Pagina 1 van 1

visolie en PBDE

Geplaatst: di 04 okt 2005, 17:52
door Ster
(Weet niet helemaal zeker of dit hier goed staat...)
Ik lees dat (hoewel niet in alle producten en niet overal voor 100% zoals hier bekend) visolie gezuiverd wordt van PCB’s en dioxines, waardoor visolie door onderzoekers veiliger wordt bevonden dan vis. In vis vindt men vaak kwik, PCB’s (dus in hogere concentraties dan in visolie) en organochloorpesticiden, die de gunstige effecten van omega-3-vetzuren teniet kunnen doen. Inmiddels gaat het de goede kant op met de PCB en DDT vervuiling, maar nu lees ik over de in een razendsnel tempo toenemende vervuilende stof PBDE (stof afkomstig van vlamvertragers), die veel gelijkenis vertoond met de PCB, omdat vlamvertragers zo populair zijn. Een korte samenvatting van het artikel:

“Eerst het goede nieuws: voor het eerst in jaren dalen de gehaltes PCB’s en DDT in dieren die aan de noordpool leven. De productie en het gebruik van deze schadelijke stoffen werd eerder aan banden gelegd. Maar, nieuwe verontreinigingen dringen het arctische gebied binnen. Vooral de gebromeerde vlamvertraagers treffen we meer en meer in arctische dieren aan. Deze ‘PCB’s van de eenentwintigste eeuw’ zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich op in het milieu….

Enkele decennia geleden leidden sterk toenemende PCB- en DDT-concentraties in weefsels van dieren tot strenge productie- en gebruiksbeperkingen van deze stoffen. De maatregelen blijken nu hun vruchten af te werpen. Voor het eerst in tientallen jaren gaan de weefselconcentraties van deze stoffen in arctische dieren merkbaar naar beneden….
Maar stoffen als PCB’s zijn niet de enige bron van zorg. De arctische dieren worden meer en meer blootgesteld aan nieuwe verontreinigingen die wel eens erger zouden kunnen blijken dan de traditionele stoffen… De grote chemische concerns ontwikkelen elk jaar nieuwe chemische stoffen voor talloze toepassingen. Over het algemeen zijn er weinig regels die de industrie verplichten de uitvindingen te testen op mogelijke milieu-effecten. Zo zijn de gebromeerde vlamvertrageres erg populair. Van deze vlamvertragers is echter amper bestudeerd hoe ze zich in ons milieu gedragen en wat de mogelijke effecten op mens en dier zijn… De eerste alarmbel luidde in 1998 toen de stoffen in gestrande potvissen werden aangetroffen … En nu duiken ze op in wilde dieren en in mensen over de hele wereld, zelfs in afgelegen gebieden. Concentraties in wilde dieren verdubbelen ongeveer elke vijf jaar. Vissen, zeezoogdieren en ook ijsberen blijken vlamvertragers in hun weefsels te hebben opgeslagen. Na het PCB-debacle zijn arctische dieren nu opnieuw blootgesteld aan chemicaliën die hun gezondheid ernstig kunnen schaden… Vooral de invloed op het immuun- en hormoonsysteem is ernstig. Hierdoor kunnen deze stoffen zowel de overleving als de voortplanting van dieren ernstig aantasten… Dieren van het Europese noordpoolgebied blijken ruim twintigmaal zo hoge concentraties te hebben als dezelfde soorten uit het Canadese noordpoolgebied, maar die achterstand wordt snel kleiner door te weinig restricties in het gebruik.”

Nu vraag ik mij af, is visolie ook getest op PBDE’s, of wordt die stof automatisch weggezuiverd met de PCB’s? Weet iemand hoe dat zuiveren in zijn werk gaat?

Re:visolie en PBDE

Geplaatst: wo 05 okt 2005, 08:47
door Lizzy
Visolie wordt sowieso niet getest dus ook niet op PBDE's.

De consumentenbond heeft laatst een stetter visolie-capsules gecontroleerd. Op PBC's, benzoapyreen en Pak's.

Re:visolie en PBDE

Geplaatst: vr 07 okt 2005, 08:03
door Ster
Ster schreef: Nu vraag ik mij af, is visolie ook getest op PBDE’s, of wordt die stof automatisch weggezuiverd met de PCB’s? Weet iemand hoe dat zuiveren in zijn werk gaat?
Nou, ik heb dit uitgezocht. Voor de geinteresseerde:
Visolie wordt gezuiverd van gifstoffen dmv actieve kool. De gifstoffen hechten aan die actieve kool (adsorptie). Omdat PBDE's en PCB's van eenzelfde klasse stoffen zijn kun je er vanuit gaan dat wanneer visolie gezuiverd is van PCB's, in principe ook de PBDE's weggezuiverd zijn, zij het in iets mindere mate (PBDE's hechten iets minder goed aan actieve kool dan PCB's).

Re:visolie en PBDE

Geplaatst: vr 07 okt 2005, 08:09
door Lizzy
Ster schreef: Nou, ik heb dit uitgezocht. Voor de geinteresseerde:
Visolie wordt gezuiverd van gifstoffen dmv actieve kool. De gifstoffen hechten aan die actieve kool (adsorptie). Omdat PBDE's en PCB's van eenzelfde klasse stoffen zijn kun je er vanuit gaan dat wanneer visolie gezuiverd is van PCB's, in principe ook de PBDE's weggezuiverd zijn, zij het in iets mindere mate (PBDE's hechten iets minder goed aan actieve kool dan PCB's).
Kijk! Daar hebben we wat aan! Maar je kunt er dus vanuit gaan dat producten die wel PCB's bevatten een nog hogere concentratie PBDE's bevatten? (da's niet zo mooi, toch?).

Re:visolie en PBDE

Geplaatst: vr 07 okt 2005, 10:32
door Ster
Lizzy schreef: Maar je kunt er dus vanuit gaan dat producten die wel PCB's bevatten een nog hogere concentratie PBDE's bevatten? (da's niet zo mooi, toch?).
Daar kun je van uitgaan. Maar er zijn ook situaties waarin het andersom kan zijn. Bv wanneer PCB's gehalogeneerd zijn (vraag me niet wat dat precies betekent), dan hechten PCB's weer minder goed aan actieve kool dan PBDE's. PBDE's produceren trouwens dioxines, maar ook die worden in principe gezuiverd met actieve kool. Iig wordt door het zuiveren van visolie, visolie veiliger bevonden dan 'verse' vis.
PBDE komt trouwens ook voor in andere, met name dierlijke, producten. Er wordt gesproken over het opnemen van PBDE in het Stockholm verdrag (verboden moeilijk afbreekbare stoffen), aangezien het een grote bedreiging begint te vormen (volgens mij allang vormt)voor het milieu. (In Amerika enorme hoge cijfers van PBDE gehalte in borstvoeding).