Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3356652
Eerst het nieuws van Smuldier:

Nieuws
02-10-2018

Update onderzoek schildklierhormoon:
Zoals in eerdere updates aangegeven, hebben wij contact gezocht met Nutrilab B.V. Nutrilab is een gespecialiseerd laboratorium gericht op voedselveiligheid, waarbij uitsluitend gewerkt wordt volgens wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde methodieken.

We hebben dit onafhankelijke laboratorium gevraagd een studie te starten naar het bepalen van het schildklierhormoon, oftewel Thyroxine-gehalte, in onze Smuldierproducten. Daarnaast hebben wij contact gezocht met de heren Vossen en Mol van de Universiteit Utrecht, om een beter inzicht te krijgen hoe het resultaat dat gepresenteerd is in de Radar-uitzending tot stand is gekomen.

Uit het gesprek met de heren kwam naar voren dat de methode die het universiteitslaboratorium heeft gebruikt, nog niet eerder was toegepast. Door het beperkte aantal monsters kon deze methode niet gevalideerd worden, waarmee de betrouwbaarheid van het resultaat niet gewaarborgd is.
Voor de analyses bij Nutrilab hebben wij 25 monsters opgestuurd, waarbij het totaal-Thyroxine gehalte is gemeten met de gevalideerde LC MSMS methode. Ook een contramonster uit dezelfde charge als het monster dat het universiteitslaboratorium Utrecht voor Radar heeft geanalyseerd, is door Nutrilab onderzocht.

Alle geanalyseerde Smuldierproducten bleken een totaal-Thyroxine te hebben dat lager was dan de detectiegrens van 50 µg/kg oftewel 0,05 µg/g. Ook het contramonster uit dezelfde charge als het monster in de Radar uitzending had een lager gehalte dan de detectiegrens. Deze waarde is daarmee aanzienlijk lager dan de door Radar gepresenteerde 3,1 µg/g thyroxine en ook substantieel lager dan de maximale hoeveelheid thyroxine van 0.75 µg/g thyroxine, die in de uitzending als maximale dosering bij honden met een te traag werkende schildklier verantwoord werd geacht. Zie hieronder de uitslag van de analyse door Nutrilab.

Hoewel wij nooit getwijfeld hebben aan de kwaliteit van onze Smuldier producten, zijn wij vanzelfsprekend blij u te kunnen melden dat uit de gevalideerde analyses blijkt dat geen van de Smuldier artikelen een te hoge waarde van het schildklierhormoon bevat. Als producent van Smuldier blijven wij ons inzetten om uw hond te voorzien van goede en gezonde voeding.

We hebben Radar gevraagd de door hen gepresenteerde te hoge waarde van het schildklierhormoon in Smuldier Vlees Compleet te rectificeren. We zijn nog in afwachting van een reactie daarop.

Uitslag Nutrilab:

Afbeelding

====

En dan van TamRo:

**Update onderzoek schildklierhormoon**

Zoals jullie weten is er nogal wat commotie geweest omtrent schildklierproblematiek in vers voer. Er is veel over te doen geweest op facebook, en TrosRadar heeft er zelfs een uitzending over gemaakt.
In die uitzending zijn blijkbaar TamRo producten getest met als uitslag een zeer hoge concentratie schildklierhormoon.
Uiteraard hebben wij Radar om deze test rapporten gevraagd en de batchnummers van deze producten. Helaas nog geen enkele reactie van radar mogen ontvangen.
Ondertussen hebben wij ook onze producten laten onderzoeken bij Nutrilab B.V.
Nutrilab is een gespecialiseerd laboratorium gericht op voedselveiligheid, waarbij uitsluitend gewerkt wordt volgens wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde methodieken.

Dit onafhankelijke laboratorium is op verzoek van ons en mede producten een studie gaan starten naar het bepalen van het schildklierhormoon, oftewel Thyroxine-gehalte.

Wij weten nu (met dan aan onze collega's van Smuldier)
Dat er gesprekken zijn geweest met De heren Vossen en
Mol van de Universiteit Utrecht om een beter inzicht te krijgen in de tot stand koming van de uitslagen in het programma van TrosRadar.

Uit het gesprek kwam naar voren dat de Universiteit Utrecht een methode heeft gebruikt, nog niet eerder was toegepast. Door het beperkte aantal monsters kon deze methode niet gevalideerd worden, waarmee de betrouwbaarheid van het resultaat niet gewaarborgd is.

Nutrilab maakt gebruik van de gevalideerde LC MSMS
methode waarbij het totaal Thyroxine gemeten wordt.
Wij hebben onze compleetmix en het eventuele risico product (eendenkarkas) laten onderzoeken.

Alle geanalyseerde producten bleken een totaal-Thyroxine te hebben dat lager was dan de detectiegrens van 50 µg/kg oftewel 0,05 µg/g.

Dit is aanzienlijk lager dan de door TrosRadar gepresenteerde uitslagen. In de uitzending wordt gesproken over een maximale dosering bij honden met een te traag werkende schildklier van 0,75 µg/g.

Dit is natuurlijk een enorme blunder van TrosRadar geweest wat onnodig paniek heeft veroorzaakt.

Wat extra vreemd is dat TrosRadar nog steeds niet heeft gereageerd op ons verzoek om hun test resultaten en batchnummers aan ons te overhandigen.

Hoewel wij nooit getwijfeld hebben aan de kwaliteit van onze TamRo producten, zijn wij vanzelfsprekend zeer blij u te kunnen melden dat onze producten aantoonbaar uit de gevalideerde onderzoeken geen te hoge waarde van het schildklierhormoon bevat!!

Uiteraard laten wij het hier niet bij zitten, en hebben TrosRadar gevraagd om een rectificatie.

Uitslag Nutrilab:
Tamro Nutrilab.jpg
Tamro Nutrilab.jpg (46.38 KiB) 1202 keer bekeken
Tamro Nutriscan.jpg
Tamro Nutriscan.jpg (47.15 KiB) 1202 keer bekeken
===========

Als dit waar is he (en waarom zou het niet waar zijn?!) : dan hoop ik dat Ronald Corbee en Tros Radar flink door het stof kruipen.
#3356657
Dan mogen ze lekker door het stof ja. Niet dat dat gaat gebeuren. Het zal wel neerkomen op een kleine rectificatie op een website waar nooit iemand komt.

Goed, net als met zoveel andere "voedselschandalen".....men is geschokt, met deed een plas en alles bleef zoals het was.
#3356658
En in no time is iedereen het weer vergeten. Misschien is het handig om dit vast te zetten in de bieb of zo, zodat er gemakkelijk naar verwezen kan worden als er over een jaar of zo weer iemand over die schildklierhormonen begint.

Het is wel behoorlijk onzorgvuldig van Radar. Dan zet je toch ook gelijk vraagtekens bij al hun andere uitzendingen.
#3356660
pike schreef:En in no time is iedereen het weer vergeten. Misschien is het handig om dit vast te zetten in de bieb of zo, zodat er gemakkelijk naar verwezen kan worden als er over een jaar of zo weer iemand over die schildklierhormonen begint.

Het is wel behoorlijk onzorgvuldig van Radar. Dan zet je toch ook gelijk vraagtekens bij al hun andere uitzendingen.
Precies wat ik ook dacht! En vlak Corbee niet uit :-X .

Als ie hier naar beneden begint te zakken zet ik 'm in de bieb, goed idee :-*
#3356681
Ik vraag me dan wel af hoe het kan dat die Oud-Duitse herder ziek is geworden, kilo,s is afgevallen, veel te hoge waarden in zn bloed had van het schildklierhormoon, het advies van de dierenarts om brokken te geven opgevolgd is en de hond weer beter werd.
En de waarden weer goed werden.
Dan zou er nog iets anders in het spel moeten zijn?
Hij kreeg overigens alleen smuldier vlees compleet.
#3356686
lianneke schreef:Ik vraag me dan wel af hoe het kan dat die Oud-Duitse herder ziek is geworden, kilo,s is afgevallen, veel te hoge waarden in zn bloed had van het schildklierhormoon, het advies van de dierenarts om brokken te geven opgevolgd is en de hond weer beter werd.
En de waarden weer goed werden.
Dan zou er nog iets anders in het spel moeten zijn?
Hij kreeg overigens alleen smuldier vlees compleet.
Dat is natuurlijk een goede vraag. Die zouden we eigenlijk aan Muldier diervoeding moeten stellen :g:
#3356693
Lizzy schreef:Dat is natuurlijk een goede vraag. Die zouden we eigenlijk aan Muldier diervoeding moeten stellen :g:
Waarom aan Mulder als is aangetoond dat het niet in het voer zat? Lijkt mj dat je het aan de betreffende dierenarts zou moeten vragen. Of aan degene die met dit verhaal facebook heeft opgezocht. Of aan Corbee :biggrin2:
#3356694
pike schreef:Waarom aan Mulder als is aangetoond dat het niet in het voer zat? Lijkt mj dat je het aan de betreffende dierenarts zou moeten vragen. Of aan degene die met dit verhaal facebook heeft opgezocht. Of aan Corbee :biggrin2:
Nou ja, daar heb je eigenlijk wel een punt :g:

Ik geloof niet dat ik de behoefte heb om er verder in te duiken (zal er nog eens over na denken) maar ik ben wel helemaal klaar met Corbee. Die heeft een staaltje waardeloos research laten zien, daar krijgt een paard de hik van :-X . Ik heb hem op facebook wel gevraagd of hij zijn excuses aan Mulder diervoeding en TamRo aan gaat bieden. Ben benieuwd of hij daar ooit op reageert.
#3356695
[quote="pike"]Waarom aan Mulder als is aangetoond dat het niet in het voer zat? Lijkt mj dat je het aan de betreffende dierenarts zou moeten vragen. Of aan degene die met dit verhaal facebook heeft opgezocht. Of aan Corbee :biggrin2:[/

Normaal hou ik me hier helemaal niet mee bezig omdat ik bij alle onderzoeken mn twijfels heb tegenwoordig en er is ook nog zoiets als alle waar voor zn geld...
Ware het niet dat de hond ziek is geworden, heel ziek, nadat zei met Smuldier zijn begonnen. Hiervoor kreeg hij Carnibest, was er niks aan de hand.
Ik heb de uitslagen van de dierenarts gezien en het was echt niet goed maar nu weer wel.
Zei is overigens niet degene van facebook maar ik ken haar en de hond wel persoonlijk.
Nu gaat het gelukkig weer goed met de hond.
#3356696
Normaal hou ik me hier helemaal niet mee bezig omdat ik bij alle onderzoeken mn twijfels heb tegenwoordig en er is ook nog zoiets als alle waar voor zn geld...
Ware het niet dat de hond ziek is geworden, heel ziek, nadat zei met Smuldier zijn begonnen. Hiervoor kreeg hij Carnibest, was er niks aan de hand.
Ik heb de uitslagen van de dierenarts gezien en het was echt niet goed maar nu weer wel.
Zei is overigens niet degene van facebook maar ik ken haar en de hond wel persoonlijk.
Nu gaat het gelukkig weer goed met de hond.
Maar heeft iemand Mulder diervoeding gevraagd hoe dit dan kan?
#3356697
Lizzy schreef:Maar heeft iemand Mulder diervoeding gevraagd hoe dit dan kan?
Weet ik niet, ik zal het haar vragen, misschien dat zei dat weet.
Mijn conclusie in dit hele verhaal is dat ik alleen mn eigen ogen, gevoel en boerenverstand vertrouw en als ik weer een hond heb we lekker weer gaan barfen!
#3356699
lianneke schreef:Weet ik niet, ik zal het haar vragen, misschien dat zei dat weet.
Mijn conclusie in dit hele verhaal is dat ik alleen mn eigen ogen, gevoel en boerenverstand vertrouw en als ik weer een hond heb we lekker weer gaan barfen!
Nou die laatste conclusie deel ik echt 200% volledig. Weet wat je eet en weet wat je aan je hond geeft!
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door