Pagina 1 van 1

groenten en nitraat

Geplaatst: zo 05 nov 2006, 13:17
door *Remy*
Even een vraagje tav de groentemix. Ik geef mijn honden geen nachtschade groenten (tomaat, aubergine, paprika) ivm atrose. Zonder me er van bewust te zijn ben ik ze hierdoor veel meer nitraatrijke groenten gaan geven. Ik denk aan andijvie, biet, bleekselderij, paksoi, waterkers, sla, radijsjes en een beetje spinazie. Al deze zojuist genoemde groenten zitten geregeld in mijn mix, samen met een paar worteltjes, witlof en af en toe broccoli, bloemkool en champignons.
Ik geef mijn honden elke dag groentemix. Elke dag krijgen ze dus best wel veel nitraat binnen. Vlg de richtlijnen voor mensen moet men niet meer dan 2x per week nitraatrijke groenten eten. Wat denken jullie? Wanneer geef je teveel nitraat?
Groenten waar weinig nitraat in zit zijn worteltjes, spruitjes, bloemkool, broccoli, witlof, champgignons, erwten, courgette (dit is toch geen nachtschade, of wel?) boontjes, ijsbergsla, witte kool en snolselderij. Misschien is het verstandig om hoofdzakelijk deze groenten te gebruiken en die dan een weinig aan te vullen met bv een struikje andijvie, de keer daarop radijsjes en de keer daarop een paksoi?

Re: groenten en nitraat

Geplaatst: zo 05 nov 2006, 13:35
door Lizzy
Ik vraag me trouwens af hoor, hoeveel nitraat uit nitraatrijke groente omgezet wordt in nitriet bij rauwe gepureerde groentes die je invriest! (nitraat is niet schadelijk, nitriet wel)....

Maar goed, ik wissel inderdaad af. Ik gebruik overigens gerust 2 groentes met 'veel nitraat' bijvoorbeeld waterkers + andijvie. Deze twee vormen niet het grootste bestanddeel in mijn groentemix. Ik voeg verder toe: witlof, courgettes, komkommertje, worteltjes, alfalfa, sperziebonen (gekookt), pompoen, appel, broccoli, etc. 

Re: groenten en nitraat

Geplaatst: zo 05 nov 2006, 13:43
door *Remy*
Lizzy schreef: Ik vraag me trouwens af hoor, hoeveel nitraat uit nitraatrijke groente omgezet wordt in nitriet bij rauwe gepureerde groentes die je invriest! (nitraat is niet schadelijk, nitriet wel)....
Dank je Lizzy voor je snelle reactie. Ik vroeg me ook jouw bovenstaande quote af. Misschien wordt er door het invriezen wel helemaal geen nitraat omgezet in nitriet en hoef ik me nergens druk om te maken? Echter, het kan ook zijn dat tijdens het ontdooien er een gigantische hoeveelheid nitriet vrijkomt??

Re: groenten en nitraat

Geplaatst: zo 05 nov 2006, 13:49
door Lizzy
Jacquemine schreef: Dank je Lizzy voor je snelle reactie. Ik vroeg me ook jouw bovenstaande quote af. Misschien wordt er door het invriezen wel helemaal geen nitraat omgezet in nitriet en hoef ik me nergens druk om te maken? Echter, het kan ook zijn dat tijdens het ontdooien er een gigantische hoeveelheid nitriet vrijkomt??
Nee, ik krijg niet echt de indruk dat het nitraat om wordt gezet door het ontdooien.

Van het voedingscentrum:

De manier waarop de groente wordt bewaard en klaargemaakt, heeft invloed op de hoeveelheid nitriet die na de oogst nog gevormd wordt. De nitraatconcentratie in spinazie en kropsla kan tot 30% dalen door de groente te wassen en bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren te verwijderen. Nitrietvorming wordt voorkomen door de groente bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk te verwerken. Tijdens het bereiden van een maaltijd kan het nitraatgehalte van groenten dalen doordat het met kookvocht uit de groente verdwijnt. Het opwarmen van nitraatrijke groente leidt niet tot meer nitrietvorming als de groente snel is afgekoeld en goed gekoeld is bewaard. De nitrietvorming lijkt namelijk vooral een gevolg van de activiteit van bacteriën. Als groente langer dan twee dagen wordt bewaard, neemt de kans op nitrietvorming wel toe. Bewaar nitraatrijke groente en resten daarvan daarom niet langer dan twee dagen in de koelkast.

Minder in diepvriesproducten en biologische groente

Voor diepvriesgroenten en groenten voor potjes babyvoeding wordt doorgaans gebruik gemaakt van nitraatarme rassen. Ook de spinazie die voor diepvriesproducten wordt gebruikt, heeft een lager nitraatgehalte dan verse spinazie uit de winkel. Voor het invriezen wordt deze spinazie heel snel geblancheerd en gekoeld. Hierdoor wordt er weinig nitriet gevormd. Biologisch geteelde groenten bevatten soms minder nitraat dan niet-biologische geteelde groenten.

Re: groenten en nitraat

Geplaatst: zo 05 nov 2006, 15:55
door 202Spots
Ik let wel op de nachtschade family,maar ik gebruik alle andere groentes door elkaar zonder de nitraat gehalte op te zoeken..

Re: groenten en nitraat

Geplaatst: zo 05 nov 2006, 19:20
door *Remy*
Waarschijnlijk ben ik nu door aan het zagen, maar wanneer bij mij de mix bevroren uit de diepvrieskist komt gebruik ik hem in de daarop volgende 3 dagen (ik maak vrij grote porties). Zou er tijdens deze 3 dagen iets raars met de mix kunnen gebeuren (hij ruikt de hele tijd gewoon naar een groentemix, maar misschien wordt de nitraat toch nitriet?). Maken jullie porties voor maar 1 dag of ook voor meerdere dagen?

Re: groenten en nitraat

Geplaatst: zo 05 nov 2006, 19:35
door 202Spots
Jacquemine schreef: Waarschijnlijk ben ik nu door aan het zagen, maar wanneer bij mij de mix bevroren uit de diepvrieskist komt gebruik ik hem in de daarop volgende 3 dagen (ik maak vrij grote porties). Zou er tijdens deze 3 dagen iets raars met de mix kunnen gebeuren (hij ruikt de hele tijd gewoon naar een groentemix, maar misschien wordt de nitraat toch nitriet?). Maken jullie porties voor maar 1 dag of ook voor meerdere dagen?
Ik doe 2 dagen met 1 bakje,( dus 4 porties in 1 bak)Ik gebruik de helft de ene dag,en bewaar de rest voor dag 2.
Wanneer ik mix aan 't maken ben, dan gebruik ik meestal de "verse" mix gelijk dezelfde avond, en houd 'n bakje voor de volgende 2 dagen in de koelkast.
Dus als ik maandag de nieuwe mix maak, dan geef ik daar maandagavond al van, en 't bakje is voor de dinsdag en de woensdag avond maaltijd.
Wanneer je met de bevroren mix ook 3 dagen doet is niet heel erg,maar ik doe liever niet meer dan 2 dagen tegelijk invriezen.

Re: groenten en nitraat

Geplaatst: ma 06 nov 2006, 09:27
door Lizzy
Jacquemine schreef: Waarschijnlijk ben ik nu door aan het zagen, maar wanneer bij mij de mix bevroren uit de diepvrieskist komt gebruik ik hem in de daarop volgende 3 dagen (ik maak vrij grote porties). Zou er tijdens deze 3 dagen iets raars met de mix kunnen gebeuren (hij ruikt de hele tijd gewoon naar een groentemix, maar misschien wordt de nitraat toch nitriet?). Maken jullie porties voor maar 1 dag of ook voor meerdere dagen?
Ik maak voor 1 dag.

Re: groenten en nitraat

Geplaatst: ma 06 nov 2006, 09:36
door *Remy*
Duidelijk en dank jullie wel Dory en Lizzy. Ik ga mijn porties kleiner maken en maak me niet meer zo druk over de mogelijke nitrietvorming.