Hier kun je je BARF menu plaatsen. Andere leden kunnen daar op reageren. Leerzaam!

Moderator: Lizzy

#3456025
Onze Genghis zit nu nog volledig op brok.
En uiteraard wil ik graag over op BARF.

Info:
Genghis is 62kg en 3 jaar oud.
Heeft vaak oorontsteking en korsten/ uitslag/ eczeem achtingen wondjes op zijn kop.
Ik denk dat dit voor een groot deel door de voeding komt. Pro plan large atletic dus gebrande brok.

Nu heb ik het volgende bedacht als tussenstap.

Ik kon bij een poelier in de buurt gemalen kipkarkas kopen per kilo dus vlees bot maar gemalen.

Bij een slacht huis kan ik rollen vlees kopen met het volgende
Rol van 1 kg
Met 30% spier vlees o.a runderhart
35% orgaan vlees
15% schapenvet
20% pens (vuile pens)

Kan ik dan om mee te beginnen het volgende aanhouden?

500 vlees bot kipkarkas van de poelier
610 gram vlees rol van slachthuis
120 gram groente zelf toevoegen (broccolie,wortel)

Dan kom ik op ongeveer 1200gram.
Wat volgens de calculator goed is voor 62kg met 2% behoefte.

Ik vind het niet top, maar als tussenstap lijkt me het gemalen bot juist wel prettiger. omdat het maagzuur nu waarschijnlijk nog niet zo zuur is Ivm gebrande brok voeding.

Dan kan ik later wel over naar hele nekken en dan karkas heel. En ook losse pens, orgaan etc.

Graag jullie ideeën.
En tips waar je BARF kan kopen. Regio overijssel.
Het meest mooie zou zijn om het niet ingevroren te kopen, eerst porties maken en dan invriezen.
Maar bevroren aanleveren lijkt me wat makkelijker te verkrijgen.
#3456031
Besef wel dat aangeboden vers vlees (vb van de supermarkt of poelier) vaak ook al eerder ingevroren en ontdooit geweest is.
Terwijl karkas vb dat je via een barfwinkel koopt gewoon vanuit het slachthuis rechtstreeks ingevroren wordt.
Ingevroren kopen is dus zeker niet slechter, integendeel zelfs.
Dat geldt uiteraard niet altijd.
Je hoeft het meestal niet compleet te ontdooien om te portioneren.

Die rollen ben ik niet zo gek op. Vooral omwille van het vet.
Chouka woont misschien in je buurt om aan biologisch lamsorgaan te komen. Ik weet het niet precies. Kijk eens in de vraag en aanbod, ergens staat er een topic.

Gemalen vleesbot kan je zeker doen om te beginnen.
#3456044
Ja ik weet dat vlees van de poelier misschien al vaker is ingevroren.

Het gaat me nu vooral om de verhouding
Dit is een tussenstap.

Ik wil straks wel helemaal over op BARF dus geen gebruik maken van rollen vlees.
#3456051
Daniël schreef: vr 20 jan 2023, 20:16 Onze Genghis zit nu nog volledig op brok.
En uiteraard wil ik graag over op BARF.

Info:
Genghis is 62kg en 3 jaar oud.
Heeft vaak oorontsteking en korsten/ uitslag/ eczeem achtingen wondjes op zijn kop.
Ik denk dat dit voor een groot deel door de voeding komt. Pro plan large atletic dus gebrande brok.

Nu heb ik het volgende bedacht als tussenstap.

Ik kon bij een poelier in de buurt gemalen kipkarkas kopen per kilo dus vlees bot maar gemalen.

Bij een slacht huis kan ik rollen vlees kopen met het volgende
Rol van 1 kg
Met 30% spier vlees o.a runderhart
35% orgaan vlees
15% schapenvet
20% pens (vuile pens)

Kan ik dan om mee te beginnen het volgende aanhouden?

500 vlees bot kipkarkas van de poelier
610 gram vlees rol van slachthuis
120 gram groente zelf toevoegen (broccolie,wortel)

Dan kom ik op ongeveer 1200gram.
Wat volgens de calculator goed is voor 62kg met 2% behoefte.

Ik vind het niet top, maar als tussenstap lijkt me het gemalen bot juist wel prettiger. omdat het maagzuur nu waarschijnlijk nog niet zo zuur is Ivm gebrande brok voeding.

Dan kan ik later wel over naar hele nekken en dan karkas heel. En ook losse pens, orgaan etc.

Graag jullie ideeën.
En tips waar je BARF kan kopen. Regio overijssel.
Het meest mooie zou zijn om het niet ingevroren te kopen, eerst porties maken en dan invriezen.
Maar bevroren aanleveren lijkt me wat makkelijker te verkrijgen.
Ik vind het hele idee achter zelf samenstellen puur dat je weet wat je je hond voert. Dus hele ingrediënten zeg maar. Dit zijn rollen gemalen vlees. Met, naar mijn mening, echt een hoog percentage vet. Runderhart bijvoorbeeld: dat is geen spiervlees, dat is orgaanvlees. Dus nee, ik raad het niet aan en zou nog eerder eerst overstappen naar een beetje fatsoenlijk merk KVV, daar waar ze met kennis van zaken een KVV prak hebben samengesteld. En dan van daar over naar zelf samengesteld.

Verder is het steeds moeilijker om aan BARF materiaal te komen.... Je kunt de banners van dit forum eerst even bekijken, dogmeat en prooidier. Misschien dat ze in jouw regio bezorgen.
#3456055
Dat er veel vet in zit ben ik met je eens. Maar in principe is Genghis nu wat aan de magere kant.
Mijn gedachte is dan wat extra vet mag voor nu wel.

Of hart een spier of orgaan is?

Dit is het allebei

Een orgaan is een samenstelling van weefsels die als eenheid een functie vervullen. Een spier is een weefsel dat kan samentrekken en ontspannen. Het hart bestaat uit spierweefsel (trekt samen en ontspant) en is dus een spier. O.a. dat spierweefsel vervult als eenheid een functie; het is dus ook een orgaan.

Dus ja dat maakt het niet makkelijker.

Wellicht dan toch die vleesmolen van het slachthuis achterwege laten en de gemalen kip aanvullen met pens, orgaan, groente en ander spier vlees dan hart.
#3456056
Daniël schreef: za 21 jan 2023, 11:13 Dat er veel vet in zit ben ik met je eens. Maar in principe is Genghis nu wat aan de magere kant.
Mijn gedachte is dan wat extra vet mag voor nu wel.
Een hond heeft voldoende voedingsstoffen nodig. En vet bevat niet zoveel. Dus als je hond te mager is vind ik dat je 'm meer moet voeren. Maar het is natuurlijk jouw hond!
Of hart een spier of orgaan is?

Dit is het allebei
Binnen BARF rekenen we het tot orgaan. Voor ons is spiervlees het vlees dat het skelet bij elkaar houdt en zorgt voor beweging. De reden dat we het niet tot spiervlees maar tot orgaanvlees is omdat hart echt een specifieke samenstelling heeft qua nutriënten en ga je dit rekenen tot spiervlees (waar je veel meer van mag voeren dan van orgaanvlees): krijg je een onbalans in je menu.
Wellicht dan toch die vleesmolen van het slachthuis achterwege laten en de gemalen kip aanvullen met pens, orgaan, groente en ander spier vlees dan hart.
Dat zou ik doen ja.
 Terug naar “Hoe ziet jouw BARF menu eruit?”

Barfplaats wordt gesponsord door