Pagina 1 van 1

Groentenmix oke???

Geplaatst: di 03 jan 2006, 13:42
door Pauline
bestaand uit wortels, spruiten, tauge, spinazie, boerenkool, peterselie, witlof en courgette. Ik heb ook paprika, maar daar lees ik wel eens iets over.
Heb hem nog niet gemaakt, dus kan nog dingen wijzigen.

Re:Groentenmix oke???

Geplaatst: di 03 jan 2006, 15:16
door Mevroi Kruim
Ik vind het er goed uitzien! Boerenkool zou ik niet overdrijven, die celwanden zijn erg taai dus best kans dat de blender ze niet kapot krijgt. Maar ach, een beetje vezel kan ook geen kwaad ;D Als de vorst erover is geweest zal het beter verteren trouwens.

Re:Groentenmix oke???

Geplaatst: di 03 jan 2006, 15:25
door Lizzy
Pauline schreef: bestaand uit wortels, spruiten, tauge, spinazie, boerenkool, peterselie, witlof en courgette. Ik heb ook paprika, maar daar lees ik wel eens iets over.
Heb hem nog niet gemaakt, dus kan nog dingen wijzigen.
Ja hoor, prima! Dit kun je gerust maken. Paprika is heel gezond en bevat veel vitamine C. Maar omdat het een groente uit de nachtschade familie is, zijn er honden die er allergisch voor zijn. Mijn honden zijn dat niet dus die krijgen wel paprika.

Je moet alleen niet teveel en te vaak koolsoorten voeren. Kool kan de werking van de schildklier beinvloeden.

Van spinazie wordt overigns gezegd dat het zich bindt met calcium, maar volgens mij is dit niet helemaal waar. Ja, het is waar en niet waar (volgens mij dan he). Spinazie bevat oxaalzuur en dit bindt zich met mineralen zoals calcium maar ook ijzer (en deze mineralen worden als onverteerbare zouten weer uitgescheiden) en het zou ook de opname van calcium belemmeren. Maar spinazie bevat van zichzelf heel veel calcium (en ijzer en andere mineralen) en volgens mij bindt het zich met het eigen calcium. Een lekkere pluk spinazie is dus heel gezond, maar, zekerheidshalve is dit een groente die ik ook niet in iedere mix zou doen (hetzelfde geldt overigens voor snijbiet, postelein en rabarber - bevatten ook oxaalzuur). Spinazie bevat veel chlorofyl en foliumzuur enzo. Het bevat trouwens ook urinezuur en voor Dalmaten met uraatkristallen is spinazie niet erg geschikt.

Re:Groentenmix oke???

Geplaatst: di 03 jan 2006, 15:28
door Mevroi Kruim
Ja, het gevaar van het binden van calcium lijkt me voor barfers nou niet echt relevant, die eten iha zoveel calcium dat ze echt wel wat kunnen missen. Je moet het idd niet combineren met andere oxaalzuur bevattende planten, dan kan het wel eens wat veel worden.
En ik zou uitkijken met verlepte spinazie in verband met nitrietvorming.

Re:Groentenmix oke???

Geplaatst: wo 04 jan 2006, 09:40
door Pauline
De boerenkool ging prima hoor! Het was zo'n pak van de Aldi, met hele kleine stukjes. Nou het was niet terug te vinden na de tijd. De heren vinden deze mix heerlijk! En dat terwijl Joris nog wel eens wil mutsen met groenten. :D