Pagina 305 van 430
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: za 12 okt 2019, 10:12
door Lizzy
Ik ga vega snert maken.
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: za 12 okt 2019, 12:10
door - pien -
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: za 12 okt 2019, 12:34
door src_esther
Lizzy schreef: ↑vr 11 okt 2019, 17:36
Waar de natie bietjes eet bikt Rotterdam z'n kroten!
Mijn grootouders hadden het ook altijd over kroten als zij het over rode bietjes hadden en waren niet afkomstig uit Rotterdam of directe omgeving. Naar mijn weten wordt het in het westen van Nederland gebruikt.
Heb het even opgezocht:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroot
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: za 12 okt 2019, 12:44
door Lizzy
Ik zal het aan Jules Deelder doorgeven
. Het is uit een gericht van Jules en ik zag 'm laatst op de vuilniswagen toen ik bij mijn moeder was (zij woont in R'dam):
ROTTERDAMSE KOST
Waar de natie
bietjes eet
bikt Rotterdam
z’n kroten
Vandaar dat hier
de krotenkoker
heerst waar elders
in den lande
de zakkenwasser
prevaleert
—
De fricandel
is al sinds
jaar en dag
de favoriete
doodsoorzaak
in Rotterdam
en dat woue we
graag zo houe
omdat het anders
kankeren wordt
—
In proletarisch
Rotterdam
gold uierboord
als godenspijs
waarvoor men met
een pannetje
bij de slager in
de rij stond
maar als slacht-
afval in feite
voor de varkens
was bestemd
—
Azzie niet vreet
ga je dood, wist O-
poe Herfst (106) al
vóór ze geboren werd
Azzie ’t wel doet
óók, dient daar voor
de goede orde nog
aan toegevoegd
—
De kapsalon
– zowel de grote
als de kleine –
komt oorspronkelijk
uit Rotterdam
Het is een ultra-
vette hap waar een
hond geen brood
van lust maar een
Turk wel páp
—
Rotterdamse kost
is voor een buiten-
staander niet te
knagen en alleen
de sterkste magen
kunnen hem of haar
zonder gevaar voor
brandend zuur of
darmkatarrh ver-
dragen – de Rotter-
dammer is erop ge-
maakt en zal hóóg-
uit om de tomaten-
ketchup vragen
—
Snert-met-drijfijs
Sterf-op-straat-wors
Steak-de-moord
en kapsalon
Nazi Goering
Neukpatronen
Kroten kaantjes
Uierboord – ziedaar
de Rotterdamse
keuken met
de complimenten
van de kok
Da’s die Bolle
met die badmuts
en dat maffe
schortje voor
—
Krijgie dáár de
schijterij van –
ál dat gekook
voor die tv!
Straks is ieder-
een hier chef
waar niemand
van de honger
nog ontlasting
heeft
—
Kanen knagen
hooien grazen
schaften makken
pruimen prakken
bunkeren bikken
happen slikken
haggelen snaaien
lossen en laaien
Rotterdammers
doen het gaarne
zolang het maar
géén tafelen wordt
—
‘Rotterdam
is een stad
waar gewerkt
moet worden
en van vreem-
de praktijken
zijn we hier
niet gediend’
merkte de ka-
nenbraaier op
© 2017, J.A. Deelder
Uit: Rotterdamse Kost
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: za 12 okt 2019, 18:20
door Aquillo
Curry met wild patrijs en long yard beans en kool. rijst
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: zo 13 okt 2019, 13:24
door Tanna
Ik ben een volkorenbrood aan het bakken met geperste sinaasappel in plaats van water, kaneel en walnoten.
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: zo 13 okt 2019, 14:53
door Siberienne
Lizzy schreef: ↑di 08 okt 2019, 07:30
Ook al gooi je er een eetlepel mayo en ketchup overheen: het blijft een ongelofelijk smerig ding! Ieuw! Het mondgevoel is ook echt te goor . Een soort vieze harde gummi
We hebben hem vanmiddag bij de lunch gegeten, inderdaad beetje gummi achtige structuur. Maar ik vond het niet super smerig. Ook niet heel lekker maar met ketchup te doen. Beetje flauw van smaak. Maar ik bak eigenlijk dan liever gewoon zelf oesterzwammen had ik bedacht..
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: zo 13 okt 2019, 15:16
door Lizzy
Siberienne schreef: ↑zo 13 okt 2019, 14:53
We hebben hem vanmiddag bij de lunch gegeten, inderdaad beetje gummi achtige structuur. Maar ik vond het niet super smerig. Ook niet heel lekker maar met ketchup te doen. Beetje flauw van smaak. Maar ik bak eigenlijk dan liever gewoon zelf oesterzwammen had ik bedacht..
Ik vind oesterzwammen echt heerlijk!
Nou blij voor je dat je het niet ontzettend goor vond zoals ik
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: ma 14 okt 2019, 20:39
door frodo quin
Tanna schreef: ↑zo 13 okt 2019, 13:24
Ik ben een volkorenbrood aan het bakken met geperste sinaasappel in plaats van water, kaneel en walnoten.
Dat klinkt lekker!
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: vr 18 okt 2019, 14:37
door dinky89
Vandaag broccoli gewokt met gehakt, ui, knoflook en Chili :-)
Was bedoeling voor gisteren maar was de broccoli uitverkocht
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: vr 18 okt 2019, 15:00
door Siberienne
Ik heb gisteren al gekookt voor vandaag, een ‘Otto variant’
Kruidige vega gehaktschotel met witte bonenpuree en salade erbij
Gisteren stamppot boerenkool met oesterzwammen en vega balletjes
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: vr 18 okt 2019, 15:20
door - pien -
Frisée-andijviestamppot met een balletje halfom+ganzengehakt
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: vr 18 okt 2019, 15:55
door CindyMayella
Aardappelen, spinazie a la creme met een eitje en een krokante pangasius uit de oven
....
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: vr 18 okt 2019, 17:00
door Lizzy
Eergisteren noodle-soep (met paksoi en shiitake en een eitje, wat lekker), gisteren bloemkool-curry (met spinazie en koksroom en dat laatste vind ik goor... niet voor herhaling vatbaar). Vandaag gekookte aardappeltjes met krootjes en een falafel burger van Mister Kitchen. Ik heb er ook maar wat knoflookmayonaise bij gemaakt.
Re: wat eten we vandaag... deel 41
Geplaatst: vr 18 okt 2019, 18:42
door Charlie Angel
Zelfgemaakte bami. Een heleboel gemaakt, want morgen krijgen we wat eters. Dan vieren we manlief zijn 50e verjaardag.