vriesbrand

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

vriesbrand

Berichtdoor Barfplaats

Martine-Tom
5-sterren
Berichten: 10160
Lid geworden op: Vr 11 Feb 2011, 19:21

vriesbrand

Berichtdoor Martine-Tom » Wo 09 Nov 2011, 11:38

2 kilo rundspier en de randen zijn helemaal uitgedroogd. Meer dan de randen zelfs...
Buiten dat ook veel vet, als ik de uitgedroogde stukken en de dikke vetklompen weghaal hou ik een krappe 400 gram over (van de 2300 gram...).
Kan ik dat vriesbrandstuk geven of niet?

Anders moet ik vandaag ff achter humaan vlees aan want ik kom in de knoei met mijn porties anders...
Gebruikersavatar
Anthraciet
5-sterren
Berichten: 1386
Lid geworden op: Zo 18 Nov 2007, 17:33
Locatie: Duitsland

Re: vriesbrand

Berichtdoor Anthraciet » Wo 09 Nov 2011, 11:47

Zeker als het niet elke dag is, zou ik het gewoon geven hoor. De voedingswaarde zal wel omlaag gaan bij vriesbrand, maar slecht is het natuurlijk niet meteen ;)
Ik heb het ook wel eens gehad, dat zo'n vrieszakje kapot gegaan was (scherpe karkassen :-X), maar heb het gewoon gegeven. Ze hebben er niet minder van gesmuld :biggrin2:
**Jolanda**
5-sterren
Berichten: 2130
Lid geworden op: Zo 07 Dec 2008, 17:33
Locatie: Sittard

Re: vriesbrand

Berichtdoor **Jolanda** » Wo 09 Nov 2011, 12:43

Ik zou het gewoon geven. Voor de honden ben ik niet zo vies van vriesbrand. Ze eten het hier ook zonder problemen op.
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 12397
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: vriesbrand

Berichtdoor koekje » Wo 09 Nov 2011, 14:32

Als er een klein randje vriesbrand aanzit en het mn eigen schuld is, voer ik dat wel. Is het zo geleverd (en idd excessief vet eraan), zou ik foto maken en mailtje doen naar de leverancier.
Martine-Tom
5-sterren
Berichten: 10160
Lid geworden op: Vr 11 Feb 2011, 19:21

Re: vriesbrand

Berichtdoor Martine-Tom » Wo 09 Nov 2011, 14:41

Dit was echt geen klein randje meer, en als het nou 1 portie is...Maar dit gaat om 6 weken voorraad als ik het in porties denk dat vind ik toch wel veel, dan zou hij 6 weken lang geen "goed" rundvlees krijgen want de voedingswaarde is wel minder begrijp ik?

Leverancier gemaild maar die schuift het af op hun leverancier...Prima dan weet ik waar ik aan toe ben, met hun doe ik geen zaken meer  ;)

Ik ga toch maar deze homp weg gooien en even naar de slager om rund  :)
_Sandra_
4-sterren
Berichten: 340
Lid geworden op: Do 05 Feb 2009, 02:21
Locatie: Roermond
Contact:

Re: vriesbrand

Berichtdoor _Sandra_ » Za 12 Nov 2011, 06:13

?
nooit gehoord van vriesbrand..... ik heb al mijn karkassen in een open zakje in de vriezer liggen, omdat de zakjes gewoonweg te klein zijn.

maar ik begrijp nu dat dit niet echt goed is?
Nadia
5-sterren
Berichten: 6237
Lid geworden op: Ma 27 Jul 2009, 23:03
Locatie: Puth

Re: vriesbrand

Berichtdoor Nadia » Za 12 Nov 2011, 06:30

Vriesbrand is niets anders dan 'uitgedroogd' vlees.
Vlees bevat vocht. Wanneer vlees onbeschermd in de vriezer ligt wilt zich met het vochtgehalte gelijk stellen aan de "buitenlucht" en dus loopt het sap eruit, echter kan dit niet verdampen, maar dit sap bevriest dus weer.
Als het vlees ontdooit zie je er vaak niks meer van.
Hoe groter de ijskristallen aan de buitenkant hoe groter de kans is dat deze kristallen het celmembraan van het vlees kapot maken en het metaboolvocht dus wegloopt.

Het vlees bederft niet, maar er gaan wel wat voedingswaarde verloren.
Ik weet niet of het meer of minder is dan als je het zou braden/koken.

Dus voor af en toe te voeren heb ik er zeker geen moeite mee. 
Martine-Tom
5-sterren
Berichten: 10160
Lid geworden op: Vr 11 Feb 2011, 19:21

Re: vriesbrand

Berichtdoor Martine-Tom » Za 12 Nov 2011, 10:21

Nadia schreef:Vriesbrand is niets anders dan 'uitgedroogd' vlees.
Vlees bevat vocht. Wanneer vlees onbeschermd in de vriezer ligt wilt zich met het vochtgehalte gelijk stellen aan de "buitenlucht" en dus loopt het sap eruit, echter kan dit niet verdampen, maar dit sap bevriest dus weer.
Als het vlees ontdooit zie je er vaak niks meer van.
Hoe groter de ijskristallen aan de buitenkant hoe groter de kans is dat deze kristallen het celmembraan van het vlees kapot maken en het metaboolvocht dus wegloopt.

Het vlees bederft niet, maar er gaan wel wat voedingswaarde verloren.
Ik weet niet of het meer of minder is dan als je het zou braden/koken.

Dus voor af en toe te voeren heb ik er zeker geen moeite mee. 

Kan je dan ook zeggen dat op het moment dat je het wél ziet de "schade"  groter is?
In mijn geval was het een homp van 2,3 kilo waarvan de buitenste 10 cm (of meer) echt hard en uitgedroogd was...
K&D
5-sterren
Berichten: 3030
Lid geworden op: Do 16 Feb 2006, 21:08
Contact:

Re: vriesbrand

Berichtdoor K&D » Za 12 Nov 2011, 10:25

Ik heb me er nooit druk over gemaakt. Ze eten zo gevarieerd dat ze het wel overleven.
Martine-Tom
5-sterren
Berichten: 10160
Lid geworden op: Vr 11 Feb 2011, 19:21

Re: vriesbrand

Berichtdoor Martine-Tom » Za 12 Nov 2011, 13:20

K&D schreef:Ik heb me er nooit druk over gemaakt. Ze eten zo gevarieerd dat ze het wel overleven.

Over een klein beetje doe ik dat denk ik ook niet (nog nooit eerder gehad) maar dit vond ik te extreem, van de 2,3 kilo was er zeker 1 kilo vriesbrand, dat houd in 20 porties puur en alleen vriesbrandvlees...dat ging me tever...Het was ook wat aan het verkleuren in het midden, beetje groen/bruinig.
_Sandra_
4-sterren
Berichten: 340
Lid geworden op: Do 05 Feb 2009, 02:21
Locatie: Roermond
Contact:

Re: vriesbrand

Berichtdoor _Sandra_ » Zo 13 Nov 2011, 01:17

Okee, dan voer ik dit gewoon op en verpak ik het de volgende keer beter.

Ik zie weinig ijskristallen, maar heb dan ook een twee no frost vriezers. Die voeren vocht continu uit de kist, zodat het niet aankoekt van binnen.
Nadia
5-sterren
Berichten: 6237
Lid geworden op: Ma 27 Jul 2009, 23:03
Locatie: Puth

Re: vriesbrand

Berichtdoor Nadia » Zo 13 Nov 2011, 01:20

Ik heb geen flauw idee, maar het klinkt heel erg aannemelijk dat je met een no fros systeem idd minder snel last van vriesbrand zal hebben. Nooit over nagedacht eigenlijk!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: vriesbrand

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten