Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Danani
#3187948
Hallo,

Wij zijn nieuw op dit Forum en waren ons sinds vorige week aan het inlezen over vers voedsel. Dit was vlak voordat we vorige week vrijdag een controleafspraak hadden bij de DA voor onze kat Ninja. Sinds mei weten we dat hij waarschijnlijk een te snel werkende schildklier heeft. We kwamen hier achter doordat hij steeds gal spuugde en opeens vermagerde ( hij was eerst altijd een stevige kat). We kregen toen 5mg pillen Carbimazol voor 1 keer per dag. Dit leek goed te werken, dus we konden hier blijvend mee doorgaan.

Sindsdien ging het goed met Ninja, hij was weer goed aangekomen, vrolijk en zag er verzorgd uit. Dit werd ook gezien in de controles bij de DA. Sinds onze verhuizing in november begon ons alleen op te vallen dat hij opeens heel veel begon te drinken ( en dus ook naar de bak). Dit is echter moeilijk te controleren, omdat hij in ons vorige huis naar buiten kon en we hem in het nieuwe huis ( omdat hij nog moet wennen) nog niet naar buiten hebben gelaten. Het zou dus kunnen dat hij eerder ook al veel dronk, maar dat we het nu pas zien.
Toen we afgelopen vrijdag voor zijn schildklier controle bij de DA waren, hebben we dit vermeld. Er werd toen gelijk urine en bloed afgenomen. De DA kon al meteen zien dat de urine te dun was en deze werd dus ook gelijk getest op de nierwaarde. Op de uitslag konden we wachten, kwam na 15 min. We kregen te horen dat de uitslag ‘hoognormaal’ was. Het zou dus waarschijnlijk niet aan de nieren liggen. Het afgenomen bloed zou dus eerst nog onderzocht worden op de schildklier en mocht deze ook nog steeds in orde zijn, dan zou er toch nog verder bloed onderzoek gedaan moeten worden naar een andere oorzaak dan schildklier of nierfalen. Deze uitslag zou ons maandag of dinsdag door deze DA doorgebeld worden. Als we nog niks gehoord hadden, woensdag zelf bellen.

Gisteren (woensdag) nog niks gehoord, dus zelf gebeld. We kregen een andere DA aan de lijn, deze zei dat er uit het bloed ( dus niet de urine) een verhoogde nierwaarde van 145 gekomen was. De schildklier was verder goed. Hij moest volgens deze meneer dus doorgaan met de Carbimazol pillen, eenmaal daags. De nierwaarde van 145 zou volgens hem bij een andere kat nog binnen de grenzen vallen, maar voor een kat met schildklier problemen te hoog zijn en duiden op beginnende nierfalen. 160 zou volgens hem betekenen 2/3 van de nieren werkt niet meer. Maar met 145 waren we er vroeg bij. Hij raadde erg aan om te beginnen met een speciaal nierdieet en daarbij ook nog een drankje Semintra, wat Telmisatran bevat. Dit was voor ons natuurlijk nogal een schok, vooral nadat we bij het vorige bezoek te horen gekregen hadden dat het waarschijnlijk iets anders was dan de nieren, we hadden niet eens gedacht om nog eens over de nieren te horen. Natuurlijk willen we het beste voor Ninja, dus we stemden in met een proefpakket van de speciale niervoeding en het drankje.

Toen we het pakket later die dag gingen ophalen, had de assistente weer een andere versie. Ze zei dat de verhoogde creatinine waarde van 145 in het bloed was gevonden en dat dit getest was tijdens ons vorige bezoek, tegelijk met de urine. Aan de urine was alleen te zien geweest dat deze te waterig was zei ze. De verhoogde waarde kwam uit het bloed dat op datzelfde moment getest was. Volgens haar was dus toen al bekend dat hij nierfalen had. Volgens haar betekende 160 dat 70% niet meer werkt en 145 was dus al erg hoog zei ze. Aan dit verhaal klopt dus heel veel niet met wat ons verteld was. Bij ons vorige bezoek zou nog geen bloed getest zijn, de waarde kwam uit de urine, en het lag hoogst waarschijnlijk niet aan de nieren.

Morgen hebben we nog een nieuwe afspraak, zodat we vragen kunnen stellen aangezien we ons nu behoorlijk zorgen maken en nogal in de war zijn. We vragen ons af wat nu het beste is voor Ninja. We vinden het eng om meteen het middel Semintra te geven, met zoveel onduidelijkheid. We vragen ons ook af of een verhoogde nierwaarde niet aan iets anders dan nierziekte kan liggen, bijvoorbeeld een infectie. Daarbij wilden we net beginnen, we waren eigenlijk net begonnen, met de overstap maken naar vers vlees. Nu wordt dat afgeraden door de DA, teveel eiwitten. Maar wij zijn natuurlijk gelijk de hele dag gaan inlezen op het internet over vers voedsel voor katten met nierfalen. Het hele verhaal maakt ons ook een beetje achterdochtig.

We denken nu aan het geven van nierdieet brokjes gedurende de dag en 's avonds een portie vers vlees met zo min mogelijk fosfor. Of compleet overstappen op vers voer mogelijk met fosfor binder. Alleen heeft de DA het nog niet gehad over het geven van een fosfor binder.

Normaal gesproken lezen we eerder verhalen van anderen voor vergelijkbare situaties, maar dit keer leek het ons misschien toch beter om een eigen topic te beginnen.

Sorry voor dit hele lange verhaal, we hopen dat jullie het alsnog willen lezen en we horen heel graag jullie gedachten!
#3187960
Ik zou geen combinatie maken tussen vers en nierbrokken. Dit omdat de benadering van het probleem, nl nierfalen helemaal anders aangepakt wordt.
Bij brokken gaat mn plantaardige eiwitten toevoegen en dierlijke mijden omdat daar fosfor bij zit. Een kat kan echter weinig aanvangen met plantaardig voedsel en granen zijn zelfs ronduit schadelijk en belastend voor de nieren. Men gaat ook eiwitten verminderen om minder afvalstoffen van eiwitten in het bloed te hebben wanneer de nieren niet werken. Dat is symptoombestrijding en schadelijk voor de kat.
Een dieet op rauw vlees gaat er echter uit van het principe dat een hoogwaardig dieet een algemene betere lichamelijke conditie ook een positief effect heeft op de nieren. Een kat is gebouwd op dierlijke eiwitten, heeft deze echt nodig en ondanks dat deze fosfor bij zich hebben, zijn deze rauwe! eiwitten dus minder belastend voor de nieren en het gehele lichaam van de kat. Ervaring leert dat een kat op dat moment die extra fosfor perfect kan verwerken en minder last heeft van de afbraakproducten in het bloed.
Tel daarbij dat een brok geen vocht bevat en dat dat juist super belangrijk is voor de nieren, dan is een rauw dieet dus het beste voor een kat met nierfalen.
Bij vele katten is gewoon overgaan op rauw vlees al voldoende om de symptomen te laten verdwijnen. Dat kan je dus eerst eens proberen. Als dat niet voldoende is, kan je inderdaad fosforbeperkt voeren en evt fosforbinders geven. Maar dat is dus vaak niet noodzakelijk. Zolang als er geen bijwerkingen zijn bij de fosforbinders kan het echter ook geen kwaad en een beetje meer spier en vet voeren in het dieet kan ook zeker geen kwaad.

Hou er rekening mee dat een rauw dieet een iets hogere nierwaarden in het bloed geeft dan de referentiewaarden die gebaseerd zijn op een dieet van brokken. Dit is normaal en niet gevaarlijk. Veel hoger mag uiteraard niet.
Door Danani
#3188052
Bedankt voor je reactie.
Zo hadden we het nog niet bekeken. We hebben zowel brokken als zakjes nat voer gekregen en hadden bij dat natte voer het idee dat er al helemaal geen voedingsstoffen in zitten.
Hij heeft gewoon een goede eetlust en is juist goed aangekomen sinds zijn schildklierprobleem. We willen hem dus nu niet opeens gaan verzwakken met dat nierdieet van de DA.
We zitten ook gewoon echt te denken dat het nierprobleem nu veroorzaakt wordt door de Carbimazol pillen die hij slikt voor de schildklier. Sinds we daar in mei mee zijn begonnen is zijn creatinine van 109 naar 145 gegaan, maar we willen natuurlijk ook niet stoppen met de Carbimazol omdat dat verder wel weer een goed effect lijkt te hebben.
En als we kiezen voor een rauw dieet en hij dus een hogere nierwaarde in het bloed zou hebben, hoe weten we dan hoe het gaat met zijn nieren?
#3188057
Iets hoger kan, niet veel. Maar je zou om te beginnen verbetering in zijn gedrag en conditie moeten zien. Verder zou je nog steeds verbetering of verslechtering moeten kunnen waarnemen tv zijn vorige metingen. Pin je gewoon niet vast op de referentiewaarden want die zijn voor katten op brokken.

Zijn schildklier is vroege toch ook getest geweest? Want afvallen en overgeven zijn ik symptomen die bij nierfalen kunnen horen. Maar je zegt dat de schildkliermedicatie aanslaat, dan zou waarschijnlijk niet het geval zijn als het zijn nieren zouden zijn. Of die medicatie nierbelastend is, weet ik niet. Maar het is wel logisch dat de meeste medicatie dat is.
#3188095
Er is mij enkele jaren gelden verteld door een specialist (cardioloog) dat lager eiwit gehalte bij katten volgens de nieuwere onderzoeken niet de oplossing is en dat het voornamelijk belangrijk is om hoog kwalitatief eiwit en veel vocht te geven. Zij was trouwens niet bekend met versvoer en in de praktijk verkochten ze de standaard brokmerken, dus ik acht belang aan haar mening omdat ze het zeker niet vanuit het vers is beter perspectief bekijkt.

Fosfor binders mag je enkel gebruiken als het fosfor gehalte in het bloed te hoog is, anders zijn ze gevaarlijk.

Vaak knappen katten met nierproblemen al op op vers, als dat niet voldoende blijkt te zijn kun je een nierdieet samenstellen of een kvv daarop aanpassen. Imo is het naast vocht en hoge kwaliteit eiwit belangrijk om bio en wild te geven, daar zit de vuiligheid die in industriedieren aanwezig is al niet in, dus zo belast je de nieren ook minder. Verder wordt er aangeraden om grotendeels kleine dieren te geven (grote dieren zouden meer fosfor bevatten) en vetter diersoorten zoals bv eend en lam zijn ook aan te raden om in het menu te steken. Vis laat je beter weg, visolie, mits voldoende gezuiverd is een goede toevoeging.

Als je een nierdieet wil geven pas je een aantal punten aan:
- bot en orgaan percentage van 15% elk naar 10% elk (dat komt dan op 20% gemiddeld bevleesde botten), persoonlijk zou ik 3% lever en 7% hart geven
- extra vet, bv: ghee (geklaarde boter dat je in bio winkels vindt)
- extra omega 3 in de vorm van visolie en/krill olie (wel opletten dat het goed gezuiverde is, de zware metalen wil je er natuurlijk niet bij)
- zeker geen vis omwille van het hogere fosforgehalte en zware metalen

Het extra vet dat in een nierdieet wordt toegevoegd is niet geweldig voor de pancreas, dus ik zou er zelf niet voor kiezen om daar onmiddellijk mee te beginnen en dat maar pas als de rest niet voldoende blijkt te zijn bijgeven.

Ben je eigenlijk van plan om KVV of zelf samengesteld te voeren?

Ik ben zeker geen specialist ter zake, en ook niet medisch onderlegd, maar ik heb een nierkat gehad en heb toen dus veel over het onderwerp gelezen. Hopelijk kan ik je al wat vooruit helpen.
Door Danani
#3188111
Heel erg bedankt voor de tips en informatie!

PearlsofPassion: Het lastige is dat zijn gedrag en conditie op dit moment goed zijn. Het enige is dus dat hij veel drinkt, daar zouden we dan op blijven letten en of zijn gedrag en conditie verslechten natuurlijk.
Het enge daarvan vind ik alleen dat we lazen dat je pas verandering in gedrag en conditie ziet als het al erg laat is (pas als 70% of 75% van de nieren niet meer functioneert).
Ik denk inderdaad dat hij wel echt iets heeft aan zijn schildklier, omdat hij goed reageerde op de medicijnen en zijn nierwaarden niet zo hoog waren dat er al verandering in gedrag merkbaar zou moeten zijn.
We gaan morgen toch nog navragen of het niet beter kan zijn om iets minder van de medicijnen te geven, maarja mijn vertrouwen in dierenartsen ligt niet ontzettend hoog op het moment.

Frodo Quin: Fijn om te horen dat er toch ook specialisten zijn die wel positief zijn over hoog kwalitatief eiwit geven en die bezig zijn met de nieuwe onderzoeken. Vooral inderdaad ook omdat het niet iemand is die sowieso al heel erg pro vers en anti brok is.
We willen Ninja inderdaad geen industriedieren voeren. We zijn voor onszelf altijd al heel veel met gezonde voeding bezig, dus eigenlijk zou het vanzelfsprekend moeten zijn dit ook voor de kat te doen. Dat is toch altijd een beetje achter gebleven, ik voel me achteraf ook wel stom dat ik daar nooit zo over nagedacht heb.
We willen zijn voeding dan zelf gaan samenstellen, zaten al op te zoeken wat goed en slecht is ook voor katten met nierproblemen. Het is heel fijn dit lijstje met punten en percentages erbij te hebben! We willen nu nog niet perse beginnen met extra vet, maar goed om hierover te weten.

En wat denken jullie van de Semintra? Dat wel geven?
Door Danani
#3188166
Ik heb nu een eerste menu proberen samen te stellen met 10% orgaan, 10% vleesbot, 80% spiervlees.
Ninja weegt 5,4 kg, 3% is dus 162 gram per dag.

Dus:
16,2 gr orgaanvl, 16,2 gr vleesbot, 129,6 gr spiervlees

Ik dacht dan aan:

Orgaan:
Kalkoenhartjes

Vleesbot:
Kippennek

Spiervlees:
Konijnenvlees
Gans filet
Lamsvlees

En dan elke dag 10% kalkoenhartjes, 10% kippennek en om en om 80% konijn, gans of lamsvlees erbij. Is dit goed? Of is het ook echt nodig om andere organen en vleesbotten erbij te nemen?
Ik weet niet of het erg is als hij elke dag 10% kalkoenhartjes en 10% kippennek krijgt zonder afwisseling. Ik wil om te beginnen ook liever nog niet heel veel verschillende soorten inkopen, maar eerst met een beetje proberen. Tot nu toe heeft hij gekookte en rauw kipfilet gegeten en gekookte hartjes. Inmiddels weet ik dat rauw beter is en rauw vind hij ook echt een stuk lekkerder, maar ik weet dus nog niet wat hij verder allemaal lust.
#3188215
Je hebt nog wat inleeswerk te doen, vrees ik. Om te beginnen moet je minstens 20% vleesbot voeren hoor. Dat is 10% kaal bot omdat vleesbot voor de helft uit bot en de helft uit vlees bestaat. En qua orgaan moet hij hart, lever en nier zeker krijgen. Verder moet je minstens 4 diersoorten voeren in ongeveer gelijke delen en diersoorten waarvan je enkel orgaan voert tel je daar best niet bij.
Ik raad je aan de info topic goed door te nemen en ook eens naar nierdialyse te zoeken zodat je goed weet wat je moet doen voor je begint. Het lijkt moeilijker dan het uiteindelijk is. Topic van andere nierpatiëntjes doorlezen is ook zeker nuttig,maar stel zelf je eigen menu op.
#3188221
Hart en lever heb je sowieso nodig om compleet te voeren, lever minimaal 3%, maximaal 5%. Lever moet dus zeker in je menu. Nier is niet essentieel, hoe nuttig staat ter discussie en ik zou het persoonlijk niet in een nierdieet voeren omwille dat het bijna uitsluitend uit afvalstoffen zou bestaan.

Nekjes mogen zeker, maar voer je best niet te vaak, je zou er ook bv eendkarkas (bio, niet wild. Wilde eend is heel hard en zeker geen beginnersbot), kipkarkas kunnen geven. Kwartel is ook een goed beginners vleesbot, maar dat heb ik nog nooit bio gezien. Het is 10%kaal bot= 20%vleesbot bij gemiddeld bevleesde botten, dus je moet de hoeveelheid vleesbot in je menu verdubbelen. Bot ga je natuurlijk nooit kaal voeren, dus het gewicht in je menu van karkas, nek,... is altijd vleesbot.

Probeer wat meer afwisseling in je menu te brengen, in principe zou het net haalbaar zijn, maar ik vind het wat nipt.

Ik ga er van uit dat alles bio is, met uizondering van de gans die dan wild is? Dan zou ik wel wat extra omega 3 toevoegen, anders zal dat sowieso aan de lage kant zitten los van de nieraandoening. Dus vis/kril olie zou ik wel bijgeven.

Persoonlijk zou ik er nog niet voor kiezen om je kat op een nierdieet te zetten, ik zou eerst gewoon vers gaan voeren, dus met 30% vleesbot (15%kaal bot) en 15% orgaan. Mijn nierkat heeft nooit een nierdieet nodig gehad en de verhoudingen zijn toch minder optimaal. Dit is voor de duidelijkheid echt wel een persoonlijke mening.

En inderdaad, zijn eten niet koken, bot wordt dan hard en geeft scherpe splinters en bij verhitting gaan de voedingsstoffen verloren. In die mate dat een kat op een dieet van gekookt vlees overlijd.

Van waar ben je? Als de afstand te doen is mag je altijd wat dingetjes van mij hebben om uit te proberen.

Zoals Pearlsofpassion al zegt, goed inlezen voor je begint met zelf samen stellen, want een goed menu is echt wel van levensbelang. Je kan in de tussentijd al beginnen met kvv als je dat liever wil.
Door Danani
#3188224
Bedankt voor de informatie.

We wilden beginnen met 10%, omdat bot ons toch nog een beetje afschrikt en we wilden voorzichtig beginnen omdat hij vers nog niet gewend is, maar we zullen dan toch misschien maar verhogen naar 20% als dat het minimum is.
Qua orgaanvlees hadden we in een ander topic gelezen dat je beter geen nier kan geven aan een kat met nierproblemen en Frodo Quin had het ook over 3% lever 7% hart. Misschien dat we dan toch maar ook wat lever halen.
We lezen nog even verder en is het goed als ik daarna dan nogmaals een menu plaats voor tips?
We gaan over een uur sowieso eerst nog naar de DA.

Oh, ik zie nu dat Frodo Quin net tegelijk een bericht plaatst. Misschien dan toch inderdaad zelfs nog meer vleesbot. We gaan ook voor de visolie, maar waarschijnlijk passen we het menu dus nog flink aan dus weet niet of het dan nog een vereiste is. We gaan in ieder geval lever toevoegen en dus nog een soort vleesbot. We komen uit Delft.

Oh ja hebben jullie nog ideeën over de Semintra die hij van de DA meekreeg?
#3188238
Ik heb een aantal jaar geleden toen het opkwam positieve berichten gehoord over semintra.

Ik begrijp dat je wat huiverig bent voor bot en ik zou zelf ook eerder laag beginnen omdat een te hoog botgehalte voor verstopping kan zorgen, maar dan heb ik het over mensen die met een menu van 40% vleesbot of meer beginnen. Ter vergelijking, mijn katten krijgen 30à35% vleesbot, naargelang welk vleesbot het is (wild is harder, bio vleugels zijn ook heel hard, bio kip en eenkarkas en nekken zijn zachter). Persoonlijk zou ik beginnen met 30% vleesbot, dus de 20% van een nierdieet zou zeker geen probleem moeten geven en is ook het minimum wat kan zonder dat je tekorten krijgt.

Als je bang bent voor de botjes begin dan langzaam. Zoals al gezegd niet overdrijven met nekken, maar enkele dagen enkel nek in het begin is niet erg hoor. Je kan ook de eerste keren het nekje platmeppen als je daar meer mee op je gemak bent en je kan dit ook doen de eerste keren dat je karkas voert, al vind ik nekken beter geschikt om te meppen.

Inderdaad ook zeker lever, zonder gaat niet goed komen, ze hebben het nodig voor oa de vit A en D.

Succes bij de da.
Door Danani
#3188385
We zijn vandaag naar de DA geweest en het één en ander is wel opgehelderd. Uiteindelijk is ons nu verteld dat Ninja wel al 75% van de nierfunctie verloren heeft..
Er wordt ons aangeraden om door te gaan met de schildklier pillen Carbimazol, omdat hij wel een te snel werkende schildklier heeft en de pillen een positieve werking op hem gehad hebben.
Verder wordt ons aangeraden om het nierdieet van de DA te volgen, maar wij hebben aangegeven interesse te hebben in barf. De DA raadde dit af, maar ze stuurt ons nu toch door naar een specialist die ons kan begeleiden mocht hij het ermee eens zijn om een nierpatiënt vers vlees te geven. Wat we ook doen, de DA zegt Semintra moet wel gegeven worden. Dus dit zijn we ook van plan.
We hebben het ook nog gehad over dat granen slecht zouden zijn voor katten, de DA gaf aan hier niet zoveel over te weten en ze zou hier ook nog over navragen.

Waarschijnlijk krijgen we pas na het weekend bericht van de DA of de specialist.
Vandaag wisten we dus nog even niet wat we nou moesten geven. We willen sowieso niet terug naar zijn oude brokken en nat voer, wat in ieder geval slecht is. We wilden ook eigenlijk geen nierdieet geven van de DA, maar we hadden ook nog niet alles in huis voor barf of kvv. Dus we hebben hem vandaag, maar wat verschillende dingen gegeven. Kalkoenstukjes, kipfilet en wat kippenlever en hartjes.

Morgen willen we langsgaan bij een adres dat we gevonden hebben om in ieder geval wat vleesbot te regelen voor hem en willen we ook kijken naar vleesmolens. Hij is niet gewend om bot te kauwen dus het lijkt ons zo eng om daar opeens mee te beginnen. We twijfelen ook over gewoon een vleeshamer? Of zijn er nog andere handige manieren om de botten wat kleiner te maken? Vleesschaar? Of gewoon snijden? Wordt het dan niet te scherp?
Ondertussen lezen we natuurlijk ook verder over wat we het beste kunnen gebruiken.

Gent is inderdaad wel een beetje ver, overigens wel een leuke stad!
#3188449
De beste manier om hem bot te laten eten is toch echt zelf kauwen. De meeste mensen vinden dat eng in het begin, maar een kat kan daar prima weg mee. Het is een beetje als een heel harde cracker voor ons. Rauw bot vergruizelt onder tanden en wanneer het ingebed zit in vlees kan dat dus geen kwaad. In stukjes geven is juist gevaarlijke omdat je bij het knippen wel scherpe punten kan maken en hij kleine stukjes zo kan inslikken. Ik begrijp dat je het eng vind dat hij op het bot zou kauwen maar dat wel juist hetgeen dat het veilig maakt. Als hij er niet op moet kauwen heb je een probleem. Je kan dus beter zo groot mogelijke stukken aanbieden, die kan hij niet in het geheel doorslikken. Meppen is om het zijn maag in het gewoon gemakkelijker te maken bot te verteren moest hij het toch in 1 keer doorslikken. In het geval van een schrokker kan het dus beter zijn een nek in zijn geheel te geven waar hij wel op moet kauwen, dan hem te meppen en hem zo de kans te geven hem in het geheel door te slikken. Hangt er vanaf, maar met meppen is er geen gevaar. Het bot is klein en kan geen schade aanrichten.
De meeste DA'n zullen vers vlees afraden. Enkel diegenen die zich erop toegelegd hebben weten wat een positief effect rauw vlees op een kat heeft. Anderen zullen zeggen dat er te veel eiwitten in zitten maar ik heb je eerder al uitgelegd waarom dat onzin is. Lees hier anders wat verhalen van nierpatiënten, die mensen kwamen hier meestal net als jij onwetend toe, vaak met veel ziekere katten en zagen vaak spectaculaire verbeteringen. Ondanks al die eiwitten. ;)

Als je ertegen kan, kan je ook eens in de sectie 'barf hap foto's' kijken, dan kan je zien hoe bot hoort gegeten te worden. En dat al heel kleine kittens het kunnen eten. Een volwassen kat zal het eerder layen liggen omdat die het te veel moeite vind, dan het kost wat kost te probeten doorslikken, itt sommige honden. Misschien stelt je dat wat gerust.
En anders inderdaad malen, maar dat u minder goed voor de tanden. En schone tanden is belangrijk, extra bij nierfalen. In dat geval moet je zeker spier en orgaan zo groot mogelijk geven zodat hij daar tenminste op moet kauwen.
Succes!
Door Danani
#3188483
Ok we gaan dan toch maar proberen grotere stukken te geven en dan goed opletten. En voor de zekerheid maar een vleeshamer kopen, geen molen.

We hebben een nieuw menu bedacht:

konijnenvlees 2kg
gans filet 1kg
lamsvlees 1kg

kippennek 1kg
kipkarkas 500gr

kalkoenhartjes 1kg
konijnenlevertjes 1kg

Eigenlijk dus 4 diersoorten zonder de organen mee te tellen, maar de plek die we gevonden hebben heeft geen kwartelkarkas en we willen toch nu alvast beginnen. Kalkoennek, parelhoenkarkas, eendenkarkas en konijnkarkas leken ons toch een beetje te moeilijk nog.
Het is ook nog niet allemaal biologisch helaas, maar we willen toch eerst kijken of het lukt. Hebben nog niet echt een goede plek gevonden die alles biologisch heeft.

162 gr per dag

25% vleesbot, 15% orgaan (5% lever en 10% hart), 60% spiervlees

maandag
konijn 97,2 gr, nek 40,5 gr, hartjes 16,2 gr, levertjes 8,1 gr

dinsdag
gans 97,2 gr, karkas 40,5 gr, hartjes 16,2 gr, levertjes 8,1 gr

woensdag
lams 97,2 gr, nek 40,5 gr, hartjes 16,2 gr, levertjes 8,1 gr

donderdag
konijn 97,2 gr, karkas 40,5 gr, hartjes 16,2 gr, levertjes 8,1 gr

vrijdag
gans 97,2 gr, nek 40,5 gr, hartjes 16,2 gr, levertjes 8,1 gr

zaterdag
konijn 97,2 gr, karkas 40,5 gr, hartjes 16,2 gr, levertjes 8,1 gr

zondag
lams 97,2 gr, nek 40,5 gr, hartjes 16,2 gr, levertjes 8,1 gr

En dan wilden we het opdelen in 's ochtends 81 gram met spiervlees en orgaanvlees en 's avonds 81 gr spiervlees en bot, zodat we goed op kunnen letten.

Hoe is dat?
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door