kat leren wennen aan alle kattenvoedsel, dus voorkeuren afleren?

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht
miauw
1-ster
Berichten: 19
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 11:42

kat leren wennen aan alle kattenvoedsel, dus voorkeuren afleren?

Berichtdoor miauw » Do 10 Feb 2011, 09:17

Tja iedereen heeft zo voorkeuren wij vinden ook niet alles lekker.
Maar in de natuur hebben de dieren het niet voor het kiezen, gewoon eten wat ie kan vangen en honger stillen, niet oa de smaakpapillen de boventoon laten voeren, toch?
Moeten we oa de kat dan niet leren alles wat (natuurlijk) voor haar bestemd is te eten?
bv een kat heeft problemen met rauwe kip (ok zal niet voorkomen duh). Toch laat deze het staan totdat ie toch begint te eten door de honger en niet uit verveling, smaak of wat niet met het eerste natuurlijke gevoel te maken heeft.
Hou me ten goede ik wil/mag het dier niet laten hongerlijden maar haar wel leren alles te eten wat goed is anders wordt het voedselpatroon te eenzijdig en wordt het misschien steeds moeilijker iets te vinden wat ze wel eet voor de variatie.
fem fatale
5-sterren
Berichten: 1059
Lid geworden op: Wo 07 Apr 2010, 20:09

Re: kat leren wennen aan alle kattenvoedsel, dus voorkeuren afleren?

Berichtdoor fem fatale » Do 10 Feb 2011, 09:31

Ik denk dat het afhangt van hoeveel ze niet lusten, ik heb een kat die geen kuiken en geen ei blieft en een kat die niet alle soorten vis lust. Dat is voor mij geen probleem, maar als ze meer dingen zouden weigeren zou ik wel weigeren nieuw voer te geven tot het oude op was.
*Flip*
5-sterren
Berichten: 742
Lid geworden op: Ma 21 Dec 2009, 17:54

Re: kat leren wennen aan alle kattenvoedsel, dus voorkeuren afleren?

Berichtdoor *Flip* » Do 10 Feb 2011, 09:46

de natuurlijke dwang om te eten wat je te pakken kan krijgen hebben onze huis katten denk ik niet meer.
Hier ook een kat die geen (betaalbare) vis blieft, maar verder bijna alles (meer dan 12soorten) eet. Ga hem dus niet dwingen om vis te eten.
Nieuwe dingen moet ik soms na 2/3x aan bieden weggooien, maar de volgende keer eet hij dat dan weer alsof hij het al jaren eet  ???

Het ligt er net aan hoeveel variatie je op het moment hebt. Als de kat 5 soorten lust, maar die zijn verdeeld over bv 1 soort vleesbot, 2 soorten spiervlees en 2 soorten orgaan, dan zal ik dat veel te weinig vinden. 
Als je net van br*k komt dan moeten ze ook nog leren hoe ze het beste een karkasje kunnen eten en dat de nieuwe smaken niet dodelijk zijn. Dat kan heel veel tijd kosten  ;)
Emytje
4-sterren
Berichten: 266
Lid geworden op: Wo 19 Mei 2010, 22:32
Locatie: Flevoland

Re: kat leren wennen aan alle kattenvoedsel, dus voorkeuren afleren?

Berichtdoor Emytje » Do 10 Feb 2011, 10:01

Ik denk dat het ook een beetje leeftijdafhankelijk is. Ik zou dat bijvoorbeeld dus echt niet durven bij mijn oudjes, maar weer wel bij de kleine die ondertussen niet meer zo klein is. Al moet ik wel zeggen dat hij heel veel lust, maar dat zal waarschijnlijk wel voortkomen uit dat hij is afgespeend op vers en de oudjes 13 jaar brokken hebben gehad.
fem fatale
5-sterren
Berichten: 1059
Lid geworden op: Wo 07 Apr 2010, 20:09

Re: kat leren wennen aan alle kattenvoedsel, dus voorkeuren afleren?

Berichtdoor fem fatale » Do 10 Feb 2011, 16:38

Pammie schreef:de natuurlijke dwang om te eten wat je te pakken kan krijgen hebben onze huis katten denk ik niet meer.


Dat, en dat mijn katten best weten waar hetveten vandaan komt. Ik denk dat ze sneller de vriezer opengebroken hebben, dan dat ze iets gaan eten wat ze echt niet lusten :D
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: kat leren wennen aan alle kattenvoedsel, dus voorkeuren afleren?

Berichtdoor Mevroi Kruim » Vr 11 Feb 2011, 10:03

Bij honden kun je met uithongeren een aardig eind komen. Maar voor honden is een week niet eten ook geen probleem, ja, ze worden dun maar het levert verder geen gezondheidsrisico's op. En honden krijgen steeds meer honger zodat ze uiteindelijk wel morrend hun vieze prak opeten.

Bij katten levert vasten risico's op, vooral voor dikke katten. Vetklontjes in het bloed is levensbedreigend en dat moet je dus voorkomen, een dag niet eten kan maar twee dagen wordt al link. En verder gaat bij katten het hongergevoel juist vaak weg als ze langer niet eten, dus werkt vasten averechts.

Dat gezegd hebbende is hier ook de regel dat de pluiskoppen gewoon kunnen eten wat ik ze voorzet, eten ze niet hebben ze pech, dan gaan de bakjes weer weg. Alleen doe ik dat niet langer dan een dag, daarna geef ik ze toch iets dat ze wel eten, al is het maar een klein beetje, om de honger op gang te helpen. En ik ben erg van het mengen van vies eten met iets lekkers om ze over de drempel te hijsen. Vaak werkt dat wel.

Katten zijn gewoon van nature kieskeurig, wat ze niet van moeders geleerd hebben kun je dus niet eten. Daarom is het zo handig om kittens aan veel soorten voer te wennen, dan zijn ze nog niet zo mutsig. Ook in de natuur vangen en eten katten datgene waarmee moeders thuis kwam en dat ze de kittens geleerd heeft te vangen. Katten zijn gevoeliger voor allerlei gifstoffen dan honden en het heeft dus zin om uit te kijken wat je eet. Ze kunnen bv niet overweg met bedorven voedsel zoals de aaseters honden.

Dus ja, het heeft zin om katten ervan te overtuigen dat er meer soorten eetbare waar zijn, maar qua smaak en voedselvoorkeuren worden het nooit honden en daar moet je ook rekening mee houden.
Too
5-sterren
Berichten: 3739
Lid geworden op: Di 20 Mei 2008, 21:52

Re: kat leren wennen aan alle kattenvoedsel, dus voorkeuren afleren?

Berichtdoor Too » Vr 11 Feb 2011, 17:36

Net als Kruim ben ik redelijk streng en tot dusver heeft dat ook goed gewerkt , alleen houtduif was voor beiden een echte nono.

Ik bied t 2 of 3 op een volgende maaltijden aan, na de laatste weigering krijgt ze een uurtje later wel een hapje van t een of ander
de volgende 2 maaltijden [of 3] zijn regulier en dan komt t versmade hapje/diersoort nogmaals voorbij.
Meestal wordt t dan met smaak gegeten en is t probleem over
Wanneer beide t zelfde niet blieven ben ik overigens wat minder 'hard'

Opvallend is wel dat er niet gemekkerd wordt om eten als ze iets geweigerd hebben... wat dat is kweenie, maar ze wachten dan braaf op de volgende ronde
Limpy
5-sterren
Berichten: 2400
Lid geworden op: Wo 13 Jan 2010, 12:17
Locatie: Amsterdam

Re: kat leren wennen aan alle kattenvoedsel, dus voorkeuren afleren?

Berichtdoor Limpy » Vr 11 Feb 2011, 17:47

Hier ook een stel die sommige dingen zoals bepaalde vissen hebben moeten leren eten, normaliter barfen ze maar bliefden ze geen hele vissen (behalve pekke maar die is niet representatief want een kliko) dus eten ze al een maand 1x p/wk HB zalm met wat lekkers erdoor... en tadaa....nu lusten ze ineens ook verse gemalen sardines met wat lekkers!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten