sylvia schreef:
mysterie opgelost
uhhh nog niet helemaal geloof ik ???
Waarom word er op de website dan gezegd:
"Doperwtjes, snijbonen en prinsessenbonen zijn geen peulvruchten"
In de van Dale:
U hebt gezocht op peul:
RESULTAAT (maximaal 20 woorden)
peul (de ~, ~en)
1 eenhokkige, met twee kleppen openspringende doosvrucht met één rij zaden
2 [biol.] variëteit van de zaai-erwt, als groente gegeten
peu·len (ov.ww.)
1 (erwten, bonen) doppen
peu·len·schil (de ~)
1 schil of klep van een peul
2 kleinigheid
peul·schil (de ~)
1 [Belg.] peulenschil
peul·vrucht (de ~)
1 eetbaar zaadje van een peul, soms ook met de schil
2 [biol.] plant waaraan de eetbare zaadjes in peulen groeien
Wanneer de zaad van de peul 'n peulvrucht is,dan is de peul zelf volgens mij toch niet 't zelfde als de boontjes die we koken ???
Heb ook gevonden dat inplaats van PHASIN te noemen word 't in Hollands LECTINEN genoemd..(eiwitten met samenklonterende eigenschappen).
In dit article word ook weer verschil gemaakt tussen peulvruchten en "groente"bonen
"In rauwe peulvruchten zoals bonen, linzen, erwten en kapucijners, maar ook
in sperziebonen en snijbonen, zitten zogenaamde lectinen.
Dit zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen die bonen rauw eten.
Rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten en bonen kunnen de werking van de darmen ernstig ontregelen en bij langdurige consumptie de nieren beschadigen.
De symptomen van een dergelijke lectinevergiftiging zijn braken, koorts en lichte diarree.
Soms treedt ook een daling van de bloeddruk op.
Het nut van lectinen
Het is niet helemaal duidelijk waarom lectinen in peulvruchten en bonen voorkomen. Lectinen beschermen de groente tegen aanvallen van bacteriën,
schimmels of insecten. Ook kunnen ze mogelijk een rol hebben bij de productie en opslag van voedingsstoffen tijdens de rijping en ontwikkeling van groente. Niet alle lectinen zijn even giftig voor de mens. Lectinen in
bonen zijn schadelijk terwijl lectinen in erwten en linzen praktisch ongevaarlijk zijn voor de mens.
Weken en lang genoeg koken.
Lectinen worden onschadelijk door de verse bonen beetgaar te koken of de rauwe peulvruchten te weken en in tien tot twintig minuten gaar te koken.
Bij roerbakken is het belangrijk sperziebonen en snijbonen beetgaar te laten worden.
Peulvruchten en bonen die u diepgevroren koopt en peulvruchten en bonen in pot of blik zijn al voldoende verhit. Daardoor zitten er geen schadelijke hoeveelheden van deze stoffen meer in de groente.
Nou ja...we weten in ieder gevalk dat we de boontjes EERST 'n beetje moeten koken voordat we ze door de groentemix gooien.