chooky schreef: Nou, ik heb even gezocht.Interessant stukje!
Kippen worden wel degelijk ziek van salmonella en campylobacter.
Er is onderzoek gedaan door de Universiteit van Wageningen en door de consumentenbond naar het verschil tussen biologische en legbatterijkippen:
campylobacter:
biol. 49%
reg. 43%
salmonella:
biol. 4%
reg. 9%
Bovendien worden in producten uit de legbatterij antibioticaresten aangetroffen (9%) en in biologische producten niet.
Als je op de volgende link klikt:
http://library.wur.nl/desktop/catalog/
en dan op de tekst 'naar een veilig stukje kip' dan kom je bij het onderzoeksverslag van de consumentenbond (pdf)
Wat mij tegenviel is dat er pas in de samenvatting naar voren is gekomen dat het verschil in salmonella in bio en reguliere kip niet significant is.
Het komt er dus op neer dat de waarden die ze gevonden hebben helemaal op toeval berusten. Ik vind het erg jammer dat ze de p waarde er niet bij hebben gezet, zou ik erg benieuwd naar zijn.
Verder vond ik het wel een sterk stukje dat salmonella vrije kip van de AH wel vergeven kan zijn van andere ziektekiemen!!!
Met andere woorden de salmonella vrije kip is niet veel beter als de reguliere kip. Het is gewoon een leuk label wat de mensen over moet halen. Men denkt dus dat het veilig is!!!