Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#1861610
Hoi allemaal,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier ben geweest, maar ik zit met een vraagje.
Mijn katten krijgen van mij een zelfsamengesteld menu aan barf producten. Voor het uitrekenen van de hoeveelheid voer die ze per dag nodig hebben ben ik uitgegaan van het principe 2 a 3% van het lichaamsgewicht per dag, volgens mij heb ik dat van deze site afgehaald.

Ik heb momenteel ongeveer 25 kilo kat in huis, dat zijn 7 katten, wat betekent dat ze tussen de 500 en 750 gram voer per dag mogen, gezamenlijk. Uiteraard begrijp ik dat het wellicht handiger is om per kat te denken, omdat mijn Biscuit van 5,5 kilo meer nodig heeft dan Lily van nog geen 3 kilo, maar het portioneren per maaltijd is al aardig wat werk, laat staan dat ik dat per kat moet gaan doen. Dat zie ik dus niet echt zitten.

Ik maak porties van 350 gram, ze krijgen dat tweemaal daags, dus 700 gram per dag = bijna de 3% lichaamsgewicht. Het lijkt mij dus dat ik ze netjes geef wat ze moeten hebben. Op zaterdag kwarteldag krijgen ze meer, want dan krijgen ze 's ochtends met zes katten 2 kwartels (a 300 gr/st) en mijn zevende, die geen prooidieren eet, krijgt dan een stuk vis of iets anders. Naast de ochtend en avondmaaltijd krijgen ze bij mij 's avonds voor ik ga slapen ook nog een snekje: 2 keer per week is dat een kuiken, 3 keer per week is dat een halve kippennek en 2 keer per week een beetje blikvoer (half kuipje per kat of een 400 gramsblik natvoer met zijn allen). Dit snekmoment heb ik een paar maanden geleden ingevoerd, omdat ik toen dus het idee had dat ze allemaal zo'n honger hadden.

Alleen nou is het punt dat ik het idee heb dat ze nog steeds honger hebben. Als ik richting keuken loop komen ze er allemaal aan, laat staan wat er gebeurt als ik de magnetron opendoe waar het vlees staat te ontdooien. Het is op eetmomenten ook echt bijna ruzie omdat ze allemaal staan te dringen en ze hebben het ook binnen no time op. Met name mijn jongste katertje van 4 maanden kan een enorm drama maken, die gaat echt staan gillen en zeuren, zodra ik in de keuken stap. Als ik dan, als ze gegeten hebben, in de woonkamer ga zitten en gewoon mijn ding doe, houdt ie wel op en gaat ie lekker spelen. Maar ze zijn allemaal behoorlijk gefixeerd op eten.

Qua lichaamsgewicht doen ze het allemaal prima, ze zijn goed op gewicht. De kleinste twee van vier maanden groeien goed, ogen absoluut niet mager, in tegendeel zelfs, ze hebben een lekker rond kittenbuikje. Twee van mijn katten, die voor het barfen redelijk richting overgewicht gingen, zijn er wat door afgevallen en zijn nu mooi in proportie en gestabiliseerd. Dus wat dat betreft heb ik wel het idee dat ik het goed doe.

Maar mijn vraag is: ben ik nou zo streng? Voer ik te weinig? Of manipuleren mijn katten gewoon goed? ('als we maar lekker gaan zeuren, krijgen we misschien nog wel zo'n snekmomentje') Of is dit gewoon iets wat katten doen bij deze manier van voeren?

Ik hoor graag jullie ideëen hierover.

Groetjes,

Mirjam
#1861623
Hier doen ze dat ook allemaal, behalve Nala :-\
Ik voer ook 700 gram per dag verdeeld over 6 katten, maar daarbij moet ik wel zeggen dat Kayleigh met haar 3 kilo 180 gram per dag krijgt omdat zij meer moet verbranden om warm te blijven.
Ik denk dat wij dus ongeveer evenveel voeren per kat en ook hier zijn ze mooi op gewicht. Ranga is zelfs aan de zware kant en die zit echt op 2%.
Of ze nu te weinig krijgen weet ik niet, ben er zelf ook wel benieuwd naar eigenlijk.
#1861664
Hier ook zeurende katten hoor! :biggrin2:

Ik weeg het voer voor de katten niet echt af omdat ze de ene dag meer barfen als de andere (ze lusten nog lang niet alles), maar gemiddeld heb ik zo'n 700 gram voer voor 5 katten. Dus dat lijkt me toch echt wel voldoende.

Maar nog mauwen ze als het op is en geef ik er nog een half blikje voer verdeeld over de 5 katten bij, dus dat is ook nog zo'n 50 gram wat ze extra krijgen per kat.

En dan nog..... ::) :biggrin2:
#1861704
Hier ook zeurende katten.
Ik kan de keuken niet inlopen zonder dat ze om me heen lopen te "springen".
Ze krijgen 's morgens KVV, 's avonds BARF en rond 22.00 nog een snack (kuiken, halve kippennek etc).
Per dag komen ze qua aantal grammen niets tekort.
Remi is nog steeds iets te zwaar, Stitch is 8 maanden en groeit prima.
Beiden laten ook BARF staan als ze genoeg gegeten hebben of als ze het niet zo heel lekker vinden.
Ze krijgen dus echt genoeg.

Maar als je ze soms hoort, alsof ze zwaar uitgehongerd zijn :D
Ik zou me bijna schuldig gaan voelen :-[
#1861713
het zijn gewoon een stelletje schooiers!
Ze vinden BARF gewoon erg lekker en willen meer meer meer. Ik ben nu 2,5 week over op vlees. En hier hebben ze echt nog niet zoveel variatie, maar ze hebben de smaak te pakken....ongeloofelijk wat schooien ze! Terwijl Buffy gewoon Buffy blijft qua gewicht en Alice iets meer krijgt omdat die aan moet komen. En Alice word ook echt wel dikker nu. 200 tot 250 gram barf per dag. voor 2 katten. van Buffy 2,5 kilo en Alice nu eindelijk al 3,5 kilo maar nog te licht voor een Maine coon.

Grappig om te lezen dat barfen schooiers kan maken van je kat! ;D
#1861749
Hihi nou goed om te horen dat mijn katten niet de enige zijn! Voel me gelijk iets minder schuldig!

Het is hier inderdaad ook wel zo, bedenk ik me nu, dat ze dingen die ze minder lekker vinden (zoals geit) laten liggen.. Dus hoeveel honger heb je dan eigenlijk? Goed punt!
#1861799
maar kittens kun je makkelijk tot 10 % voeren, dus ik vind 't wel weinig wat ze krijgen.
en zo ie zo hebben ze allemaal in de winter wat meer voer nodig dan zomers is mijn ervaring !
hier krijgen ze meer , natuurlijk zeuren ze voor ze eten krijgen, maar daarna zijn ze lekker voldaan  :)
#1862339
Als ze er goed uitzien en niet vermageren dan krijgen ze genoeg.
En hier wordt ook de hele dag gezanikt, vooral door demente Kruimel want die vergeet dat ze gegeten heeft. Is dus een principe-kwestie, ze krijgen standaard te weinig en ook nog het verkeerde vinden ze  >:(
#1862990
Zo weinig voeren jullie!

Ik voer ondertussen geen kilo per dag meer (soms wel, als ze erge honger hebben), maar rond de 750 gram. Jet en Plien zijn mooi op gewicht en Kai nu ook (die heeft een periode van 2 weken gehad dat hij geen voelbare ribbetjes had, maar nu weer wel). Nu zijn die van mij wel erg jong en nog in de groei, maar ik vind het erg weinig klinken wat jullie voeren.

Hier zeuren ze trouwens ook, vooral als de koelkast open gaat, maar ik weet zeker dat ze genoeg krijgen  :biggrin2:
#1863257
Hier krijgen ze met z'n 2-en (6 en 7 kilo) 250 gram per dag en dat vinden ze meer als genoeg want alles wat ik meer geef laten ze gewoon staan. Ook hier zijn het wel een stel schooiers hoor want als ik op sta rennen ze al de keuken in, of ze nou liggen te slapen of aan het spelen zijn dat maakt niet uit. Snoepie is meestal uit op een gedroogd visje (enige snack die ze hier tot nu toe krijgen) en Max kan de hele dag door eten. Die heeft ook liever meerdere porties per dag, maar dat gaat helaas niet omdat ik de hele dag werk. In het weekend wil ik wel eens 3 porties per dag geven en dan schooiert hij veel minder. Ze zijn ook allebei absoluut niet te zwaar of te mager.

Toen ik ze kreeg woog Max bijna 9 kilo en Snoepie ruim 7 en je kon duidelijk zien dat ze allebei (veel) te zwaar waren. Bij hun oude baasje hadden ze dan ook de hele dag brokken tot hun beschikking en Max stopte niet met eten totdat alle brokken op waren. Snoepie at wel normale hoeveelheden, maar was echt 1,5 kilo te zwaar. Het eerste wat ik had gedaan was de brokken verdelen naar 2x per dag en niet meer de hele dag tot hun beschikking, dat scheelde al een berg. Na het overstappen op kvv waren ze binnen de kortste keren op dit gewicht en dat is in de laatste 3 jaar niet veranderd. Zelfs de DA staat er versteld van dat ze eigenlijk altijd wel rond hetzelfde gewicht zitten, kan 100 gram schelen, maar dat kan ook liggen aan het gewicht van het mandje.
#1863300
Ik voer ergens tussen de 250 en 300 gram per dag voor 2. Ot en Sien zijn vrij klein, maar wel actief. Sien weegt ergens tussen de 5 en 5,5 kilo en ik hoop dat Ot 3,5 weegt. Ot is een beetje aan de magere kant, gelukkig lijkt ze voller door haar relatief lange vacht en het is nooit een vetlel geweest.

Ik vind 500-750 gram per 7 katten per dag ook weinig, dat is nog geen 100 gram tot net iets meer per kat. Hier zouden ze er strontvervelend van worden en op een gegeven moment omvallen van de honger.
#1863558
Ze krijgen nooit 500 gram hoor. Alleen volgens de barf-standaard van 2 a 3% van het lichaamsgewicht per dag, zou ik met 25 kilo kat dus op 500 tot 750 gram zitten. Dus voor de beeldvorming: het zijn niet 7 katten van 6 kilo. De zwaarste is Biscuit, die weegt 5,3 kilo.

Ze krijgen in werkelijkheid dus 700 gram per dag plus een snekje, dat is ongeveer een halve maaltijd dus eigenlijk krijgen ze ongeveer 850 gram per dag. En als ik dan hieronder de reactie lees van mirdj, die haar 13 kilo kat 250 gram geeft, dan zit ik niet extreem laag ofzo. Scheelt natuurlijk wel dat er bij mij kittens bij zitten, die inderdaad wel wat meer zouden mogen hebben, maar ik vind ze voor hun leeftijd aardig op gewicht, sterker nog, zelfs wat aan de zware kant: de poes is 1900 gram en de kater 2400, met 16 weken. Voor de beeldvorming: een volwassen Turkse Angora poes is zo'n 3,5 kilo en een kater zo'n 5 kilo.  

Ik merk overigens wel dat ze op kwarteldag (als ze dus 's ochtends meer krijgen, want 2 kwartels met 6 katten) minder zeuren. Dus misschien dat ik voortaan eens ga proberen om de ochtendportie wat te vergroten, naar 500 gram. Dan gewoon een normale avondportie en nog het avondsnekje. Dan zou ik zitten op zo ongeveer een kilo voer per dag.

En ik heb gemerkt dat het ook niet helpt dat ze op dit moment vrij veel gemalen vlees krijgen. Ik had dat besteld bij Kiezebrink, gemalen hart, rundvlees, paard, lever etc. en het leek me wel makkelijk, maar dat is natuurlijk echt hap slik weg. Als ze moeten kauwen zijn ze er in ieder geval al wat langer mee bezig. Dus als dit op is haal ik wel weer gewoon stukjes..

Ik zal eens wat experimenteren. In ieder geval bedankt voor alles reacties!
#1863607
Goh wat is Sien dan een tevreden poesje :) die zeurt niet....
Maar ze krijgt ook heeeeeel wisselend eten, kwa tijdstip en kwa hoeveelheid.
Ik denk dat het belangrijk is dat je even per kat kijkt en voelt of ze niet te mager zijn.
En als ze nu goed zijn, dan zou ik ze wegen en over bv 2 weken nog eens wegen.
Ze moeten niet gaan afvallen, dus dan moet je meer gaan geven,
Je kunt het ook andersom doen, wat meer gaan voeren en kijken of ze dan happier zijn en dan kijken wat er met de gewichten gebeurt.... best kans dat die ook met wat meer voer gewoon stabiel blijven.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door