Pagina 1 van 1

toch wel risico van splinteren?

Geplaatst: zo 22 mei 2005, 18:11
door k9
Hoi allemaal,
Toch lees ik vaak dat honden die barfen wel eens een stukje bot in hun gehemelte of tandvlees krijgen.
Ook maken somige bazen zich zorgen en vroegen ze af of toch een kans voor een splinter ergens in de maag of darmen zou kunnen zijn.
Hier barfen onze honden steeds meer, en ze hebben steeds meer plezier in het kauwen van botten. En dat vind ik leuk om te zien, vooral als het om onze grote loebas gaat want hij heeft altijd de neiging gehad om alles zo spoedig mogelijk naar binnen te krijgen.
Maar zoals ik zei barfen ze een paar maanden maar. En ik had altijd geleerd dat er geen risico's in splinteren met rauwe botten zouden zijn. Wat is de ervaring van mensen die al jaren barf voeren?
Gr.,
K9

Re:toch wel risico van splinteren?

Geplaatst: zo 22 mei 2005, 19:03
door Mevroi Kruim
Hoi!
Ik kom pas sinds kort op Barfplaats, maar mijn honden en katten barfen nu zo'n 3 1/2 jaar (de jongste hond sinds ik hem kreeg met 8 weken, nu 2 jaar). Nog nooit enig probleem gehad met botten, van welke aard dan ook.
Tot voor kort kregen ze wegens omstandigheden vrijwel alleen kip, alle onderdelen los en komplete, ook soepkip. Voor de katten knipte ik de botten totdat ik onlangs een vleesmolen op de kop getikt heb (de ouwetjes hebben niet veel tandjes meer dus het ging wat moeizaam). De honden eten de komplete stukken kip met bot en al, ook voor de pup heb ik nooit geknipt of gesneden.

Voordat ik aan het barfen begon heb ik op internet gezocht naar gegevens over problemen met splinterende RAUWE botten bij huis- en wilde honden, en wolven. Niet veel info te vinden maar wat ik kon vinden wees niet op veelvoorkomende problemen. Bij doodsoorzaken van wilde wolven bv vond ik wel 1 geval van botsplinter in keel maar geen botten in ingewanden. Primaire doodzoorzaak is de mens, gevolgd door besmettelijke ziektes (hondenziekte, parvo), parasieten (schurft!) en verwonding door prooidieren. Verder vond ik gegevens van wolven in dierentuinen; veruit de meeste eten dood beest, rauw, kompleet, en geen dierentuin rapporteerde problemen.
Wel vond ik sites die waarschuwen tegen 'die barf-onzin' met gruwel-röntgenfoto's van botsplinters in maag-darmkanaal van honden; niet duidelijk was a) of dit rauwe of verhitte botten waren; b) hoe vaak dit voorkwam.
Ook heb ik een paar dierenartsenpraktijken in de omgeving gebeld, en ook daar geen concrete data over problemen met rauwe botten (wel natuurlijk waarschuwende vingertjes :-X). Nu kan dit ook komen doordat mensen geen botten aan honden voeren, bang gemaakt door jaren anti-propaganda, dus je kunt er niet zoveel uit afleiden.

Re:toch wel risico van splinteren?

Geplaatst: zo 22 mei 2005, 20:57
door 202spots
Na bijna 5 jaar nooit geen splinters ergens vast gezeten. ;)

Re:toch wel risico van splinteren?

Geplaatst: zo 22 mei 2005, 21:18
door rees
Doe het bij elkaar nu ruim 10 jaar nooit last gehad :)

Re:toch wel risico van splinteren?

Geplaatst: zo 22 mei 2005, 21:21
door Helen
Ik barf twee jaar en voer 2 1/2 jaar vers en heb mijn pup bijna verloren door een bijna maagperforatie door geitenribben.....Ik ben supervoorzichtig geworden en voer geen botten meer die ik niet met mijn handen dubbel kan vouwen. Met mijn andere hond heb ik nooit problemen gehad.

Re:toch wel risico van splinteren?

Geplaatst: zo 22 mei 2005, 23:29
door Lizzy
Wij hebben twee keer gehad dat er een stukje bot tussen de kiezen van de honden is komen te zitten. Ik zou het zelf geen splinters willen noemen, maar gewoon 'stukjes bot'. Wij hebben deze stukjes bot natuurlijk gewoon verwijderd (zorg voor een goede zaklamp en een tangetje dat altijd in de buurt ligt) maar hadden we het niet verwijderd, waren onze honden er zeker niet dood aan gegaan ofzo. Het was wel weer uit de bek gekomen of 'gerot'.

Maar nee, het leven is niet zonder risico's en barfen is dat ook niet. Sinds het bestaan van Barfplaats hebben zich twee keer problemen voorgedaan met botten. Een maal met Kuma (zoals aangegeven door Helen) en een maal met een pup en een (oningeknipte) kippenvleugel die 'vast is gelopen' in de maag/darmen. Gelukkig heeft ook deze pup dit overleeft, net als Kuma.

Je kunt de risico's beperken. En hier staat beschreven hoe: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=801

Maar dan nog krijg je geen garantie.... Die krijg je ook niet als je je hond brokken voert (en ze daar in stikken of doodgaan aan andere problemen mee krijgen). Of rawhides/buffelhuiden of bullepezen. Op 1 haar na ben ik ooit mijn Whoofer verloren aan het eten van een buffelhuid. Ik heb haar met een maagtorsie af moeten voeren. Mijn dierenarts heeft een keer een pup met spoed moeten opereren omdat er een boomtakje in zijn strot was geschoten (met spelen)....

Re:toch wel risico van splinteren?

Geplaatst: zo 22 mei 2005, 23:42
door 202spots
Lizzy schreef: Wij hebben twee keer gehad dat er een stukje bot tussen de kiezen van de honden is komen te zitten.
Was het al vergeten,maar dit is ook 1 keer bij Cis gebeurd,en was eigenlijk voordat we gingen barfen.
Ik had 'n gewrichtkluif gegeven en daarvan was 'n heel klein stukje tussen haar tanden vast gaan zitten..
ook met 'n tangetje eruit gewipt en verder geen probleem.

Re:toch wel risico van splinteren?

Geplaatst: ma 23 mei 2005, 00:43
door k9
Iedereen bedankt voor jullie reacties, en voor het linktje Lizzy....
Die 2 hondjes waren puppies, zouden die gevoeliger zijn? Of maakt dat eigenlijk niet uit?

Gr.,
Isabel, K9

Re:toch wel risico van splinteren?

Geplaatst: ma 23 mei 2005, 15:35
door rees
k9 schreef: Iedereen bedankt voor jullie reacties, en voor het linktje Lizzy....
Die 2 hondjes waren puppies, zouden die gevoeliger zijn? Of maakt dat eigenlijk niet uit?

Gr.,
Isabel, K9
Onze pup kreeg met 8 wkn een kippe nek en later een vleugel om te wennen.
En nu eet ze alle botten die ook de anderen krijgen en ze vind het heerlijk en het is leuk om te zien .