AstridStraver schreef:
Tja mevrouw Lizzy, vertel ons eens - uiteraard slechts als uw drukke agenda dat toelaat - hoe bent u ooit gestart met het voeren van vers vlees?
Hahaha, nou aangezien mijn pupsel ligt te slapen heb ik wel even tijd. Toen wij Whoofer kregen voerde ik brokken van een bekent Amerikaans merk (Jeukennumaar). En ik dacht dat dat het beste was wat je voor je hond kon doen.
Toch na een jaartje begon het me niet lekker te zitten. Ik ben zelf nogal een kritische eter en houd van gezond eten. Ben ook vegetarier. Dus, vrij voedings-bewust. Ik staarde regelmatig naar die brokken en dacht iedere keer weer "hoe kan daar nou alles in zitten om de hond gezond te houden?". Ik geloofde er eigenlijk gewoon niet in. Ik surfte wat op het Internet en zo schakelde ik over op een ander brokje (California Natural en Innova). En nog had ik mijn twijfels. Dus, ik surfte op het internet. Naar gezonde voeding. En steeds kwam ik websites tegen waar ik las dat brokken niet gezond waren en dat je je honden vers moest voeren. Dat waren allemaal Amerikaanse sites. Maar rauw vlees en rauwe botten? No way! Dat leek me uiterst gevaarlijk.
Dus, ik kookte vlees en ik kookte groente. En daar maakte ik van alles en nog wat mee. Ze kregen dagelijks gekookte groente en vlees, huttekase met lijnzaadolie, gekookte (verse) zalm, eieren, gekookte/gestoomde makreel, wortel en bietensap, etc. etc. Ik kookte regelmatig uit het boekje van Edalati enzo. En ik voerde brokken...
En nog zat het me niet lekker, die brokken.... Ik had een beetje het gevoel dat je astronautenvoer zat te geven. Al surfend kwam ik ook Paul Barte en Dory en Bertus (van Bibi) en Nannette (van Energique) en Tannetje tegen. Die voerde allemaal rauw vlees en rauwe botten! En ik dacht eerst dat die lui gek geworden waren
!
Ik verslond overigens boeken van mensen als Wendy Volhard, Pitairn, Strombeck. Maar, las ook boeken ala "Canine and Feline Nutrition" van o.a. Hirakawa/Carey. Ik las daar bijv. in dat Etoxyquine en BHA en BHT toch echt niet dodelijk/kankerverwekkend waren. En maagtorsie niet veroorzaakt werd door brokken. Toen ik dat tegen Bertus (van Bibi) zei, zei hij "en die Hirakawa en Carey he, wie zijn dat? Wat zijn dat voor een piepesnijers en waar werken ze?". Eh.... Hirakawa het bleek de Vice President van The Iams Company.... En Carey bleek de Director of The Iams Comany.... Dat was HET moment dat de schellen van mijn ogen vielen.... En ik trok verder op onderzoek uit. Ik snapte nu dat de wereld van de brokken er eentje was die geweldig gemanipuleerd werd. En zo ontstond de term "brokken maffia". Die lui zitten overal!! En ze schrijven de meeste boeken over Dog Nutrition. En ze sponsoren dingen, heb je geen weet van!
Ik ben toen fulltime overgestapt op versvlees. Brokken gingen eigenlijk direct 100% van het menu. Ik vulde het versvlees wel aan met groentemixen (inmiddels rauw/gepureerd) en zuivel, eieren, vis. En toen ben ik recreatiebotten gaan voeren. En daarna ben ik half zelf gaan samenstellen en half versvlees voeren. En ik vond het steeds lastiger worden om goed zelf samen te stellen in combinatie met kvv (waarvan ik niet precies wist/weet wat er in zit). Het werd dus tijd (in overleg met Dory) om totaal over te schakelen naar zelf samengestelde voeding. En tot op de dag van vandaag heb ik daar nooit 1 tel spijt van gehad. Ergo, ik ben dolgelukkig dat ik die overstap heb gemaakt! Mijn honden deden/doen het namelijk op zelf samengestelde voeding nog veel beter als dat ze deden op versvlees! Maar ik zie mijn mailtjes nog zo naar Paul B en Dory gaan "Doe ik het zo wel goed?". Een keer stuurde ik een mailtje naar Paul "Paul, varieer ik wel genoeg? Wissel ik wel genoeg af?" waarop hij terug stuurde "wat had je nog meer willen gaan voeren, gazelle, eland, zebra?"
.
Ondertussen verslond en verslind ik nog steeds ieder boek dat over hondenvoeding ging/gaat. Over rauwe voeding in alle soorten en maten en methodes, algemene canine nutrition boeken (vrijwel allemaal Engelstalig - er is bar weinig geschreven in het Nederlands) en oudjes ala Donath/DHont van eigen bodem en JdBL. Ik denk dat ik zelf zo'n 100 a 150 boeken over hondenvoeding in mijn bezit heb en de rest heb geleend. Internet was/is natuurlijk ook een geweldige bron van informatie! Lezen en studeren over hondenvoeding (en hond + gezondheid) is echt een grote passie.
En tja, omdat het op doggy.net echt steeds minder leuk was en we steeds grotere behoefte kregen om eens NIET over brokken te praten (en voor de 2000ste keer uit te leggen waarom die krengen niet gezond zijn), bleef bij mij maar in mijn hoofd spoken om een vers/rauw forum op te zetten. Ik sprak daar ook wel met Paul over en die zei me "meid, je weet nog niet half wat een implicaties dat heeft. Denk er goed over na" (hij bleek helemaal gelijk te hebben!!). Maar het bleef in mijn hoofd spoken. Een forum dat echt helemaal gewijd is aan vers/rauw. Ik dacht er echt wekelijks en later dagelijks over.
Vervolgens leerde ik Monique (van Yalla) kennen en zij woonde samen met Peter. Ook met Peter besprak ik mijn ideeen (Peter is nogal erg goed in het ontwerpen van websites enzo). Ik vertelde hem dat ik eigenlijk Barfplaats op wilde richten. En een aantal weken later was Barfplaats een feit. Peter had de URL direct voor me gereserveerd, heeft het forum erop gezet en zo is het gekomen....! Barfplaats bestaat nu 2,5 jaar.