Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#3189998
Als je met een gewoon dieet begint en dus geen nierdieet zou ik wel beginnen met 30% vleesbot, maar je zal het snel merken als je te weinig bot geeft, dan krijg je plakkerige ontlasting.

Bio vleesbot (kip en eend) orgaan en beperkt ook spier kan je bij darf vinden, ook kvv en je mag dat samen met alroda bestellen, wat handig is om soepjes te maken. Dogmeat heeft oa natuur kipkarkas, wild spiervlees en wild vleesbot. Als je lamsvlees niet bio is vrees ik dat het bagger zal zijn, één keer verkeerd binnen gehad en ik vond nauwelijks spiervlees tussen al het vet. Kalkoennek is ongeschikt vleesbot, veel te hard en splintert.

Groenten zou ik persoonlijk niet toevoegen, maar rijst en aardappelen, neen zeker niet. Het is een enorme belasting op het systeem, ook de nieren. Wat betreft de bacteriën, nooit gehoord dat een nierpatiënt hier meer vatbaar voor zou zijn, maar een tijdje terug kwan (ik denk op dit forum) een vergelijkende tabel en vers bleek hier vaak zelfs beter uit te komen. Verder heeft een kat die vers eet ook een zuur maagmilieu, waardoor bacteriën aangepakt worden.

Ik zou voor een second opinion gaan bij een goede da, mijn ervaring is dat een da het nogal vaak op de makkelijkste conclusie gooit ipv verder na te denken.

Je menu ziet er redelijk goed uit om mee te beginnen, ik zou wel voor wat meer afwisseling gaan op termijn. Bio eendkarkas is trouwens niet veel harder dan bio kip karkas. Wilde eend is dan weer wel hard (onlangs nog een pak weggegooid omdat ik het niet geknipt kreeg met mijn snoeischaar, deze waren wel harder dan normaal)
Door Danani
#3190007
Ruisje schreef:Die 'voedingsspecialist' zou ik meteen ontslaan!
De oorzaak van nierproblemen kan de behandeling van de overactieve schildklier zijn. En dan bedoel ik niet een bijwerking van het medicijn, maar dat het terugbrengen naar normaalwaarden van de schildklier het onderliggende nierprobleem naar boven haalt. Op internet is er veel over te vinden, o.a.:
http://www.felinecrf.org/hyperthyroidis ... hyroid_crf
Bedankt voor deze link en voor het zo uitgebreid ingaan op al mijn vele vragen! Al voor een deel doorgenomen en het staat heel duidelijk uitgelegd.
Ruisje schreef:Die bacteriën blijven ons versvoeders achtervolgen. ;) Zonder bacteriën geen leven en geen weerstand. Zolang jij net zo 'netjes' met het dierenvlees omgaat als je eigen vlees wordt er niemand ziek van!
En zei die voedingsspecialist eerder niet: "Deze zei dat er voordelen en nadelen zitten aan een vers vlees dieet. Voordelen: eiwitten van hoge biologische waarde, verhoogde vochtopname en licht verteerbaar... "
Je voert vleesbot, spier- en orgaanvlees, het verteringsgestel van een kat is gemaakt om daar alle voedingsstoffen uit te halen. Gefabriceerde voeding is onnatuurlijk voor je kat en het lichaam zal altijd meer moeite moeten doen om daaruit de juiste voedingsstoffen te halen.
Hij spreekt zichzelf inderdaad voor een deel tegen, hij zegt dat beter niet rauw en later zegt hij weer dat het wel kan. Toen ik hem later opzocht op google zag ik ook wel dat het lijkt alsof hij zich een beetje neutraal probeert op te stellen. Hij geeft ook veel voordelen van blikvoer, maar ik zag ook dat hij vaak Royal Canin aanprijst en andere merken blikvoer de grond in boort. Terecht weet ik niet, maar komt een beetje over als promotie.
Ruisje schreef: Ik maal al jaaaaaren voor onze senior poezels en er heeft nog nooit een kat last gehad van een botje! :)
Als je het vleesbot 2x door de molen doet wordt het nog fijner. Niet aan te bevelen (zeker niet bij spier- en orgaanvlees) want het is niet bevordelijk voor de kwaliteit. Hoe fijn/klein zijn de gaatjes van de maalschijf?
Bedankt, dit is er geruststellend! Ik ga het straks voor het eerst proberen te malen. De maalschijven zijn: grof (7mm), medium (5mm) en fijn (3mm). Misschien wel het beste om de botten in ieder geval eerst door 7mm te halen? Anders misschien slecht voor het apparaat?
Ruisje schreef: Maak zelf een lekker prakkie met vleesbot en stop met zakjes 'dood' voer. ;) Maal eventuele rijst, gekookt eiwit en groenten mee zodat het één geheel wordt. In smuldier zit pens (ja, ook in die rode pakjes) en de meeste katten vinden dat niet echt lekker. Ik zou trouwens niet beginnen met te veel ingrediënten om het fosforgehalte te verlagen. Dan kom je weer in de knoop met een goede calcium/fosforverhouding, volgens mij.
Ook kun je een bone broth maken. Verschillende soorten bot 12-24 uur zachtjes laten pruttelen, bij de juiste bot/water verhouding wordt het dan een gelei-achtig geheel met veel voedingswaarde. Je kunt dit vervolgens invriezen in ijsblokbakjes en elke dag een blokje ontdooien en door het eten geven. Smakelijk en gezond! Hier op Barfplaats is er een topic over -- even de zoekfunctie gebruiken.
Verder ook een goede vis/zalmolie geven! Er zijn genoeg topics hierover op het forum.
De zakjes dood voer hebben hem wel geholpen de afgelopen 2 dagen toch nog te eten. Zelfs konijn heeft hij nu toch lekker opgegeten. Steeds eet hij nu meteen zijn bakje leeg als we het neerzetten, maar vandaag eindelijk tijd om de vleesmolen te testen, klein beetje groente te koken en bouillon te maken. Dus vanavond heeft hij hopelijk al een wat beter maaltje. Ben in ieder geval blij dat hij wel eet nu en zijn eetlust heeft.
Ik heb nog een vraagje over die bone broth. Ik heb gezocht op het forum, maar kom het alleen tegen in het honden gedeelte tot nu toe. Op google vind ik het echter wel ook voor katten, alleen lees ik overal dat het vol zit met calcium, maar ook erg rijk is aan fosfor. Nu weet ik dus niet of het dan wel zo slim is dat toe te voegen. Weet jij hier iets van? Ik vind het toch wel eng om iets dat rijk is aan fosfor toe te voegen, terwijl dat toch juist een beetje laag gehouden moet worden. Weet niet of het op die manier dan nog wel in balans blijft.

Nog een andere vraag. We hebben nu "Puur omega 3" visolie gekocht (http://www.huisdierplein.nl/paard/weers ... 9_P967584/), als toevoeging voor bij zijn eten. Ik vraag me alleen af of dit gecombineerd mag worden met Semintra op zijn eten of dat dat beter apart kan. Weet iemand daar iets vanaf? Ik zie het niet zo snel in de bijsluiter staan.

Frodo quin, bedankt voor de toevoegingen. Tot nu toe nog geen plakkerige ontlasting gezien, maar kan misschien ook komen doordat we nog gecombineerd hebben met die zakjes van de dierenarts.
We zijn inderdaad nog op zoek naar een betere dierenarts of voedingsspecialist. Als iemand tips heeft zijn die natuurlijk welkom!
#3190052
Groenten zijn niet zo goed voor katten. Ze zijn gebouwd op vlees. Maar in kleine hoeveelheden kunnen rauwe nog wat toevoegen terwijl gekookte vrijwel niets goeds doen. Je moet ze wel fijn maken, anders kunnen ze ze net als honden niet verteren.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door