Kira behoorlijk ziek

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Galileo
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 25 Jun 2008, 08:56

Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Galileo » Ma 14 Feb 2011, 10:40

Sinds net voor de kerst is Kira behoorlijk ziek geworden. Ze is een Nizinny teefje van 11 jaar.
Ze had gelukkig wat overgewicht want ze is van 26 kilo naar 18 kilo gegaan. Ze is nu echt vel over been.
Het begon als volgt. Kira wilde niet meer eten. Ze kreeg voornamelijk kvv (Lotgering) en ongeveer 2 maal per week karkassen, kippennekken e.d.
Wij naar de dierenarts. Haar bloed werd onderzocht maar dat was zo slecht dat de apperatuur het niet aankon. Bloed werd opgestuurd naar het lab. De bloedwaarden waren schrikbarend. Er is toen een echo gemaakt maar daar was niets verontrustends op te zien. We hebben haar toen een tijdje op puppyvoer van Carnibest gezet om weer wat bij te spekken. Ze kreeg ook prednison icm antibiotica. Haar eetlust kwam weer terug en niet zo'n beetje ook. Ze werd aggresief naar de andere honden en soms zelfs naar mij zodra er ook maar eten in de buurt was. Verder bleef ze lusteloos en lag de hele dag op haar kussen. Drinken deed ze wel voldoende. We zijn met haar doorgestuurd naar een dierenarts in Belgie. Daar werd geconstateerd dat haar lever en gal niet goed zijn. Het voer dat we geven zou te goed voor haar zijn. Te veel eiwitten en dat is niet goed voor haar lever om te herstellen. Ze moet aan de Royal Canin hepatic. Nu ben ik daar niet zo blij mee. Ten eerste is het geen vers vlees en ten tweede ongelooflijk duur. Ook haar bloedsuiker was veel te hoog. Zo hoog had onze dierenarts het nog niet eerder gezien. We zijn nu aan het insuline spuiten 2 maal per dag. De laatste keer (na 2 maal spuiten) was haar bloedsuiker gedaald naar 30,2. Nog steeds veel te hoog maar een waarde die vaker voorkomt. Vanmiddag gaan we weer naar de dierenarts om te kijken of haar bloedsuiker nog verder is gedaald. Ze is nu gelukkig al weer veel levendiger. Ik had niet gedacht dat ik blij zou zijn dat ze weer tot vervelends toe kan blaffen...lol.
Kan er iemand mij advies geven wat ik haar zou kunnen geven aan voer ipv Royal Canin hepatic? Als iemand nog ideeen heeft wat ze zou kunnen hebben zou ik het ook graag weten en overleggen met de dierenarts want het is haar ook nog steeds niet duidelijk wat Kira precies mankeert.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60720
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Lizzy » Ma 14 Feb 2011, 11:30

Ze heeft dus en suikerziekte en iets aan haar lever? Dat is een heel vervelende combinatie, denk ik, qua eten.... Want bij een leverdieet moet je namelijk toch koolhydraat voeren. En koolhydraat is weer niet goed voor honden met suikerziekte. Ik hoop dat Hitam (Tannetje) of Dorothea of Fido (Edith) je hierbij kunnen adviseren want ik durf dit niet aan.
Gebruikersavatar
Galileo
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 25 Jun 2008, 08:56

Re: Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Galileo » Ma 14 Feb 2011, 11:44

Mijn dierenarts geloofd niet dat Kira suikerziekte heeft maar dat de hoge bloedsuiker een andere oorzaak heeft. We moeten nu insuline toebrengen om haar suiker weer normaal te krijgen maar als het goed is dan is ze er na een tijdje weer vanaf. Het is allemaal heel vreemd wat Kira heeft. De da heeft na 2 maanden nog steeds geen idee. Kira's hart en longen waren ook goed. Gewoon normale slijtage voor een hond van 11 jaar. Wel een ruisje maar dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de prednison. Dat krijgt ze nu sinds een dag niet meer.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60720
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Lizzy » Ma 14 Feb 2011, 11:48

En eet Kira nog steeds die RC brokken, speciaal voor de lever?
Gebruikersavatar
Galileo
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 25 Jun 2008, 08:56

Re: Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Galileo » Ma 14 Feb 2011, 12:09

Ze heeft nu rc sinds vrijdag. Gelukkig heb je dat ook in blik. Ik wilde Kira niet aandoen dat ze weer op brok moet gaan. Maar dat spul is zo ongelooflijk duur. Ik was bijna 10 euro kwijt voor 3 blikjes van 450 gram. En ze zou ongeveer een half jaar dat voer moeten hebben. Pfff...dat trek ik echt niet. Maar goed, als dat echt de enige oplossing is heb ik het wel voor haar over hoor. Maar ik hoop dat het ook anders (gezonder) kan.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60720
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Lizzy » Ma 14 Feb 2011, 13:18

OK, nou aangezien RC Hepatic ook stijf staat van de koolhydraten, zie ik vooralsnog geen enkele reden waarom je geen BARF leverdieet kan geven. Dat is gezonder dan een brok waar dit in zit :-X:

Rijst, dierlijke vetten, isolaat van soja-eiwit, maïs, bietenpulp, mineralen,
plantaardige vezels, visolie, Fructo-Oligo-Sacchariden, DL-methionine,
L-lysine, taurine, Tagetes (Afrikaan) extract (rijk aan luteïne), L-carnitine.

Bron: http://royalcanin.nl/ioh/


Ik copieer even uit de Barfplaats bieb:

Bij leverproblemen wordt een laag eiwit-dieet aangeraden maar dat ook weer in de laatste studies blijkt dat je niet te weinig eiwit moet geven, omdat dat het probleem alleen maar erger kan maken. En ook zou een dieet gegeven moeten worden dat weinig vet bevat, maar ze schrijven dat ook te weinig vet weer problemen kan veroorzaken. Dus voer weinig vet (geen schapenvet, geen olijfolie, geen grote hoeveelheden vet vlees) maar voer niet vetvrij.

Ze raden gemiddelde hoeveelheden eiwit aan die van hoge kwaliteit zijn: huttekase/cottage cheese (hetzelfde), ricotta, eieren, yoghurt zijn van hoge kwaliteit en produceren minder ammoniak als vlees. Ze raden verder witte vis aan (kabeljauw, wijting, etc). En verder mag kip, kalkoen, zonder vel. Dit maakt gemiddeld ammoniak aan.

Rood vlees produceert het meest ammoniak en moet daarom vermeden worden. Dit geldt ook voor orgaanvlees.

Bij leverziektes is het voeren van graan goed/zinvol is. Het lichaam dient glucose op constant niveau te houden. De hersenen kunnen alleen functioneren door glucose te verbranden, de rest van het lichaam kan ook vetzuren verbranden. Glucose wordt gemaakt in de lever uit aminozuren en dat gaat dus niet als je een slechte leverfunctie hebt. Dus vandaar dat je beter glucose in een directe vorm aan kan bieden in de vorm van koolhydraat.

Met dank aan Dorothea voor de uitleg waarom bij leverproblemen wel koolhydraat gegeven moet worden

Het beste voer je havermout, volgens de diverse dierenartsen (waarvan ik hun boeken heb geraadpleegd). In diverse boeken van dierenartsen schrijven ze dat je de helft vlees en de helft graan moet voeren. Minder eiwitten vinden ze niet verantwoorden, tenzij je hond een specifiek geval is en aan hepatic encephalopathy lijdt. Ik kan me daar wel in vinden. Ik denk dat als je te weinig eiwit geeft, de hond z'n eigen spierweefsel af gaat breken en daar zit je ook niet op te wachten...

Ook zij vinden het beter om meerdere malen per dag kleinere porties te voeren. Vier per dag is het beste.

Ze vinden dat je geen supplementen moet geven die veel koper bevatten en ook orgaanvlees moet je niet/weinig geven. Je kunt eventueel een zink supplement geven om koper te binden.

Goede supplementen zijn: vitamine B complex, knoflook. Kelp en alfalfa mag ook gegeven worden. Ze schrijven dat je met vitamine A supplementen uit moet kijken bij lever ziektes en vooral geen levertraanolie mag geven. Ze schrijven dat je dus ook weinig tot geen lever moet voeren. Heel af en toe mag je kleine beetjes (1 tot 3 theelepels) lever voeren. Ik zou zeggen, 1 maal per 2 a 3 weken maximaal een beetje lever.

Dan schrijven ze dat je dus vooral witte vis, huttekase, eieren, moet voeren voor de eiwitten. En dat je daar groentes aan toe moet voegen. Aan de groentes mag je zelfs aardappel en zoete aardappel toevoegen. Ik zou aanhouden: 50% eiwitten in de vorm van vlees, vis, eieren, zuivel en 50% groente + graan (en ik zou zelf van die 50% groente en graan weer 30% a 40% graan geven en 20% a 10% groente).  Ik zou 1 keer per week wat hart geven, maar: weinig. Een paar theelepeltjes. 

Als ondersteunend middel bij leverproblemen kun je Mariadistel geven.
Gebruikersavatar
Galileo
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 25 Jun 2008, 08:56

Re: Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Galileo » Ma 14 Feb 2011, 19:05

Dank je wel Lizzy.

Ik ben vanmiddag met Kira naar de da geweest. Suiker was 6,5. Weer goed dus. Moet nog wel spuiten vanavond en morgenochtend. Morgenmiddag wordt weer getest.

De da raadde me wel aan voorlopig op RC te blijven. Volgens mij heeft ze zich nooit verdiept in barf of kvv. Ze weet alleen dat het wel goed is maar verder.....brokken is toch eenvoudiger. Wat ze in ieder geval prima vind is om half kvv (lotgering) te geven en half RC. Maar ik ga toch eens kijken hoe ver ik met barf kan komen.
Gebruikersavatar
Hitam
5-sterren
Berichten: 5684
Lid geworden op: Ma 15 Sep 2003, 11:44
Locatie: Otterlo
Contact:

Re: Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Hitam » Ma 14 Feb 2011, 21:38

Ik durf aan de hand van deze gegevens niet te zeggen wat er precies aan de hand is en wat ze zou moeten eten. Volgens mij is er geen duidelijke diagnose.
Gebruikersavatar
May Linn
5-sterren
Berichten: 2472
Lid geworden op: Za 16 Mei 2009, 10:08
Locatie: Roermond

Re: Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor May Linn » Ma 14 Feb 2011, 22:15

Galileo schreef:Ze heeft nu rc sinds vrijdag. Gelukkig heb je dat ook in blik. Ik wilde Kira niet aandoen dat ze weer op brok moet gaan. Maar dat spul is zo ongelooflijk duur. Ik was bijna 10 euro kwijt voor 3 blikjes van 450 gram. En ze zou ongeveer een half jaar dat voer moeten hebben. Pfff...dat trek ik echt niet. Maar goed, als dat echt de enige oplossing is heb ik het wel voor haar over hoor. Maar ik hoop dat het ook anders (gezonder) kan.


Half lotgering, half blik lijkt me ook niet zo gezond omdat in lotgering ook behoorlijk wat orgaanvlees zit en rood vlees en dat gaat niet zo goed samen met een leverprobleem.
Gevoelsmatig zou ik dan nog eerder kiezen voor half of heel leversparend-dieet en half of geen blik, maar ik ben geen expert natuurlijk.
Enige wat ik gezien heb is dat een goed dieet heel veel kan doen bij sommige problemen.
Wel lastig dat er geen diagnose is  :-\
Gebruikersavatar
Galileo
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 25 Jun 2008, 08:56

Re: Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Galileo » Di 12 Jul 2011, 13:39

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier heb gepost. Met Kira gaat het weer aardig. Eindelijk is een diagnose gesteld. Kira heeft naast leverproblemen nu ook een niet werkende alvleesklier. Dat betekend dat we enzymen bijvoegen in haar voer. We zijn overgestapt naar Herby. Kira mag alleen geen rood spiervlees meer hebben. Maar ze eet nu met smaak haar kip, eend, geit etc. en doet het er prima op. Ze is ruim 10 kilo afgevallen sinds ze ziek is maar haar gewicht blijft nu stabiel.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60720
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Lizzy » Di 12 Jul 2011, 14:31

Galileo schreef:Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier heb gepost. Met Kira gaat het weer aardig. Eindelijk is een diagnose gesteld. Kira heeft naast leverproblemen nu ook een niet werkende alvleesklier. Dat betekend dat we enzymen bijvoegen in haar voer. We zijn overgestapt naar Herby. Kira mag alleen geen rood spiervlees meer hebben. Maar ze eet nu met smaak haar kip, eend, geit etc. en doet het er prima op. Ze is ruim 10 kilo afgevallen sinds ze ziek is maar haar gewicht blijft nu stabiel.


Nou ja, "het gaat aardig" is nog niet zo beroerd gelukkig :-*. Overigens werkt verse pancreas eigenlijk altijd beter dan het enzym poeder. Je zou wat dat betreft goed Carnibest of Duck pancreas kunnen proberen!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Kira behoorlijk ziek

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: chery, Janie2 en 7 gasten