verschil eiwit in vers en brok

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: pluk

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor Barfplaats

amber2
4-sterren
Berichten: 403
Lid geworden op: Za 16 Okt 2004, 11:20

verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor amber2 » Ma 14 Feb 2005, 21:59

Hoe zit het nou precies met het verschil in eiwit tussen versvlees en brok? Ik heb namelijk zo'n groot verschil gemerkt in toegenomen spiermassa bij onze honden in de periode dat ze overgeschakeld zijn van brok naar vers. En nu ook nog: als ze op vakantie een paar week brok krijgen zijn hun spieren in een week echt minstens gehalveerd qua omvang! :o Terwijl de hoeveelheid ruw eiwit die ze binnenkrijgen dus gelijk is bij vlees en brok. Is het nou alleen zo dat er van het eiwit in brok een kleiner deel echt bruikbaar is doordat er ook een deel plantaardig eiwit inzit, of was er ook nog iets met het verhittingsproces dat de eiwitstructuur aantast oid..? Ben erg benieuwd want ik vond dit wel zo opvallend! Hebben jullie dat ook gemerkt dat je hond(en) meer spieren kregen van versvlees?
Gebruikersavatar
chooky
5-sterren
Berichten: 1293
Lid geworden op: Wo 26 Mar 2003, 00:30
Locatie: Zeist
Contact:

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor chooky » Ma 14 Feb 2005, 22:05

eiwit in brok is verhit geweest, dus moeilijker opneembaar. Bovendien is de herkomst van het eiwit niet of nauwelijks achterhaalbaar, kan dus van mindere kwaliteit zijn (denk aan kippevoeten, veren, etc) maar ook vaak plantaardig en dat is ook minder goed opneembaar.
amber2
4-sterren
Berichten: 403
Lid geworden op: Za 16 Okt 2004, 11:20

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor amber2 » Di 15 Feb 2005, 23:07

Niemand die mij dit precies uit kan leggen? ??? Ik wou dit namelijk vertellen aan mijn docente voeding op mijn opleiding die tegen versvlees is, maar dan moet ik natuurlijk wel precies weten hoe het zit!
Ordell

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor Ordell » Di 15 Feb 2005, 23:09

Volgens mij heeft Chooky het al uitgelegd.... ::)
Lizzy
Moderator
Berichten: 55292
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor Lizzy » Di 15 Feb 2005, 23:09

[quote="amber2"]
Niemand die mij dit precies uit kan leggen? ??? Ik wou dit namelijk vertellen aan mijn docente voeding op mijn opleiding die tegen versvlees is, maar dan moet ik natuurlijk wel precies weten hoe het zit!
[/quote]

Het staat prima uitgelegd door Chooky!
Gebruikersavatar
diana
5-sterren
Berichten: 926
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 20:15
Locatie: veenendaal

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor diana » Di 15 Feb 2005, 23:09

even geduld dan :-*
de deskundigen komen nog
zeker weten .
Gebruikersavatar
Rosita
5-sterren
Berichten: 543
Lid geworden op: Vr 28 Mar 2003, 10:24
Locatie: NH
Contact:

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor Rosita » Di 15 Feb 2005, 23:25

Verhit eiwit is tot bijna 40% moeilijker opneembaar dan rauw eiwit en ook zoals Chooky al zei verwerken vele fabrikanten ook plantaardig eiwit (o.a. maisglutenmeel) in hun brokken wat slechter opneembaar is dan dierlijk eiwit. Het gaat in brokken dus dubbel op, naast verhit dierlijk eiwit zit er ook nog verhit plantaardig eiwit in.

moeilijker opneembaar=minder goed verteerbaar=meer afvalstoffen


Dit is volgens mij in meer dan 1 onderzoek bewezen.
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 24064
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Sellingen
Contact:

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor Angelique » Di 15 Feb 2005, 23:46

[quote="diana"]
even geduld dan :-*
de deskundigen komen nog
zeker weten .

[/quote]

Volgens mij was die al geweest, maar dat moet dan wel gelezen worden natuurlijk :-X
amber2
4-sterren
Berichten: 403
Lid geworden op: Za 16 Okt 2004, 11:20

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor amber2 » Wo 16 Feb 2005, 10:56

Dank voor jullie reacties! Ik weet het, het was al uitgelegd, maar wat ik me afvroeg is hoe dat eiwit dan precies veranderd bij verhitting; is een deel gewoon niet meer bruikbaar of veranderd het aminozuurpatroon ofzo...? Dat gaat mijn docente namelijk vast ook allemaal vragen (ze is dierenarts) en dan wil ik niet met m'n mond vol tanden staan! ;)
Peet
5-sterren
Berichten: 1909
Lid geworden op: Ma 26 Jan 2004, 15:39

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor Peet » Wo 16 Feb 2005, 11:48

Misschien heb je hier wat aan:

Eiwitten

Eiwitten bevatten naast de elementen, koolstof, waterstof en zuurstof ook stikstof en zwavel, en daarmee onderscheiden ze zich van de koolhydraten en vetten. Stikstof is essentieel voor onderhoud en opbouw van het lichaam, het is ook de enige vorm van stikstof die het lichaam kan benutten. Naast celvernieuwing spelen eiwitten ook een belangrijke rol bij transport processen; enzymen en enkele hormonen zijn eiwitten. Daarnaast leveren eiwitten ook energie, daardoor is een dagelijks aanbod van eiwitten noodzakelijk.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren waarvan er 20 in de natuur voorkomen, 12 daarvan zijn essentieel omdat de hond deze in onvoldoende mate zelf kan aanmaken.
Dit zijn:


Arginine (alleen tijdens de groei essentieel)
Valine

Histidine (alleen tijdens de groei essentieel)
Lysine

Cystine
Fenylalanine

Leucine
IsoLeusine

Methionine
Tyrosine

Threonine
Tryptofaan


Vooral de onderlinge verhoudingen van de aminozuren zijn belangrijk en dit bepaald voor een groot deel de eiwitkwaliteit, het aminozuurpatroon moet aansluiten op de behoefte van de hond. Iedere eiwitbron heeft een zijn eigen aminozuurpatroon. Verhitting of drogen kan niet alleen een inactivatie van bacteriën en enzymen veroorzaken, maar ook de structuur van het eiwit veranderen, dit wordt ook wel denaturatie genoemd

Eiwitten worden op specifieke plaatsen in het maagdarmkanaal gesplitst door verteringsenzymen. Dierlijke eiwitten worden doorgaans sneller en vollediger omgezet (90-95%) dan plantaardige eiwitten (80-90%). De vertering van eiwitten is afhankelijk van de eiwitkwaliteit en de enzymwerking van het verteringsstelsel maar kan ook worden beïnvloed door andere componenten uit de voeding, zoals de trypsine remmende componenten uit soja.

Het effect van de opname en uitscheiding van eiwitten is te zien in de stikstof balans. Deze balans dient in evenwicht te zijn, dat betekend dat er evenveel eiwit moet worden uitgescheiden als opgenomen. Het uitscheiden van stikstof gebeurt via de ontlasting, urine en huid. Bij een teveel aan eiwit wordt dit omgezet tot ureum en via de nieren uitgescheiden, hetgeen een overbelasting betekent voor de organen, vooral de nieren. Een teveel aan eiwitten is ook vaak aan de hond merkbaar, zogenaamde eiwitbultjes op de poten en buik/oksels hetgeen jeukklachten geeft. Daarnaast kan een voeding met een te hoog eiwitaandeel ook leiden tot vetzucht.

Bron: Prinspetfood.nl
Lizzy
Moderator
Berichten: 55292
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor Lizzy » Wo 16 Feb 2005, 11:50

En over de hoeveelheid eiwitten en of veel eiwit slecht is voor de hond: daar zijn de meningen zeer verdeeld.
Hitam
5-sterren
Berichten: 5656
Lid geworden op: Ma 15 Sep 2003, 11:44
Locatie: Otterlo
Contact:

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor Hitam » Wo 16 Feb 2005, 11:59

Het grootste deel van de eiwitten in brok is plantaardig. Volgens mij komt het ook daardoor dat je met brokken niet te veel eiwitten kunt geven omdat je dan allerlei problemen krijgt.
Met eiwitten uit vlees krijg je veel minder gauw, mogelijk helemaal geen problemen. Dat laatste is een ervaringsfeit. Geen wetenschappelijke onderbouwing.

Door verhitten van vleesmeel in combinatie met graanmeel gaan de aminozuren verbindingen aan met de suikers uit het graanmeel (Maillard reacties). Hierdoor verandert de aminozuursamenstelling van het voer. Taurine bijvoorbeeld verdwijnt zo goed als geheel en moet later toegevoegd worden.

Het aminozuurpatroon van vlees is hetzelfde als dat van spieren.
Er zitten dus precies de goede aminozuren in, in de juiste verhoudingen. Door het te verhitten in combinatie met meel, verandert dat aminozuurpatroon dusdanig dat het lichaam zelf veel meer moet doen om de juiste verhoudingen te krijgen. En als er een beetje tekort is aan een bepaald aminozuur dan lukt het al helemaal niet meer om spieren aan te maken.
Volgens mij is dat de verklaring voor het feit dat honden veel beter bespierd raken door versvlees te eten.
amber2
4-sterren
Berichten: 403
Lid geworden op: Za 16 Okt 2004, 11:20

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor amber2 » Wo 16 Feb 2005, 13:44

Jaaa!! Zo'n uitleg bedoelde ik dus; bedankt allemaal! :D Ben benieuwd naar de reactie van mijn docente...
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:verschil eiwit in vers en brok

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten