Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Aziraphale
#3372355
Hoi! Ben redelijk nieuw wat betreft Barf, onze bijna 4-jarige herder kreeg altijd KVV. Sinds vandaag begonnen met Barf. Menu samengesteld, boodschappen besteld en gisteren met mijn man de porties gemaakt en ‘s middags groentenmix gemaakt in de blender. Dit ging verrassend snel.

We hebben alles half ontdooid gesneden, gewogen en per soort in ziplock zakjes verpakt. Bijv. al het konijnenvlees per +_ 333 gram (een dagportie) in een zakje, datum erop en naam erop geschreven met stift. Ik heb 4 soorten spiervlees en 4 verschillende kleuren stift gebruikt, om het pakken nog makkelijker te maken. Hierna 1 grote lade in de diepvries per soort geordend. Dus bijv een lade met karkassen, 1 lade met zakjes vol nekken, 1 lade met al het spiervlees en een kleine lade voor al het orgaanvlees. De groentenmix staat in bakjes met deksel ergens erboven, tussen ons eigen vriesspul.

Dit alles is voor 1 maand ;) Op de vriezer zit dan het weekmenu geplakt, incl de juiste kleurtjes haha zodat mijn man het ook snapt qua zakjes klaarleggen/ontdooien. Ben al best tevreden zo!

Afbeelding

Afbeelding

Het enige minpunt vind ik dat we nu dus 2 ziplock zakjes per dag gebruiken... Dus zo’n 60 in de maand. Dat vind ik echt heel vervelend, omdat ik graag veel minder plastic wil gebruiken. Bakjes nemen natuurlijk veel meer ruimte in, ik ben bang dat ik dan geen maand voorraad kwijt kan in de vriezer. De groentenmix bakjes hoop ik wel af te kunnen spoelen en vaker te gebruiken. Zal niet heel vaak zijn want de deksel gaat een beetje kapot zodra je de bakjes opent.

Heeft iemand tips voor een duurzamere manier om porties handig op te bergen in de vriezer?
Door Too
#3372361
Diepvriesbakjes voor je groentemix die kun je eindeloos gebruiken en prima stapelen
heb je orgaan ook gemixt en per dag/weekporties verpakt.. kan ook in diepvries bakken
Spiervlees per kilo verpakken en dan in 3 dagen opvoeren, scheelt toch weer 2 zakken.
Kan met vleesbot ook.. per 2, 3 dagen verpakken of per portie los invriezen (bijvoorbeeld op een dienblad/snijplank) en dan in een grote zipzak

Stevige zakken kun je prima omspoelen en nog s gebruiken
Gebruikersavatar
Door Spikkelneus
#3372370
Als je investeert in goede kwaliteit bakjes, dan kan je jaren vooruit. Dat is wel een flinke uitgave, maar dan ben je ook van het plastic af. En je hoeft natuurlijk niet je hele ´uitzet´ aan bakjes in 1x aan te schaffen.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#3372380
Hier gaan zakjes altijd vol. Deze zakjes kan vaak wel een pond in, dus zou ik gerust voor 2 dagen in zo,n zakje doen. Dan maar 2 dagen konijn achter elkaar. Of dat je op voorhand al een combi maakt van spiervlees en vleesbot in 1 zakje. Iig heb je gelijk dat 60 zakjes per maand best stom is. Ik zou ook investeren in herbruikbare dozen.
Groentemix kun je ook in blokjes invriezen en die dan los in 1 zak of doos storten en eruit halen wat je per dag nodig hebt.
Door Aziraphale
#3372381
Ik wil wel investeren in bakjes hoor, maar ben bang dat dit veel teveel plek inneemt. Misschien bakjes vullen met direct voor 2 dagen eten erin. Kijken of dat past (zowel in t bakje als in de vriezer, haha).
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3372384
Stevige ziplockzakjes kan je wel uitspoelen en aan een wasdraad te drogen hangen. Dat werkt prima, droogt mooi op zo, en met het omspoelen merk je het als er te grote gaten in komen.
Zo doe ik dat ook.

Verder vries ik de porties eerst los in ( in silicone vormen, of in een diepvrieslade waar ik ze los op de bodem in hoopjes leg en dan stapel met een bakpapiertje tussen die ik ook hergebruik). Eens ingevroren haal ik ze van het bakpapier en gaan ze in ziplockzakken die ik dus hergebruik. Ik stop ze vol, haal er een portie uit indien nodig en sluit ze weer.
Voor het los invriezen heb je wel iets meer vriesruimte nodig dan je weg wil stoppen.

Orgaan (behalve grote stukken hart) stop ik in herbruikbare bakjes. Ik geef geen groenten maar anders zouden die ook in bakjes gaan.

Behalve dus een zakje of bakje dat af en toe kapot gaat of een bakpapiertje dat vervangen moet worden, heb ik dus geen afval.
Binnenkort ga ik ook per 2 dagen verpakken omdat de porties me voor katten echt te klein worden.

Ik heb ook al de tip voorbij zien komen om het in dunne zakjes te verpakken ( te dun om het vlees te beschermen tegen vriesbrand) en dan in dikke zipzakken die het wel beschermen. Zo moet je enkel de dunne zakjes weggooien. Maar wel dubbel verpakken...
Kleine porties kan je ook in een hoekje van dun zakje stoppen, dat afsnoeren, 2e portietje erin en weer afsnoeren. Terug uithalen doe je dan in omgekeerde volgorde, 1 per 1. Zo kan je ook zakjes sparen omdat je meerdere porties per zakje kwijt kan.

Eigenlijk, als je het vlees kan verpakken in iets milieuvriendelijks, gewoon zodat de porties niet aan elkaar vriezen, kan je altijd die porties meteen in een zipzak kwijt, zonder eerst los invriezen. Die zipzak kan je dan zeker hergebruiken, en zo is je vlees toch beschermd ookal is die eerste verpakking niet voldoende of zelfs niet dicht.
Ik heb alleen nog niets gevonden wat ik milieuvriendelijk vind om het systematisch te gebruiken en weg te gooien. Bakpapier zou gaan maar vind ik toch niet milieuvriendelijk genoeg en ook wat te duur omdat je het in dat geval dus niet kan hergebruiken.
Gebruikersavatar
Door joel
#3372405
Heb in het eerste begin van onze barftijd bakjes gebruikt en maakte dagporties. Maar nam veel meer ruimte in, in de vriezer en met meerdere honden die soms wat meer (opgroeiende pup) en soms wat minder aten ben ik daar vanaf gestapt.

Nu bewaar ik al onze broodzakken en al het vlees gaat daar in.

Bulkverpakking karkas gaan per 2 of 3 in een broodzak, vlees wat pk geleverd wordt, ga ik niet opnieuw verpakken.
Orgaan gaat ook per hart, nier en stuk lever in een zak die ik los invries. Kan ik per stuk er weer uit halen.
Groenten maak ik op een ovenplaat die ik in de vrieskist zet en dan in stukken snij, stukken ook los weer in een zak in de vriezer.
Door Lizzy
#3372429
Voor de groentenmix gebruik ik tegenwoordig de glazen diepvriesbakjes van de Ikea. Maar dat neemt inderdaad echt heel veel ruimte in.... Ik kan eigenlijk niks beters bedenken dan de zakjes goed afspoelen, drogen en opnieuw gebruiken. Dat is met vlees misschien even een beetje een vies idee maar ik denk dat het voor de hond eigenlijk wel goed kan, zeker omdat die zipzakjes van wat harder plastic zijn.
Door shimmeree
#3372442
Ik maak bakken voor twee dagen. Ik heb alles per week uitgerekend. 4 dagen spier, 3 dagen orgaan. Alles teruggerekend naar 2 dagen. Ik heb nu bakken besteld voor foodprepping 20 stuks. En dan maak ik voor elke 2 dagen een bak. Dat eet hij dan in twee dagen op, daar zit dus alles in voor 2 dagen. Het is nu nog een pup, en als de porties te groot worden, laat ik het bot eruit en dan een kilo zak botvlees verdelen over de dagen tot het op is. Bot krijgt hij toch elke dag. Foodprepping boxen besteld bij Joom (China)
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door