<<En hoe kweken ze de steuren, want die moeten eigenlijk ook naar zee kunnen, toch? Heb zelf 2 steuren van inmiddels een jaar of 12/13 en ca. 1 meter lang in m'n vijver, redelijk tam, maar weet niet of het jongens of meisjes zijn :-/ Zou er graag mee kweken, liever nog dan met m'n koi's, zou zo'n kwekerij me kunnen en willen helpen denk je?<<
Nelly,
Van steur en koudwatervissen ken ik niks of niet veel.
Inderdaad kaviaar word uit de buikholte van de vrouwelijke steur gehaald en de beste komt uit de Kapische zee, en word gevangen aan de Iraakse kust van die zee. In de nabijheid van die kusten is de zee het diepste en dit komt ten goede aan de kwaliteit, tenminste volgens de Iraniers. Hoe ze dat bij Joosen-Luyckx doen weet ik niet, maar ik denk hetzelfde.
Ik weet wel dat sommige vissoorten ook "gemolken" worden, oa. forel, in kwekerijen., en die worden niet gedood maar zijn meestal hun meest kostbare kweekexemplaren.
Over aquaristiek, warmwater vissen dan en meer bepaald uit het Amazonegebied, kan ik best een aardig woordje meepraten. Ik voerde ook mijn vissen "biological appropriate raw food" dat ik zelf samenstelde en heb duizenden scalares, discussen en andere amazonevissen gekweekt.
Ik heb momenteel nog 2 grote zwarte piranhas van zo,n 35 of 40 centimeter grootte zitten.
Het is een vruchtenetende piranha soort die in Brazielie als konsumptievis worden aangeboden en die ik hier in Antwerpen in de vishandel ook wel eens heb zien liggen, half zo groot als mijn barfende exemplaren..
Vragen over je steur kan je stellen aan
http://www.aquabio.be
Of ze zullen of willen antwoorden is een andere vraag.
Zij hopen dit jaar af te sluiten met de productie van 2 ton Belgische kaviaar.
Pittig detail zij waren vroeger een mengvoerbedrijf dat de basisproducten maakten voor de veevoerindustrie, dus ook hondevoeders en visvoeders.
Gr.
Roger