Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Gebruikersavatar
Door Hope
#3205487
Onze twee tijgers, Jimmy en Lotje, gaan steeds meer naar buiten. We wonen in het buitengebied dus ze zitten veel in het stro, jagen op konijnen en lopen door struikgewas.

Ze zijn daarnaast ook nog veel binnen en ze zijn dol op Nelson. Ik zit dus niet te wachten op vlooien.

Wat gebruiken jullie hier tegen?
Gebruikersavatar
Door koekje
#3205495
Stronghold. Maar alleen als er daadwerkelijk pietjes zijn. Anders kan je bezig blijven en iedere maand de botlek over je kat heengooien. Eens per week de katten checken met een pietenkam.
De (meeste) vlooien zijn tegenwoordig resistent voor Frontline.
Gebruikersavatar
Door dinky89
#3205519
Wat koekje ook zegt, ik doe het alleen op het moment dat er sprake is van vlooien.

De keer dat hier vlooien waren heb ik eerst een pipet stronghold (omdat dit tegelijkertijd ontworming is tegen spoelworm) en daarna advantage gebruikt. Dit is een pipet voor in de nek en zou je eigenlijk iedere 4 weken moeten herhalen om een vlooienbesmetting te voorkomen. Daarom gebruik ik het ook alleen wanneer er daadwerkelijk sprake is van vlooien omdat je anders de kat iedere 4 weken onder het gif gooit.
Ik heb 1 keer vlooien gehad bij Dinky en toen 3 keer achter elkaar pipetje gegeven in de nek en de plekken waar ze veel lag ingespoten met vlovrij van ecostyle.

Controleren op vlooien doe ik met een vlooienkam.

Een volgende keer zal ik een pil comfortis proberen want een pipet in de nek krijgen is hier toch wel een crime en als het er op zit sprint Dinky weg waardoor de helft er af lijkt te vliegen ::)
Door Martine-Tom
#3205522
Nouja hier speelt wel extreme allergie van Nelson mee...
Ik zou ze preventief een pipet geven, iig gedurende de warme maanden.
Wat gebruik je bij Nelson?
Door Parelridder
#3205527
Ik gebruikte geen stronghold, want dit bevat tevens ontwormmiddel. Wél gebruikte ik Advantage pipetjes. Deze staat bekend om z'n effectiviteit (verhelpt zelfs een plaag zonder dat je omgeving behandeld met sprays, herhaaldelijk ervaren).
Ik gaf het de katten van voorjaar tot najaar maandelijks. Als ik hén behandelde, bleven de honden vrij. Een héél enkel keertje kregen ze in de winter vlooien, als de katten dus onbehandeld waren. Middels alsnog zo'n pipet, maar dan op álle dieren, werd het snel en succesvol bestreden.
Met het oog op de allergie van Nelson, zou ik de katten het hele jaar door maandelijks behandelen met Advantage, omdat wat bij ons 'vervelend' was - allemaal vlooien en dus behandelen - bij Nelson een heel stuk meer impact heeft. Je hebt dat trouwens in 2 'maten' kat: minder dan - of meer dan 4 kg.
Ik verspreidde de inhoud van het pipetje van achterhoofd tot aanvang staart over de ruggengraat, i.p.v. alleen in de nek, omdat je zo veel vloeistof helemaal niet op dat stukje huid kwijt kunt. Ook is mijn ervaring dat goede verspreiding de werkzaamheid ten goede komt. Ik deed de katten een uur een kapje om zodat ze zich niet konden wassen. Intussen droogde het op. Ze vonden het geen drama, zo'n uurtje. En ik vond het prettig dat ze de vloeistof niet konden oplikken, met alle reacties die dat oplevert qua speekselen en meer. Al krijgen ze het natuurlijk altijd een béétje binnen, wat je toe dient, dat is onvermijdelijk.
Advantage wordt echter niet opgenomen via de huid in de bloedbaan. Naast dat ik dat prettig vindt, betekent dat eveneens dat de vlooien gedood worden vóór ze bijten. Dat is natuurlijk heel fijn voor de katten en werkt preventief tegen vlooienallergie (naarmate ze vaker gebeten worden, verhoogt die kans)
Door Too
#3205541
Martine-Tom schreef:Nouja hier speelt wel extreme allergie van Nelson mee...
Ik zou ze preventief een pipet geven, iig gedurende de warme maanden.
Wat gebruik je bij Nelson?
Dit... nou zijn katten vaak fijne vlooientrekkers dus in jullie situatie kregen ze van mij ook een pipet [of een pilletje]
en daarnaast even wennen aan de vlooienkam zodat je het inde winter desgewenst op die manier in de gaten kunt houden
Door hannabelgje
#3205618
Gezien Nelson zijn situatie ging ik ook preventief behandelen. Bij voorkeur de advantage pipetten.

Verstuurd vanaf mijn GT-I9105P met Tapatalk
Gebruikersavatar
Door koekje
#3205626
Ik ben er echt huiverig voor om kittens maandelijks te botlekeren. Dan eventueel Nelson ook maar minimaal wekelijks kammen.
Gebruikersavatar
Door Hope
#3205638
Kammen zijn ze gewend en vinden ze gezellig. Mijn punt is vooral Nelson. Als hij vlooien zou krijgen ben ik mooi de pineut want gif is bij hem gewoon echt geen optie. Ze vinden elkaar gewoon echt heel leuk, liggen hier elke dag met z'n 3e in de zon dus tja, het risico dat er een vlo overspringt is dan natuurlijk wat groter.

De kittens elke maand vol gif gooien vind ik niet ideaal, maar als het niet anders kan dan moet het.
Dat advantage spul klinkt dan als een redelijke optie. Iets van een band is ook niks hé... Dat adviseerde de da maar ik ben zo bang dat ze zich ophangen.
Door Martine-Tom
#3205639
koekje schreef:Ik ben er echt huiverig voor om kittens maandelijks te botlekeren. Dan eventueel Nelson ook maar minimaal wekelijks kammen.
In dit geval vind ik het risico echt te groot, katten zijn echt zulke vlooienmagneten...
En alles anders als botlek werkt gewoon niet afdoende voor vlooien.
Voor Tom gebruik ik tegenwoordig vlooienpillen trouwens, niet preventief maar alleen indien nodig, maar moet zeggen dat die wel beter voelen om te geven als pipetten, al is dat niet gefundeerd verder (anders dan dat Tom van een pipet nierfalen kreeg en in overleg met specialist is besloten dat hij op pillen over ging omdat dat een kleiner risico gaf, in de tussentijd heeft ie 3 pillen gehad en nooit problemen, geen idee of die er voor katten ook zijn, maar dan zou ik daar voor gaan denk ik)
Door Martine-Tom
#3205670
koekje schreef:Ik denk dat het wel meevalt met dat katten vlooienmagneten zijn.
mijn (en met mij vele anderen) ervaring is helaas anders, zeker met buitenlopers, en met Nelson zou ik geen risico lopen.
Door hannabelgje
#3205672
Hier ook de ervaring dat katten die buiten lopen inderdaad vaak vlooien hebben. Zelf hebben ze daar vaak totaal geen last van.

Verstuurd vanaf mijn GT-I9105P met Tapatalk
Door Parelridder
#3205675
Een vlooienband is zeker niet ideaal. Niet alleen vanwege het ophanggevaar, maar ook komen ze als je 'm losjes genoeg doet om er uit te kunnen raken, met dat ding in de bek thuis of met en voorpoot er door gewurmd (hoe krijgen ze het voor elkaar??!!) met daardoor een volkomen open geschaafde oksel, met daarin die gifband.. Een band heft sinds die ervaringen mijn voorkeur niet meer.
Ik ben ook absoluut geen liefhebber van structureel gif toedienen, maar katten brengen zonder absoluut vlooien mee en dan zit vervolgens iedereen onder.. En kammen verwijderd wat je vangt, maar verhelpt niet het probleem.
Gebruikersavatar
Door dinky89
#3205693
Nee, een vlooienband zou ik niet aandurven. Wat je zegt, ze kunnen zich ophangen of met poot er in komen. Zeker met stoeiende en ontdekkende kittens is dat geen prettig idee. Bovendien zou ik verwachten dat het ook een reactie bij Nelson kan geven als ze lekker tegen hem aan liggen met die band.

@martine: je hebt comfortis pillen voor de kat ;)
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door