Pagina 1 van 1

Jonge kat met Uraat.

Geplaatst: vr 29 jun 2012, 08:49
door Luchtloper
Ik zit met een aantal vragen waar ik zelf niet helemaal uit kom.

Het gaat om mijn kat: Rover, gecastreerde kater van net een jaar, uit het asiel gehaald als kitten van 10 weken ong. We vermoeden dat er iets van een siamees en vooral Bombay in de mix zit, 1 jaar oud en erg snel groot geworden, ong, 7 kilo. Afgelopen weken meerdere bezoekjes aan de DA gehad ivbm blaasgruis, heb hem hier na de eerste keer cathetheriseren voor laten opereren, zijn plasbuis etc is weg gehaald en hij bleek al langer blaasgruis te hebben. Zijn blaas was ontstoken en rekte volgens de DA niet terug zoals het normaal zou moeten gaan etc.

Op dit moment gaat het weer erg goed met hem en alles is mooi aan het genezen.

Het onderzoek van het blaasgruis wees uit dat het bij hem om Uraat gaat, iets wat na genoeg niet voorkomt bij katten laat staan katten van 1 jaar. Het vermoeden is dat hij nier/lever problemen heeft / stoffen mist voor goede omzetting van urine.

Hij heeft eigenlijk sinds hij bij ons is rauw voer gekregen, we voeren voornamelijk darf eko kvv, kat en soms de  honden versie met extra hart, tinlo verschillende smaakjes zeg maar, af en toe eendags kuikens, en soms wat andere rauw vlees combinaties bijv, duif etc.

Gister weer bij de DA geweest voor een bloed onderzoek, de eerste waardes waren prima. En het uitgebreide onderzoek laat nog even op zich wachten. We hebben voor de zekerheid wat van royal canin - nierdieet mee genomen.

Op dit moment krijgt hij voornamelijk rauw voer met iedere keer extra water zodat hij wat beter doorspoeld. En ik ben al aan het zoeken naar een rauwvlees combinaties waar een lager eiwit gehalte in zit. Onze andere kat Gijs, hebben we voor de zekerheid laten onderzoeken en die is kern gezond.

Mijn vraag is wat kan ik het beste doen met de voeding voor Rover? Kan ik het met supplementen of iets dergelijks zijn nier/lever ondersteunen of ontlasten? Wat moet ik juist niet doen ? Hij eet het liefst vlees, brokjes, pakjes trekt hij eigenlijk altijd zijn neus voor op. Vis mixen etc is hij ook niet erg dol op.

Re: Jonge kat met Uraat.

Geplaatst: vr 29 jun 2012, 09:26
door NoaKaj
Bandit heeft een nier-/blaasgruis-KVV. Maar het lijkt me wel erg voortvarend om met een nierdieet te beginnen en brokken nierdieet zou ik echt helemaal nooit geven. Een kat met nierproblemen moet vooral drinken om goed te spoelen. Droogvoer is dan contraproductief.

Overigens eten mijn nierpatiëntjes met de KVV-pot mee en het gaat heel goed met ze.

Re: Jonge kat met Uraat.

Geplaatst: vr 29 jun 2012, 09:46
door Luchtloper
Is ook zo, ben ook niet van plan om volledig te gaan overstappen op een nier dieet etc of brokken.
Heb het meegenomen en heb het in huis.

Re: Jonge kat met Uraat.

Geplaatst: vr 29 jun 2012, 10:39
door fem fatale
Gezien zijn leeftijd denk ik niet dat het door het voer komt, ik zou een specialist opzoeken, een kattenuroloog ofzo. (als er kattentandartsen zijn, zijn er vast ook kattenurologen ergens)

Als je precies weet wat er is, kun je gericht gaan behandelen en dan eventueel het voer aanpassen, maar zonder dat je weet wat er nu aan de hand is, heeft dat weinig zin lijkt me.

Re: Jonge kat met Uraat.

Geplaatst: vr 29 jun 2012, 10:44
door *Dorothea*
Bij de dalmatier komt dit probleem veel voor, in het kort komt het er op neer dat je zo min mogelijk purine bevattende eiwitten moet voeren, dus weinig orgaanvlees.
Lizzy heeft er een duidelijk stuk over geschreven:
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... #msg479751

Re: Jonge kat met Uraat.

Geplaatst: ma 02 jul 2012, 09:49
door Luchtloper
Ahh super, dankje daarvoor :)

Ik zal ervoor zorgen dat ik meer spiervlees en minder orgaan zal voeren ivm purine gehalte, extra vocht. En zijn urine ph gaan meten om een beter beeld te kunnen krijgen en hopen dat deze niet te zuur zal zijn. 

Nog een laatste vraag, is het verstandig om bijvoorbeeld visolie / omega3 aan zijn eten toe te voegen?

Re: Jonge kat met Uraat.

Geplaatst: di 03 jul 2012, 15:45
door Luchtloper
Even een update: vandaag weer de DA aan de telefoon gehad uitslag van het bloedonderzoek was binnen.

Alle geteste waardes waren goed/oke alleen de Gal waarde is blijkbaar erg hoog, 95 waar deze voor een kat normaal rond de 13 zou moeten zitten. Iemand hier die weet wat je hiermee zou kunnen doen?

Re: Jonge kat met Uraat.

Geplaatst: di 03 jul 2012, 15:58
door koekje
Golanchitis? (galwegontsteking)
Geen idee of dergelijke hogere waardes door zoiets mogelijk veroorzaakt kunnen worden. Heeft de DA zelf niets gezegd waar dit door verklaard zou kunnen worden?

Re: Jonge kat met Uraat.

Geplaatst: di 03 jul 2012, 16:10
door Luchtloper
Nee, ze had er zelf ook geen verklaring voor aangezien de andere bloedwaardes goed waren bevonden en dat juist alleen de gal waarde zo hoog was. Ik zal het volledige rapport nog even opvragen, de DA ging zelf ook nog verder opzoek naar een mogelijke oorzaak. Wanneer het verder onderzocht zou moeten worden zouden ze dmv, echo en een biopt gericht kunnen gaan kijken.

Zoals ik nu een beetje begrijp via google zoektocht is dat
Alleen een hoge gal waarde ergens een teken van is, maar zonder meer gegevens kunnen ze blijkbaar niets concluderen, ergens zit er iets niet goed helaas.

* update *
De erg hoge galwaarde en de andere goede bloedwaardes is iets wat blijkbaar erg uitzonderlijk is, de DA gaat hier nog contact over hebben met het UKG en de specialisten daar. de da durft er tot zover geen conclusies aan het verbinden. Er is blijkbaar nog niet erg veel gericht onderzoek gedaan bij katten naar gal etc. Wel dat het belangrijk is in de stofwisseling etc, voor honden lopen er een aantal onderzoeken. Zelfs voor de mens is het nog redelijk onbekend terrein. Het komt vaker voor wanneer er iets mis is dat de galwaardes juist te laag zijn etc. Dergelijk hoge waarden is gok/gis werk in hoeverre ik het nu begrijp.

Re: Jonge kat met Uraat.

Geplaatst: ma 09 jul 2012, 15:26
door Luchtloper
Laatste update, ook bij het UKG waren ze er niet zeker op/over. Blijft een uitzonderlijke waarde, er is een vermoeden van een levershunt maar Rover vertoont geen enkel ander sysmptoom. Hij is actief, eet/drinkt/kakt/plast allemaal goed aanhankelijk etc.

Wat de opties zijn op dit moment is een extra bloedonderzoek 1 speciaal voor ammonium, gaat vooraf aan leverecho etc. En nogmaals een normaal bloedonderzoek naar bloedwaardes en galwaarde.  En verder heb ik even geen opties ben ik bang.

Re: Jonge kat met Uraat.

Geplaatst: wo 11 jul 2012, 10:25
door Luchtloper
Niemand een idee hier ? of mogelijkheden ? Of gedachten ?

Rover is op dit moment weer erg actief, speels, knuffelig. Eet goed drinkt goed en pist als een baas :)