Kaela schreef: ↑do 08 sep 2022, 19:38 Heb je tot tien uur geslapen, nice!Volgens mijn horloge heb ik gisteren 11 uur geslapen. Kennelijk was het nodig.
Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke
pearlsofpassion schreef: ↑za 17 sep 2022, 09:56 Pfff, het mag ook weer eens stoppen met regenen hoor.Hier hetzelfde met de pompoenen
Het stopt hier niet meer de laatste dagen. Ik had toch gehoopt op nog een beetje nazomer maar op deze manier gaat de tomatenoogst, bij zo'n mooie zomer, alsnog in het water vallen. Nu moeten ze nog afrijpen he...
Het begint hier op de kleigrond alweer modderig te zijn. Daar wordt het gras ook niet beter van.
Tis echt weer alles of niets he. Tussenin bestaat precies niet meer. Is het eindelijk beginnen regenen, is het ook meteen volledig herfst en stopt het niet meer..
Als er dan weer zon komt vind ik dat prima, die uitersten. Geen hitte, dat weet ik wel. Zon is voldoende. Maar het staat nog niet meteen op de voorspellingen...
doranto schreef: ↑za 17 sep 2022, 17:52 Bij tomaten schijnt het niet goed te zijn om ze van de plant af na te laten rijpen. Er zou een stofje in zitten dat niet zo gezond is en alleen verdwijnt als de tomaat aan de plant rood wordt. Of dat bij pompoenen ook zo is weet ik niet.Tomatine, de tegenhanger van solanine in aardappelen. De groene kleur in een onrijpe tomaat verraadt de aanwezigheid van de stof. Net zoals de groene plekken onder de schil van een aardappel.
Kaio schreef: ↑za 17 sep 2022, 18:46 haha een paar dagen regen en we hebben er al schoon genoeg vanHier barst het ook van de paddo's op de dijken
(ik ook he, heb woensdag halve dag in regen gestaan en morgen ook weer 4 uur in de plens)
Ons grasveld zit trouwens vol met paddo's nog nooit zoveel gehad.
pearlsofpassion schreef: ↑zo 18 sep 2022, 07:40 En als ze dan nog helemaal rood worden, heb je het nog steeds? Of niet meer?Als ze helemaal rood zijn is het ook echt weg. Bij rijping verdwijnt de stof.
Ik had er nu eentje, een cœur de bœuf die afgescheurd was door het gewicht en die ik in de veranda had laten narijpen. Die is nog helemaal rood geworden en was nog lekker genoeg om rauw te eten. De anderen werden slapper en verschrompelden wat, dus die zijn in de soep gedaan.Zowel solanine als tomatine zijn vrij hittebestendig. Bij aardappelen zit het meeste direct onder de schil. Dat wordt dus weggeschild en dan moet je veel piepers eten wil je een schadelijke hoeveelheid binnenkrijgen. Tomatine verdwijnt bij verhitting voor zo’n 10-35%
Verhitten doet het dan wel verdwijnen? Dat is bij aardappels toch zo, en men zegt dat je groene tomaten wel verhit kan eten....
Sommige tomaten blijven groen, ook rijp. En de bruine blijven ook vaak iets groen onder de schil houden... Niet gezond dan?Moderne rassen van groene tomaten schijnen gifvrij te zijn, oude rassen niet. Bruine weet ik niet maar denk dat dat hetzelfde is.
Op dit moment gebeurt er aan de plant alleszinds niet veel meer. Buiten scheuren en slakken die een feestmaal houden...
De kerstomaten willen nog een beetje rijpen maar die scheuren ook open voordat het zover is.