Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Tamarar37
#3456100
Thanks! Zo een kwartel is best nog een groot ding dus ik zal het inderdaad verdelen. Tot dusver valt alle orgaan en spievlees prima in de smaak.

Winkels zoals je die in NL hebt heb je hier niet echt. Reptielenwinkels etc. We kennen dat in NL wel maar hier worden dat soort dieren niet echt als huisdieren gehouden dus ik vrees dikke pech voor wat betreft kuikens. Maargoed, wie weet...ik ben al een heel eind dus zal her en der blijven rondvragen. Voor nu heb ik iig het belangrijkste en weet ik waar ik de basis kan vinden dus dat scheelt enorm.

Dank je wel voor je hulp nogmaals!
Door Tamarar37
#3456210
Hoi hoi,

Nog een vraagje; de kwartel heb ik nu gehalveerd maar er zit dus alles nog in, ook de pootjes enzo. Ik meen me te herinneren dat kippenpoten nog niet de bedoeling zijn dus heb de poten eraf gehaald maar bedacht me dat er ook maag etc nog in zit. Dat eten ze neem ik aan niet als het niet goed voor ze is? (of moet ik die er ook uit vissen? brr)

Tot nog toe gaat het redelijk goed, alleen de kippenvleugels had een van de katten wat moeite mee. De botten eten ze neem ik aan ook nooit helemaal op maar is meer om de tanden aan schoon te maken?

Ik heb koeienlong meegekregen, er was niet veel variatie in organen. Het was 90 cent dus voor de prijs hoef ik het niet te laten maar wilde toch even checken. Kan ik dit geven?
Zelfde vraag voor koeienrib + vlees. De rib is uiteraard veel te fors maar ze zullen ook echt geen poging doen neem ik aan die door te knabbelen.

Ze zijn hier wel echt bijna een uur mee bezig met het vleesbot. Niets raars denk ik?
Dan wellicht nog een gekke vraag; hoe voorkom je dat ze de halve slagerij door het huis slepen? vanuit een bakje is kansloos en prima vanaf de grond maar ze slepen het overal mee naartoe om het op allerlei verschillende plekken te eten.

Bedankt weer!!! Erg blij met hoe het tot nog toe gaat...
#3456215
De poten mag je eraf halen als je dat aangenamer vind.
Hoeft niet percé. Tis wel vnl bot natuurlijk..
Kippenpoten zijn te hard. Voor kwartel geldt dat niet echt.
Maag ed mogen ze uiteraard gewoon eten. Darmen eten ze normaal niet..

Het is wel de bedoeling dat ze al het bot opeten ja. Bot voorziet in calcium en andere mineralen, fosfor en gezonde vetzuren en vitaminen. Het is noodzakelijk voor een goed menu.
Ik zou beginnen met wat zachter bot dan vleugels en desnoods een tik met de hamer op het hardste deel.

Een klein deel long mag je voeren.. Maar het voegt niet veel toe. Je moet vooral aan hart en lever zien te komen.
Van de ribben kan je het vlees afhalen. De ribben zelf zou ik niet geven.

Een uur is wel ontzettend lang. Volgens mij is je bot toch wat hard.. Hier is een kwartier toch echt het maximum. Ze moeten natuurlijk ook nog wat wennen...

Je kan ze perfect een vaste eetplek aanleren maar ze hebben wel graag een antislip ondergrond. Een handdoek oid werkt vaak het netst (gooi je in de was) en handigst of een rubberen matje oid, dat kan je afwassen.
Gewoon steeds het vlees terugleggen als ze ermee weglopen. Ze hebben dat vrij snel door.

Kwartel is idd compleet als de organen er nog in zitten.
Door Tamarar37
#3456218
Super, dank je wel!
Dan gaan de longen weg. ik kan eigenlijk vooral aan kippenlever komen, de rest bewaren ze vrijwel niet. Van koe hebben ze altijd wel wat liggen (neem dus altijd hart mee omdat ze geen hart van andere dieren hebben. Dat maakt het menu vrij beperkt).

Goede tip van de handdoek.

Gisteren hebben ze beiden een halve kwartel op. Daar ging het met de botten niet helemaal goed. ofwel, leek alsof een van de katten erin stikte. Ik blijf er wel bij maar vraag me ook af tot hoever je dat kunt laten gaan. Kwartel is het meest zachte bot dat ik kan vinden, en vrij klein, maar ze hebben er dus nog wat moeite mee. Ik zal eens kijken of ik hier ergens een hamer kan lenen :)
Heb je nog andere suggesties voor zacht bot? Duif hebben ze niet, konijn wordt ook vrij lastig.
#3456219
Dan is kip het volgende zachte. Maar dat is idd merkbaar harder dan kwartel.
Kippennek zou ideaal zijn. Zeker als je ze even platslaat zodat ze niet in 1 keer naar binnen kunnen. Maar een karkasje kan zeker ook. In een groot stuk zodat ze wel moeten knagen. Ze laten de harde stukken dan wel liggen.

Dat moeite hebben met doorslikken is niet noodzakelijk dat het te hard is, maar zeker wel dat ze er nog moeten aan wennen dat ze op hun eten moeten kauwen. Het is ook iets waar ze de handigheid van onder de knie moeten krijgen. Het vergt vaardigheid.
En gewoon leren zich bij neerleggen dat eten vanaf nu wat moeite kost. En hun kaakspieren moeten nog sterker worden.

Op zich kan dat meestal weinig kwaad. De meeste katten gooien het vlot even terug om nog wat verder te knagen vooraleer het nog eens te proberen. Als dat niet zo vlot gaat, is dat wel iets om zeker in de gaten te houden.

Op zich komt het vrijwel nooit voor dat katten stikken of bijna stikken in vleesbot.
Maar als je een echte schrokop hebt, dan ben je toch liever voorbereid. Dan blijf je er inderdaad bij en lees je in over heimlich bij dieren (dat raden we altijd aan) . Just in case.
Die procedure staat ergens in de beginnersinfo bovenaan het forum.

Meppen kan helpen bij het knagen van het vleesbot maar is er vooral om de maag te helpen verteren. Grote stukken bot kunnen zwaar vallen (en dat gooien ze er de dag erna dan misschien terug uit), en door te meppen verhinder je dat.
Gebruikersavatar
Door Rik01
#3456220
Zouden ze de haantjes kuikentjes daar gewoon op laten groeien?
Je zou het bij een kippen/eierboer kunnen vragen.

(of zouden ze daar niet op zulke grote schaal eieren produceren dat er maar weinig kippen nodig zijn?)

Ik kan me van vroeger in mijn jeugd herinneren dat we regelmatig ergens naar een boerderij reden en twee grote zakken (maatje vuilniszak) met nog warme kuikens gingen halen. Die werden dan in de diepvries gedaan. (De katten kregen altijd gekookte eendagskuikens als maaltijd. We wisten toen nog niets over variatie en natuurlijke voeding, de fokker deed het toen zo.)
Door Tamarar37
#3456221
Het punt is een beetje dat je je hier helemaal de takke zoekt omdat via internet ongeveer nul informatie te vinden is. Ik zit in zelf afgelegen. Rit naar de slager is al 30 minuten enkele reis. Ik moet simpelweg ook keuzes maken want ik heb ook nog gewoon een baan en een huishouden en een sociaal leven. Ik heb geen boerderij gevonden waar ze zo kuikens aanbieden. Men staat ook niet heel erg open voor deze vraag voor mijn katten dus wat ik ook gemerkt hebt, ook al hebben ze het wel zijn ze huiverig (een andere slager wilde me niets meegeven omdat hij het maar raar vond dus ze dat hij niets had).
En aan de hanen te horen hier laten ze die idd gewoon opgroeien :)

Dus ja, ze zullen vast van alles overal hebben maar zie het maar eens in de buurt te vinden want google brengt je nergens :). Dat is echt een groot verschil met NL
#3456222
Ze kweken tegenwoordig overal (hybride) legkippen voor de eieren en laten die hanen vrijwel nooit opgroeien hoor. Dat iedereen een haan heeft wil nog niet zeggen dat ze geen legindustrie hebben of dat ze enkel dubbeldoelkippen hebben.
Vleeskippen worden trouwens geslacht ruim voordat ze kraaien. Dat je hanen hoort zegt echt niets.


Maar die kuikens worden misschien meteen verwerkt tot diervoeder. Dat gebeurt in België ook. Enkel in NL kan je eendagskuikens verkrijgen.
Vooral roofvogelshouders (uilen, valken) voeren kuikens. Daar is dat heel gewoon..
Door Tamarar37
#3456363
Goedemorgen,

Ik heb geen idee. Nog geen kuikens kunnen vinden.

Ik heb inmiddels wel konijnenribbetjes maar die kreeg ik alleen mee door het hele konijn te kopen. Nu is mijn vraag of konijnenpoten kunnen. Ik had gelezen dat kippenpoten echt nog te hard zijn dus ben benieuwd of dit wel kan. Zo zonde anders kan ik alleen de ribbetjes, rugstuk en organen gebruiken.

Thanks!
#3456364
Nee, de poten zou ik niet voeren. Schouders evt voor gevorderden, bouten echt niet.

Rug zal ook nog te hard zijn. Je kan proberen met hem in de lengte door te knippen maar zelfs dan nog...

Een heel konijn kopen voor je katten vind ik ook wel zonde.
Je kan zelf niet de rest opeten vermoed ik? Dan nog blijft er in verhouding weinig voor de kat over.
Door Tamarar37
#3456367
Was ik al bang voor. Ik vind het ook zonde maar het was dat of niets van het konijn. Nu heb ik iig nog de ribben, het rugstuk en de organen. Ze verkopen eigenlijk alleen kip en rund hier in kleinere porties en verder dien je hele beesten te kopen (bij deze slager en heb tot op heden nog geen betere gevonden). Vind ik ook zonde indd, maar moet toch wat variatie in m'n voer hebben. En nee, eet zelf geen konijn maargoed kan het vlees er eventueel nog afsnijden en de echt harde stukken invriezen voor later.

Ik had mazzel gisteren en wat variatie in organen (nu ook lam) maar over het algemeen blijft dat ook beperkt tot kip en rund.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door