Eerste botje een feit, en nu?

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Kemi
3-sterren
Berichten: 234
Lid geworden op: Di 21 Dec 2010, 11:23
Locatie: Bleiswijk

Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Kemi » Do 20 Jan 2011, 20:27

Kemi heeft vanavond haar eerste 'proef'stukje kipkarkas (niet echt karkas eigenlijk, geen idee hoe het heet, meer een afsnijsel van waar de poot aan het lijf zat, incl stukje orgaan-iets :D, zachte botten en aardig wat vlees) met heel veel smaak en enthousiasme opgegeten. Voor ons allemaal de eerste keer...en meteen geleerd om het volgende stuk te geven in een dichte bench. Nu heeft het kippie het halve huis gezien...haha... Wel ontzettend leuk om te zien hoe heerlijk ze bezig was. Ik had echt zo'n 'eureka-gevoel'!! ;D

Van de fokker heb ik een zak energique-pup meegekregen. Ik wil voorlopig kvv en barf gaan combineren. Om de dag bijvoorbeeld? Zijn daar nog handige richtlijnen voor? Veranderen de verhoudingen dan sterk? Kan ik bijvoorbeeld overmorgen om te proberen een paar platte kippenekjes geven naast de kvv of is dat niet handig?

Hier Kemi aan d'r hap:
Afbeelding

Groetjes!
Elvira en Kemi
Gebruikersavatar
Senna99
5-sterren
Berichten: 864
Lid geworden op: Zo 03 Jan 2010, 12:16
Locatie: Anloo

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Senna99 » Do 20 Jan 2011, 21:40

Hoi Elvira,

O, heerlijk wat een schatje. Wat zit er een prachtig koppie op :smitten:

Je kunt haar best zolang je nog niet echt een menu hebt bij haar kvv een paar kippennekken o.i.d geven. Dat moet op zich geen probleem zijn. Een visje of een eitje als extra kan ook.
Ik doe het zo met barf en kvv combineren:
Ik voer vier dagen barf en drie dagen kvv (welke dagen wat maakt niets uit op zich).
Over die vier dagen barf heb ik dan een menu gemaakt, dus zo veel botwerk, zo veel spiervlees, zo veel orgaanvlees enzovoort. In principe is het met barf zo dat je ongeveer in 14 dagen compleet gevoerd moet hebben. Je hoeft dus niet elke dag compleet te voeren. Als je menu over die twee weken maar klopt, en ze alles binnen heeft gekregen.
Je moet wel ff kijken hoe ze op wat reageert. Bijvoorbeeld alleen bot voeren kan harde, witte ontlasting geven. Te veel orgaanvlees kan er juist weer voor zorgen dat ze slappe ontlasting krijgt. Het is gewoon een kwestie van uitproberen waar (op welke combi) Kemi het, het beste doet.
Knuffel voor je prinsesje!!!
Angela_Bodhi
3-sterren
Berichten: 239
Lid geworden op: Zo 16 Jan 2011, 14:28

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Angela_Bodhi » Do 20 Jan 2011, 22:27

Aaah wat een droppie!! Ik zou de dagen dat je barf geeft een menu maken. En even kijken wat er in de KVV zit qua orgaanvlees (als dit te achterhalen is). Vaak zit er wel pens of hart in, dan kun je een beetje lever en nier verwerken in je barfmenu. Maar als er lever en/of nier in de KVV zit, dan kun je weer beter wat extra hart geven.
Gebruikersavatar
HannekeKjell
5-sterren
Berichten: 1365
Lid geworden op: Vr 04 Jan 2008, 23:16
Locatie: Lommel

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor HannekeKjell » Do 20 Jan 2011, 22:36

O jee, daar gaat je lichte vloerkleed  :D
Wat een knapperd!

Hier staat ook nog wat informatie over het combineren van BARF en kvv:
http://www.barfplaats.nl/forum/index.php/topic,72140.0.html
Gebruikersavatar
Kemi
3-sterren
Berichten: 234
Lid geworden op: Di 21 Dec 2010, 11:23
Locatie: Bleiswijk

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Kemi » Vr 21 Jan 2011, 09:08

Bedankt voor de link! Het is eigenlijk onzekerheid dat ik eerst wil combineren. Eerst maar eens kijken hoe dat gaat  ;) Van Energique wordt ze niet wild, ruikt ook eigenlijk nergens naar, dus zal eerst op zoek gaan naar wat anders en dan ernaast steeds meer uitbreiden.
Bestaat er hier geen BARF-consulente voor BARF-dummies zoals ik???  ;DHahaha...

Groetjes!
Elvira
annielaumen
5-sterren
Berichten: 703
Lid geworden op: Wo 15 Aug 2007, 09:57

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor annielaumen » Vr 21 Jan 2011, 09:34

Die heeft genoten van het eerste botje
Wat een knappe :smitten: puppie
Barf
4-sterren
Berichten: 422
Lid geworden op: Vr 13 Mar 2009, 22:29
Contact:

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Barf » Vr 21 Jan 2011, 10:17

Kemi schreef:Bestaat er hier geen BARF-consulente voor BARF-dummies zoals ik???  ;DHahaha...

Groetjes!
Elvira
Hahahahahahahaha, nou troost je, we zijn allemaal ergens begonnen en dat begin is je goed inlezen, je vragen stellen bij twijfels en er lopen hier genoeg mensen rond die je heel veel uitleg kunnen geven ;) Kijk ook eens in de bibliotheek, staat waanzinnig veel goede info.
En wat een schitterend pupje heb je !
Lizzy
Moderator
Berichten: 60328
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Lizzy » Vr 21 Jan 2011, 10:50

Kemi schreef:Bedankt voor de link! Het is eigenlijk onzekerheid dat ik eerst wil combineren. Eerst maar eens kijken hoe dat gaat  ;) Van Energique wordt ze niet wild, ruikt ook eigenlijk nergens naar, dus zal eerst op zoek gaan naar wat anders en dan ernaast steeds meer uitbreiden.
Bestaat er hier geen BARF-consulente voor BARF-dummies zoals ik??;DHahaha...

Groetjes!
Elvira


Ja, dit forum :biggrin2:. Wij zijn hier 1 groot barf orakel :biggrin2: :biggrin2:

Als je om de dag zelf wilt gaan samenstellen met een pup, dan raad ik je persoonlijk aan om toch wat van de regels in acht te nemen. Met een volwassen hond komt het niet zo krap maar jouw pup moet nog groeien.

En ik zou dus zelf een menu berekenen van 40% a 50% vleesbotten (geschikt voor pups), 10% a 15% orgaanvlees (inclusief pens) en dit percentage is iets lager dan wat ik normaal adviseer maar jij voert ook nog KVV en daar zit al veel orgaanvlees, 5% a 10% groenten en de rest spiervlees. Als extra 2 a 3 sardientjes of makreeltjes per week. En 2 a 3 rauwe eieren.

Ik weet niet hoeveel jouw pup per dag eet op het moment? Wat weegt hij, een kilo of 6? Je kunt hem zo'n 7% van zijn huidige lichaamsgewicht aan verse/rauwe voeding geven. En stel nou dat dit 400 gram per dag is (dit is dus maar een voorbeeld!!), dan kun je bijvoorbeeld voeren:

45% vleesbot = 1360 gram per week
10% groenten = 300 gram per week
8% orgaan als hart, nier en lever = 240 gram per week
8% pens = 240 gram per week
29% spiervlees = 880 gram per week

Wat ik zelf makkelijk en goed vind voor een pup: elke dag vleesbot, elke dag groenten, 3 keer per week orgaanvlees en 4 keer per week spiervlees.

Dan krijg je afgerond per dag:

195 gram vleesbot
40 gram groenten
80 gram orgaanvlees als hart/nier/lever, 3 keer per week
80 gram pens, 3 keer per week
220 gram spiervlees, 4 keer per week

Dit is gewoon uitgerekend met de BARF rekenhulp en die staat hier: http://www.barfclub.nl/index.php?option ... &Itemid=67 (ik zou de eerste nemen en daar zelf je percentages invullen).

Ik weet niet wat voor KVV je geeft. Maar stel je geeft een KVV met de smaken lam, rund en kip. Dan raad ik je aan in je zelf samengestelde maaltijden vooral andere diersoorten te gebruiken. Want, het voegt dus weinig tot niks toe als je in je zelfsamengestelde maaltijden kippenkarkassen + runderkopvlees, runder en kip organen gaat geven. Dus je moet denken aan eend, geit, parelhoen, haas, konijn, hert, etc. Dat soort diersoorten dus.

Verder raad ik je aan toch zeker het e.e.a. te gaan lezen en zelf uit te gaan vogelen. Want als je zelf gaat samenstellen, neem jij dus zelf de verantwoordelijkheid voor de voeding van je pup. Niet barfplaats, niet de dierenarts, niet de voedselfabrikant is verantwoordelijk, jij bent zelf verantwoordelijk. En om het goed te doen, is het gewoon van belang dat jij zelf weet wat je voert en waarom. Ik raad je dus aan het volgende door te worstelen:

index.php/topic,17448.0.html

en

index.php/topic,72140.0.html

en

index.php/topic,801.0.html
Gebruikersavatar
Kemi
3-sterren
Berichten: 234
Lid geworden op: Di 21 Dec 2010, 11:23
Locatie: Bleiswijk

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Kemi » Vr 21 Jan 2011, 19:24

Super, het is heel duidelijk met de voorbeelden. Onze kleine weegt nog maar 3,5 kg dus ik zal zelf de juiste gewichten gaan berekenen. Ik kan heel goed aan kip komen (ik werk bij een Poelier), dus wilde de ' kvv Barfmenu-worsten' nemen van de andere dieren, ik ga morgen naar de Islamiet om te kijken of ik een beetje betaalbaar lamsvlees ofzo kan kopen.. Ik zag in de dierenwinkel oa konijn-, hert- en fazantenworsten.

Ik heb bijna de halve bieb al doorgespit en als een ander me iets vraagt ("Wat?! Geef jij geen brokken? Hoe zit dat dan?? :o) kan ik al heel veel vertellen. Maar nu de praktijk...slik!
Maar komt goed, alle begin is moeilijk.

Bedankt zover, meer tips altijd welkom! ;)
Barf
4-sterren
Berichten: 422
Lid geworden op: Vr 13 Mar 2009, 22:29
Contact:

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Barf » Za 22 Jan 2011, 07:55

Als ik jou was zou ik een voorbeeld menu maken en dat hier even laten nakijken of het klopt ;)
Gebruikersavatar
Kemi
3-sterren
Berichten: 234
Lid geworden op: Di 21 Dec 2010, 11:23
Locatie: Bleiswijk

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Kemi » Za 22 Jan 2011, 08:18

Ga ik doen! Gisteravond met manlief tot middernacht aan het uitvogelen geweest en kwamen er ook achter dat alleen maar BARF makkelijker is dan combineren met kvv  ;) (volgens ons dan). Heb ik gister 2 rollen TinLo gekocht!!? :-[ Nou, ja, daar komen we ook wel uit. Ik plaats vanmiddag een voorbeeldmenu.

Thanx!! 8)
Barf
4-sterren
Berichten: 422
Lid geworden op: Vr 13 Mar 2009, 22:29
Contact:

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Barf » Za 22 Jan 2011, 10:18

Kemi schreef:Ga ik doen! Gisteravond met manlief tot middernacht aan het uitvogelen geweest en kwamen er ook achter dat alleen maar BARF makkelijker is dan combineren met kvv  ;) (volgens ons dan). Heb ik gister 2 rollen TinLo gekocht!!? :-[ Nou, ja, daar komen we ook wel uit. Ik plaats vanmiddag een voorbeeldmenu.

Thanx!! 8)

Ja als je eenmaal goed ingelezen bent en wat menuutjes samengesteld hebt is het makkelijker maar makkelijker moet niet je argument zijn, je moet ervan overtuigd zijn dat dit gewoon het beste is wat je je hond kan bieden ;)
Ik ben daarvan overtuigd omdat ik zie hoe al mijn honden genieten, ik nooit zieke honden meer heb, ze er prima uitzien
en er gewoon van geniet als ze heerlijk liggen te kluiven en vooral hoe tevreden en voldaan ze zijn.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Eerste botje een feit, en nu?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten