Moderator: Lizzy
Dutchness schreef:Waar moet je opletten bij het kopen van een zalmkop? Gekweekte zalm schijnt een van de meest giftige voeding te zijn die we in ons lichaam kunnen stoppen. Kopen jullie wilde zalmkoppen? En zoja, waar?Wilde zalm is niet per se gezonder dan kweekzalm en loop je de kans dat de zalm onverantwoord is gevangen. Wat betreft kweekzalm is het je goed onderzoeken waar de zalm vandaan komt. Best (Noord) Europese. En mijdt o.a. de chilieense zalm, daar gaat een enorme hoeveelheid antibiotica tegenaan.
Dutchness schreef:Tuurlijk mag dat.Volgens mij gaat het hier om de Baltische zee (zeer ernstig vervuild) en niet de Atlantische zee. De Atlantische zee veel groter maar is ook vervuild, daar ontkom je nergens aan.
Dutchness schreef:Ik wist eerlijkwaar niet dat er 'goede' kweekzalm bestond.Ik vind gezondheid alleen niet belangrijk, ik vind natuur en milieu ook van belang. (Side note, een hond heeft bestwel een footprint, misschien na Ko toch maar geen hond meer... Tenslotte wilde ik geen kinderen o.a. omdat er al voldoende mensen op deze aardkloot zijn en komen... Maar goed, Ko is geadopteerd.)
Ik heb altijd dit soort dingen gelezen.
"European farms have more contaminants than American farms, but species from Chile seem to have the least".
"One study investigated over 700 salmon samples from around the world and found that on average, the PCB concentrations in farmed salmon were eight times higher than in wild salmon."
Ik ga me zeker meer verdiepen in waar de beste kweekzalm vandaan komt. En of deze dan ook gezond genoeg is.
Af en toe een zalmkop zal geen kwaad kunnen al moet ik dan weer denken aan een onderzoek dat ik had gelezen waarin werd gezegd dat als je 1x in de 6 maanden kweekzalm eet de kans op bepaalde soorten kanker met 'X' % werd verhoogd....
Esther, wat is volgens jou de betere keuze gekweekte zalm? Dan kan ik hier wat meer over gaan lezen.
Dutchness schreef:De Baltic sea ligtrechts van Zweden toch en niet bij Norwegen? Of is het zuid van Norwegen nog steeds de Baltic en niet de Noordzee?Nouja, daarom vind ik het ook een beetje vreemd dat ze het hebben over Norwegian salmon. Ik heb het niet helemaal gekeken, enkele stukken, maar ze hadden het over de Baltic Sea inderdaad. Zover ik weet grenst Noorwegen aan de Noord- en Atlantische zee...
Zuzanna schreef:Even terug komend op het oorspronkelijke onderwerp, heb ik nog een vraag.Ik denk dat dit prima kan! Zeker gedroogd op lage temperaturen blijven de voedingsstoffen goed behouden. Het punt met gedroogde vlees op deze temperaturen is wel dat het toch behoorlijk snel bederft. Dat kun je dan weer tegen gaan door het gedroogd weer in te vriezen. Dat ontdooit echt als een speer.
Zou er iets op tegen zijn om organen in gedroogde vorm te geven? En dan niet op weet ik hoeveel graden in de oven, maar max 40 graden (ik begreep dat bij die temperatuur alle/het grootste deel van de enzymen behouden blijft).
Ik heb een voedseldroger en kwam er gisteren achter dat Ziva zelfs de kip kvv behoorlijk lekker vindt als deze eenmaal gedroogd is.
Zou je dan kunnen beginnen met gedroogde orgaan, en als dit goed gaat steeds korter drogen zodat een hond het rauw leert eten? Of, als dat niet kan, blijvend de gedroogde vorm blijven geven?
src_esther schreef:Nouja, daarom vind ik het ook een beetje vreemd dat ze het hebben over Norwegian salmon. Ik heb het niet helemaal gekeken, enkele stukken, maar ze hadden het over de Baltic Sea inderdaad. Zover ik weet grenst Noorwegen aan de Noord- en Atlantische zee...Uit het filmpje, probleem met de noorse kweekvis is dat het voer krijgt dat gemaakt wordt van vis uit de baltische zee. Met name de vette soorten want daar zit veel olie in. Laat nou net het gif zich opslaan in het vet en je hebt de eerste vervuiling te pakken. Vervolgens wordt aan het droog voer nog een pesticide (als conservering) toegevoegd. Tadaa daar heb je de grote vervuiling van je in de altlantische gekweekte vis
Ik weet wel dat er wat problemen zijn (geweest) met Zweedse zalm. Misschien wat verwarring over Noorwegen vs Zweden?
pearlsofpassion schreef:Je wil graag vette vis voeren. Vis is net goed omwille van de omega 3-vetzuren. Een goede viskvv hoort dus vet te zijn en een zalmkop is even vet hoor.Dat snap ik hoor, dat je vette vis juist om de vetten voert. Maar als ik uitreken hoeveel vet er in het vis gedeelte van de kvv moet zitten om het gemiddelde vetpercentage op 25% te krijgen, kom ik er op uit dat het vis moet zijn met 51% vet (er van uit gaande dat in het kip gedeelte van de kvv evenveel vet zit als in de gewone kip variant, namelijk 11%). Dan geef ik liever zalmkop. Evenveel vet als de kvv, maar meer vis en minder kip. Lijkt me een betere verdeling. Bovendien leuker voor Ziva (en dus ook voor mij).![]()
Verder durft het botgehalte in een kvv toch wel verschillen, ookal beweren ze allemaal dat het 20% is. Vet laxeert idd, maar dat moet geen reden zijn om vet te voeren. Als ze harde stoelgang krijgt op de kvv moet het botgehalte omlaag, niet het vet omhoog. Dus zoek je kvv's met een lager botgehalte, of voeg je zelf wat spiervlees toe ( op voorwaarde dat er voldoende orgaan in zit).
Aangezien je maar 2% meer zou voeren is het wel van belang dat ze haar voedingsstoffen binnen krijgt. Vet neemt de plaats in van andere voedingsstoffen. Ze heeft vet nodig, maar te veel ook weer niet.
Ik zou dus wel een magerdere kvv zoeken waar ze het goed op doet.
Nu is 2% niet te weinig ( voor haar leeftijd, weet ik niet, zou kunnen dan wel) en moet je het percentage berekenen op haar ideale gewicht, niet haar huidige.