Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

Door Aljosja
#3373162
Beste allemaal,

Ik heb me hier op het forum aangemeld om advies in te winnen en te horen of het probleem waar ik tegenaan ben gelopen vaker voorkomt.

Ik heb een kater van 11 maanden oud, die ik de afgelopen maand (van 27 februari t/m 1 april) naar een pension heb gebracht i.v.m. een verre reis. Hij is bij mij vanaf z'n 9de levensweek en krijgt sinds augustus uitsluitend rauw voer van Bandit (doorgaans de standaard katmix, zo af en toe ook een bakje wildmix). Ik ben vooral overgestapt omdat hij nogal last had van stinkende en dunne ontlasting en dat verdween als sneeuw voor de zon op rauw voer. En verder raakte ik steeds meer overtuigd van de voordelen van een meer natuurlijke voeding voor mijn kleine carnivoor. In het pension was het niet mogelijk hem rauw voer te geven dus leek het me maar het makkelijkste dat hij voor die ene maand dan maar de gewone brokken van het pension zou eten (Yarrah). Hij is sowieso een erg makkelijke eter, dus ik voorzag niet echt problemen.

Toen ik hem wegbracht was hij voor mijn gevoel kerngezond, in ieder geval plaste hij normaal, maar toen ik hem afgelopen maandag ging ophalen kreeg ik de onaangename mededeling dat na 3 weken blaasgruis bij hem was geconstateerd, waarvoor hij behandeld was en nu op een dieet van Royal Canine Urinary brokken zat. Ik ontving vandaag een schriftelijk verslagje van het gebeuren:


"Op 22-3 2019 zag ik Tonio naar de kattenbak gaan en zat lang te persen op de bak,er lag geen urine in de bak en Tonio zat klagelijk te miauwen en te likken daarna.

De dierenarts heeft blaas gevoeld,die voelde iets groter als pingpong bal ,niet te groot,soepel en niet pijnlijk,verder geen bijzonders en Tonio is erg vrolijk.

Uiteindelijk hebben wij geprobeerd urine op te vangen,wat niet lukte, dus heeft dierenarts een blaaspunctie gedaan sg 1.05,stripje:ph8,bloedsporen,eiwit+,leuko’s+++,rest gb

Mega veel kristallen van struviet,weinig erys.

Eenmalig novacam gekregen en urinary met water geven.

29-3 2019 weer urine opvangen.

29-3 2019 urine:sg 1.05 leuko+++ ph 6 rest geen gb.sed:struviet+ hij heeft nog kristallen,maar veel minder,Tonio mag nu Urinary zonder water.Over 2 weken weer urine inleveren bij eigen dierenarts en overleg over voer."


Nu ben ik in de eerste plaats natuurlijk erg geschrokken, maar ik vraag me verder vooral af hoe dit nou mogelijk is (hij is tenslotte nog geen jaar oud :( ) en hoe ik dit in de toekomst kan voorkomen. De dierenarts vermoedde dat het wellicht toch aan het rauwe voer ligt, maar ik was altijd in de veronderstelling dat rauw voer juist helpt om struviet te voorkomen, aangezien het de urine zou verzuren? Ik dacht dat het misschien ook kon komen door de stress van de nieuwe omgeving (alhoewel hij volgens het pension al heel snel erg op z'n gemak leek) en het andere voer, maar de dierenarts gaf aan dat drie weken wel erg kort is om 'mega veel kristallen' te ontwikkelen. Eind april moet ik sowieso met hem langs om nog een keer urine te laten testen en voor z'n jaarlijkse inenting, dus dan kan ik het verder bespreken.

Omdat hij het verder zo goed deed op rauw voer zou ik hem liever niet z'n hele leven op blaasgruisbrokken zetten, maar dat is wel wat mijn dierenarts me adviseert. Hebben jullie iets soortgelijks wel eens meegemaakt? En hoe hebben jullie dit aangepakt?

Alvast dank voor de reacties!
#3373169
Welkom op het forum...
Aljosja schreef:De dierenarts vermoedde dat het wellicht toch aan het rauwe voer ligt...
... maar de dierenarts gaf aan dat drie weken wel erg kort is om 'mega veel kristallen' te ontwikkelen.
Pffff. Je brengt hem op 27 februari en hij gaat op dat moment over op brokken (Yarrah). En dan krijgt hij op 22 maart (bijna een maand later) een probleem met struviet... en ze vermoeden dat het toch aan rauw ligt :-\

Ik kan me niet voorstellen dat hij altijd een pH heeft gehad van 8 dus dat moet gekomen zijn door het voer of stress. De snelheid waarmee struviet wordt gevormd wordt onder andere bepaald door de pH hoogte. Er kunnen natuurlijk meer factoren gespeeld hebben zoals aanleg voor struviet en toch wat stress voor de nieuwe omgeving. Maar met een pH van 8 kun je natuurlijk wel struviet verwachten.
De urine-pH wordt beïnvloed door onder meer voeding, stress (met name van belang bij de kat) en urineweginfecties (blaasontsteking voornamelijk). Ook kunnen de kristallen soms juist de oorzaak zijn van zo’n blaasontsteking.
Ik zou hem zo snel mogelijk weer terugzetten op vers vlees en zijn pH gaan meten. Zorg ervoor dat ie niet al te lang op 6 pH blijft hangen want dan schiet je weer naar de andere kant door (oxalaat). Maar voor het oplossen van de stenen nu kan het nog wel even. 6,3 zou ideaal zijn (en 6.4 voor straks). Ik heb geen ervaring met zelf meten (met strips). Misschien weet iemand hoe nauwkeurig dat kan?

https://www.catmoneo.nl/blaasgruis-urine-ph/
https://www.catmoneo.nl/beste-blaasgruis-dieet/
#3373177
Een ph van 8 is erg hoog en dan is het logisch dat er struviet wordt gevormd.
Wanneer dit voer gerelateerd zou zijn verwacht ik eerder dat het door de brokken komt dan van rauw voeren aangezien hij al 3 weken op brokken stond.

Of de oorzaak voer of stress is geweest is moeilijk te zeggen in deze situatie.
Gelijk levenslang op brokken gooien zou ik niet doen op zo'n jonge leeftijd. Wel zou ik de ph goed in de gaten houden waarbij 6.3 ideaal is. Ook meten wat de ph doet wanneer je rauw voert ;)
#3373195
Tuurlijk kan hij wel meteen veel kristallen vormen als de pH verkeerd is door de brokken. Dat gaat echt heel snel.

Dierenarts is duidelijk geen fan van rauw? :biggrin2:
Nou jammer voor hem, zet je kat gewoon terug op rauw, eens de struviet weg is. Dus nog even de urinary brokken tot alle gruis opgelost is. En daarna zo snel mogelijk terug op Bandit.
Testen met strips is altijd een goed idee maar ik verwacht dat je na een paar weken weer een ideale pH zal hebben op vlees.
Vlees werkt idd bufferend naar een ideale pH.

En voor in de toekomst, brokken vermijden. En als het in het pension echt niet anders kan tenminste een graanvrije brok en dagelijks een portie natvoer zonder suiker of graan. Maar ik vermoed dat als je kat rauw moet krijgen, om medische redenen, dat geen probleem zal zijn?
#3373222
Kristallen vormen zich snel in stilstaande urine. Echt heel snel.
En katten kunnen van pure stress ook blaasontsteking krijgen; ik heb zoiets al eens gezien bij mijn eigen dikke rooie. Als er iets wel stressvol is, dan is het wel een pension.

Ik ga met de rest mee, ik ben niet overtuigd dat het gruis nu ineens door de kvv komt.
#3373228
Das idd ook nog iets, had ik bij deze nog niet aan gedacht. Maar je kan blaasontsteking hebben door gruis dat de wand beschadigt.
Of je hebt gruis door een blaasontsteking want de bacteriën doen de pH stijgen.

Wat er eerst was is moeilijk achteraf te zeggen, maar het maakt wel verschil. De oorzaak is anders.
En welke maatregelen je moet nemen om het in de toekomst te vermijden dus ook.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door