Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door roefus
#446134
Ben het ook EIGENLIJK wel met je eens.
Wil sowieso niet weten......waar mijn hond overal áánzit......als we wandelen.
Geld voor iedereen denk ik.
Dusss......het is ook logisch.....dat ze veel en veel 'ongevoeliger' zijn voor al die bacterie-toestanden.
Zeker als ze 'gezond' zijn.

Maar 'volledig ONgevoelig'.........nee, dat heb ik dus ervaren.
Maar het was een puppy (haast vanuit 'het nest' nog volledig aan de brok).......en een heel oud hondje........
En het ging ongelooflijk snel (bijna binnen een of twee uur).

En trouwens.......voor mezelf: ik heb er geen enkel probleem mee.
Het zit wel goed met de hygiëne......we wassen de handjes gloedheet.
Dat kunnen we allemaal!!!!




Maar ik geef toe.......
Door conleeuw
#446137
Wanda schreef: Conny heb je dit stukje ook in het nederlands,mijn engels is belabberd.Kan er geen pepernootje van maken.

Tineke
ok hier dan de vrije vertaling vanuit het engels, let aub niet op taal, want daar kan ik weer geen bal van ;D

“Salmonella voedselvergiftiging is een bacteriële voedselvergiftiging veroorzaakt door de Salmonella bacterie. Dit veroorzaakt de opzwelling van de slijmvlies van de maag en darm wat een darminfectie tot gevolg heeft. Hoewel gedomesticeerde en wilde dieren inclusief pluimvee, varkens, runderen en huisdieren zoals water schilpadden en iguanas, kippen, honden en katten deze ziekten kunnen overbrengen worden de meeste mensen geaffecteerd door het eten van een met noemenswaardige hoeveelheid Salmonella besmette voeding "


"Andere voeding kan per ongeluk besmet raken als ze in contact komen met geïnfecteerde oppervlaktes. Bovendien zijn kinderen besmet geraakt na het spelen met water schilpadden of iguanas en daarna te eten zonder hun handen te wassen. Omdat de bacterie weken na een infectie met Salmonella via de ontlasting uitgescheiden wordt kan slechte hygiëne veroorzaken dat een drager de infectie zo kan verspreiden naar anderen.

"Een aantal alternatieve behandelingen worden aanbevolen voor voedselvergiftiging. Een erg effectieve behandeling die ten sterkste aangeraden wordt is een supplement met Lactobacillus acidophilus, L. bulgaricus, en of Bifidobacerium om de essentiële bacterie in de spijsverteringssysteem te herstellen. Deze perperaten zijn beschikbaar als poeders, tabletten of capsules van de gezondheid winkel, yoghurt met levende L. acidophilus culturen kan ook geconsumeerd worden.."

"Handenwassen is ook belangrijk na het spelen met huisdieren zoals water schilpadden, iguanas, kippen, honden en katten."

"Een Drager is iemand die het organisme (bacterie, virus, schimmel) in zijn of haar lichaam heeft zonder tekenen van ziekten. Deze individu kan dus de organismes doorgeven aan anderen.


Bronnen:

Essay by Rosalyn Carson-DeWitt MD.

"Enterobacteriaceae." In Sherris Medical Microbiology: An Introduction to Infectious Diseases. 3rd ed. Ed. Kenneth J. Ryan. Norwalk, CT: Appleton & Lange, 1994.

Keusch, Gerald T. "Salmonellosis." In Harrison's Principles of Internal Medicine, ed. Anthony S. Fauci, et al. New York: McGraw-Hill, 1997.

Centers for Disease Control and Prevention.
Door conleeuw
#446139
roefus schreef: Ben het ook EIGENLIJK wel met je eens.
Wil sowieso niet weten......waar mijn hond overal áánzit......als we wandelen.
Geld voor iedereen denk ik.
Dusss......het is ook logisch.....dat ze veel en veel 'ongevoeliger' zijn voor al die bacterie-toestanden.
Zeker als ze 'gezond' zijn.

Maar 'volledig ONgevoelig'.........nee, dat heb ik dus ervaren.
Maar het was een puppy (haast vanuit 'het nest' nog volledig aan de brok).......en een heel oud hondje........
En het ging ongelooflijk snel (bijna binnen een of twee uur).

En trouwens.......voor mezelf: ik heb er geen enkel probleem mee.
Het zit wel goed met de hygiëne......we wassen de handjes gloedheet.
Dat kunnen we allemaal!!!!




Maar ik geef toe.......
Tuurlijk, ook ik denk er wel eens diep over na, vooral als ik mijn honden weer een "rijpe" stuk kip toeschuif ;D maar ik kan je verzekeren dat een gezonde hond zelfs van een stuk kip die bijna op zichzelf aan het wandelen gaat geen last heb. Dat een pup, en of een hond die ziekjes is of een outje er sneller en of makkelijker last van krijg, dat geloof ik meteen. Ik moet ook stikum bekennen dat als het bij de eten van Bess komt, ik haar liever geen over rijpe vlees geef, hoewel zij zeker nog nooit last heb gehad van haar darmen, een echte kanniedood, maar het zit nou eenmaal in mijn hoofd, dus doe ik het liever niet.
Ook als er een hond diaree heb is de eerste waar ik aan denk, wat heeft ie gegeten, maar als mijn zoon last heb van zijn maag/darmen ook, dus vreemd is het niet. Ja het is gewoon jezelf een beetje verzetten ;D maar ik ken het gevoel van willen beschermen wel hoor ;) ook is vragen stellen en blijven stellen altijd goed, ook voor mij, dan blijf ik scherp, en leren, en opletten. Dus ik vindt het wel leuk om weereens te moeten checken van hoe zat het ook al weer. Goed voor de grijze massa ;D
Door roefus
#446142
Dank je wel..........anders krijg ik weer de hele 'barfclub' over me heen.
Peinzen en denken....is menselijk.
En een 'oudje' hebben.......ligt zo gevoelig....
Dan kun je denken......wat was IK gvd.....STOMMM......

Je wilt het nooit 'schuldig' zijn.
En ze liggen je erg na aan het hart.

Of word ik nou 'overgevoelig'?

Kan goed zijn........ik barfte wat wijntjes..........
Sorry.
Door conleeuw
#446149
roefus schreef: Dank je wel..........anders krijg ik weer de hele 'barfclub' over me heen.
Peinzen en denken....is menselijk.
En een 'oudje' hebben.......ligt zo gevoelig....
Dan kun je denken......wat was IK gvd.....STOMMM......

Je wilt het nooit 'schuldig' zijn.
En ze liggen je erg na aan het hart.

Of word ik nou 'overgevoelig'?

Kan goed zijn........ik barfte wat wijntjes..........
Sorry.
nee hoor, ik ben net zo "overgevoelig" als het over mijn outjes gaat, ene dat dan wel zonder de hulp van een wijntje, maar met een wijntje kan het inderdaad nog beter ;D
Ik denk dat het niet alleen menselijk is, maar in een zekere maten ook nodig ;) Ook ik moet er niet aan denken dat Bess ziek zou worden omdat ik iets zo nodig moest, maar ik ga ervan uit dat ik beslissingen maak gebasseerd op alle info die ik op dat moment beschikbaar heb, en dan maak ik in mijn opinie de best mogelijke beslissing. Juist daarom is het van belang om te blijven leren. Een beetje cliché, maar, knowledge is power ;D ;D en wijn is gewoon heerlijk ;D
Door Lizzy
#446194
Het is natuurlijk zo dat kip salmonella bevat. Maar het is natuurlijk ook weer niet zo dat iedere kippenvleugel stijf staat van de salmonella. Maar OK, het is misschien handig, wanneer je een zwakkere gezondheid hebt, om je niet uitgebreid op je mond te laten zoenen door je hond wanneer deze net een erg over datum kip naar binnen heeft staan werken.

Toch begrijp ik nooit zo goed waar de angst voor kip vandaan komt. Brokken bevatten ook salmonella bacterieen. En wat dacht je van de ontlasting van honden?! Ook de ontlasting van veel honden bevat salmonella. En als onze hond de poep van een andere hond (of kat of eend of gans) op eet, dan trekken we wel een gezicht van afgrijzing, maar niemand denkt eraan dat de hond op deze manier net zo gemakkelijk een salmonella vergifting op kan lopen (en alleen voor een hond met een hele zwakke gezondheid kan dit een probleem opleveren. De gezonde honden die besmet raken - het kan zijn dat ze iets binnen krijgen waar ZOOOOOVEEL salmonella op zit dat zelfs de gezonde hond er ziek van wordt - dan heeft hij een paar dagen diarree).

Nou bestaat salmonella al een tijdje hoor. En nou bestaat het voeren met rauw vlees ook al een tijdje. Heel vroeger deed men het al. Donath heeft er een paar leuke boekjes over geschreven. En zelfs ruim voor die tijd at een hond al rauw vleesafval van de mensen. En salmonella is niet een bacterie van de afgelopen 10 jaar.

We voeren onze honden het liefst met vuile pens. Maar ik denk dat daar toch ook wel een lieve hoeveelheid aan bacterie-tjes in zit. Daarom mag vuile pens ook niet meer verhandeld worden. Worden de honden er ziek van? Nou nee, in tegendeel!

Geen gezondere hond als een rauw etende hond. Vergeet niet dat een carnivoor GEMAAKT is om rauw vlees te eten. En vergeet ook niet dat de hond een aaseter is. Een hond houdt eigenlijk helemaal niet direct van supervers vlees. Hij heeft het het allerliefst een beetje rijp. Of overrijp. En zelfs heeeeeeel overrijp schuwt hij niet. Hebben we niet allemaal al eens vol afgrijzen staan kijken hoe onze hond een heeeeeeel dood konijn of vogel naar binnen werken? En drie dagen later er nog uit hun straatje meuren?

Nou goed, als ik regelmatig mee zou hebben gemaakt dat mijn honden of mijn gezin op regelmatige basis erg ziek zouden zijn geweest van salmonella, denken jullie dan niet dat ik na al die jaren een keer afgetaaid zou zijn en braaf gekookt voer was gaan geven? In al die jaren heb ik nog geen salmonella vergiftiging bij ons, bij onze honden en bij de Barfplaatsleden meegemaakt. Mijn honden verkeren al jarenlang in uitstekende gezondheid. Pups en oudere honden.
Door Lizzy
#446224
Kennen jullie deze al?

http://k9joy.com/dogarticles/doghealth01salmonella.pdf

En deze?

http://www.mountaindogfood.com/HealthCa ... onella.pdf

Ik zal overigens een stukje vrij vertalen in het Nederlands :

Kan rauw voedsel Salmonella bacterieen bevatten? Ja, het is mogelijk dat voedsel besmet is met salmonella en sommige mensen vermijden het zonder eerst na te denken over alle feiten. Ten eerste hebben honden een zeer zuurrijk maagzuur (pH 1), een milieu dat niet bacterie-vriendelijk is. Salmonella kan op dat pH niveau niet overleven en vergt tenminste een pH waarde van 4 of hoger om te vermenigvuldigen. Salmonella vermenigvuldigt zich het beste bij een pH waarde tussen de 6.5-7.5. Ten tweede zijn er verschillen tussen de lengte van ons spijsverteringskanaal en dat van de hond. Bij de hond is er dus een kortere tijd tussen opname van en uitscheiding en zodoende is er minder tijd dat de bacterie in het spijsverteringskanaal zit. Hoe minder tijd de bacterie doorbrengt in het spijsverteringssysteem, hoe minder kans er is dat de bacterie de spijsverteringsbariere doorbreekt en het lichaam in dringt. Ook is het belangrijk om notie te nemen van de verschillen in het spijsverteringssysteem bij een koolhydraat-rijke voeding (brokken) en een koolhydraat-arme voeding. Mensen hebben a-amylase in het speeksel. Honden hebben dit enzym niet in hun speeksel. Dit enzym begint (bij de mens) koolhydraten te verteren zodra we koolhydraten nuttigen. Bij honden begint de vertering van koolhydraten pas wanneer de koolhydraatrijke voeding de maag bereikt en het grootste deel van de vertering vindt pas plaats in de dunne darm. Het hoge percentage koolhydraat in brokken leidt tot situaties waar het voedsel in langer in het spijsverteringssysteem blijft zitten (8-12 uur). Een dieet gebaseerd op rauw vlees doet er slechts de helft over (4-6 uur) waardoor er dus een veel geringere kans is dat bacterieen het lichaam binnen kunnen dringen.

Bij dit onderzoek hebben de maag van de hond gesimuleerd en de pH waarde van het maagzuur bestudeerd. Zowel bij brokken als bij rauwe vleesvoeding. De resultaten van dit onderzoek zijn in dit grafische plaatje te zien:

Afbeelding

In beide gevallen (zowel brokken als rauw vlees voer) toont aan dat er een verandering plaats vindt in pH waarde. Bij brokken stijgt de pH waarde alleen naar pH 6 terwijl bij de rauw vleesvoeding de pH waarde niet verder stijgt als een pH 3. Brokken blijven dus al langer in het spijsverteringssysteem (zoals boven al beschreven is) en dat is ook nog eens in een meer basisch millieu. Dit kan significante betekenis hebben aangezien de pH waarde in de maag een van de belangrijkste barrieres is tegen salmonella. Deze resultaten laten in ieder geval het verschil zien hoe honden brokken en rauw vlees verteren. Verdere conclusies kunnen uit deze bevindingen nog niet getrokken worden (meer onderzoek nodig).
Door James
#446329
Ok, maar uit het verhaaltje wat ook zo mooi vertaald is blijkt dat een hond dus wel drager kan zijn. Op zich wel prettig om te weten dat de DA waar ik zoveel op vertrouw dus niet uit zijn nek kletst. En dat terwijl hij aangaf van voedsel gewoon niet zoveel afweet, maar dat hij het niet afkeurd, maar er wel een kanttekening bij wilde plaatsen.

Niet dat het iets veranderd aan hoe ik het doe, want ik was al erg met de Dethol in de weer. En zoals gisteren hebben we flink wat gevogelte en vis door de molen gedraaid, weer lekker alles ontsmet. En toen ik mijn lippen aflikte omdat ze droog waren en een gek smaakje proefte (bah), mijn mond ook maar even grondig ontsmet met een heerlijk congnacje ;D Van de nood maar even een deugd maken ;)

En het malen overigens niet voor niets gedaan... Mijn 2 kleintje hebben zalmkop gegeten. Ok, niet zoveel, maar al weer heel wat meer als vorige keer :D

Oh maar nog even over brokken. Voor zover ik weet mag er in brokken geen Salmonella zitten hoor. Daar wordt op gekeurd als ik het goed begrepen heb.

Toen ik achter een adresje aan ging voor grootverbruik van KVV begreep ik zelfs dat zij ook regelmatig monsters moeten opsturen en dat wordt ook gecontroleerd op Salmonella. Niet dat je er dan garantie op hebt, maar het is dus zeker niet de bedoeling dat er in brokken of KVV salmonella zit. En terecht! Want wij zijn er bewust mee bezig en realiseren ons dat we onze handen moeten wassen. Maar hoeveel mensen geven het niet alsof ze een blikje kattenvoer open trekken. En hoeveel mensen wassen hun handen dan?
Door Lizzy
#446416
James schreef: Oh maar nog even over brokken. Voor zover ik weet mag er in brokken geen Salmonella zitten hoor. Daar wordt op gekeurd als ik het goed begrepen heb.
Volgens mij is de hoeveelheid toegestane salmonella-bacterieen in hondenvoeding niet = 0. Maar ik zal dat even voor je nagaan.

Overigens is dit wel een interessante quote'

"Pet foods, commercial or homemade, provide an ideal environment for bacterial proliferation." (LeJuene, J.T. and D.D. Hancock. 2001. Public health concerns associated with feeding raw meat diets to dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association, 219(9): 1224.).

So do not be fooled into thinking kibbled, commercial pet food is a sterile, bacteria-free source of food! The starches, rancid fats, and sugars in kibbled foods provide much better food sources for bacteria than the proteins in raw meat".

Bron: http://rawfed.com/myths/bacteria.html

En deze is ook wel leerzaam: http://rawfed.com/myths/zoonotic.html
Door Lizzy
#446431
Hoe vind je deze trouwens?

"Vaatdoek gemiddeld twee weken op aanrecht
Nederlanders laten vieze vaatdoeken gemiddeld twee weken op hun aanrecht liggen. In die tijd verzamelen zich hele kolonies ziekteverwekkende bacteriën in de doekjes. Die vinden daar ook nog eens in etensresten een ideale voedingsbodem om flink door te groeien.

Dat stelt ir. H. Kusumaningrum, die op 15 september aan de Wageningen Universiteit promoveert op een onderzoek naar de groei en verspreiding van ziektekiemen in de keuken. De onderzoekster heeft voor het eerst cijfers verzameld over gezondheidsrisico's in de keuken. Kruisbesmetting van aanrecht naar voedsel is een belangrijke oorzaak van voedselinfecties.

Kusumaningrum heeft uitgezocht dat de drie belangrijkste ziekteveroorzakers campylobacter, salmonella en staphylococcus aureus lang genoeg in leven blijven om van het aanrecht naar voedsel te kunnen overspringen. De bacteriën komen vooral voor op rauw vlees en kip. Vooral de campylobacter komt veel voor. De verspreiding van salmonella is door inspanningen van de pluimveesector aanzienlijk teruggelopen, aldus de promovenda.

Volgens de onderzoekster maakt het niets uit of consumenten doekjes of sponsjes gebruiken. Ook de zogenaamde wonderdoekjes van microvezels zijn niet effectiever dan de gewone badstoffen vaatdoek. ,,De enige effectieve methode is elke keer een schone, heet gewassen doek gebruiken om vocht van rauwe levensmiddelen op te vegen. Alle gebruikte doeken verspreiden meer bacteriën dan ze opvegen'', stelt de onderzoekster. De staphylococcus aureus blijft zelfs op een roestvrijstalen aanrecht enkele dagen in leven en verspreidt zich dan door de hele keuken.

Het gebruik van bacteriedodende schoonmaakmiddelen heeft evenmin veel invloed. Dat die middelen een tijdlang heel populair zijn geweest, heeft volgens Kusumaningrum meer te maken met een trend dan met bewezen nut. De promovenda vond ook dat het belangrijk is om een schoongemaakt oppervlak zo snel mogelijk te drogen. In een natte omgeving groeien de bacteriën gewoon door. Daarom zijn wegwerpdoekjes op zich wel nuttig, stelt Kusumaningrum, maar alleen als de consument het vochtfilmpje op het aanrecht daarna afdroogt. De promovenda pleit ervoor dat kinderen zo jong mogelijk les krijgen in keukenhygiëne.
(Bron: www.nd.nl 11-9-2003)"

En het in grote hoeveelheden gebruik maken van Dettol... het is nog maar de vraag of je daar echt verstandig aan doet...:

http://www.gr.nl/pdf.php?ID=195&p=1
Door ~Joke~
#446439
YOU CAN TRY TO AVOID BACTERIA BY.......................

You can try to avoid bacteria by not feeding pets raw foods, but then
don't use a public restroom. Every time you turn off the water or pull
open the door to leave in a public restroom, you'll contaminate clean
hands. The same applies to your own bathroom shower, sink and toilet.
Each time that it's flushed your toilet propels invisible bacterial and
viral aerosols into the air that can float for up to 2 hours. Don't
forget your bathroom door knob either.

If you think handling raw foods for your pet will cause bacterial
problems in your home, then you certainly won't want to handle or
prepare meat for yourself or your family. Of course you cook your own
meats prior to eating them, but you have different digestive
capabilities than your dog, so we might expect a human to become ill
from eating raw meat when a dog won't.

Meat isn't the only source of bacteria. If you're worried, you had
better avoid vegetables, ice cream, and other dairy. Even organic fruits
and vegetables are not free of bacterial contamination. Fresh fruits and
vegetables can be contaminated with bacteria from soil, water, and other
environmental factors as well as during harvesting, handling, and
storage. The produce may also be contaminated with pesticides and other
chemicals used during cultivation. Pre-washed, packaged and clean
looking fresh fruits and vegetables sold in supermarkets carry millions
of bacteria on the surface. During the washing and cleaning process
bacterial population on fruits and vegetables is reduced but not
eliminated. During processing, improper handling and storage without
refrigeration, the residual bacteria rapidly increase in numbers. And
for doGs sake, keep the kids out of the vegetable garden. Thousands of
species of bacteria fill the soil. A teaspoon of productive soil
generally contains between 100 million and 1 billion bacteria. That is
as much mass as two cows per acre.

The growth of many kinds of bacteria can be reduced or stopped by
refrigeration and freezing-two important practices in the preservation
of food, including milk. However, refrigeration alone will not kill most
bacteria. This is best illustrated by the fact that at normal
refrigerated temperatures, milk will still, in time, turn sour. The
maximum allowable number of bacteria (SPC) in milk to be marketed for
human consumption is 100,000 bacteria per milliliter (about 10 drops) of
milk. Some dairy producers are satisfied with any bacteria count so long
as they can market their milk.

Okay, so no milk. You're thinking juice may be a better and safer
alternative right? Ninety-eight percent of the juice sold in
supermarkets is pasteurized (heat-processed to kill pathogenic bacteria
and removes all the goodness along with it). The remaining 2% is
unpasteurized and may contain harmful bacteria. For example, when fruits
and vegetables are fresh-squeezed, harmful bacteria from the outside of
the produce can become a part of the finished product. If it's ingested,
children, the elderly, and people with weakened immune systems risk
serious illness. E. coli O157:H7 is very resistant to acid, so it can
survive in an acidic medium like orange or apple juice for a long time.

Human Pathogen Associations with Vegetables and Fruits.

Cryptosporidium, parasite
(juice/cider and produce)
Cyclospora, parasite
(produce)
Escherichia coli O157:H7
(juice/cider and produce)
Norwalk Virus
(produce)
Salmonella
(juice and produce)
Shigella
(produce

Did you know you must observe the same handling and preparation methods
for vegetables and fruits as used with raw meat? I'll bet not.

* Wash hands with warm water and soap for at least 20 seconds before
and after handling food, especially fresh whole fruits and
vegetables and raw meat, poultry and fish.
* Rinse raw produce in water. Don't use soap or other detergents. If
necessary - and appropriate - use a small scrub brush to remove
surface dirt.
* Use plastic, rather than wooden, cutting boards. Bacteria can hide
in the grooves of wooden ones.
* Wash cutting boards with a solution of 1 teaspoon (5 milliliters)
of chlorine bleach in 1 quart (about 1 liter) of hot water. Always
wash boards after cutting raw vegetables.
* Store cut, peeled and broken-apart fruits and vegetables (such as
melon balls) at or below 41 degrees Fahrenheit (5 degrees Celsius)
- that is, in the refrigerator.
* Stick with pasteurized juices and cider. If you do buy
unpasteurized cider, boil it for 5 minutes before drinking. This
will kill bacteria.
* When buying from a salad bar, avoid fruits and vegetables that
look brownish, slimy or dried out. These are signs that the
product has been held at an improper temperature.


Even water can contain dangerous bacteria. How do you know if your water
is safe to drink? One of the standard methods of checking water quality
is a test for coliform bacteria; other tests include nitrate, hardness
and pesticides. With current concerns over water quality, chemical
contamination (nitrate, pesticides, etc.) usually receives most of the
attention. However, microbial or bacterial contamination remains the
most common type of contamination. When water supplies contain coliform
bacteria in levels greater than one per 100 ml of water, the water may
also contain pathogens that cause acute intestinal infections. While
generally considered to be a discomfort to health, these infections can
prove fatal for infants, the elderly and those who are ill.
Water-related disease outbreaks tend to occur in the summer. Although
rarely encountered today, typhoid, hepatitis and cholera, can spread
through water supplies.

Okay, what about the water at the beach? Is the water there safe? The
primary tool used at present to evaluate beach water quality is the
measurement of "indicator" organisms that estimate the level of fecal
contamination of the water. The indicator organisms most commonly used
are fecal coliforms, Escherichia coli (E. coli), and enterococci. These
coliform bacteria are microorganisms that usually occur in the
intestinal tract of animals, including humans. High levels of these
organisms in recreational water are indicative of fecal contamination
and the possible presence of intestinal-disease-causing organisms.

I'll bet you'd never guess that doing laundry could be hazardous! It's
yet another home for bacteria to thrive and be spread.One group of
scientists recently looked at the risk of laundry contributing to the
spread of infectious disease. It is generally well known that toilets
and kitchens are high risk areas for germ growth, but laundry is rarely
mentioned as a potential source of contamination. Recent research has
> shown that germs can spread from one fabric to another and from the
washing-machine drum to the next load. Even our hands can help the
spread when handling wet clothes that have just been washed. For years
it has been accepted that very hot water is necessary to kill germs in
the washing, but our wish to preserve modern textiles has led us to use
ever lower temperatures and, in our efforts to consume less energy, our
environmental concerns have also led to a reduction in washing powder.
The way that we do our washing today is not always sufficient to destroy
germs in clothes. Some germs from food, the body or other sources can
survive a wash cycle and spread via our hands to other surfaces. Among
them are staphylococcus aureus and klebsiella pneumoniae, two types of
common bacteria that are most difficult to eradicate.

Some simple precautions can effectively help control the spread of
potentially pathogenic germs while doing laundry :

- Before doing the washing, always separate "risk" items such as
underwear, towels, baby clothes, etc. About 30% of the population sort
their washing which, although the figure varies between countries, is a
small proportion considering the potential risk of not sorting.
- Wash hands in hot soapy water after placing the laundry in the machine
and again after handling damp washing. Washing hands after handling
dirty washing is quite common, washing hands after taking wet clothes
out of the machine is rare because clean washing is often mistakenly
seen as being germ-free.
- Look out for washing products that actually are effective against
germs.
- Wash dirty clothes as soon as possible and especially damp items such
as towels.
- Don't wait for clothes to get thoroughly soiled before doing the
laundry. The more germs on a garment before washing, the more remain
afterwards.

Don't dip into the cookie dough! Those raw eggs are lethal. Eggs should
always be assumed to be contaminated. It's best to avoid anything
containing raw or undercooked eggs, including raw cookie dough, cake
batter, eggnog, hollandaise sauce and caesar salad or other dressings
made with raw eggs. Eggshells should also be regarded as contaminated.
They should be disposed of properly and hands should be washed after
handling them.

Many insects such as flies, wasps and cockroaches carry food poisoning
bacteria on their legs and bodies, and contaminate food and work
surfaces when they walk on them. Rodents (rats and mice) excrete
bacteria in their feces which can also result in contaminated food and
surfaces in supermarket warehouses - the very food items you bring into
your home.

The University of Arizona published some research a few years ago.They
found that almost a third of the railings in public transportation-on
buses or subways-were infected with the same bacteria that is found in
feces and that 25% of the seats in movie theatres were infected with
E.coli bacteria, which is bacteria from feces. Another study by U.S. Air
Force doctors in Ohio found that money harbours bacteria which can make
both immuno-suppressed and healthy people very sick. It just proves that
your mother was right -- wash your hands after handling money

Salmonella - The BIG One!
Although most people relate salmonella infection with chicken and eggs,
the pathogen can actually be found in a variety of plants and animals -
including dogs fed commercial foods. Some of the less common sources of
Salmonella infections and the serotypes involved in outbreaks world-wide
are: beef jerky, lebanon bologna, ice cream, alfalfa, mung bean and
other sprouts, tomatoes, melons and cantaloupes, juices and cereal.

Did you know Salmonella bacteria can survive ...

200 days on contaminated earth and pasture
228 days on cloth
93 days on plastic cover slips
10 months on sweeper dust
148 days on rodent feces
1000 days on dried cattle feces
21-350 days on egg shells
4 years on dried whole eggs
Salmonella bacteria survive longer at lower temperatures. It can also
survive for at least 24 hours at pH 3.95 to 4.56:
170 hours in orange juice (pH 3.5 and 37.6oF)
10-20 days in tomato juice (pH 4.3 to 4.4)
6 hours on commercially prepared mayonnaise (pH 3.
6 hours in commercially prepared salad dressing (pH 3.2)

The Immune Compromised
Food-borne microorganisms cause tens of millions of cases of intestinal
illness each year in the North America. For most healthy people, the
distressful vomiting, abdominal cramps, and diarrhea are short-lived.
But in people with weakened immunity, symptoms are often severe, and the
infections are difficult to treat.

Campylobacter jejuni infections are associated with eating or handling
chickens. Indeed, surveys show the bacterium contaminates from 20 to 100
percent of raw chickens sold at the supermarket. Other prime sources
are unpasteurized milk, non-chlorinated water, and cross-contamination
can occur, for instance, from using the same cutting board to cut up raw
chicken and then vegetables without cleaning in between. The second most
frequent bacterial offender is probably the more familiar Salmonella
bacterium, causing roughly 2 million to 4 million salmonellosis cases
annually. Salmonella bacteria frequently contaminate unpasteurized milk
and raw poultry, meat and eggs. Up to 40 percent of marketed raw
chickens carry this bacteria. Cross-contamination from raw poultry to
other foods during storage or food preparation is a major pathway for
Salmonella into the diet. Of the several types of Listeria bacteria, the
only one responsible for illness in people is Listeria monocytogenes.
Besides bloodstream infection, listeriosis can lead to meningitis
(inflammation of the membranes covering the brain and spinal cord) and
encephalitis (inflammation of the brain itself). The bacteria are found
in unpasteurized milk; cold smoked fish, poultry and meat and certain
cheeses, particularly soft-ripened varieties such as Brie and Camembert.
Even vegetables can carry Listeria and, once cut, support its growth.
One-cell parasites such as Giardia lamblia, found mainly in water, may
also infect immune compromised individuals.

Any raw animal-derived food must be considered to be contaminated with
harmful microorganisms. The following food safety precautions are smart
advice for anyone, but they're especially important for people whose
health is compromised, including those infected with HIV, cancer
patients, diabetics, transplant recipients, infants, pregnant women, and
the elderly.

At Home Preparation and Handling of Raw Meats for Human and Pet
Consumption

Keep shelves-counter tops- refrigerators-
freezers-utensils-sponges-towels clean to prevent bacterial
contamination of food at home. It is especially important to wash all
utensils and your hands with soap and hot water after handling one food
and before handling another. This helps prevent cross-contamination in
which, for example, bacteria in raw meat could be transferred to other
foods, such vegetables. Use a different board for cutting different
foods such as produce and meat. Wash cutting boards with hot, soapy
water after each use; then rinse and air dry or pat dry with fresh paper
towels. Non-porous acrylic, plastic or glass boards and solid wood
boards can be washed in an automatic dishwasher. (Laminated boards may
crack and split.) Sanitize both wooden and plastic cutting boards with a
solution of one teaspoon liquid chlorine bleach per quart of water.
Flood the surface with the bleach solution and allow it to stand for
several minutes, then rinse and air dry or pat dry with fresh paper
towels.
Door conleeuw
#446444
Het ging er niet om dat James of ik ook maar een moment hebben overwogen of we nou wel of niet rauw gingen voeren aan onze honde, maar meer om of een hond nou wel of niet Salmonella drager kon zijn. Dat is al, ik geloof trouwens in gezonde verstand wat betreft hygiene met voedsel en niet in seriliteit, volgens mij is een steriele leven een leven vol met mogelijke ziekten. Dus, ja wij voeren rauw, en ja er zit Salmonella in de eten van onze honden, beide rauw en mischien/waarschijnlijk ook in brok en tuurlijk gaan wij niet massaal dood aan een kleine beetje Salmonella, dat is ook nimmer beweerd, maar het is wel zo handig om te weten..... dat bijvoorbeeld waterschilpadden bijna altijd Salmonella drager zijn, dat honden ontlasting ook Salmonella kan bevatten, waarom is het handig, zodat je de nodige waakzaamheid kan beoefenen wat betreft bijvoorbeeld je kleine kinderen of oudere mensen en gewoon omdat kennis van zaken belang is.
Nogmaals, knowledge is power.
;D
Door roefus
#446666
Poe hee........alles eens doorgelezen.....mijn 'engels' krijgt weer een 'opleving'.

Jullie zijn LEKKER bezig.............

Wat mijzelf betreft.......
Ik zat niet zo met de 'hygiëne' .........
Geloof BEST dat alle doekjes feitelijk schoon moeten zijn, doorgekookt enzovoorts......
Geen 'kruisbesmettingen'.....handjes wassen......

Geloof evengoed in een vorm van 'resistent zijn' voor je eigen huishoud-bacteriën........
Wat wil zeggen....'bestand tegen datgene waarmee je opgroeide'........ ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Ook DAT soort dingen staan feitelijk wel vast.
Durft de Hollander geen 'drinkwater' meer te nuttigen in zuidelijke landen......uit angst voor race-kak......
De plaatselijke bevolking drinkt het gewoon.... :D

Met wat 'toediening' van het één en ander....wordt vaak geprobeerd om je net NIET.....die ene ziekte te laten krijgen.
Denk maar aan alle vaccinaties.
Doodgewoon......trachten het lichaam 'afweerstoffen' te laten opbouwen tegen alle ziekte-makers.
Door NET 'het toedienen' van ietwat ziekte-maker.
Een béétje maar......de hele volle geconcentreerdheid zou je een 'voorspoedige dood' inhelpen :( :( :(

Zo werken ook decensibilisatie-technieken bij allergiën etcetera.
Maar ikzelf....vind dit haast te ver gaan.

Ik ga mijn 'studie-materiaal' er in ieder geval niet meer bijpakken.

Salmonella in brokjes?
Ik geloof er niet veel van.
Door kook-technieken en conservering.....zal dat in IEDER geval wel tot een minimum beperkt zijn.
Laten we zeggen.....tot datgene wat een brokken-hondje 'aankan'.
Als ik mijn eitje kook.....ben ik tenslotte ook 'gevrijwaard'.
Of als ik mijn 'kipfiletje' even goed door bak....

Evengoed is er 'doorstraling'.......leuke techniek voor 'de aanhangers'......de salmonella is gesmoord.
Je kunt de 'doorstraalde eitjes' zelfs kopen.....bij Appie (geloof ik, in ieder geval).
Voor als je gerechten en/of toetjes wilt fabriceren....die 'rauwe eieren' nodig hebben.

Dat salmonella voor ménsen ongemakkelijk kan zijn.....en voor zuigelingen en/of bejaarden fataal....staat buiten kijf.
Dat de één 'gevoeliger' er voor is dan 'n ander, is eveneens 'een gegeven'.
Mijn eigen zoon is absoluut geen kas-plantje (ik zie hem nóóit ziek)........maarrrr........geef hem NOOIT iets waar een 'rauw ei' inzat........
80 % kans dat hij in 'no time'.......geen barst meer waard is.
WaarOM hij wel........en ik niet?
WEET ik niet !!!!!

Dat salmonella in kiponderdelen veel voorkomt......nee niet in ELK onderdeel......weet ik ook.
Volgens recent onderzoek komt het vrijwel heel geregeld in 'de onderdelen' voor.
Maar wij mensen 'bakken en koken'.......dusss.....hebben er niet gauw last van.

HOnden ZEKER niet.......
Ik ben het EENS met dit alles :P :P :P
Maar evengoed.......ik had een puppy en een 'oudje' die er gevoelig voor waren..........
Die puppy kwam er 'vanzelf' bovenop.......het 'oudje' niet.
Puppy was zéker niet ziekelijk of ongezond.
WEL een 'puppy' die vanuit het nest 'opgevoed was' met brokken.......
En daar nog haast volledig aan zat (ik had hem pas net).
Dussss...............die zuurtegraad van darmen enzovoorts.......kan wat het 'wolvencredo' betreft....niet de bese kwaliteit hebben gehad.
TOCH ???

En 'oudjes' van BIJNA 16....zijn inderdaad 'oudjes'.
Daar ga ik niet over redetwisten.....gezondheid is leuk...maar 'oudjes' zijn blijkbaar gevoeliger.
En DIT 'oudje' was rauw vlees gewend.......OOK kip........

Dus er was ook geen sprake van een 'gewone salmonella' vergiftiging.
Bij een slok 'schildpaddenwater'.......en waarschijnlijk een 'slechte slok'......omdat het water van 'onderop' kwam, dus hevig geconcentreerd.......
Daar ging het dus FOUT van.
De concentratie 'salmonella' was waarschijnlijk zoveel malen groter......dan wat van 'kiponderdelen' ook maar enigszins te verwachten valt.........

Ik heb hiermee willen zeggen.......dat het KAN......dat 'zelfs honden' gevoelig ervoor kunnen zijn!!!
Niet meer en niet minder.

En eigenlijk...geloof ik OOK niet....dat dit van een 'rauw eitje' had kunnen komen.
Of NOEM maar een 'kiponderdeel'.

Misschien was deze 'discussie' erover dus ook niet goed.
Maar 'allert zijn'.......en alles nog eens 'nagaan' kan geen kwaad.

En ALLE barfers weten weer........neem geen water-schildpadden.........pfffff......... ??? ??? ???
En als je ze toevallig HEBT......ben dan MINDER blond dan ik..........
Zet niet even dat 'emmertje' buiten............

Met dank voor alle informatie.
Door drdrum
#446715
"Het vijand denken"Een vijand die kostte wat kost bestreden moet worden.Oorlog tegen alles wat ons ziek kan maken.Op politiek gebied,sociaal-economisch en medisch. Liefst met chemische wapens.Pillen,drankjes,bestraling.spuiten etc.Gevolg: een giga industrie gebaseerd op angst! Gewoon wat pesticiden erop een een sloot antibiotica naar binnen gieten.Klaar.TV aan, gordijnen dicht,wijntje erbij.Hond in de bench en morgen weer wat jeukanoebah in de bak.Die bultjes gaan we wel even mee naar iemand die er verstand van heeft,die geeft wel wat industrieel voer waar de darmpjes lekker steriel van worden.Geen gezeur! Morgen weer een dag.Laat ik nou niet vergeten mijn slaaptabletten in te nemen en iets tegen de koppijn.Kunnen we de hypotheek niet oversluiten?
Wat heb je weer liggen snurken vannacht,zeg!
Het sneeuwt buiten,ik moet even wat vaseline onder de pootjes van mijn hond smeren.Gaan we daarna lekker het bos in.

Paolo Coelho schreef het al in"De vijfde berg"
"Je moet je lot niet aanvaarden,maar er voor kiezen"
Gebruikersavatar
Door sylvia
#446748
Ik wordt altijd een beetje kriegel van de hedendaagse bacterieangst. Als heel Nederland zijn vaatdoekje 2 weken op het aanrecht laat liggen en dat doekje bomvol met bacterien zit, en je dus meer verspreidt als dat je opveegt wat dan nog, je zou verwachten als je dit leest dat het een godswonder is dat we nog bestaan en niet allang zijn uitgeroeid door kolononies woekerende bacterien uit de keuken.Met de hedendaagse trend van een hang naar een bacterie vrij leven gaan we in de toekomst wel zover komen dat we dood neervallen bij het erste contact met een bacterie. Kijk dat je je vaatdoek wat vaker in de was gooit oke, maar met dettol gooien en weet ik wat voor antibacteriele acties te ondernemen daar word ik dus een beetje benauwd van , nog even en dan kunnen we helemaal nergens meer tegen.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door