Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door kiddy1
#3420726
Hallo allemaal,
Ik ben al een tijdje geinteresseerd in barf en kvv en heb nu eindelijk besloten om over te gaan op kvv met mijn schildpadpoesje Kiddy.
Kiddy is 14 jaar en heeft beginnende nierziekte, het is niet te zien in de bloedwaardes maar we zijn vorig jaar wel bij een specialistische dierenarts geweest voor een echo en daar was o.a. op te zien dat ze nierstenen had. Ze heeft op dit moment ook pijnstiller (onsior) daarvoor.

Met dit in gedachte heb ik dit forum even doorgespitst en als ik het goed begrijp is in dit stadium vooral de fosfaat een boosdoener. Dus heb ik gekozen om Carnibest eerst te gaan proberen. Die gister dus in huis gehaald en ze heeft gisteravond en nu net vanmiddag een portie gehad. Het gaat nog niet helemaal vanzelf, maar met een beetje vitacraft liquid (dat is echt heilig voor haar) erdoor en als ik het met mijn vingers aanbied dan komt het toch op (50 gram ongeveer).

Nu heb ik toch nog wel vier vragen:
1. Ik weet dat Bandit een mix heeft voor katten met nierziekte maar die is wel een stuk duurder. Zijn er nog andere merken die een laag fosfaatgehalte hebben die aan te raden zijn? Ik heb gelezen dat carnibest compleet is, maar ik wil toch als het kan wel afwisselen.
2. Ik heb nu twee rollen/worsten Carnibest bij de Petsplace gehaald, maar ik zou het fijner zijn als ik ze thuis kan laten bezorgen. Animalfoodexpress heeft helaas geen Carnibest dus ik vraag me af of iemand me nog andere sites kan aanraden om kvv (Carnibest) op te bestellen.
3. Kiddy is wat te dik, ze weegt 6kg en de dierenarts raad aan om haar te laten afvallen naar 5kg. Op dit moment heb ik de worsten opgesneden in stukken van ongeveer 150 gram die ik dan verdeeld over 3 keer per dag wil gaan geven, dit is dus die 3%. Kiddy is zoals gezegd 14 jaar en dus niet zo actief meer. Is het verstandig om haar gelijk al minder dan die 3% te gaan geven of kan ik het beter eerst een maandje aan kijken en dan eventueel toch iets minder gaan geven?
4. Ik heb gemerkt dat de kvv vooral gemalen bot heeft, ik vroeg me af of de tanden / het tandvlees zo wel gezond blijven als ze geen brokjes meer krijgt en ook nergens aan hoeft te knagen.

Bedankt alvast voor de antwoorden!
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3420729
Als ik het goed begrijp wil je nog geen echt nierdieet geven, gewoon rauw ? Dat kan hoor, zeker als haar bloedwaarden nog prima zijn. Idd wel best merken afwisselen. Het maakt dan niet echt uit welke. Het is trouwens fosfor dat je moet vermijden, een onderdeel van fosfaat. Fosfor zit in alle dierlijk materiaal maar meer in bot en orgaan dan vlees en meer in rood dan wit vlees. Dus je zou kunnen vermijden van te veel kvv met rund te geven (een keertje kan wel maar voer vnl konijn en gevogelte). En zorg dat je kvv met een lager botgehalte geeft. Dus geen Tinlo Barfmenu (hoewel dat voor de rest een prima merk is) of Dogmeat.
Best ook vnl kattenkvv. Zowiezo zonder pens nemen om te beginnen want dat lusten vele katten niet. Als ze goed over is, kan je het wel eens proberen want pens bevat weinig fosfor.
Welke smaak heb je nu gegeven?

Gaan ze nog iets doen aan die nierstenen? Want ik geloof dat dat idd erg pijnlijk kan worden maar ik vermoed dat ze pijnstilling krijgt die ook erg slecht is voor de nieren. Krijgt ze meloxicam? Of wat anders?
Meloxicam is nogal gevaarlijk om te geven bij geweten nierproblemen. Het kan zomaar plots (acuut) echt nierfalen worden op die manier.
Ik zou al beginnen met haar zoveel mogelijk te laten drinken. Echt heeeeeel veel. Doe er iets doorheen dat ze lekker vind, trek zelf bouillon of laat de kraan geregeld even lopen, wat maar werkt voor haar.
Dat kan het verschil maken tussen nieren die crashen en die het goed blijven doen. Echt heeel belangrijk.
Een plens warm water kan trouwens ook helpen om haar de kvv te laten eten. Valt te proberen.

Qua tandvlees heb je in zekere zin een punt. Kvv is slechter voor de tanden dan hele stukken vlees en bot. Maar nog steeds veel beter dan brok hoor. Knagen op brokjes voorkomt geen tandplak, want de brokjes laten net een vies laagje op de tanden achter. Hetzelfde als wat jij op je handen hebt als je in een zak brokken graait.
Vlees bevat geen koolhydraten (voeding voor tandplak) en het blijft niet aan de tanden plakken.. Maar ja, stukken vlees om te kauwen werken reinigend, dat doet kvv niet.

Qua hoeveelheid vermoed ik dat ze wss wel iets minder nodig heeft ja.
Mijn stresskater van 10 jaar weegt 5,6kg en eet 150gr maar de andere van 11 jaar en iets lichter, maar 115gr.
Je kan het best het dubbele in gewicht geven als wat je aan brokjes gaf. Dus gaf je 50gr brok dan wordt dat 100gr kvv. Dat is een vrij goede richthoeveelheid om mee te beginnen. En dan kijken of ze lichter of zwaarder wordt.
Gebruikersavatar
Door Rik01
#3420731
Als je bang bent voor de fosfaten zou je ook nog kunnen denken aan ipakitine. Dat bindt de fosfaten en absorbeert naast fosfaten ook uremische afvalstoffen. Maar als er in het bloed nog geen afwijkende waardes te zien zijn dan vraag ik me af of dat al nodig zou zijn. Misschien is het daar nog te vroeg voor. In ieder geval lijkt me een jaarlijks bloedonderzoek voor de nieren waarschijnlijk wel verstandig om er vroeg bij te zijn.

Brokken zijn in ieder geval uit een boze voor oudere katten met slechte nieren. Te weinig vocht, te veel koolhydraten en het tanden verhaal is een hardnekkig fabeltje (natvoer is net zo slecht maar heeft in ieder geval meer vocht).
pearlsofpassion schreef:Gaan ze nog iets doen aan die nierstenen? Want ik geloof dat dat idd erg pijnlijk kan worden maar ik vermoed dat ze pijnstilling krijgt die ook erg slecht is voor de nieren. Krijgt ze meloxicam? Of wat anders?
Ik lees dat ze onsior krijgt. Dus daar hebben ze (misschien) wel rekening gehouden met leeftijd en nieren.
Door kiddy1
#3420733
pearlsofpassion schreef: zo 28 feb 2021, 17:17 Als ik het goed begrijp wil je nog geen echt nierdieet geven, gewoon rauw ?
Kiddy heeft nu bijna een jaartje het nierdieet van Hills gehad, maar ze vind het eigenlijk niet echt lekker. Ik dacht dat het met het verse vlees ook makkelijker wordt om extra vocht binnen te krijgen.
pearlsofpassion schreef: zo 28 feb 2021, 17:17 Welke smaak heb je nu gegeven?
Ik had per ongeluk de natuurvoeding voor honden gekocht en daarnaast de eendsmaak voor katten. Ze heeft ze allebei gehad, gisteravond de natuurvoeding en vanmiddag de eend. De natuurvoeding ging er minder goed in, ik weet alleen niet of het door de groente komt of doordat het de eerste keer was ;D
pearlsofpassion schreef: zo 28 feb 2021, 17:17 Gaan ze nog iets doen aan die nierstenen? Want ik geloof dat dat idd erg pijnlijk kan worden maar ik vermoed dat ze pijnstilling krijgt die ook erg slecht is voor de nieren. Krijgt ze meloxicam? Of wat anders?
Meloxicam is nogal gevaarlijk om te geven bij geweten nierproblemen. Het kan zomaar plots (acuut) echt nierfalen worden op die manier.
Ze heeft eerst Metacam gehad, maar het is nu bijna een jaar dat ze elke avond een Onsior tabletje krijgt, 6mg staat erop. De dierenarts zei dat het minder schadelijk was dan Metacam. Ik heb een tijdje geprobeerd om de dag te geven maar toen voelde ze zich toch niet lekker. De nierstenen zijn helaas het verkeerde type, ze lossen niet meer op. We hebben geprobeerd bij de dierenarts de stenen weg te spoelen, maar die gaf aan dat je alleen op een echo kon zien of het effect had en dat het ook risico had dat je juist de nieren verstopt, aangezien we niet elke keer naar de specialistische kliniek willen gaan om het te bekijken dat toch vanwege het risico geen tweede keer gedaan.
pearlsofpassion schreef: zo 28 feb 2021, 17:17 Qua hoeveelheid vermoed ik dat ze wss wel iets minder nodig heeft ja.
Mijn stresskater van 10 jaar weegt 5,6kg en eet 150gr maar de andere van 11 jaar en iets lichter, maar 115gr.
Je kan het best het dubbele in gewicht geven als wat je aan brokjes gaf. Dus gaf je 50gr brok dan wordt dat 100gr kvv. Dat is een vrij goede richthoeveelheid om mee te beginnen. En dan kijken of ze lichter of zwaarder wordt.
Goeie tip. Dankjewel!

Bedankt voor je uitgebreide reactie, het is nu weer wat duidelijker geworden allemaal :)
Door kiddy1
#3420734
Rik01 schreef: zo 28 feb 2021, 17:35 Als je bang bent voor de fosfaten zou je ook nog kunnen denken aan ipakitine. Dat bindt de fosfaten en absorbeert naast fosfaten ook uremische afvalstoffen. Maar als er in het bloed nog geen afwijkende waardes te zien zijn dan vraag ik me af of dat al nodig zou zijn. Misschien is het daar nog te vroeg voor. In ieder geval lijkt me een jaarlijks bloedonderzoek voor de nieren waarschijnlijk wel verstandig om er vroeg bij te zijn.
Ik ga dat zeker ergens even opschrijven, die ipakitine. Eerlijk gezegd vind ik het zelf ook lastig om in te schatten hoe het nu met de nieren zit. Op de echo was één nier verschrompelt (of deels) en de andere had stenen volgens mij, dat is nu bijna een jaar geleden. Toen was er niks in het bloed te zien en twee weken terug bloed nogmaals gecontroleerd en nu nog niks te zien.
Helaas hebben wij twee jaar terug onze andere poes, Lotje, ook verloren aan nierziekte. We waren toen wel vrij laat met het aan de bel trekken (ze at al langer slecht) en waren haar toen binnen twee weken kwijt. Dus vandaar dat ik me er best wel zorgen om maak.
Gebruikersavatar
Door Rik01
#3420737
Normaal zouden calciumoxalaat stenen dan operatief verwijderd moeten worden. Maar of je dat bij 14 jaar en slechte nieren nog moet doen....? (Ik weet niet hoe zwaar die operatie is)

Wat ik me wel afvraag... Als de oxalaatstenen in de blaas zitten... doet dat dan pijn? Waaruit constateer je pijn (en dus onsior)? Permanent onsior geven is n.l. ook niet optimaal. Het blijft een NSAID en voor permanent zijn er misschien ook steroïde-achtige middelen (tenzij de onsior ook tegen onstekingen gegeven wordt).

In ieder geval is rauw goed om de balans in de urine te stabiliseren en verdere oxalaatstenem en gruis te voorkomen. Ook veel vocht en eventueel een fosfaatbinder (zoals ipakitine) om de nieren te ontzien.





Door kiddy1
#3420738
Rik01 schreef: zo 28 feb 2021, 19:43 Normaal zouden calciumoxalaat stenen dan operatief verwijderd moeten worden. Maar of je dat bij 14 jaar en slechte nieren nog moet doen....? (Ik weet niet hoe zwaar die operatie is)

Wat ik me wel afvraag... Als de oxalaatstenen in de blaas zitten... doet dat dan pijn? Waaruit constateer je pijn (en dus onsior)? Permanent onsior geven is n.l. ook niet optimaal. Het blijft een NSAID en voor permanent zijn er misschien ook steroïde-achtige middelen (tenzij de onsior ook tegen onstekingen gegeven wordt).

In ieder geval is rauw goed om de balans in de urine te stabiliseren en verdere oxalaatstenem en gruis te voorkomen. Ook veel vocht en eventueel een fosfaatbinder (zoals ipakitine) om de nieren te ontzien.
De stenen operatief verwijderen was inderdaad een optie, we hebben daarover getwijfeld maar de dierenarts was er ook niet helemaal van overtuigd dat dat de oplossing was dus inderdaad niet gedaan.
De stenen zitten in haar nieren, wat ik merkte is als ik minder ging geven van de onsior dat ze meer mauwde, minder lichamelijk contact zocht (normaal slaapt ze snachts graag op mij) en ook vaak op de avond dat ik dan wel weer ging geven dat ze 'van de pijn' haar eten ook niet binnen kon houden. Of tenminste zo in mijn interpretatie, of dat juist is weet ik niet. Voor dat laatste hebben we ook misselijkheidspilletje maar die hebben we nog niet gegeven omdat het 'anders' is dan de misselijke blik die Lotje altijd had (de kat die al is overleden aan nierziekte).

Zou je dan op dit moment al aan raden om een fosfaatbinder aan te schaffen en te gaan geven als ze gewend is aan het rauwe voer?
Of kan ik beter wachten tot de slechte bloedwaardes komen?
Gebruikersavatar
Door Rik01
#3420740


Oei, de stenen zitten ook in de nieren. Ja, dat is dan een probleem.

Normaal ga je pas over op nierdieet als de waardes het aangeven. Maar als ze al een verschrompelde nier heeft, en nierstenen, en ook de indicatie dat ze al op nierdieet heeft gezeten, en haar leeftijd, dan zou nu al beginnen met ipakitine wel kunnen denk ik. Je zou het eens aan de DA kunnen vragen (als die niet anti-vers is).

In ieder geval zou ipa reukloos en smaakloos moeten zijn en het wordt over het algemeen goed geaccepteerd door het voer (dat is ook mijn ervaring).

Door kiddy1
#3420741
Rik01 schreef: zo 28 feb 2021, 21:02 Oei, de stenen zitten ook in de nieren. Ja, dat is dan een probleem.

Normaal ga je pas over op nierdieet als de waardes het aangeven. Maar als ze al een verschrompelde nier heeft, en nierstenen, en ook de indicatie dat ze al op nierdieet heeft gezeten, en haar leeftijd, dan zou nu al beginnen met ipakitine wel kunnen denk ik. Je zou het eens aan de DA kunnen vragen (als die niet anti-vers is).

In ieder geval zou ipa reukloos en smaakloos moeten zijn en het wordt over het algemeen goed geaccepteerd door het voer (dat is ook mijn ervaring).
Okay, dankje voor het antwoorden. Ik vind het zelf ook eigenlijk gek dat het nog niet te zien is in het bloed ondanks de nierstenen en de verschrompelde nier. De dierenarts belt volgende week nog ivm dat Kiddy moet afvallen dus ik zal het dan eens vragen. Geen idee hoe mijn dierenarts tegenover vers voer staat ;D maar ik zal eens kijken of ze een goede onderbouwing kan geven waarom wel of niet ipakitine.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3420744
Is de SDMA ook normaal ?

Met dit beeld zou ikzelf toch ook al wat aan nierdieet gaan doen. Maar met kvv ben je dan idd beperkt tot Bandit en Buddy's.
Is zelf samenstellen een optie voor je?
Dan wordt het een stuk eenvoudiger (en eet ze vast vlotter ook)..
Alleszinds kan je een beetje vette vis gaan voeren (max 10% van haar totale hoeveelheid voer, mag over een week gerekend zijn of zo). Dat vele drinken, ik ga het nog maar eens zeggen. Goede kwaliteitsmerken (dus niet de allergoedkoopste), niet te hoog botgehalte, vet is positief bij nierproblemen, maar overdreven is ook niet nodig he.
Gevogelte en konijnsmaken, tenzij ze pens zou lusten, kan kan je er ook prima een versie met pens door doen.. Probeer ook kippennekken als bot een beetje te vermijden. Ik weet dat dat moeilijk is in kvv, maar er zit erg veel fosfor in kippennek..
Een kuikentje zou je ook kunnen voeren. 1 of 2x per week. Dat is compleet voer..
Dat je een beetje kwaliteit koopt is wel belangrijk, want ze heeft goede eiwitten nodig om haar lichaam en nieren gezond te houden. Met slechte kwaliteit belast je ter systeem alleen maar terwijl ze er weinig aan heeft. Blijf dus zeker weg van granen! Gluten belasten de nieren (zeker van een kat) en brengen ze niets positiefs. Bovendien zorgen de koolhydraten voor een hongergevoel en je kat moet net afvallen...

Als laatste zou ik wel opletten met dat afvallen.. Laat er maar een beetje spekjes op zitten. Niet te veel, maar een beetje. Zo heeft ze wat reserve als ze later wel problemen krijgt. Anders worden ze meteen zo mager en zwak.
Door kiddy1
#3420748
pearlsofpassion schreef: ma 01 mar 2021, 09:32 Is de SDMA ook normaal ?

Met dit beeld zou ikzelf toch ook al wat aan nierdieet gaan doen. Maar met kvv ben je dan idd beperkt tot Bandit en Buddy's.
Is zelf samenstellen een optie voor je?
Dan wordt het een stuk eenvoudiger (en eet ze vast vlotter ook)..
Alleszinds kan je een beetje vette vis gaan voeren (max 10% van haar totale hoeveelheid voer, mag over een week gerekend zijn of zo). Dat vele drinken, ik ga het nog maar eens zeggen. Goede kwaliteitsmerken (dus niet de allergoedkoopste), niet te hoog botgehalte, vet is positief bij nierproblemen, maar overdreven is ook niet nodig he.
Gevogelte en konijnsmaken, tenzij ze pens zou lusten, kan kan je er ook prima een versie met pens door doen.. Probeer ook kippennekken als bot een beetje te vermijden. Ik weet dat dat moeilijk is in kvv, maar er zit erg veel fosfor in kippennek..
Een kuikentje zou je ook kunnen voeren. 1 of 2x per week. Dat is compleet voer..
Dat je een beetje kwaliteit koopt is wel belangrijk, want ze heeft goede eiwitten nodig om haar lichaam en nieren gezond te houden. Met slechte kwaliteit belast je ter systeem alleen maar terwijl ze er weinig aan heeft. Blijf dus zeker weg van granen! Gluten belasten de nieren (zeker van een kat) en brengen ze niets positiefs. Bovendien zorgen de koolhydraten voor een hongergevoel en je kat moet net afvallen...

Als laatste zou ik wel opletten met dat afvallen.. Laat er maar een beetje spekjes op zitten. Niet te veel, maar een beetje. Zo heeft ze wat reserve als ze later wel problemen krijgt. Anders worden ze meteen zo mager en zwak.
Ik heb nu net nog even naar de dierenarts gebeld over de SDMA, de assistente zegt dat ze die zelf niet kunnen testen dus die weet ze niet. Volgende week heb ik zoiezo een belafspraak met de dierenarts over het afvallen dus ik zal het er over hebben. Al begreep ik van de assistente dat ze 'bij honden het ook al afraden' dus ik denk dat die niet zo te spreken zal zijn over kiddy's nieuwe dieet :D

Wat betreft zelf samenstellen, ik woon nu nog bij mijn ouders nog en zij zijn nu al niet zo te spreken over dat bakje met vlees en bloed in de koelkast en willen ook niet de vriezer vol hebben liggen met allerlei soorten vlees voor Kiddy. Dus ik denk dat dat toch iets gaat worden voor als ik op mezelf ga wonen haha.

Ik denk dat ik dan toch maar voor Buddy's nierdieet moet gaan. Bandit is naar mijn mening aan de dure kant. Ik zie op de site voerwijzer dat Buddy's nierdieet geen premix heeft. Is het dan compleet uit zichzelf of moet ik nog iets anders aanschaffen en af en toe geven?
Gebruikersavatar
Door Rik01
#3420750
kiddy1 schreef:Ik denk dat ik dan toch maar voor Buddy's nierdieet moet gaan. Bandit is naar mijn mening aan de dure kant. Ik zie op de site voerwijzer dat Buddy's nierdieet geen premix heeft. Is het dan compleet uit zichzelf of moet ik nog iets anders aanschaffen en af en toe geven?
Is Buddy's nierdieet niet alleen voor honden?

Bij nierdieten worden verhoudingen n.l. wel wat kritischer. Zeker ook omdat de eiwitten behoorlijk beperkt worden daarin.
Door kiddy1
#3420752
Rik01 schreef: ma 01 mar 2021, 12:01 Is Buddy's nierdieet niet alleen voor honden?
Ik heb op voerwijzer gekeken onder kattenkvv's daar staad buddys wel bij.
https://www.voerwijzer.com/kvv_merken/b ... ervoeding/
Er staat dat het ook geschikt is voor katten. In het nierdieet zit geen pens maar wel wortel, andijvie en appel. Ik heb geen idee wat ze daarvan zal vinden, maar ze heeft ook gepureerde sperziebonen gehad vorige week ivm het afvallen dus het valt best te proberen denk ik.

De verhoudingen zijn 6,7% eiwit. 6,8% vet. 0,35% Calcium en 0,15% fosfor.
Gebruikersavatar
Door Rik01
#3420754
Ik had ergens gelezen dat de mixen van buddy's wel geschikt zijn voor katten. Maar of dat voor het nierdieet ook zo is kon ik niet vinden.

En zeker omdat het bij nierdieet zo veel kritischer is vraag ik me af of de ingrediënten dan hetzelfde kunnen zijn voor zowel honden als katten.

Misschien dat andere daar iets over kunnen zeggen.
Door src_esther
#3420783
Wat goed dat je vers vlees wilt voeren!
Omdat afwisselen aan te raden is, is het misschien een optie voor je om Bandit en Buddy's af te wisselen? Dat zou ik doen als ik in jouw schoenen zou staan tenminste.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door