Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
golfje
2-sterren
Berichten: 67
Lid geworden op: Vr 20 Mar 2009, 16:45
Locatie: Amsterdam

Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor golfje » Do 28 Apr 2011, 20:46

Ik ben nieuw met barfen, en ik heb nu net mijn eerste onderdelen binnen. (Met dank aan Olga  ;) )
en ik schrok me een hoedje!!! Grote klompen bevroren vlees op elkaar geperst. Hoe moet ik hier ooit kleine porties van maken?
Ik kan het toch niet ontdooien en dan opnieuw invriezen??
Hoe lossen jullie dit op? En hoelang kan dit in de koelkast bewaard blijven na het ontdooien?
Gebruikersavatar
lauraV
5-sterren
Berichten: 3008
Lid geworden op: Di 06 Jan 2009, 00:41
Locatie: Weert , Limburg

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor lauraV » Do 28 Apr 2011, 20:52

licht ontdooien dat je er met een mes of schroevendraaier doorheen kan....
vlees kun je 2 of 3 dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte bak
Gebruikersavatar
golfje
2-sterren
Berichten: 67
Lid geworden op: Vr 20 Mar 2009, 16:45
Locatie: Amsterdam

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor golfje » Do 28 Apr 2011, 20:55

ja dat is eigenlijk heel logisch hahaha  ;) Dank je wel! ik was net echt even in shock  :o
smulpaap
5-sterren
Berichten: 6774
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2010, 13:14

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor smulpaap » Do 28 Apr 2011, 21:03

;D ;D Tralala .... Je laat het licht ontdooien en gaat er dan met bv een mes of schroevendraaier doorheen . Verder is een stevige grote  snijplank ook wel handig . Verder diverse maten diepvrieszakken en je kan porties maken . Het meest handig vind ik om spiervlees gelijk in platte plakken te snijden . Des te meer prop je op deze manier in de vriezer , orgaan idem . Met vleesbot hangt het ervan af wat je ehbt en hoeveel je nodig hebt en wat jij handig vind . Ik maak van het meeste vleesbot ook gelijk porties . Dan ligt het daarna voor het grijpen . En het kan best een keer half ontdooid worden hoor .
Verder pak ik daarna meestal porties voor 2 a 3 dagen en laat het langzaam in de koelkast ontdooien . Als het wat groter werk is en het is koud genoeg buiten dan zet ik het in een afgesloten emmer in de schuur .
Gebruikersavatar
golfje
2-sterren
Berichten: 67
Lid geworden op: Vr 20 Mar 2009, 16:45
Locatie: Amsterdam

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor golfje » Do 28 Apr 2011, 21:26

bedankt smulpaap  8)

Is hier trouwens iets van een voorsteltopic? Ik kan niets vinden...  :-[
Gebruikersavatar
nienk
5-sterren
Berichten: 3881
Lid geworden op: Di 23 Mar 2010, 21:39

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor nienk » Do 28 Apr 2011, 22:22

top dat je de spulletjes hebt! ik sta morgen bij je op de stoep voor reus zn ruggetjes. bij deze ook dankjewel Olga!

je voorstellen kan in de bar.
hannabelgje
5-sterren
Berichten: 9806
Lid geworden op: Zo 16 Aug 2009, 12:00
Locatie: Bocholt

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor hannabelgje » Vr 29 Apr 2011, 08:58

Ik laat de boel gewoon ontdooien in mijn badkuip en maak er dan porties van die ik opnieuw invries. Mijn honden en katten leven allemaal nog  :biggrin2:
De badkuip spoel ik naderhand goed uit en gooi ik een sopje door. Zo lang csi niet op de stoep staat is dat geen enkel probleem.  :biggrin2:
Martine.
3-sterren
Berichten: 175
Lid geworden op: Zo 28 Nov 2010, 17:33
Locatie: Maassluis

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor Martine. » Vr 29 Apr 2011, 09:40

Ik ontdooi net zoals Hannabelgje, of in elk geval voor het grootste gedeelte. Als je maar een beetje wil laten ontdooien heb je het tig keer in je handen omdat de buitenkant sneller ontdooit. Vanaf de buitenkant kan je dan al afbreken maar naar binnen weer niet. Komt niet zo nauw zolang je het geen dagen laat liggen. Ik heb jaren geleden een tv programma gezien, zo'n soort Keuringsdienst van Waarde, waarin de vleesverwerking aan bod kwam. Toen heb ik ook gezien dat vlees voor menselijke consumptie vaker werd ontdooit en bevroren. De structuur zal er niet op verbeteren maar ik geloof dat onze hondjes wat taaier of wateriger vlees niet zo'n drama vinden.
Gebruikersavatar
nienk
5-sterren
Berichten: 3881
Lid geworden op: Di 23 Mar 2010, 21:39

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor nienk » Vr 29 Apr 2011, 11:16

Daarom probeer ik ook altijd zoveel mogelijk van het vleesnat wat er uit komt bij het (deels)ontdooien er weer bij te doen. roer het bijvoorbeeld door het orgaan, maak er een Kong ijsje van of geef het hem te drinken. in dat nat zitten volgens mij namelijk veel van de voedingsstoffen die uit het vlees komen, dus hoewel hij het dus niet met dat vlees op eet, krijgt hij ze wel binnen.
Martine-Tom
5-sterren
Berichten: 10190
Lid geworden op: Vr 11 Feb 2011, 19:21

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor Martine-Tom » Vr 29 Apr 2011, 13:46

Senta schreef:En het is de Keuringsdienst van Waren.

Keuringsdienst van Waarde is een tv programma.
Gebruikersavatar
nienk
5-sterren
Berichten: 3881
Lid geworden op: Di 23 Mar 2010, 21:39

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor nienk » Vr 29 Apr 2011, 19:18

huh, maar ik heb altijd geleerd dat de hoeveelheid voedingsstoffen in vlees minder word door ontdooien en weer bevriezen, dan moeten die voedingstoffen toch in het vocht zitten? en ik laat het niet helemaal ontdooien hoor, gewoon totdat het net aan te snijden is. ik verwerk het snel en dan gaat het hup de vriezer weer in. hoe kunnen daar dan bacterieën in zitten die niet in het vlees zelf zitten? het vocht wat ik bedoel is wat er uit het vlees komt door het snijden en vasthouden. als een zakje met Reus zijn vlees gelekt heeft ofzo in het bakje waar het (in de koelkast) in heeft ontdooid, dat gooi ik wel weg.

uiteraard worden de spullen daarna goed afgewassen en de keuken gesopt.
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 12424
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor koekje » Vr 29 Apr 2011, 19:48

Bij mijn weten is dooivocht ook niets anders dan het vocht wat uit het vlees zelf komt, met wat ontdooide aangevroren condens erbij. Bij ontdooien en weer invriezen gaan er wat celwanden aan de buitenkant kapot (bij niet goed verpakken geeft dat de gebruikelijke vriesbrand; dan is het uitgedroogd).
Gebruikersavatar
Pauline
5-sterren
Berichten: 6285
Lid geworden op: Di 04 Jan 2005, 10:07
Locatie: Daar waar de wijzen vandaan kwamen

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor Pauline » Vr 29 Apr 2011, 20:08

koekje schreef:Bij mijn weten is dooivocht ook niets anders dan het vocht wat uit het vlees zelf komt, met wat ontdooide aangevroren condens erbij. Bij ontdooien en weer invriezen gaan er wat celwanden aan de buitenkant kapot (bij niet goed verpakken geeft dat de gebruikelijke vriesbrand; dan is het uitgedroogd).

Zo denk ik er ook over.

Dooi vocht is voor een hond zeker waardevol. Als je J&J vraagt is vooral dooi vocht van pens niet te versmaden!
Gebruikersavatar
Pauline
5-sterren
Berichten: 6285
Lid geworden op: Di 04 Jan 2005, 10:07
Locatie: Daar waar de wijzen vandaan kwamen

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor Pauline » Vr 29 Apr 2011, 21:14

Senta schreef:zo zie je maar weer dat er veel misverstanden/verwarring is omtrent het dooivocht.
Weggooien is dus het beste. Zoek anders voor de aardigheid eens op het net
(Ik heb hier mn slagersboeken nog wel liggen met de problemen rond dooivocht maar heb geen scanner :biggrin2:)

Maar dan heb jij het over mensen gok ik?

Voor honden is het iets anders, tenminste als ik mijn mede-barfers moet geloven. Trouwens.... ik voer al die jaren dat ik de honden barf voer ook het dooivocht en ze zien er nog steeds geweldig uit.

index.php/topic,76293.0.html

index.php/topic,75678.0.html

In de laatste link zie ik ook een reactie van jou, waarin je zegt dat je het dooivocht voert??  ???

Senta schreef:Ik reken ook inclusief alles, dooivocht gaat gewoon mee die bak in.
Gebruikersavatar
nienk
5-sterren
Berichten: 3881
Lid geworden op: Di 23 Mar 2010, 21:39

Re: Hoe kleine porties maken van dit grote bevroren blok!

Berichtdoor nienk » Vr 29 Apr 2011, 21:46

want ik dan niet begrijp. als je dat vocht gewoon kan voeren. en het dan invriest. en de hond het dan op eet. wat is er dan veranderd aan de samenstelling ervan?

en over dat ijsje maken, het gaat me er niet alleen om dat het voedzaam is hoor, het is meer rest verwerking. ik kan wel bouillon trekken van iets, maar dan moet dat waar ik bouillon van heb getrokken weg en heb ik een ijsje, nu maak ik een ijsje van iets dat ik anders weg zou gooien.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast