Pagina 1 van 1

uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: za 04 apr 2015, 11:09
door Papalou
Net een dappere start gemaakt om zakken vleesbot kleiner te maken zodat het in de maalmachine past...

normaal proportioneerde ik bot met een bijltje, ging prima, maar dat waren dan "dagporties"....nu moet ik kleine stukjes maken, en dacht dat het handig zou zijn om dat met snoeischaar te doen als het ontdooid was...

not!

Lijkt me nogal zwaar om een paar kilo met de bijl in mini stukjes te hakken..gaat om nekken en vleugels van eend en parelhoenkarkas...En met de snoeischaar lukt het bevroren prima, maar dat kost me wel mijn polsen...

ligt het aan mijn snoeischaar? Ik krijg het bot makkelijk door, maar het ontdooide spiervlees wat aan het bot hangt niet...als ik dan mijn vleesmes gebruik, ben ik bang dat ik stukken bot tegenkom en die weer bot wordt...

andere snoeischaar halen? of een licht bijltje?

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: za 04 apr 2015, 11:27
door Aprilsnow
Ik knip het bot met de snoeischaar en het vlees dat niet door wil met een gewone schaar (goedkope van de action) werkt prima voor mij

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: za 04 apr 2015, 11:51
door Papalou
Top, ga ik dat zo even proberen! Want bevroren kwartelkarkas gaat wel met snoeischaar, maar bevroren vleugels lukt me niet...

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: za 04 apr 2015, 12:01
door hannabelgje
[quote="odradaatje"]
Ik knip het bot met de snoeischaar en het vlees dat niet door wil met een gewone schaar (goedkope van de action) werkt prima voor mij
[/quote]
Zo doe ik het ook inderdaad.

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: za 04 apr 2015, 15:48
door Papalou
respect voor de malers....tjee wat een werk!!

Schaar werkt goed idd, maar vind het wel tegenvallen...in kleine stukjes met snoeischaar, dan nog de schaar erbij pakken..tjonge jonge!

Gewoon wat vlees in stukken hakken is een stuk minder werk, maargoed....alles voor het moppie:)

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: za 04 apr 2015, 16:22
door Kaela
Jup, het is veel werk. Wij hebben vandaag 20 kilo gedaan en ik ben kapot  ;D. Maar we zijn voor een dikke 2,5 maand klaar, dus we hebben even op bij te komen.

Hopelijk pakt het goed voor Mucho uit, dan weet je waar je alle moeite voor doet!

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: za 04 apr 2015, 19:23
door Papalou
Ja, dat hoop ik ook! PArelhoen ging gelukkig ook een stuk makkelijker, en nekken ook....ligt misschien beetje aan de vleugels van eend, daar zit vrij veel vel omheen als je het vergelijkt met een nek....

Enige wat een beetje sneu was, dat meneer de hele tijd in de keuken zat en wachtte tot hij iets lekkers kreeg...maarja, dat ging natuurlijk niet...terwijl hij ook nog jarig is....haha...

dat jarig zijn...tja...dat vier ik dan niet...geen hondefeestje met worteltjestaart hier...wel vier ik minimaal elke dag even dat hij bij me is en ben ik elke dag wel weer blij dat hij bestaat en in mijn leven is...lijkt me wel genoeg reden om verjaardag niet te vieren:)

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: za 04 apr 2015, 20:49
door san :)
De vleugels en de nekken gaan na een beetje platslaan in zin geheel erdoor. De karkassen passen niet. Die moeten gehakt.

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: za 04 apr 2015, 20:54
door Sigbrid
Ik bewerk het vleesbot met de bijl voor het door de molen gaat . Nu maal ik alleen voor de katten dus zijn geen hele grote hoeveelheden per keer/soort

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: zo 05 apr 2015, 11:24
door pluk
[quote="Papalou"]

ligt het aan mijn snoeischaar? Ik krijg het bot makkelijk door, maar het ontdooide spiervlees wat aan het bot hangt niet...als ik dan mijn vleesmes gebruik, ben ik bang dat ik stukken bot tegenkom en die weer bot wordt...

andere snoeischaar halen? of een licht bijltje?
[/quote]

Zacht karkas en vleugels portioneer ik meestal met een gevogelte schaar, dat gaat prima met zachte bot. Het vlees knip je hiermee ook makkelijk door. Voor nekken gebruik ik een hakmes.

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: zo 05 apr 2015, 11:37
door Lil
Nekken en vleugels bewerk ik niet om te malen, dat slikt die gewoon in (vleugels moet ik wel uittrekken, zodat ze lang zijn zonder bochtje).
Karkas met snoeischaar en vlees idd met een gewone schaar. Ik gebruik een van de Tupperware, al jaren. Knipt geweldig door vleesjes en pens.

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: di 07 apr 2015, 22:15
door Papalou
Na wat gezwoeg, vandaag gemaald...en gelukkig! Meneer stond te smullen!
Hoop zo dat hij hier langer van blijft smullen dan fabriekskvv!

Thanx voor de tips!

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: wo 08 apr 2015, 12:38
door pearlsofpassion
Ik dacht ook al dat nekken en vleugels er hier gewoon in de lengte doorgaan.
Wel even met de hamer op dikke nekken, maar verder gewoon zo erin.
Karkas past gewoon niet, dus die knip ik doorgaans in repen. Maar vb konijnkarkas gaat doorgaans ook maar in twee en dan dichtgeplooid.  Als het erin past is het goed bij diersoorten die toch niet hard zijn.
Ik ben wel gestopt met kammen op gevogeltekarkassen mee te malen.  Hij liep er altijd op vast en ik was het beu.  Ik schraap er eventueel vlees af, maar gooi ze dan weg.

Re: uhm....malen...maar hoe "bewerk"ik vleesbot het makkelijkste?

Geplaatst: wo 08 apr 2015, 17:38
door Papalou
of je het wel of niet in stukken moet hakken, ligt denk ik aan je vleesmolen:)