Wanneer je zelf gaat samenstellen voor de hond, is het van essentieel belang dat je weet wat je doet en niet zo maar wat in de voerbak gooit. Echt, "een beetje van dit en een beetje van dat" gaat niet werken, je hond heeft behoefte aan bepaalde voedingsstoffen in zekere hoeveelheden. En dat vertaald zich naar specifieke hoeveelheden vleesbot, orgaanvlees, spiervlees, groenten en wat wij noemen "extra's". En dit noemen we "de percentages". Niet het meest favoriete onderdeel van de meeste mensen. Wel noodzakelijk.
De Percentages:
Qua percentages heb je heus best wel iets speling en je voert bij voorkeur ergens tussen de volgende percentages:
• 40% tot 50% goed bevleesde vleesbotten.
• 5% tot 20% groenten en fruit.
• 20% orgaanvlees waarvan 10% pens en 10% orgaan zoals lever, nier en hart
• 10% tot 40% spiervlees (afhankelijk welke percentages je kiest voor vleesbot, en groenten)
Stap 1: Gebruik of download de BARF rekenhulp:
Ga naar de online BARF rekenhulp op Barfplaats-de-website: http://www.barfplaats.nl/handleiding-to ... -rekenhulp. Wil je een rekenhulp excel sheet, die staat http://www.barfplaats.nl/downloads.
Stap 2: Bepaal hoeveel je hond eet:
• Volwassen honden eten tussen de 2% en 7% van hun lichaamsgewicht, dit is afhankelijk van de grootte van de hond en de energiebehoefte. Kleine honden eten meer dan grote honden. Voor volwassen honden van een middelgroot tot groot ras is 2% van het lichaamsgewicht aan voeding veelal voldoende. Voor een hond van een klein ras heb je meer dan 2% van het lichaamsgewicht nodig. Hele kleine zeer energie honden kunnen op deze manier dus aan de 7% van hun lichaamsgewicht komen.
• Pups eten tussen de 5% en 10% van hun lichaamsgewicht. De 5% is dan voor een pup van een groot ras. De 10% is voor een pup van een heel klein ras. Dit is een richtlijn. De juiste hoeveelheden voer, voer je op het oog. 5% a 10% staat gelijk aan 50 gram tot 100 gram per kilo lichaamsgewicht aan voer. Maar pups groeien op. En de hoeveelheid voeding groeit in de eerste maanden mee. De meeste pups van een middelgroot ras eten op 8 weken leeftijd zo'n 7% van het huidige lichaamsgewicht (dat is gemiddeld ergens rond de 8 kg voor een pup van een middelgroot ras). Voor de meeste mensen is het een beetje ingewikkeld, het voeren van een pup. Het handigst is om de pup gemiddeld 1 keer per week te wegen en de hoeveelheid voeding 1 keer per week aan te passen. Voor een middelgrote hond blijft het percentage voeding de eerste 5 maanden ongeveer 7% van het huidige lichaamsgewicht. Als de pup een maand of 5 is, krijgt het langzaam minder behoefte aan voeding en kun je ongeveer 5% van het lichaamsgewicht gaan voeren. Voor een pup van een kleiner ras ga je vaak al eerder minder voeren. Voor een pup van een groot ras later. Tegen de tijd dat een pup van een middelgroot ras een maand of 7 oud is, voer je ze gemiddeld ongeveer 3% a 4% van het huidige lichaamsgewicht. Totdat het volwassen is. Veel honden hebben dan genoeg aan 2% van het huidige lichaamsgewicht. Maar, voer altijd met de ogen. Als de pup te dik wordt voer je eenvoudigweg minder. Als de pup te dun wordt voer je eenvoudigweg meer.
Stel, je hebt een volwassen hond van 20 kilo, met een normale voedingsbehoefte. Dat is 2% van het lichaamsgewicht. En dat is 400 gram per dag. En dat is weer 2800 gram per week.
Stap 3: Welke percentages voer je en wat voer je in:
We gaan een voorbeeld menu laten zien waarbij de volgende percentages voeren: 45% vleesbot, 10% groenten, 20% orgaanvlees INCLUSIEF de pens, 25% spiervlees.
Gewicht hond : 20 kilo (het gewicht van jouw hond. We nemen in het voorbeeld 20 kg)
% per dag : 2 (dit percentage varieert dus! We nemen in het voorbeeld 2%)
Rauwe vleesbotten: 45 (%)
Rauwe gepureerde groentes: 10 (%)
Orgaanvlees : 20 (%)
Spiervlees : 25 (%)
De rekenhulp rekent nu voor je uit dat je hond de volgende hoeveelheden per dag en per week eet:
Per week:
Rauw vleesbot: 45% = 1260 gr /per week
Groentes: 10% = 280 gr / per week
Orgaanvlees: 20% = 560 gr / per week
Spiervlees: 25% = 700 gr / per week
Per dag:
Rauw vleesbot: 45% = 180gr p/dag
Groentes: 10% = 40gr p/dag
Orgaanvlees: 20% = 80gr p/dag
Spiervlees: 25% = 100gr p/dag
Stap 4: Maak je menu:
Je kunt zoals in bovenstaande voorbeeld elke dag voeren uit de verschillende voergroepen. De rekenhulp heeft je precies verteld wat je per dag van wat moet voeren.
Je kunt je menu ook anders indelen. Je kunt ook 7 dagen per week vleesbot voeren, 4 dagen per week spiervlees, 3 dagen per week orgaanvlees en iedere dag groenten. Dat maakt dan weer : 180 gram vleesbot per maaltijd, 40 gram groentemix per, 186 gram orgaanvlees per maaltijd (3 maal per week) en 175 gram spiervlees per maaltijd (4 keer per week). Dan gaat je menuutje er bijvoorbeeld als volgt uit zien:
Maandag: 180 gram vleesbot met 175 gram spiervlees en 40 gram groenten en een sardien extra.
Dinsdag: 180 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees (de helft pens, de helft andere organen).
Woensdag: 180 gram vleesbot met 175 gram spiervlees, 40 gram groenten en een eitje extra.
Donderdag: 180 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees en 40 gram groenten.
Vrijdag: 180 gram vleesbot met 175 gram spievlees, 40 gram groenten en een makreel of haring extra
Zaterdag: 180 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees en 40 gram groenten.
Zondag: 180 gram vleesbot met 175 gram spiervlees en 40 gram groenten en een eitje extra.
Voor de duidelijkheid: de hoeveelheden rond je af. Als je een keer vleesbot hebt dat 180 gram of 220 gram of 250 gram weegt: geen probleem, je hoeft daar geen stukje af te knippen want zo krap komt het niet. Dus je geeft geen 186 gram orgaanvlees maar bijv. 180 of 200 gram.
Het menu bevat dus tenminste 4 diersoorten. En een menu dat goed in elkaar steek, voldoende afwisseling in diersoorten, groenten en extra's bevat, kun je steeds wekelijks opnieuw herhalen. En natuurlijk kun je het ene vleesbot vervangen voor het andere. Stel je voert op maandag kipkarkas maar je hebt een partij fazantkarkas kunnen scoren: dan voer je bijv. op maandag in plaats van kipkarkas de fazantkarkas.
De extra's die je kunt voeren
Honden zijn dol op eieren. Je kunt ze gewoon rauw en met schil voeren. Eiwit bevat adivine. Dit bind zich met biotine. Er wordt daarom aangeraden nooit rauwe eieren aan de hond te voeren. Dit klopt niet helemaal. Een eierdooier bevat dermate veel biotine dat er geen tekorten aan biotine kunnen ontstaan door het eten van rauw ei.
Veel honden zijn dol op rauwe vis. Maar de meeste honden worden echt totaal misselijk als ze 1 bak vol met (vette) vissen krijgen. Beter voer je daarom een keer of 2 per week een kleiner vet visje zoals haring, sardien, kleine makreel, ansjovis (rauw/heel!). Zalm vormt de enige uitzondering hierop, de meeste honden vinden een zalmkop heerlijk en worden daar ook niet misselijk van. Voer in totaal nooit meer dan 10% van het menu aan rauwe vis. Bijna alle rauwe vis bevat de stof thiaminases en deze stof vernietigt vitamine B1. Zilvervossen die meer dan 10% rauwe vis gevoerd kregen, kregen last van verlammingsverschijnselen. Ook honden kunnen hier last van krijgen.
Veel honden zijn dol op zuivel, gemalen rauwe noten en rauwe pitten en zaden, zeewier, etc. Voer dit met mate en voer geen macademia noten, deze zijn giftig voor de hond.