Pagina 1 van 2

Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: zo 13 apr 2014, 19:06
door Esther Q
Wat is er (on)gezonder? Rijst, aardappelen of pasta?

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: zo 13 apr 2014, 19:07
door sella
Uit welke optiek?

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: zo 13 apr 2014, 19:12
door Pauline
Ik denk pasta..... Rijst en aardappelen komen zo uit de natuur, pasta wordt "gemaakt".

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: zo 13 apr 2014, 19:40
door Fido
voor je lichaam zijn het allemaal suikers dus alle drie  :P

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: zo 13 apr 2014, 20:10
door Aurora Borealis
[quote="Fido"]
voor je lichaam zijn het allemaal suikers dus alle drie  :P
[/quote]helemaal mee eens  ;D

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: zo 13 apr 2014, 20:27
door Michelle Vrolijk
Ik zou kiezen voor afwisseling, afhankelijk van waar jij je goed bij voelt; ik reageer bijvoorbeeld heel slecht op gluten. Elk product heeft zo zijn eigen voedingsstoffen en -waarden. Je kunt het bijvoorbeeld ook afwisselen met quinoa, boekweit, gierst etc.

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: zo 13 apr 2014, 21:41
door -Annemarie-
[quote="Esther Q"]
Wat is er (on)gezonder? Rijst, aardappelen of pasta?
[/quote]

Ik ben benieuwd waarom je deze vraag zo stelt?  :)

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: zo 13 apr 2014, 22:36
door Lil
Voor mij persoonlijk is rijst heel slecht (voel me daarna nooit lekker) Aardappelen heb ik geen last van. Maar dat is dus gewoon gevoel bij mij haha

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: zo 13 apr 2014, 23:04
door Nadia
Tja, in aardappels zit weer zetmeel. Ze zijn alle drie ongezond. Maar ligt er maar net aan vanuit welke invalshoek je kijkt wat het ongezondste is.

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: ma 14 apr 2014, 02:56
door jasmijn
Voor mij persoonlijke rijst en pasta, maar dat komt omdat ik niet tegen granen kan en mijn lijf vind rijst ook een graan  :crazy2:

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: ma 14 apr 2014, 10:13
door kakocavi
Nadia schreef: Tja, in aardappels zit weer zetmeel. Ze zijn alle drie ongezond. Maar ligt er maar net aan vanuit welke invalshoek je kijkt wat het ongezondste is.
In alledrie zit zetmeel. En zetmeel is gewoon een koolhydraat en voedingsbron en dus niet per definitie slecht. In tegenstelling tot eiwit en vet zitten er geen essentiële nutriënten in, maar dat betekent niet dat het daarom slecht is het met mate te eten.

Ik denk dat rijst het gezondste is, mits het om zilvervliesrijst gaat. Dat vlies is een rijke bron van mangaan, vitamine B, vezels en ander goeds. Er zitten volgens mij meer vezels in dan in de rest, waardoor de energie eruit langzamer vrijkomt. Pasta, ook volkoren, is verwerkt en niet puur. Aardappel bevat van zichzelf al weinig vezels ook en beide bevatten niet zoveel micronutriënten als rijst.

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: ma 14 apr 2014, 10:22
door Nadia
Klopt je hebt gelijk. Maar met die van aardappel 'was iets' staat me bij.
Iig slechtere verteerbaarheid dan die uit rijst.

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: ma 14 apr 2014, 10:38
door Lizzy
Gekookte aardappelen: 17 gram koolhydraten per 100 gr.
Gekookte zilvervliesrijst: 30 gram koolhydraten per 100 gr.
Gekookte volkorenpasta: 26,5 gram koolhydraten per 100 gr.
Gekookte pasta: 17,5 gram koolhydraten per 100 gr.

Ik denk zelf dat pasta het minst voedingsstoffen bevat maar dat zou je prima na kunnen kijken op voedingswaarde-websites. Ik eet het alle 4 trouwens. En in beperkte mate geloof ik er eerlijk gezegd niet in, dat het zo slecht is. Tenzij je iets mankeert natuurlijk, waardoor je niet met koolhydraten overweg kan.

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: ma 14 apr 2014, 11:44
door kakocavi
Nadia schreef: Klopt je hebt gelijk. Maar met die van aardappel 'was iets' staat me bij.
Iig slechtere verteerbaarheid dan die uit rijst.
Dat over die slechtere verteerbaarheid herken ik :) Ik heb weleens vernomen dat aardappel als koolhydraatbron in brokken slechter verteert dan graan, of dat er schadelijke bijproducten bij ontstaan, zoiets. Ook daarom begrijp ik graanvrije brokken niet; voor een dier zonder graanallergie is graan minder schadelijk dan aardappel en voordelen zijn er zover ik weet niet.

Re: Rijst, aardappelen en pasta

Geplaatst: ma 14 apr 2014, 13:45
door Pauline
Eddie is gluten gevoelig en kan wel aardappelen verdragen maar geen rijst, terwijl dat ook glutenvrij is.