Kip slachten, hoe?

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Barfplaats

Marchje
3-sterren
Berichten: 134
Lid geworden op: Di 02 Nov 2010, 08:31
Locatie: Nes (dongeradeel)

Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Marchje » Ma 11 Apr 2011, 21:07

Mijn hubbie heeft net twee van onze hanen uuh, naar de andere wereld geholpen  :-X Omdat het niet echt kippen zijn om op te eten (zijdehoenders, dus niet echt een vleeskip) zijn ze voor de honden. Nu weet ie alleen niet hoe het verder moet. De darmen moeten eruit enzo, maar hoe slacht je een kip eigenlijk?
Gebruikersavatar
Xada
5-sterren
Berichten: 908
Lid geworden op: Za 25 Mar 2006, 18:33
Locatie: Aldeia da Mata, Portugal.
Contact:

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Xada » Ma 11 Apr 2011, 21:20

Ik pak een kip en sla dan met een bijl in één keer de kop eraf. Hij gaat dan heel erg spartelen, maar is al dood. Dus gooi ik hem even aan de kant zodat ik zelf niet onder het bloed kom te zitten. Dit heeft je hond dus al voor je gedaan.
Dan zet ik hem kort in kokend heet water en pak hem er gelijk weer uit. Dit is om het vet waarmee de veren vast zitten op te lossen. Dat plukt makkelijker. Je haalt dus alle veren eraf.
Dan snij ik de buik open zodat de ingewanden open komen te liggen. De darmen knip ik dan achteraan door en haal ik er ze eruit. Evenzo met de andere organen.
Dan kun je hem in stukken hakken zo groot als je hond wil geven.
Denk er wel aan dat zijdehoenders zwart vlees hebben.
Laatst gewijzigd door Xada op Ma 11 Apr 2011, 21:24, 1 keer totaal gewijzigd.
Marchje
3-sterren
Berichten: 134
Lid geworden op: Di 02 Nov 2010, 08:31
Locatie: Nes (dongeradeel)

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Marchje » Ma 11 Apr 2011, 21:32

Ze zijn al geplukt en wel, alleen de ingewanden moeten er dus nog uit. Ik wil ze gewoon heel aan de honden geven, wat moet er dan allemaal uit? Alleen de darmen of nog meer?

Dank iig voor je instructies ;) en dat zijdehoenders donker vlees hebben dat wist ik :)
Gebruikersavatar
Xada
5-sterren
Berichten: 908
Lid geworden op: Za 25 Mar 2006, 18:33
Locatie: Aldeia da Mata, Portugal.
Contact:

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Xada » Ma 11 Apr 2011, 21:48

In principe hoeft er niets uit. 2 van mijn honden eten ze helemaal op, ook met veren. Dus het is wat jij wil.
Nadia
5-sterren
Berichten: 6237
Lid geworden op: Ma 27 Jul 2009, 23:03
Locatie: Puth

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Nadia » Ma 11 Apr 2011, 23:05

Ik denk dat wanneer de hond de darmen niet wilt eten hij/zij deze wel laat liggen. Hoef je achteraf alleen maar op te ruimen  :biggrin2:
Gebruikersavatar
Xada
5-sterren
Berichten: 908
Lid geworden op: Za 25 Mar 2006, 18:33
Locatie: Aldeia da Mata, Portugal.
Contact:

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Xada » Di 12 Apr 2011, 00:04

Klopt, alles wat een hond niet wil eten of teveel aan heeft blijft liggen. Eén van mijn honden laat zelfs botten die hij te hard vind liggen en dan zit er geen grammetje vlees meer aan.
Gebruikersavatar
May Linn
5-sterren
Berichten: 2474
Lid geworden op: Za 16 Mei 2009, 10:08
Locatie: Roermond

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor May Linn » Di 12 Apr 2011, 00:36

Evt alleen de darmen ja en de galblaas, als je hond die niet lekker vind.
Pas op dat je de galblaas niet per ongeluk kapot prikt, want gal vinden honden vaak erg vies.
De galblaas is een klein zakje, in de buurt van de lever en de darmen en ziet er wat geel/groenig uit.
Verder veel plezier met het voeren  :)
henneke
5-sterren
Berichten: 2284
Lid geworden op: Ma 25 Jul 2005, 11:21
Locatie: zoetermeer

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor henneke » Di 12 Apr 2011, 11:11

maar toch he ? die galblaas ik vraag het me af of die er echt wel uit moet hoor als we een heel prooidier geven dan halen we die er toch ook niet uit , ik denk dat honden het minder erg vinden dan wij denken  ;)
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Mevroi Kruim » Di 12 Apr 2011, 11:15

Ik ben een beetje mutsig dus ik haal de darmen en de galblaas er wel uit, via de buikholte. Wel zorgen dat de slokdarm goed losgesneden is en dan kun je het hele zaakje er zo uittrekken. De darmen eten ze hier niet en die stinken vaak ook behoorlijk dus heb ik die zooi liever niet in de tuin.
Gebruikersavatar
Laura2004
5-sterren
Berichten: 5241
Lid geworden op: Di 21 Dec 2004, 12:59

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Laura2004 » Di 12 Apr 2011, 11:18

De galblaas maakt het vlees een beetje bitter, dus die zou ik er ook uithalen en de darmen ook, zeker voor honden met gevoelige darmen lijkt het me niet goed om de darminhoud van de kip binnen te krijgen.

Ze hebben toch ook een bolletje met steentjes ergens binnenin? Tenminste, dat hadden een lading duiven die ik jaren geleden kocht wel. Is dat de krop?
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Mevroi Kruim » Di 12 Apr 2011, 11:28

De krop zitten geen steentjes in, wel in de maag. De krop dient voor opslag van voer, als de kip nog gegeten heeft voor het slachten zitten daar idd graankorrels en dergelijke in. Het is een soort zak in de slokdarm. In de spiermaag zit een hele taaie voering en daar zitten steentjes in die de kip oppikt. Daar worden de graantjes gemalen.
Gebruikersavatar
Laura2004
5-sterren
Berichten: 5241
Lid geworden op: Di 21 Dec 2004, 12:59

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Laura2004 » Di 12 Apr 2011, 11:30

Mevroi Kruim schreef:De krop zitten geen steentjes in, wel in de maag. De krop dient voor opslag van voer, als de kip nog gegeten heeft voor het slachten zitten daar idd graankorrels en dergelijke in. Het is een soort zak in de slokdarm. In de spiermaag zit een hele taaie voering en daar zitten steentjes in die de kip oppikt. Daar worden de graantjes gemalen.

Bedankt voor de informatie!

Ik wist idd dat er ergens een bolletje met steentjes in gevogelte zat, maar waar dat zat en wat het precies was, dat wist ik niet meer.
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 12420
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor koekje » Di 12 Apr 2011, 12:06

Als ik een duif slacht (zelfde idee, maar dan kleiner), dompel ik hem niet in kokend water. Ik vind dat het dan teveel gaat meuren, dus laat de vogel gewoon goed ontdooien. Meestal pluim ik ze dan (even zoeken op wateetons, dan kom je een topic tegen met tips) en haal het hele binnenwerk eruit en de voeten eraf. Hier gaan de duiven tegenwoordig door de molen, dus dan gaan het hartje en de lever ook mee. De rest niet.
Soms lukt het om een duif te villen. Duif laten ontdooien en op zn rug leggen. Met een mes een sneetje maken over de lengte van de borstfilet. Huid doorsnijden, maar niet totaan het bot. Dan de velletje een beetje openmaken en lostrekken met veren en al, alsof je een been harst.

Hier slacht ik geen weekendratten voor Ot, die eet ze zo maar op. Ze laat altijd wel een bruin zakje liggen, dat zou best eens de galblaas kunnen zijn. Soms ook wat darmen en meestal ook de neus. De neus gaat meestal wel op, maar dan kan even duren. Dat bruine zakje nooit.
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Mevroi Kruim » Di 12 Apr 2011, 13:34

Duiven haal ik ook niet door heet water, die zijn ook zo goed te pluimen. Maar met kippen lukt me dat echt niet, dan is een flinke ketel kokend water echt wel handig.
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 12420
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor koekje » Di 12 Apr 2011, 13:40

Ik heb nog nooit een kip gepluimd volgens mij. En als ik dat wel heb gedaan, is het echt heel lang geleden (oma meehelpen als klein kind). Kan je een kip wel villen zoals ik bij duiven doe? Want dan jas je veren en huidvet in 1x weg.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Kip slachten, hoe?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: lauraV en 6 gasten