Aanhoudende braakklachten (3x in een week)

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Aanhoudende braakklachten (3x in een week)

Berichtdoor Barfplaats

petrap
4-sterren
Berichten: 326
Lid geworden op: Wo 11 Aug 2004, 12:11
Contact:

Aanhoudende braakklachten (3x in een week)

Berichtdoor petrap » Ma 19 Sep 2011, 13:28

Ik had dit topic al bij problemen barf geopend, maar misschien past het hier toch beter in thuis  :-\ . Vorige week zaterdag (10 september) vroeg ik bij de visboer om zalmkoppen. Die had hij niet liggen, maar nog wel de restanten van tarbot. Alegra hoefde het niet en uiteindelijk heeft Viento allebei de vissen aan het eind van de middag opgegeten, samen met wat spiervlees. De volgende ochtend moest Viento verscheidene keren braken en kwamen er restanten vis en spiervlees uit. Ik schrok van de scherpe stukjes in het braaksel, ik vermoed onderdeel van de kieuwen. Ik ging ervan uit dat de vis slecht gevallen was en beschouwde het als een incident. Ik werd echter ongerust, toen Viento vrijdagochtend weer moest overgeven en de groentemix (wortel, Chinese kool en spitskool) van de vorige avond eruitkwam. Aangezien ik zijn ontlasting ook al enkele dagen erg donker vond, vroeg ik me af of het met de metacam te maken kon hebben. Ik wilde sowieso de nierwaardes eens laten controleren, omdat Viento sinds mei permanent op de metacam staat i.v.m. de longtumor die bij hem verwijderd is.

Ik ben afgelopen vrijdag naar de d.a. gegaan. Volgens de d.a. kwamen klachten over metacam meestal voor op een lege maag en niet zozeer dat er eten werd opgebraakt. Toch adviseerde hij om voor de zekerheid een paar dagen te stoppen met de metacam en Viento voorlopig kleine porties verdeeld over de dag te voeren. Verder heeft hij Viento een injectie tegen de misselijkheid gegeven en tabletjes voor een betere maaglediging. Gezien Viento's medische voorgeschiedenis (longtumor) opperde hij om eventueel in een later stadium nog een foto c.q. endoscopie te doen. Hij vond het vreemd dat De Korte Akkeren geen bloedonderzoek had gedaan voorafgaande aan de operatie. Er is dus geen vergelijking mogelijk hoe de waardes toen waren.  Het eiwitgehalte was wat aan de lage kant, urueumgehalte viel binnen de normale waardes en de EOS was hoog. Dit staatje heb ik gekregen:


alkalisch fosfatase 24.0 23-212 x--|----------|--- 23-212
ureum 7.9 2.5-9.6 x--|----------|--- 2.5-9.6

GPT/ALT 10.0 10-100 x--|----------|--- 10-100
creatinine 103.0 44-159 x--|----------|--- 44-159
glucose 5.68 3.89-
7.94
x--|----------|--- 3.89-
7.94
totaal eiwit 51.0 52-82 x--|----------|--- 52-82
17:34 SpotchemEL
Na 153.0 mmol/l 144-160 ---|--------x-|--- 136 - 156 mmol/l
K 4.3 mmol/l 3.5-5.8 ---|----x-----|--- 3.4 - 5.4 mmol/l
Cl 122.0 mmol/l 109-122 ---|----------|--x 110 - 115 mmol/l

17:35 VetTest

albumine 22.0 22-39 x--|----------|--- 22-39
Ca 2.21 1.98-
3.00
x--|----------|--- 1.98-
3.00
GLOB(a) 29.0 25-45 x--|----------|--- 25-45
totaal eiwit 51.0 52-82 x--|----------|--- 52-82


notitie - HCT 35.9 (37.0 - 55.0) !! wat laag
HGB 12.1 (12.0-18.0)
MCHC 33.7 (30.0-36.9)
WBC 12.3 (6.0-16.9)
Grans 10.6 (3.3 - 12.0)
% Grans 86 %
Neut 8.1 (2.8-10.5)
EOS 2.5 (0.5 - 1.5) !! hoog
L/M 1.7 (1.1 - 6.3)
% l/m 14 %
PLT 319 (175-500)

Vannacht om een uur of 4 werd ik wakker omdat Viento wat smakgeluiden aan het maken was en ja hoor, even later, blup, kotste hij weer. Hij had gistermiddag nog wat spiervlees en een half bevleesd hazenkarkas gekregen. Het was nu eigenlijk meer wat vocht/gal wat eruitkwam, maar ik vond dus weer 2 scherpe witte stukjes (zo dun als een naald) van ongeveer 2 cm lang. Het zag er precies zo uit als die stukjes die hij een week geleden had opgebraakt na het eten van de tarbot. Ik kon me niet voorstellen dat dit een splinter van het hazenkarkas was. Zou het mogelijk kunnen zijn dat er nog iets van kieuwen zijn achtergebleven in zijn maag en die er een week later nog uitkomen. Kan het zijn maag/darmkanaal erdoor beschadigd is? Is zoiets op een foto te zien of kan ik beter een endoscopie laten doen? Al die d.a.'s hebben geen verstand van barfen en dat vind ik wel heel lastig. Eind van de middag is er telefonisch spreekuur.
sella
5-sterren
Berichten: 5064
Lid geworden op: Za 11 Sep 2010, 15:48
Locatie: Krommenie

Re: Aanhoudende braakklachten (3x in een week)

Berichtdoor sella » Ma 19 Sep 2011, 17:33

Ik heb begrepen dat de maag van de hond iets vast kan houden als het moeilijk te verteren is.
Tarbot is een platvis en die hebben heel andere graten dan de zalm. Het kan best zijn dat het er nog uit komt omdat zijn maag er niets mee kan en er dus uitgooit.
Dat is me ooit uitgelegd door een dierenarts die provers was.
Diego spuugde nl 3 weken na het laatste portie platvis nog graten uit, ik dacht waahaaat, en dat het een bescherming is.
Volgens mij moet je graten wel op de foto zien, deze graten dus, die hij niet kan verteren. Kan je zien of het nu het lestje is geweest.
Sterkte met je vent.
petrap
4-sterren
Berichten: 326
Lid geworden op: Wo 11 Aug 2004, 12:11
Contact:

Re: Aanhoudende braakklachten (3x in een week)

Berichtdoor petrap » Di 20 Sep 2011, 06:51

Zojuist heeft Viento weer gekotst. Nu zaten er geen graten meer in het braaksel. Wel vond Frank gistermiddag stekeltjes in zijn ontlasting.

Wat een ellende  :( .
sella
5-sterren
Berichten: 5064
Lid geworden op: Za 11 Sep 2010, 15:48
Locatie: Krommenie

Re: Aanhoudende braakklachten (3x in een week)

Berichtdoor sella » Di 20 Sep 2011, 10:13

Ik heb je een mail teruggestuurd vrouw
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Aanhoudende braakklachten (3x in een week)

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten