Pagina 1 van 1

Gedroogde tweede maag?

Geplaatst: za 01 mar 2014, 20:02
door Jura&Mahru
Weet niet of dit in het goede hoekje staat nu....

Maar ik heb vandaag gedroogde snacks gekocht op de show in Groningen. De verkoper zei dat het de tweede maag is van het rund (dus niet de pens).
Kan iemand me hier meer over vertellen? Het is zo te zien een stuk vetter dan pens, maar verder weet ik het ook niet. Heeft het ook een naam?
Via google kwam ik niet echt verder. :-\

Re: Gedroogde tweede maag?

Geplaatst: za 01 mar 2014, 20:28
door koekje
Boekmaag?

Re: Gedroogde tweede maag?

Geplaatst: za 01 mar 2014, 20:44
door Jura&Mahru
koekje schreef: Boekmaag?
Ja, dat zal het zijn. De foto's lijken er wel op.

Afbeelding

dank je!

Re: Gedroogde tweede maag?

Geplaatst: zo 02 mar 2014, 08:28
door Annemarie Rijnveld
Het tweede gedeelte van de koemaag heet netmaag, boekmaag is het derde gedeelte.

Re: Gedroogde tweede maag?

Geplaatst: zo 02 mar 2014, 11:16
door Jura&Mahru
Annemarie Rijnveld schreef: Het tweede gedeelte van de koemaag heet netmaag, boekmaag is het derde gedeelte.
Zijn er nog verschillen die van belang zijn tussen het voeren van deze twee?

Ik zie via google eigenlijk alleen de boekmaag in gedroogde vorm te koop voor de hond. Maar de verkoper zei dat het de tweede maag was, dus de netmaag?

Zowel mijn hond als één van de katten vindt het in ieder geval erg lekker.

Re: Gedroogde tweede maag?

Geplaatst: zo 02 mar 2014, 12:27
door Annemarie Rijnveld
beginnertje schreef: Zijn er nog verschillen die van belang zijn tussen het voeren van deze twee?

Ik zie via google eigenlijk alleen de boekmaag in gedroogde vorm te koop voor de hond. Maar de verkoper zei dat het de tweede maag was, dus de netmaag?

Zowel mijn hond als één van de katten vindt het in ieder geval erg lekker.
misschien heeft hij zich vergist en bedoelde hij het derde gedeelte, dus de boekmaag. Ik denk dat als het gedroogd is, het niet zoveel uitmaakt wat je nu geeft.
Industrie gedroogd gebeurt met heel hoge temperatuur, dus al het goede wat er in de maag zit is toch al doodgekookt, -gedroogd.
Ik geloof dat de netmaag als een soort filter dient, (uitfiltering van te groot en onverteerbaar materiaal) hierin komt het reeds gedeeltelijk verteerde voer van de pens terecht, gaat weer terug de mond in, wordt weer gekauwd en gaat dan de boekmaag in, waar het water eruitgefilterd wordt en dan gaat het door naar het vierde gedeelte, de lebmaag.
Zoiets was het als ik het goed heb. De experts zullen mij wel verbeteren, hoop ik.