Ik ben zelf niet vegetarisch. Maar ik denk dat je bij de niet-traditionele gerechten (dus niet met vleesvervangers) nog gemakkelijker glutenvrij kan eten. Anders eten is tegenwoordig erg hip.
Er is trouwens een hele beweging gluten-vrij eten op gang gekomen, want je hoeft niet sterk intolerant te zijn om er een betere darmwerking van te hebben. En die hangt samen met gezonder eten, minder koolhydraten en vaak vegetarisch. Zeker niet altijd, maar je ziet het toch geregeld.
Ik besef wel dat je als fulltime vegetariër wat meer moet oppassen dat je je voedingswaarde binnenkrijgt. Iets waar je als flexitarier natuurlijk minder op moet letten.
Maar de fout die veel mensen maken is vergeten dat er in bladgroenten (en plantaardige producten in het algemeen) ook erg veel eiwitten zitten. Dat is niet enkel in de peulvruchten of zo. Je moet alleen erg veel bladgroenten eten om je eiwitten en calorieën binnen te krijgen. Per gewicht zitten er dus in eiwitbommen meer eiwit, maar vaak eet je van andere plantaardige producten gewoon meer waardoor je ze ook wel binnen krijgt. Dan doel ik dus op alles naast graan. Zeker als je glutenvrij eet kom je, door dat graan te laten ook op koolhydraten-armer eten uit en dat is meteen eiwit- en vetrijker.
Jij wil niet zuivel en eieren gaan laten? Dat helpt ook altijd om niets tekort te komen.
Er was hier vroeger iemand lid die zuiver groenten, fruit, noten, zaden ed at. Geen vlees, vis, melk, eieren, maar ook geen gluten/graanproducten. Veganistisch zonder graan, voor ik haar hier leerde kennen, had ik nooit gedacht dat dat kon. Zij at alles rauw. Daar zou je ook nog eens kunnen naar kijken, de raw-food beweging. Je hoeft niet zo drastisch te gaan om er ideetjes op te doen.
En zij slaagde er toch ook in om al haar voedingsstoffen en vitaminen binnen te krijgen. Ze nam geen pillen bij, zei ze, liet haar bloed wel geregeld controleren. Ze was wel erg mager, maar ze ging dan ook dagelijks stevig hardlopen met haar honden...
Jammer genoeg is ze hier geen (actief) lid meer.
Wat eet je nu al als ontbijt/ lunch?
Broodvervangers? Of gewoon een compleet ander soort gerecht?
Ale ja, het is natuurlijk wat je zelf wil. Toch dat traditioneel en dan vervangers zoeken of iets bij die nieuwe trenden voor gezonder eten.
Je hoeft gewoon niet heel extreem te gaan om toch overal ideetjes op te doen. Zo doe ik het ook. Hier en daar wat aanpassingen. Wat meer rauw, wat minder vlees/vis, wat minder koolhydraten, maar nergens extreem.
Je kan ook gradueel naar vegetarisch evolueren, je hoeft niet cold turkey te stoppen. Tenzij je dat zelf wil natuurlijk, omdat je het echt niet leuk meer vind. Ik begrijp dat trouwens volledig. Ik zit zelf ook met zo'n gevoel dat al dat vlees voor mij niet hoeft. Maar ik heb een gezin met kinderen in de groei en een man die flexitarier wel wil maar vegetariër een brug te ver vind, en ik vind het (voor nu toch) te lastig om het voor mezelf dan wel te doen. Stap voor stap gaan we met het gezin nu wat dichter daar naartoe, wat gezonder en wat minder vlees. En ooit, ooit wordt ik nog wel vegetariër. Misschien dat ik er net als jij op een keer echt genoeg van heb.