Ik haal wekelijks 5-6 verschillende soorten verse groente en die vormen de basis voor onze maaltijden. Ik kook nooit met vlees, zelden met vis, dus de groenten worden meestal verwerkt in quiches of filodeegtaarten, waarbij ik dan ook kaas (feta, halloumi) en eieren in de vulling doe. Of ik kook rijst, en daarbij een kruidige bouillon of kokossaus waarin de groente gesneden in wordt gekookt. Door zo'n saus kan van alles gaan: wortels, boontjes, broccoliroosjes, bloemkoolroosjes, gesneden paprika, bleekselderij, noem maar op. Ik trek de koelkast open en kijk wat ik nog heb liggen. Soms ben ik niet creatief, dan kook ik gewoon een groentesoort die zich daar goed voor leent (broccoli/bloemkool), gooi er een hele hoop kruiden doorheen (diepvries/vers) en dan een paar plakjes gebakken halloumi. Simpel.
Wat ik ook vaak doe: pasta met groenten. Gisteren nog: uien en knoflook bakken, paprika erdoor, even bakken, vegaroom voor het sauzige, roeren, berg kruiden erdoor, chilipeper, beetje bouillonpoeder, even laten koken. Op het laatste moment broccoliroosjes en -stelen (gesneden) erdoorheen roeren, laten meekoken tot ze beetgaar zijn, in blokjes gesneden gebakken halloumi erdoor, mengen met de pasta, klaar.
Echt, koken met groente is zooo makkelijk, maar je moet inderdaad niet van het aardappel-vlees-en-groente-model uitgaan. En je moet groenten lusten natuurlijk.