Pagina 1 van 1

runderhart en groenten

Geplaatst: do 06 mei 2004, 11:03
door Marie-Paule
Beste barfers en andere lezers, graag had ik van jullie vernomen op welke manier jullie runderhart te eten geven aan de hond, het is hier namelijk wel te verkrijgen in een warenhuis en ook kippevleugels en nekken, doen jullie dat in stukjes en aantal gram afwegen ongeveer per maaltijd? en voor de groenten: mag dit een groentenmengeling zijn van tomaat, sla, rode biet,komkommer? liefst geen verwijt maken, ik ben enkel ten zeerste geinteresseerd om het klaar te maken en moet nog veel leren, dus liefst geen verwijten a.u.b Is er trouwens lectuur in de boekhandel in Belgie te koop over barfen? Dank alvast voor je reactie!

Re:runderhart en groenten

Geplaatst: do 06 mei 2004, 11:22
door Lizzy
Marie-Paule schreef: Beste barfers en andere lezers, graag had ik van jullie vernomen op welke manier jullie runderhart te eten geven aan de hond, het is hier namelijk wel te verkrijgen in een warenhuis en ook kippevleugels en nekken, doen jullie dat in stukjes en aantal gram afwegen ongeveer per maaltijd? en voor de groenten: mag dit een groentenmengeling zijn van tomaat, sla, rode biet,komkommer? liefst geen verwijt maken, ik ben enkel ten zeerste geinteresseerd om het klaar te maken en moet nog veel leren, dus liefst geen verwijten a.u.b Is er trouwens lectuur in de boekhandel in Belgie te koop over barfen? Dank alvast voor je reactie!
Verwijt maken? Waar zouden we jou verwijt over moeten maken? Je stelt toch een hele normale vraag?

Nou OK, ik geef zelf runderhart gemengd met een groentemix. En soms doe ik daar nog wat gemalen rauwe sesamzaadjes doorheen (sesam bevat namelijk veel calcium en het is gezond - ik maal de sesam in een koffieboonmalertje). Ik geef deze maaltijd ook vaak met nog wat ander orgaanvlees, bijv. lever of niertjes. Want, bij ons krijgen ze maar 1 maal (maximaal 2 maal) per week orgaanvlees.

Wanneer ik dus een orgaanvleesmaaltijd aan mijn hond van 30 kg. geef, dan geef ik ongeveer 300 a 400 gram orgaanvlees (hart en nier of lever) en 200 gram groentes en 1 dessertlepel gemalen sesamzaad. Vaak krijgen ze hier nog een lamsbotje achteraan van ongeveer 200 a 300 gram. Ik snijd het orgaanvlees trouwens in stukken van 6 cm. Als ik grotere stukken snijd, dan eten ze hun groente vaak niet helemaal op. Ik weeg de maaltijden inderdaad altijd af. Ik heb het menu wel berekend (ik maak een berekening per week) en ze krijgen dus:

19% bot (kaal)
40% spiervlees
9.5% orgaanvlees (inclusief pens)
6% vis
18% groente + fruit
4% fytomix
2% zuivel
1.5% ei

Nu werkt orgaanvlees trouwens erg laxerend. Je kunt dus ook minder orgaanvlees geven en het over 2 maaltijden (of 3) verspreiden. Je kunt ook een bot als toetje even, na zo'n maaltijd. Dan is de kans groot dat ze geen dunne ontlasting krijgen.

Groentemix: sla, tomaat, biet en komkommer is prima hoor! Tomaat komt van de nachtschade-familie en kan jeuk veroorzaken. Je moet dat even uittesten hoe jouw hond daar op reageert. Het beste wissel je zoveel mogelijk af met groentes. Dus, de ene keer geef je biet met sla, komkommer, tomaat en de keer daarop een mix van courgette, biet, waterkers, selderij en worteltjes. En de keer daarop bijv. een mix van rucola-sla, alfalfakiemen, peterselie, wortel, snijbonen. Dus gewoon iedere keer een andere mix maken! Er staan veel voorbeelden van groentemixen in de categorie MENU. Misschien doe je daar nog leuke ideetjes op!

Mag ik vragen wat jouw hond(en) nu eten? Als ze namelijk nog niet gewend zijn aan rauwe voeding/rauwe botten, dan moet je erg goed uitkijken met de botten die je geeft. Ik zou zelf beginnen met kippennekken. En als ze deze goed verteren, dan kun je ook kippenvleugels gaan geven. Maar, knip de kippenvleugels eerst even in met een schoeischaar (zodat het botje kapot is). Lees anders in de bibliotheek van Barfplaats het document "Honden en het eten van botten". Daar staat beschreven hoe je je hond botten moet leren eten en waar je rekening mee moet houden.

Ik weet niet of je ook Engeltalige boeken wilt lezen? Er zijn namelijk veel meer Engelstalige boeken als Nederlandstalige boeken over dit onderwerp. In de bibliotheek van Barfplaats staat overigens een lange lijst met boeken die verkrijgbaar zijn, inclusief het ISBN nummer (indien aanwezig).

Groetjes, Lizzy

Re:runderhart en groenten

Geplaatst: do 06 mei 2004, 11:23
door Lizzy
Dit is de link naar de boektitels in de bibliotheek:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=2303

Re:runderhart en groenten

Geplaatst: vr 07 mei 2004, 15:02
door Marie-Paule
Dag Lizzy, dank je wel voor je nuttige tips, kan ik misschien es vragen waar jij de sesamzaadje haalt, in een reformwinkel ofzo? Bij ons zijn er sesamzaadjes te krijgen in de winkel, maar die zijn geroosterd, dat zal het wel niet zijn wat je bedoelt?? Wat betreft het orgaanvlees: is het zo dat het aangeraden wordt de lever en nieren niet teveel op het menu te zetten van de hond, aangezien dit organen zijn waar de afvalstoffen van het lichaam in terecht komen? Wat bedoel je eigenlijk met spiervlees, kan je eens een voorbeeld geven? Is dat o.a. lamsrib? Wil je eens een vlees noemen, want meestal vind ik wel de algemene naam, maar een voorbeeld zou makkelijker zijn? Bij ons is runderhart te verkrijgen, alsook kalkoenhart en kippemagen.Mijn vraag is als ik een runderhart koop, ik dat gedurende de week mag in het menu verwerken van onze hond, of is het beter er nog ander vers vlees bij te doen? Graag ook ongeveer een aantal gr per maaltijd?? De groentenmix die je voorstelde slaat goed aan bij onze hond,de wortel rasp ik en smult ze lekker op gemengd met stukjes vlees! Ze was het al wel wat gewoon om rauw of gedeeltelijk rauw te eten, dus dat gaf alsnog geen groot probleem. Dank je wel voor je antwoord en goed weekend!

Re:runderhart en groenten

Geplaatst: vr 07 mei 2004, 16:01
door Janet
Ben wel niet Lizzy, maar ik ga toch een poging wagen ;D.

Spiervlees: in principe alles wat geen orgaan/huid is. Lamsribben met vlees, rundersoepvlees, het vlees van kippenvleugels/pootjes (ook kalkoen, parelhoen), konijnenvlees... alles, eigenlijk. Lams- en geitenribben e.d. hebben dus ook spiervlees (en vaak ook vet).

Voor zover ik begrepen heb, zien de meeste mensen hart als orgaan en tong (het lichaamsdeel) als spiervlees. Als je een maaltijd met hart en groenten maakt, heb je in die optiek een orgaanmaaltijd.

Wat je zou kunnen doen is bij de slager/poelier letten op aanbiedingen van bijvoorbeeld rundersudderlappen, paardenbiefstuk, kipfilet/kipstukjes etc als het om spiervlees gaat.

De sesamzaadjes kun je bij een goede reformwinkel of een reformafdeling van een supermarkt halen.

Voor de percentages spiervlees/bot, orgaanvlees, overig kun je het beste even bij de menu's kijken. Daar staan goede ideeën en percentages van hoeveel van elk onderdeel.

Re:runderhart en groenten

Geplaatst: vr 07 mei 2004, 17:49
door Lizzy
Marie-Paule schreef: Dag Lizzy, dank je wel voor je nuttige tips, kan ik misschien es vragen waar jij de sesamzaadje haalt, in een reformwinkel ofzo?
JGraag gedaan! Ik haal de sesamzaadjes inderdaad in de reformwinkel. Ze hebben hier geroosterde en ongeroosterde en ik neem altijd de ongeroosterde. Ik heb eigenlijk geen idee of het veel uitmaakt.... maar ik geef liever onverhitte voedingsmiddelen, vandaar dat ik altijd rauwe zaadjes koop.
Wat betreft het orgaanvlees: is het zo dat het aangeraden wordt de lever en nieren niet teveel op het menu te zetten van de hond, aangezien dit organen zijn waar de afvalstoffen van het lichaam in terecht komen?
Ja hoor, daar heb je absoluut gelijk in! Vooral lever is een opslagplaats (ik geloof meer dan lever). Ik neem ook altijd lever van jonge dieren (lam of kalf of kip) en bijvoorkeur ook nog eens van biologische dieren. En, ik geef het beslist niet te vaak. Dus de ene week geef ik kippenlever en runderhart en de week erop lamsnieren en kalfslever.
Wat bedoel je eigenlijk met spiervlees, kan je eens een voorbeeld geven? Is dat o.a. lamsrib? Wil je eens een vlees noemen, want meestal vind ik wel de algemene naam, maar een voorbeeld zou makkelijker zijn?
Met spiervlees bedoel ik al het vlees dat geen orgaanvlees is. Het kan een filet zijn, het kan een lap vlees zijn of het kan nog aan bot vast zitten. Dus van kip-filet tot biefstuk tot lamsribben waar nog vlees aan zit (het vlees is dan spiervlees) en snijlingen.
Bij ons is runderhart te verkrijgen, alsook kalkoenhart en kippemagen.Mijn vraag is als ik een runderhart koop, ik dat gedurende de week mag in het menu verwerken van onze hond, of is het beter er nog ander vers vlees bij te doen? Graag ook ongeveer een aantal gr per maaltijd??
Ik zou zelf niet vaker dan 1 maal per week runderhart geven. Of is dat niet wat je bedoelt? Je kunt alleen runderhart geven, maar je mag het ook mengen met bijv. wat rundvlees/snijlingen. De hoeveelheid runderhart hangt erg af van hoe zwaar jouw hond is.

Mijn hond weegt 30 kilo en krijgt ongeveer bijv. in 1 maaltijd 200 gram runderhart + 100 gram lever + 200 gram groentepuree. En soms krijgt hij dan nog een kalfsbotje toe van 200 a 400 gram. En dit krijgt hij dan maar 1 maal per week want als je dit vaker dan 1 maal per week geeft, dan is dat niet uitgebalanceerd.
De groentenmix die je voorstelde slaat goed aan bij onze hond,de wortel rasp ik en smult ze lekker op gemengd met stukjes vlees! Ze was het al wel wat gewoon om rauw of gedeeltelijk rauw te eten, dus dat gaf alsnog geen groot probleem. Dank je wel voor je antwoord en goed weekend!
Graag gedaan en jij ook een goed weekend!

Oh, misschien handig om ons nog te laten weten hoe zwaar jouw hond is, hoe oud jouw hond is en wat je hem/haar verder te eten geeft. We kunnen dan nOg gerichter antwoord geven op jouw vragen!
Groetjes, Lizzy

Re:runderhart en groenten

Geplaatst: zo 09 mei 2004, 17:39
door Marie-Paule
Dag Lizzy, hier een klein antwoordje op je vraagje: onze hond is een teefje, Golden Retriever van bijna 2 jaar, en ik vermoed dat ze ongeveer 35 kg weegt, het juiste gewicht moeten we echt opnieuw nakijken, want ze moest op dieet tot voor kort,woog toen 40 kg en dat is teveel!! Vroeger kreeg ze brok, maar daar zijn we na een tijdje serieus van afgestapt en kreeg ze rijst, groenten, vlees en vis, soms een ei. Na verandering van dierenarts, en een gedwongen dieet, was het dus 2 maal per dag echt met de weegschaal afwegen: 180 g groenten, 180 g vlees en 180 feculenten(wat dat ook mogen zijn??? aardappelen en rijst, tapioca)en dan was het nog alleen paardevlees en struisvogelvlees.Ik kan je verzekeren - ABSOLUUT NIET gemakkelijk om te vinden hoor! Toen de dierenarts na een tijdje terug kwam, bleek onze hond inderdaad vermagerd, dus dat was al goed, maar nadien na verder contact met mensen en het internet,ben ik toch ook geinteresseerd geraakt om de menu gedeeltelijk zelf samen te stellen en gedeeltelijk misschien een versvleesvoeding - zoals Duck bv. nu.Ook door veel jullie site te bezoeken, kom ik ook wel aan ideetjes en vragen om het echt wel proberen goed te doen! Het is nog wel een zoeken hoor, en het lijkt erop dat het dieet eerder een jo-jo effect heeft, want de kilo's lijken er precies weer bijgekomen! Mijn vraag is dan ook: hoe los het beste op dat de hond na de maaltijd toch nog altijd naar eten komt bedelen, is het echt van honger??? geef ik te weinig? of zijn alle honden zo??? Nochtans jouw tips van de groentenmix en het rauwe vlees slaan zeer goed aan en onze Beauty eet het op dat het een lieve lust is.Ik heb toch ook de indruk dat het rauwe vlees wel meer vult dan gebakken of gekookt! Het enige wat ze nog graag eet is boterham, misschien is dat de dikmaker???Een tip om dat te vervangen????Stukjes fruit ofzo, is dit beter??? Zo Lizzy, bedankt alvast voor je goede raad, en ik hoor of lees hier nog wel van jou!! Een goede tip of menu voor een uitgebalanceerd dieet is ook welkom, daarbij wil ik ook wel vermelden dat onze hond gesterliseerd werd, misschien ook neiging om dikker te worden??? Dank alvast, hopelijk weet je nu al iets meer?

Re:runderhart en groenten

Geplaatst: zo 09 mei 2004, 19:22
door Janet
Als ik jou was, zou ik de koolhydraten (graan, rijst, aardappelen e.d.) uit het menu mikken. Duck bevat veel graan, ik denk dat het daarom niet zo erg geschikt is.

Ik vraag me trouwens af waarom je alleen paardenvlees en struisvogelvlees mag geven. Is dat magerder of zo? Zelf geloof ik eerder in een langzaam-maar-blijvende manier van afvallen dan in een spoed-dieet.

Kali (mijn hond) moest ook wat kwijt. Ze kreeg voorheen ca. 750 gr bibi natuurmix en dan af en toe nog wat lekkers erbij. Ik heb haar voeding als volgt ingedeeld (voeding per dag, gemiddeld over 1 week):

ca. 400-500 gr bibi natuurmix
ca. 100-150 gr rmb (vlees ca. 60%, bot ca. 20%, dierlijk vet ca. 10%)
ca. 50-100 gr groenten/fytomix/pens

Bovenstaande hoeveelheden kunnen per dag verschillen qua aanvulling; ik las tegenwoordig een 'pens-en-fytomix-dag' in. Ook krijgt ze de ene dag alleen compleet, de andere dag zelfmaak-maaltijden en soms een combinatie van 's morgens compleet en 's avonds zelf samengesteld.

Nog maar 1 x per week extra koolhydraat (in bibi zit al rijst) en dan 1 boterham of 2 eetlepels pasta/rijst, ter vervanging van de groenten/fyto/pens
Geen fruit meer
Geen zetmeelrijke groenten/peulvruchten meer

En dagelijks wat extra redelijk intensieve training (ongeveer 10-15 minuten extra per dag).

Het duurde wat langer voor ze het overtollige gewicht kwijt was, maar ze blijft nu wel mooi op gewicht.

Re:runderhart en groenten

Geplaatst: ma 10 mei 2004, 10:41
door Marie-Paule
Even een kleine reactie, Janet, dat paardevlees en struisvogelvlees was ook maar tijdelijk, nu krijgt onze hond alle soorten vlees ondertussen, behalve varkensvlees zo min mogelijk aangezien ons gezegd werd dat er een bepaald virus is waardoor ze besmet kunnen raken. Ik heb ook de indruk dat Duck veel graan nog bevat, want vrij onmiddellijk nadat ze dat gegeten heeft , krabt ze zich veel, en onze hond heeft al aanleiding voor allergie op gras, bomen, huismijt, schimmels....Wat bedoel je eigenlijk met peulvruchten, ook geen boontjes en erwtjes dan in de groentenmix, is het dat wat je bedoelt? De groentenmix verdraagt onze hond goed en ook het vlees, enkel gisteren vond ze het been van het stukje lamsrib echt niet om op te peuzelen hoor, hoe doe jij dat trouwens, vermaal jij dat beentje dan in een sterke hakmolen ofzo? Dus 2 maal daags telkens ongeveer 200 gr groenten en 200 gr vlees zou voldoende zijn voor een volwassen hond om haar op gewicht te houden, en ja Janet voor ik het vergeet, ik ga met de hond driemaal daags een goede wandeling maken waarbij ze ook graag zwemt in een klein vijvertje hier in de buurt, ze ravot en loopt, springt en speelt buiten goed en binnen is ze kalm hoor, dus echt wel een luie maak ik er niet van, het probleem is dat ze echt wel altijd graag eet mmmmm.... dus ja dan wat moet je dan doen???? ik dank je alvast voor je goede en leuke tips, tot hoors!

Re:runderhart en groenten

Geplaatst: ma 10 mei 2004, 11:55
door Janet
Marie-Paule schreef:Even een kleine reactie, Janet, dat paardevlees en struisvogelvlees was ook maar tijdelijk, nu krijgt onze hond alle soorten vlees ondertussen, behalve varkensvlees zo min mogelijk aangezien ons gezegd werd dat er een bepaald virus is waardoor ze besmet kunnen raken.
Ok, ik begreep het al niet helemaal. Varkensvlees kan Auzjeski (of zoiets) bevatten. Elders op dit board staan verschillende topics hierover, als je wat meer er over wilt weten.
Marie-Paule schreef:Ik heb ook de indruk dat Duck veel graan nog bevat, want vrij onmiddellijk nadat ze dat gegeten heeft , krabt ze zich veel, en onze hond heeft al aanleiding voor allergie op gras, bomen, huismijt, schimmels....
Geen Duck meer, dan? Het lijkt mij dat je hond granenallergie heeft. Probeer alternatieven te zoeken met alleen maar rijst (bibi, carnibest en misschien energique).
Marie-Paule schreef:Wat bedoel je eigenlijk met peulvruchten, ook geen boontjes en erwtjes dan in de groentenmix, is het dat wat je bedoelt?
Ja, dat zijn de dingen die ik bedoel. Nu zijn er over boontjes geloof ik wel weer verschillende meningen. Peulvruchten bedoel ik voornamelijk mee bruine/witte bonen, capucijners, erwten en linzen.
Marie-Paule schreef:De groentenmix verdraagt onze hond goed en ook het vlees, enkel gisteren vond ze het been van het stukje lamsrib echt niet om op te peuzelen hoor, hoe doe jij dat trouwens, vermaal jij dat beentje dan in een sterke hakmolen ofzo?
Nee, Kali is 'van de knagende', die kan ik gewoon bot geven. Maar als jouw hond niet wil knagen, dan kun je het idd vermalen in een stevige molen.
Marie-Paule schreef:Dus 2 maal daags telkens ongeveer 200 gr groenten en 200 gr vlees zou voldoende zijn voor een volwassen hond om haar op gewicht te houden,
Dat is 400 gr groenten en 400 gr vlees per dag? Ik geef (zoals je kunt lezen) relatief veel dierlijk materiaal (vlees, bot en de orgaan wat in het kvv zit) en niet zoveel plantenmateriaal. Als je je eigen hoeveelheden aan wilt houden, zou ik er zelf voor kiezen om 's morgens de groenten, desnoods met een beetje magere kwark/yoghurt of een eitje, te geven en 's avonds het vlees. En geen tussendoortjes meer.
Marie-Paule schreef:en ja Janet voor ik het vergeet, ik ga met de hond driemaal daags een goede wandeling maken waarbij ze ook graag zwemt in een klein vijvertje hier in de buurt, ze ravot en loopt, springt en speelt buiten goed en binnen is ze kalm hoor, dus echt wel een luie maak ik er niet van,
Wat ik zelf gemerkt hebt, is dat intensief trainen (daarom meestal maar 10-15 minuten extra per dag) ook energie vreet: de hond moet constant alert zijn. Daarom schreef ik er over. Misschien om een gedeelte van de wandeling (of tijdens de wandeling) op hoog tempo wat kleine oefeningen doen en het aantal oefeningen steeds uitbreiden (het oefenen moet natuurlijk wel altijd leuk zijn, dus flink belonen met je stem/knuffel/speeltje)?
Marie-Paule schreef:het probleem is dat ze echt wel altijd graag eet mmmmm.... dus ja dan wat moet je dan doen???? ik dank je alvast voor je goede en leuke tips, tot hoors!
Dit komt iets meer op het gedragsvlak, maar leer de hond dat ze het met 2 maaltijden per dag moet doen. Gemier om extra eten gewoon negeren. De hond is iets te dik, dus zó 'zielig' is ze niet ;D. Geef desnoods een extra knuffel ipv een boterham, of ga even 5 minuutjes in huis spelen.

Re:runderhart en groenten

Geplaatst: ma 10 mei 2004, 16:14
door Marie-Paule
Even een kleine reactie Janet, ik zou es willen weten wat jullie bedoelen met fytomix en kvv? Is dit iets wat je klaargemaakt koopt en als supplement mengt tussen de voeding van de hond, of is het iets wat jullie zelf samenstellen, en zo ja met welke ingredienten? Het lijkt me inderdaad vrij weinig zoals je wel aangeeft om maar 400 g per dag groenten, vlees te geven, het exacte gewicht qua voeding zal ik morgen eens vragen aan de dierenarts,ook om het gewicht op peil te blijven houden! Wat is de ideale tijdstip voor de voedingen? Is het echt 's morgens of in de voormiddag en dan 's avonds? Onze hond heeft tot nu toe altijd 's middags en 's avonds gegeten, dit is misschien te kort op elkaar of heeft dit van geen belang? Groetjes en dank je wel voor je antwoorden en nuttige tips!

Re:runderhart en groenten

Geplaatst: ma 10 mei 2004, 18:32
door Janet
Fytomix is de inhoud van lammerenmaag en wordt verkocht door bibi. Carnibest heeft een eigen variant (ik dacht kalfsmaag???) en het wordt verkocht onder de naam kruidenmix, dacht ik. Beide varianten zitten vol met pro-biotics en allerlei andere nuttige bacterieën. Je kunt het geven ipv groenten (wellicht de eerste keer even knijper op je neus ;D). Het bevat vrijwel geen dikmakers (calorieën), dus dat is ook gunstig. Er staat ergens zelfs een 'recept' om zelf fytomix te maken.

KVV = kompleet vers voer.

Qua hoeveelheid voeding is het voornamelijk met je ogen voeren: waar de ene hond van 35 kg 750 gr nodig heeft, volstaat de ander met 500 gr. Het zijn geen exacte aantallen.

Zelf geef ik 's morgens een klein beetje (rond de 100-150 gr) en 's avonds laat de rest. Ook dit hangt van de hond af (Kali spuugt gal als ze 's morgens geen hapje krijgt). Ook hier is geen exacte richtlijn voor, het is voornamelijk kijken naar de hond. Wel probeer ik er ongeveer 12 uur tussen te laten zitten (tussen de 2 maaltijden).