Smulkluif en nieuw

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: pluk

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Smulkluif en nieuw

Berichtdoor Barfplaats

Heidi T.
2-sterren
Berichten: 95
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2011, 16:02
Locatie: Gorinchem

Smulkluif en nieuw

Berichtdoor Heidi T. » Di 28 Jun 2011, 14:43

Hallo allemaal,
Dit is mijn eerste bericht ( en vraag) dus ik zal beginnen met voorstellen. Ik ben Heidi, getrouwd en we hebben 2 kinderen en sinds eind december vorig jaar hebben we een hondje erbij. Het is een Jack Russel van nu bijna 9 maanden oud. Toen ze bij ons kwam at ze een heel goedkoop soort brok maar nu krijgt ze KVV. Ook krijgt ze af en toe een vers kippen nekje of gedroogd vlees (bullepees, oren e.d.) Ook een rauw ei of een stukje fruit gaat er wel in. Ik heb voordat ik me hier aanmeldde al heel wat zitten lezen;-)
Nu heb ik pas bij degene waar ik het KVV haal voor de verandering een keer een smulkluif besteld. Ik was benieuwd wat dit was. Toen ik het zo bekeek leek het een bot met gedroogd vlees erop. Ik heb het nagevraagd en dit kreeg ik als antwoord: De smulkluif is een stuk van een varkenspoot. Het is gedroogd en daarna verhit op 95 gr. , want anders mag een hond geen varkensvlees eten. Van kleinere dieren mag je hond wel dragende botten eten, maar van grote dieren, zoals runderen is dit te hard.
Als ik hier alles goed gelezen heb, maar ik ben echt nog maar een beginneling, dan mag je toch geen bot geven wat verhit is? Of kan het wel? Ik had het al wel gegeven, ze vond het heerlijk dat kluiven er aan. Toen wist ik nog niet precies wat het was, maar ik was er wel bijgebleven en toen ze het meeste vlees eraf had had ik het afgepakt.
Zijn er trouwens mensen in Gorinchem die wat meer van barfen af weten? Ik denk er over om het KVV wat af te wisselen met barf, maar ik voel me daar nog niet zeker over. Ook omdat we een hond van 5 kilo hebben, dan moet je toch wat andere hoeveelheden geven dan wat ik op deze site veel tegen kom. Nu heb ik aan 1 kleine lade van de diepvries genoeg, maar als ik naar die barf bestellingen kijk dan zou ik er een diepvries bij moeten hebben.
Alvast bedankt voor het meedenken, en jullie weten nu ook gelijk wie er al een tijdje van alles op jullie site heeft opgezocht :)

Groetjes, Heidi
Gebruikersavatar
nienk
5-sterren
Berichten: 3881
Lid geworden op: Di 23 Mar 2010, 21:39

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor nienk » Di 28 Jun 2011, 14:59

Hoi en welkom hier!

laat ik het zo zeggen: als je je hond lekker wilt laten knagen, dan kan je beter inderdaad (deels) gaan barfen en haar dan iets geven waar ze lekker mee zoet is. dan denk ik bijvoorbeeld aan een halve zalm kop, of een (halve) kwartel karkas.

mijn Reus weegt zo rond de 6 kilo, ik heb voor hem een vriezertje van 40 liter, en daar is het prima mee te doen. ok, ik zou soms graag met meer bestellingen mee doen, maar aangezien Reus op een eliminatie dieet staat (lang verhaal, allergieën), mag hij toch niet zoveel diersoorten, dus dat beperkt ook weer hoeveel ik in huis 'moet' hebben. daarnaast logeert er wel eens vlees van mij bij andere mensen van BP, totdat ik weer ruimte  heb. gaat prima!

ben met Reus ook begonnen met kvv, toen het idee om er half barf bij te doen, en nu barfen we eigenlijk full time. het is leuk, lekker, gezond, ik weet precies wat ik hem voer. (nouja, zo precies mogelijk) en scheelt ook aanzienlijk in de kosten.

kleine porties maken is even een handigheidje voor jezelf ontdekken, ik heb ook heel wat aan staan klooien, maar het gaat steeds beter/handiger.
TMG1961
5-sterren
Berichten: 3578
Lid geworden op: Zo 11 Jul 2010, 23:15

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor TMG1961 » Di 28 Jun 2011, 16:08

welkom op BP :)
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 25567
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Sellingen
Contact:

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor Angelique » Di 28 Jun 2011, 18:54

Hallo Heidi,

Welkom op BARFplaats.


Gooi dat verhitte varkensbot voortaan maar in de kliko. Varkensvlees kan met gemak jeukreacties geven en gekookt/verhit bot is sowieso nono. Knaagt je hond er een stuk vanaf, dan kan dat voor lelijke inwendige schade zorgen.  Daarnaast is (verhit) bot en dan ook nog dragende delen, funest voor het gebit.
Heidi T.
2-sterren
Berichten: 95
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2011, 16:02
Locatie: Gorinchem

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor Heidi T. » Di 28 Jun 2011, 21:13

Bedankt voor het welkom, leuk :)
En ja, ik heb zojuist gelijk die smulkluif in de container gegooid en een gedroogd kippenpootje gegeven. Dat kraakte lekker en ze vond het heerlijk zo te zien. Ik zal eens bij de viswinkel langs gaan voor een zalmkop om te proberen. Kijken ze niet raar op als je daar om vraagt? En naar de poulier voor een kwartel karkas?
Die smulkluif had ik bij iemand gekocht die een webwinkel heeft van voornamelijk KVV, dus vandaar dat ik het eerst wel gewoon gegeven had. Het was dat ik gewoon benieuwd was wat het nu precies was dat ik verder ging vragen. Ik heb wel gelijk doorgegeven dat verhit bot niet goed is dus hopelijk wordt het uit het assortiment gehaald.
Ik had wel netjes met een hamer een kippennek kapot geslagen. Met gedroogde nekjes hoeft dat toch niet? En moet je het altijd kapot blijven slaan? Als ik het uit mijn hand laat eten dan eet ze het wel rustig op, behalve dat laatste stukje dan wat ik niet meer vast kan houden. Dat slobbert ze zo naar binnen. Ik ben zelf ook wel benieuwd waar ik op uitkom, met brok begonnen, eerst goedkope brok en daarna een duurder soort want ze had geen goede ontlasting, toen een keer Renske geprobeerd, ik dacht toen dat dit vers vlees was; daarna Smuldier en Rodi. En nu geef ik voornamelijk Naturis en Natudog en ben ik begonnen met af en toe een rauwe kippennek. We zullen wel zien waar het eindigt;)

Groetjes, Heidi
Gebruikersavatar
nienk
5-sterren
Berichten: 3881
Lid geworden op: Di 23 Mar 2010, 21:39

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor nienk » Di 28 Jun 2011, 21:30

oh wij weten allemaal allang waar jij eindigt hoor. met meerdere vriezers en een fulltime barfende hond! ;) (ik ontkende dat ook heftig toen ik hier net kwam, maar ja, het is dat ik geen ruimte heb voor nog een vriezer...)

hoelang krijgt je hond nu vers? kwartel karkas en zalmkop is wel voor de iets gevorderde barfer, dus je kan beter eerst de kippennekjes doen (eerst plat gemept, als dat goed verteerd kan je steeds minder gaan meppen), en daarna bijvoorbeeld eendennek. neem rustig de  tijd om je hond netjes te leren knagen en rustig te zijn bij het eten. als je de website eens door leest kom je vanzelf alles tegen wat je moet weten.

je kan (om goedkoop en makkelijk aan barf dingen te komen) best even kijken in het verzamel en vraag&aanbod hoekje, wellicht loopt er net een bestelling bij jou in de buurt en kan je daar aan leuke dingen komen.
Limpy
5-sterren
Berichten: 2400
Lid geworden op: Wo 13 Jan 2010, 12:17
Locatie: Amsterdam

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor Limpy » Di 28 Jun 2011, 21:41

Als woefs kippennekjes goed aankan en verteerd is kwartel wel een leuke volgende knager, is zachter dan eend.
Gebruikersavatar
May Linn
5-sterren
Berichten: 2472
Lid geworden op: Za 16 Mei 2009, 10:08
Locatie: Roermond

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor May Linn » Wo 29 Jun 2011, 12:43

Ik vind kwartel ook een leuk beginnersvleesbot.
Het is superzacht, je kan het zelfs met een gewone schaar knippen.

Zalmkop is wel voor de wat meer gevorderde barfer.
Maar bv zalmlijf/zalmkarkas is wel vrij zacht en kun je ook makkelijk in portie's knippen voor je hondje.
De visboer weet wel waar je het over hebt als je vraagt naar zalmlijf of zalmkarkas (zonder kop dan).
Op de markt hebben ze dit ook wel vaker liggen.
Alleen sommige visboeren weten niet dat een hond rauwe vis mag en kunnen je dan raar aankijken ja.
Een zalmlijf is vaak niet zo duur, per lijf zo 0,50-1,00 euro en weegt een 500-1000gr.

Als je hond de gedroogde kippennekjes prima kauwt kun je ook je eens kijken wat hij doet met een rauw heel nekje.
Veel honden kauwen er maar een paar keer op en het gaat dan naar binnen.
Dit verteerd eigenlijk altijd prima omdat een hondenmaag er juist op gemaakt is om grotere stukken te verteren.
Heidi T.
2-sterren
Berichten: 95
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2011, 16:02
Locatie: Gorinchem

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor Heidi T. » Wo 29 Jun 2011, 22:24

Bedankt voor de tips en ja, mijn man zag het ook al gebeuren dat er ooit nog eens een extra diepvries komt :) vooral toen ik hem vertelde dat dit goedkoper is ;D Maar ik heb ook geen idee waar we die kwijt zouden moeten laten dus we doen het eerst nog rustig aan.
Gedroogde kippennekjes heeft ze al een paar van op, van verse heeft ze er al meer op. De eerste was gegeven waar ik niet bij was en was niet kapot geslagen, na een poosje ging ze toen overgeven en daar kwam een heel stukje wervel bij mee. Daarna heb ik het goed plat geslagen, ze komt nu al heel blij aanlopen als ze mij hoort meppen :) Ze slobbert het wel heel snel naar binnen. Als ik het vasthoud knaagt ze het wel veel rustiger. Dus ik ga nu proberen om het wat minder plat te slaan (hoe moet ik dan mijn agressie kwijt :)) en toch maar uit mijn hand laten eten. Ze lijkt wel veel voldaner na zo te kunnen knagen dan na een KVV maaltijd. Zelfs als het in gewicht minder is. Waarschijnlijk ligt het toch zwaarder op de maag.
Ik ga ook kijken naar een zalmkarkas, moet morgen boodschappen doen en daar zit ook een vishandel. Voor een kwartel moet ik denk ik naar een poulier en die is wat verder weg. Wel leuk zo'n gewicht, ik geef haar nu porties van 65 of 45 gram. Ze krijgt nu drie maaltijden per dag want als ik probeer om naar twee maaltijden te gaan dan gaat ze een klein beetje gallig overgeven als haar maag langer leeg is.
Ze krijgt nu sinds april KVV. Eerst gaf ik de ene dag KVV en de andere dag brok, maar na een blaasontsteking ben ik helemaal op KVV overgestapt. Ze heeft eigenlijk helemaal niet moeten wennen aan KVV. Ze vond het ook gelijk (erg) lekker en eet nu verschillende smaken. Dat heb ik ook weer van barfplaats geleerd dat dat beter is :)
Oh ja, ik zal haar naam nu ook maar vertellen: Loedertje. We hadden allerlei lieve namen in ons hoofd, maar toen we haar ophaalden en zagen hoe ze met haar moeder omging vond mijn man dit een goed passende naam voor haar. Maar als ze lief is noem ik haar ook wel eens Loesje hoor.
Ik zal ook eens kijken naar hoe ik een foto erbij kan doen, dan weten jullie hoe ons geweldige leuke hondje eruit ziet :)

Groetjes, Heidi
Gebruikersavatar
nienk
5-sterren
Berichten: 3881
Lid geworden op: Di 23 Mar 2010, 21:39

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor nienk » Do 30 Jun 2011, 10:23

Je zou kunnen proberen haar ipv een maaltijd een gedroogd snackje te geven, of bijvoorbeeld een beetje ei (1 of 2 hele eieren, mag met schil, per week), wat groente, hapje yoghurt. (ik doe dat zelf niet, maar hoor het hier wel vaak als 'ontbijt') Dat omdat het waarschijnlijk praktischer en in de meeste gevallen ook fijner voor de hond is om grote maaltijden te eten ipv kleine beetjes. maarja, daar moet de buik wel even aan wennen! ik weet overigens niet precies hoe dat zit met de leeftijd. Reus krijgt hier alleen echt avond eten, s ochtends een hapje van het een of ander. geef hem wel 3 keer per dag als we  heel actief zijn (bijvoorbeeld op vakantie aan zee), omdat hij anders mega snel afvalt, maar dan krijgt hij ook dubbele porties.
Heidi T.
2-sterren
Berichten: 95
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2011, 16:02
Locatie: Gorinchem

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor Heidi T. » Ma 04 Jul 2011, 21:29

Oh ja, gedroogd vlees telt dus ook mee :) Dan blijk ik al een eind op weg te zijn. Loeder heeft namelijk al gedroogde runderlong, gedroogde kippennek, bullepees, pensstaafjes, kipfilet, kippenpoot, varkensoor en konijnenoor op. Ook rauw ei gaat er goed in, ik had het nog zonder schil gegeven. Breek je het ei dan wel alvast stuk, of geef je een heel ei? Dat laatste lijkt me trouwens niet, als een hond het inslikt zonder het stuk te bijten kan ze er misschien wel in stikken.
Alles komt er netjes verteerd weer uit, alleen bij de kippenpoot zie ik achteraf (om het netjes te zeggen :)) een klein stukje kraakbeen(?) zitten. Dat heeft een heel andere kleur, dus dat zie je wel.
Een kwartel karkas is hier bij de poelier nu niet te krijgen, hij heeft ze alleen tijdens de feestdagen. Nu zag ik zaterdag wel een visboer op de markt met een zalmkop. Hij had geen zalmkarkas en die kop kon ik om uit te proberen voor 1 euro meenemen. Thuis heb ik (buiten) zoveel mogelijk zachtere stukken eraf gehaald en Loedertje een stuk gegeven, wel vastgehouden zodat ze het echt op moest kauwen. Ze vond het heerlijk! En het leukste was, de poes van de buren hing ineens over de schutting, blazen naar onze hond! Ze wilde er echt bij :) Ik heb haar ook maar een stukje gegeven, zonder graat want ze is alleen brok gewend. En dat zal ook wel zo blijven, de buurvrouw vond het maar helemaal niets toen ze mijn zo bezig zag ;D
Maar goed, we gaan dus maar gewoon verder met KVV en dan lekkere hapjes erbij. En ik ga denk ik inderdaad maar weer eens proberen of ik de middagmaaltijd kleiner kan maken en dan iets geven van gedroogd vlees zodat ze wat in haar maag heeft en dan naar 2 keer daags voeren.

Groetjes, Heidi
Gebruikersavatar
nienk
5-sterren
Berichten: 3881
Lid geworden op: Di 23 Mar 2010, 21:39

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor nienk » Ma 04 Jul 2011, 21:38

Ik geef Reus zijn eitjes in zijn geheel, laat hem ze vaak zoeken bij mijn ouders in de tuin. kans dat ze het heel doorslikken lijkt me erg klein, en zeker bij een kleine hond. het is erg leuk om ze zo bezig te zien met een ei! ik zou haar er gewoon een keertje 1 geven en kijken wat ze er mee doet. Reus ging er in het begin enorm mee spelen en gooien, totdat dat ei natuurlijk stuk viel en het ineens naast leuk ook erg lekker bleek te zijn.

heb je al gekeken in het verzamel of vraag&aanbod hoekje? misschien woont er bij jou wel iemand in de buurt waar je wat mee kan bestellen, of een paar dingetjes over kan nemen. zo ben ik ook begonnen!
Heidi T.
2-sterren
Berichten: 95
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2011, 16:02
Locatie: Gorinchem

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor Heidi T. » Ma 04 Jul 2011, 22:14

Bedankt, toch een heel ei geven dus. Gaan we morgen gelijk proberen, ze heeft al een week geen ei op :) Ben benieuwd hoe ze daar op reageert, we hebben allemaal stenen in de achtertuin dus dat ei gaat vast wel kapot :)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Smulkluif en nieuw

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten