog erg jong.
Maar het is vooral belangrijk dat je gaat voelen (met zo'n fluffy vacht zie je het niet) . Rond zijn middel, en rond zijn ribben. Zodat je voelt of hij te mager of te dik wordt en de hoeveelheid voer daarop kan aanpassen. Gewicht zegt niet alles want hij groeit wss nog een beetje en op vers vlees gaan ze meer spieropbouw krijgen waardoor ze zwaarder worden zonder dikker te worden.
Nu even goed voelen en dan wekelijks of zo herhalen. Niet dagelijks want dan voel je het verschil niet meer.

Oh en als je echt geen idee hebt hoeveel je zou moeten voeren, omdat hij nog een pup is en zo actief, kan je ook het dubbele voeren van wat je aan brok zou geven als hij enkel brok zou eten. En daarvan beginnen en dan alsnog goed blijven voelen hé.
Dat is niet helemaal precies, maar zit er normaal ook niet ver vanaf. Beetje gokken blijft het in het begin altijd want iedere hond is anders.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3394121
Helemaal eens met PoP qua tips. Waar ik nog aan toe wil voegen dat als je hond goed voelt qua gewicht, hij dus genoeg krijgt. Voeren doe je op het oog (handen met zo’n mooie weelderig vacht) en de richtlijnen zijn ook dat, een richtlijn.

In zijn algemeenheid raden we hier met kvv altijd aan verschillende merken af te wisselen. En minimaal 4 diersoorten + vette vis. Dan zit je goed. Tegen de tijd dat je er barf bij wil gaan voeren kun je klein beginnen. Als je bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per week barf gaat voeren, luisteren de percentages niet zo nauw (net zoals wij een keer per week friet kunnen eten als je de rest van de week netjes groente eet). Dan kun je rustig wennen en uitproberen.

Mocht je hond nou na een tijdje ook met kvv gaan miepen, schrik dan niet. Hij heeft er de leeftijd voor. als de grootste groei er af is en hormonen op gaan spelen, gebeurd dat vaker. We hebben dan nog een hele batterij tips voor je, maar laten we eerst genieten van een hond die met smaak eet :biggrin2:
Door Siberienne
#3394123
Wat PoP zegt, bij dikke vachten is het soms moeilijk zien / voelen hoe dik ze zijn. Ik heb mijn honden ook regelmatig gewogen (nadat ik een keer bij dierenarts erachter kwam dat de ene toch echt ‘ineens’ een stuk zwaarder was dan daarvoor. Dat is het lastige van poolhonden (ik heb huskiesj dat die vacht veel kan verbergen. Een van mijn vorige honden is ook weleens erg mager uit zijn wintervacht gekomen. Op zich geen ramp, ze eten het er wel weer bij, maar als je gaat overschakelen van voeding is het wel handig dat beetje in de gaten te houden, zeker als ze nog jong zijn en in de groei.

Actieve honden gebruiken meer maar ook dan kun je nog enorme verschillen hebben omdat de ene hond er efficiënter mee om gaat dan de andere, dus het zal een beetje zoeken worden.
Mijn honden kregen rond de leeftijd van de jouwe iets van 800 gram per dag (waren ongeveer even zwaar denk ik) terwijl Shadow nu, na castratie en nu hij wat rustiger is en volwassen (ze zijn inmiddels alweer 8) rond de 500 gram per dag bij 24 kilo. In de winter, als het echt koud is, soms wat meer.

Ik zou wel verschillende merken kvv af gaan wisselen en zelf kijk ik ook nog wel naar de herkomst van het vlees en voer ook graag DARF (biologisch vlees) Ik weet niet hoe het met Samojeden is, maar in mijn ervaring reageren husky’s nog weleens met dunne poep op (te) vette voeding.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3394124
En nog een toevoeging, we zien hier inderdaad graag merken die al langer bestaan. Bij het kiezen tussen de merken heeft echt bot de voorkeur boven een calciumsupplement. En je voert liever compleet door afwisseling in diersoorten, dan door een premix.

Groente is een fijne toevoeging aan kvv. Bijvoorbeeld wat van je eigen gekookte groente, of door een groentemix te maken (instructie is te vinden). Vette vis kan in kvv, maar ook door bijvoorbeeld een sardientje of (rauwe ongezouten!) haring. Een rauw eitje wordt door de meeste honden ook op prijs gesteld, mag met schil als ie dat eet maar zonder is ook goed.

Dan ben je een heel eind op weg. Vers voeren is altijd even wennen, je groeit er in. Niet zelden begint met gespannen met kvv en staat men een jaar later vol trots bij een grote vriezer vol barf. Daar vindt je vanzelf je weg in!
#3394218
Nou ik ben bezig om te kijken naar de merken die ze hier in de buurt verkopen. Ik kijk naar de percentages enzo maar daarover typ ik zo even een verhaal.

Ik wil eerst even snel vragen of jullie bekend zijn bij beginnen met kvv dat de hond hierop reageert?
Snowy kwijlt vooral buiten soms ineens hele slierten wat hij nooit heeft gedaan..
In huis is het nu net of hij een roggel moet ophoesten en hij blaast soms door zijn neus.
Ook heeft hij na het eten dat hij veel boeren laat en een beetje pieperig is.
Hij heeft ook wat vieze ogen, maar ik had al gelezen dat dat zo zou kunnen zijn 😉
Maar kan de rest hiervan ook komen? Er is veder namelijk in niks iets veranderd behalve zijn voeding.
Iemand die hier iets van weet?
Door eelke
#3394220
Nou nee, dat herken ik niet persee. Moeten boeren of wat pieperig zou ik kunnen plaatsen na te gulzig eten. Kan me voorstellen dat ie dat doet omdat dit hem goed smaakt.
Maar de rest eigenlijk niet. Kwijlen kan ook door geurtjes komen, zijn hormonen doen natuurlijk ook wel wat, en hoesten herken ik er ook niet van. Ja misschien als er iets dwars zit ofzo, maar dat is niet logisch, elke keer na het eten.
#3394221
eelke schreef: do 30 jan 2020, 22:36 Nou nee, dat herken ik niet persee. Moeten boeren of wat pieperig zou ik kunnen plaatsen na te gulzig eten. Kan me voorstellen dat ie dat doet omdat dit hem goed smaakt.
Maar de rest eigenlijk niet. Kwijlen kan ook door geurtjes komen, zijn hormonen doen natuurlijk ook wel wat, en hoesten herken ik er ook niet van. Ja misschien als er iets dwars zit ofzo, maar dat is niet logisch, elke keer na het eten.
Hij heeft het ook wel zo op, dus inderdaad dat piepen en boeren laten zou wek van gulzig eten kunnen komen. Of misschien dat zijn buikie nog een beetje moet wennen..
Ik zat inderdaad over het kwijlen wel te denken aan misschien geuren en dat dit gewoon toevallig is met de tijd dat hij nu vers vlees krijgt.. Volgens mij begint die het verschil tussen mannen en vrouwen te leren om t netjes te zeggen😜🙈

Alleen dat doen alsof hij een roggel naar boven moet halen en blazen door zijn neus zou ik dus ook niet weten 🤔 zou het kunnen dat zijn lijf aan het nieuwe voer moeten wennen waardoor zijn weerstand even iets minder is? Of het komt omdat meneer de laatste 2 dagen stiekem in het bos aan t drinken was en dat dat water niet helemaal lekker is of een combie van beide.
🤔
#3394227
Ik had een heel lijstje gemaakt met alle merken die hier makkelijk te krijgen zijn.
Ik heb er alleen alweer heel wat van uit kunnen halen omdat daar bijvoorbeeld de calciumbron toegevoegd was en geen bot was.

Wat zijn jullie ervaringen met deze merken?

Farm Food
Alaska
Carnibest
Buddy's dierenvoeding: niet alle soorten, in sommige soorten is de calciumbron bot, in sommige soorten is dit een supplement.
En voor pup's niet compleet maar kan volgens voerwijzer wel bingevoerd worden voor de afwisseling.

Bij sommige zou je zelf groenten moeten toevoegen maar dat is geen probleem.

Ik zit wel nogsteeds met de hoeveelheid die ik hem zou moeten voeren.
Ik heb inmiddels een eigen kvv schrift 😂🙈
Daarin heb ik de info van jullie en het topic beginners informatie opgeschreven, dat is wat overzichtelijker.

Ik zou hem de dubbele hoeveelheid van zijn brokken kunnen geven, hij krijgt er vanuitgaande dat hij zo'n 30 kg word. (op advies dierenarts die zei dat we een grote sammie hebben) nu 400 gram per dag. Dat zou 800 kvv zijn.
Echter volgens de voedingstabel van profine zou hij 310 gram per dag moeten hebben maar gezien zijn mate van actieviteit krijgt hij meer. Hij bleef hierop te mager en nu voel je zijn ribben wel als je aan hem zit maar niet te veel. Dus dat lijkt een goede hoeveelheid te zijn. Maar hij kreeg hierbij ook nog blikvoer...
Dat zit daar dan niet bij gerekend.

Als ik volgens de som van de beginnersinformatie reken zou hij:
Ook er vanuitgaande een volwassen gewicht van 30 kg : 30:100x6=1,8 moeten krijgen. Heb ik dit zo goed berekend of ben ik nu een beetje blond? 🙈 Rekenen is niet mn sterkste kant 🤦🏼‍♀️

Als dit wel juist is hier wel een aardig verschil in en welke moet ik dan aanhouden?
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Barfplaats wordt gesponsord door