Zelf een compleet BARF menu maken
Geplaatst: wo 18 okt 2006, 11:53
Informatie over het zelf samenstellen van een compleet weekmenu voor een kat.
Let op!! Dit is gebaseerd op RAUW voedsel dus niet gekookt of anderszins verhit. Verhitting van botten kan splinteren veroorzaken en is dus gevaarlijk voor de gezondheid van je kat.
Deze percentages zijn gebaseerd op het BARF principe. Percentages op andere websites kunnen dus afwijken.
Als je zelf voeding wil samenstellen voor je kat moet je eerst weten hoeveel je kat weegt. Aan de hand van zijn gewicht gaan we berekenen hoeveel gram vers voer jekat nodig heeft.
We nemen als voorbeeld een kat die 4 kg weegt (wat een normaal gewicht is voor een huiskat, het gewicht kan ook afwijken maar dan kan je dezelfde manier van berekening aanhouden). We gaan uit van 3% van het lichaamsgewicht per dag, dit mag naar behoefte van je kat meer of minder zijn. 3% van het lichaamsgewicht van deze kat bereken je door het gewicht van je kat terug te reken naar 1%.
1% van 4000 gram (=4 kg) is 40 gram, dit doe je maal 3% dat word dus 120. Om in dit geval uit te gaan van een gemiddelde nemen we tussen 100 en 125gr per dag. Dit is tussen de 700 en 875gr per week.
Dan moet je weten wat een kat moet eten, dus de percentage van vlees, bot, orgaan en bijproducten.
Je menu kan bestaan uit:
50% vlees/bot,
20% vlees,
15% orgaanvlees
15% bijproducten
Uitleg van de onderdelen hierboven genoemd:
Onder vlees/bot verstaan we met name botten waar nog vlees aan zit, beginners botten zijn kippennekken, -karkassen en –vleugels, maar ook ander gevogelte als fazantenkarkas, eendenkarkas, kwartelkarkas. Hier valt ook onder: konijnenkarkassen, hazenkarkassen.
Bouten (poten) van voor genoemde dieren vallen onder de iets gevorderde bot kauwers. Als de kat aan botten kauwen is gewent kan hij best pootbotten van jongere dieren doorbijten.
Onder vlees verstaan we simpel spiervlees, o.a. kipfilet, rundersoepvlees, lamsgehakt, kopvlees, kalkoenfilet, eendenborstfilet (erg duur vaak) paardenvlees e.d.
Onder orgaanvlees valt alles wat zich binnen het geraamte bevindt. Je kan van elk dier de organen voeren maar het meest makkelijke om aan te komen is kippenhartjes, -levertjes en –maagjes. Dit moet je wel in verhouding geven, als je alleen hartjes voert en geen lever dan krijgt de kat tekorten dus van ieder onderdeel ong. 33% van de totale maaltijd orgaanvlees.
Onder bijproducten vallen voornamelijk eieren, (zure)zuivel, supplementen zoals visolie en eventuele groenten die de kat lust.
Het is van belang te proberen zoveel mogelijk soorten vlees (dieren) in te sluiten in je menu. Zo kan je bijv, vlees/bot van het konijn en de eend nemen, vlees van de rund, lam en paard, orgaan van de kip en als bijproduct eieren en yoghurt. Dan heb je in totaal 6 verschillende soorten vlees.
Nu kunnen we de grammen gaan uitrekenen van de soorten vlees.
We nemen het totale gewicht van wat de kat per week nodig heeft om een compleet menu samen te stellen over de periode van één week. Dit was tussen 700 en 875 gram. Om het iets makkelijker te maken nemen 750 gram.
50% van 750 gr = 375 gr vlees/bot per week
20% van 750 gr = 150 gr vlees per week
15% van 750 gr = 112,5 gr orgaanvlees per week
15% van 750 gr = 112.5 gr bijproducten per week (ong. twee eieren en een paar eetlepels yoghurt)
Nu kan je de hoeveelheden per dag gaan verdelen
Maandag: 125 gr vleesbot (hou je 250 gr van het totaal over)
Dinsdag: 50 gr orgaanvlees en 50 gr vleesbot (hou je 50 gr orgaanvlees en 200 gr vlees/bot over)
Woensdag: 1 ei (=ong. 50 gr) en 50 gr vlees (hou je 50 gr bijproducten en 100 gr vlees over)
Donderdag: 125 gr vlees/bot (hou je 125 gr vleesbot over)
Vrijdag: 100 gr vlees en een paar lepels yoghurt (vlees is voor de week verdeeld, nog 50 gr bijproducten over)
Zaterdag: 125 gram vlees/bot (dit is voor de week verdeeld)
Zondag: 50 gr orgaanvlees en 1 ei (orgaanvlees is voor de week verdeeld en bijproducten ook)
Nu is alles verdeeld over een hele week en kan je aan de slag om het in te gaan kopen en in porties verdelen en in de vriezer bewaren.
Ter afsluiting. U zult zich misschien afvragen waarom er geen varkensvlees in het menu voorkomt. De rede daarvoor is het gevaar dat de kat de ziekte van aujeszki oploopt, een dodelijke ziekte voor hond en kat. Het virus bevind zich in rauw varkensvlees en heeft onherroepelijk de dood tot gevolgen!! Ik adviseer u dus geen rauw varkensvlees aan uw hond of kat te voeren.
Veel succes!!
Geschreven door: Robin van Buren
Let op!! Dit is gebaseerd op RAUW voedsel dus niet gekookt of anderszins verhit. Verhitting van botten kan splinteren veroorzaken en is dus gevaarlijk voor de gezondheid van je kat.
Deze percentages zijn gebaseerd op het BARF principe. Percentages op andere websites kunnen dus afwijken.
Als je zelf voeding wil samenstellen voor je kat moet je eerst weten hoeveel je kat weegt. Aan de hand van zijn gewicht gaan we berekenen hoeveel gram vers voer jekat nodig heeft.
We nemen als voorbeeld een kat die 4 kg weegt (wat een normaal gewicht is voor een huiskat, het gewicht kan ook afwijken maar dan kan je dezelfde manier van berekening aanhouden). We gaan uit van 3% van het lichaamsgewicht per dag, dit mag naar behoefte van je kat meer of minder zijn. 3% van het lichaamsgewicht van deze kat bereken je door het gewicht van je kat terug te reken naar 1%.
1% van 4000 gram (=4 kg) is 40 gram, dit doe je maal 3% dat word dus 120. Om in dit geval uit te gaan van een gemiddelde nemen we tussen 100 en 125gr per dag. Dit is tussen de 700 en 875gr per week.
Dan moet je weten wat een kat moet eten, dus de percentage van vlees, bot, orgaan en bijproducten.
Je menu kan bestaan uit:
50% vlees/bot,
20% vlees,
15% orgaanvlees
15% bijproducten
Uitleg van de onderdelen hierboven genoemd:
Onder vlees/bot verstaan we met name botten waar nog vlees aan zit, beginners botten zijn kippennekken, -karkassen en –vleugels, maar ook ander gevogelte als fazantenkarkas, eendenkarkas, kwartelkarkas. Hier valt ook onder: konijnenkarkassen, hazenkarkassen.
Bouten (poten) van voor genoemde dieren vallen onder de iets gevorderde bot kauwers. Als de kat aan botten kauwen is gewent kan hij best pootbotten van jongere dieren doorbijten.
Onder vlees verstaan we simpel spiervlees, o.a. kipfilet, rundersoepvlees, lamsgehakt, kopvlees, kalkoenfilet, eendenborstfilet (erg duur vaak) paardenvlees e.d.
Onder orgaanvlees valt alles wat zich binnen het geraamte bevindt. Je kan van elk dier de organen voeren maar het meest makkelijke om aan te komen is kippenhartjes, -levertjes en –maagjes. Dit moet je wel in verhouding geven, als je alleen hartjes voert en geen lever dan krijgt de kat tekorten dus van ieder onderdeel ong. 33% van de totale maaltijd orgaanvlees.
Onder bijproducten vallen voornamelijk eieren, (zure)zuivel, supplementen zoals visolie en eventuele groenten die de kat lust.
Het is van belang te proberen zoveel mogelijk soorten vlees (dieren) in te sluiten in je menu. Zo kan je bijv, vlees/bot van het konijn en de eend nemen, vlees van de rund, lam en paard, orgaan van de kip en als bijproduct eieren en yoghurt. Dan heb je in totaal 6 verschillende soorten vlees.
Nu kunnen we de grammen gaan uitrekenen van de soorten vlees.
We nemen het totale gewicht van wat de kat per week nodig heeft om een compleet menu samen te stellen over de periode van één week. Dit was tussen 700 en 875 gram. Om het iets makkelijker te maken nemen 750 gram.
50% van 750 gr = 375 gr vlees/bot per week
20% van 750 gr = 150 gr vlees per week
15% van 750 gr = 112,5 gr orgaanvlees per week
15% van 750 gr = 112.5 gr bijproducten per week (ong. twee eieren en een paar eetlepels yoghurt)
Nu kan je de hoeveelheden per dag gaan verdelen
Maandag: 125 gr vleesbot (hou je 250 gr van het totaal over)
Dinsdag: 50 gr orgaanvlees en 50 gr vleesbot (hou je 50 gr orgaanvlees en 200 gr vlees/bot over)
Woensdag: 1 ei (=ong. 50 gr) en 50 gr vlees (hou je 50 gr bijproducten en 100 gr vlees over)
Donderdag: 125 gr vlees/bot (hou je 125 gr vleesbot over)
Vrijdag: 100 gr vlees en een paar lepels yoghurt (vlees is voor de week verdeeld, nog 50 gr bijproducten over)
Zaterdag: 125 gram vlees/bot (dit is voor de week verdeeld)
Zondag: 50 gr orgaanvlees en 1 ei (orgaanvlees is voor de week verdeeld en bijproducten ook)
Nu is alles verdeeld over een hele week en kan je aan de slag om het in te gaan kopen en in porties verdelen en in de vriezer bewaren.
Ter afsluiting. U zult zich misschien afvragen waarom er geen varkensvlees in het menu voorkomt. De rede daarvoor is het gevaar dat de kat de ziekte van aujeszki oploopt, een dodelijke ziekte voor hond en kat. Het virus bevind zich in rauw varkensvlees en heeft onherroepelijk de dood tot gevolgen!! Ik adviseer u dus geen rauw varkensvlees aan uw hond of kat te voeren.
Veel succes!!
Geschreven door: Robin van Buren