pearlsofpassion schreef: ↑za 13 feb 2021, 19:07
Ja, dat klinkt mij dus een heeeeeel stuk minder aanlokkelijk dan de mRNA vaccins. Ookal is die technologie nieuwer, de theorie staat mij meer aan.
Enten ze AZ dan werkelijk met zo'n groot interval? Of wordt dat ook gewoon na 4 weken herhaald?
En persoonlijk vind ik 60% echt wel te weinig om wijd in te zetten. Zelfs als je dan 100% geënt krijgt, heb je nog niet genoeg om groepsimmuniteit te krijgen en zit je maatschappij dus nog steeds met een probleem. Tenzij er wel minstens 95% oid minder kans is op ziekenhuisopname, maar is dat wel zo? En is het in dat geval wel OK om alles maar op z'n beloop te laten en mensen massaal ziek te laten worden? Hoe zit het in dat geval met restschade? Economische schade?
Plus dat de meeste mensen die het krijgen, gewoon niet weten hoe het zit en het ook niet zelf gekozen hebben. Wat voor bescherming ze krijgen en welk risico blijft. Zag het gisteren nog op het nieuws, een huisarts die geënt werd met AZ en dacht dat alles daarmee opgelost werd.
Het is niet dat wie nu geënt wordt met AZ dan daarna nog een ander vaccin krijgt (dat zou ook weer niet goed zijn), maar is het dan niet beter een beetje meer geduld te hebben en wat trager te enten maar dan met vaccins die wel goed werken?
Haal je daar uiteindelijk niet sneller meer bescherming uit? Maatschappelijk gezien dan?
Welkt AZ met diezelfde grondstoffen als die Pfizer en Moderna tekort komen? Want in dat geval is het zelfs verkwisting in mijn ogen...
Ik weet het niet PoP, het advies van de fabrikant uit hun laatste studie is drie maanden. Maar ik kan niet zo goed voorspellen wat de overheid gaat doen.
De WHO heeft heel in het begin gezegd dat ze boven de 50% effectief vonden. Omdat dat genoeg zou zijn voor een matiging van de pandemie.
En voor alle vaccins geldt: er zijn studies gedaan, daarin is gemeten en daar komt dan een getal uit. Dit is bijvoorbeeld de Astra Zeneca trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7723445/
Als je alle gevaccineerden bij elkaar veegt, dan heeft de vaccin groep van 5807 man, 30 corona gevallen en de controle groep van 5892 man 101. Dat berekenen ze de incidentie ratio, dat wil zeggen het aantal gevallen per 100.000 patiënten dagen, dat is dan 44.1 voor de vaccin groep en 149.2 voor de controle groep dus een effectiviteit van 70·4% maar in dit soort getallen zit een onzekerheid en dat heet een betrouwbaarheid interval, dat is 54·8 tot 80·6 %. Dat wil zeggen dat het vaccin uiteindelijk zowel effectiever als minder effectief zou kunnen blijken te zijn. En dat is de onzekerheid waarmee je in dit soort situaties te maken kan hebben. En dan is het lastig om te zeggen 'dit vaccin gebruiken we maar niet'. Want als het Pfizer vaccin het in de praktijk slechter zou doen dan komt het in buurt van de 80% en als het AZ vaccin het in de praktijk beter zou doen dan verwacht komt het daar ook uit. Wie het weet mag het zeggen..
Ik vind zelf de techniek op zich niet minder 'goed' omdat eigenlijk deze techniek misschien wel dichter in de buurt komt van het doormaken van een infectie dan de mRNA techniek. Er zijn ook nog een aantal meer vaccins met gemodificeerde adenovirussen die effectief zijn, bijvoorbeeld een rabiës vaccin voor dieren en er is er nog 1 die ik nu even niet kan bedenken. Alleen zijn dat orale vaccins en dat is qua afweer weer net anders. Ik vind alleen de studie opzet van AZ rommelig. Ik hoop dat die van Johnson en Johnson beter is. Dat is trouwens maar 1 prik.
ik ben geen expert in grondstoffen, maar het zijn wel totaal verschillende technieken om de vaccins te produceren, ik vermoed dat het elkaar niet zal bijten maar helemaal zeker weet ik dat niet. In ieder geval heb je totaal verschillende fabrieken nodig.
Overigens zou ik niet weten waarom iemand die nu geent wordt met een AZ vaccin, niet volgend jaar een Pfizer vaccin zou kunnen krijgen. Op zich bijt dat elkaar niet echt. Dat je niet met verschillende vaccins moet gaan boosteren kort op elkaar is denk ik meer omdat je dan het effect niet gegarandeerd hebt.