Update Ammy

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Update Ammy

Berichtdoor Barfplaats

Rosita
5-sterren
Berichten: 543
Lid geworden op: Vr 28 Mar 2003, 10:24
Locatie: NH
Contact:

Update Ammy

Berichtdoor Rosita » Zo 12 Dec 2004, 09:48

Zoals jullie misschien al weten heeft mijn DH Ammy Degenerative Myelopathy. DM bij de DH wordt meestal veroorzaakt door een auto-immuunziekte (zelfde als MS bij mensen). De ziekte begint bij de achterhand, maar de hond raakt uiteindelijk helemaal verlamd. DM komt ook bij andere rassen dan de DH voor, maar dan heeft het vrijwel altijd een andere oorzaak. Ook bij de DH is het niet altijd een auto-immuunziekte. Wat ik erover gelezen heb is dat geen enkele hond met de auto-immuun variant langer dan 4 jaar stabiel blijft (en dan nog met 2 dure medicijnen die niet in nederland te krijgen zijn >:(). Na de diagnose raakt de hond binnen 3 tot 6 mnd zonder behandeling achter verlamd. De behandeling bestaat in eerste instantie uit veel bewegen, maar de 2 medicijnen zijn essentieel wil de ziekte voor enige tijd stabiel blijven. Supplementen en gezonde voeding hebben een minimale invloed.

Nu had ik dus echt gehoopt dat Ammy niet de auto-immuunziekte zou hebben en dus lopend de 10 jaar zou bereiken (hij is net 8 geworden :-*). Met de komst van de winter gaat het zienderogen slechter met Ammy :'(. Hij heeft meer moeite met lopen (vooral met rennen struikelt hij vaker) en de laatste paar weken heeft hij ook moeite om de trap op te komen (hij slaapt altijd boven). Ook met naar beneden komen heeft hij problemen, maar tot vanmorgen lukte hem dat nog aardig. Vanmorgen viel hij dus van de trap terwijl ik in de keuken bezig was met het katten eten. Normaal komt Ammy pas naar beneden als hij zijn riem hoort of als iedereen al beneden is (wat dus niet het geval was). Ik ben hier behoorlijk van geschrokken :o, maar misschien nog meer van het feit dat hij nu toch wel erg hard achteruit gaat en ik dit niet meer kan ontkennen. Ammy heeft gelukkig niks aan zijn val overgehouden (waarschijnlijk klonk het erger dan het was), maar de honden slapen natuurlijk voortaan beneden anders loopt het straks wel verkeerd af. Ik voel me dus best wel depri :(. Het is zo oneerlijk omdat Ammy er verder zo ontzettend gezond uitziet en zonder DM best wel oud had kunnen worden. Ammy heeft ook nog een allergie voor huismijt waar hij d.m.v. desensibiliseren waarschijnlijk van afkomt. Ik hoop dus zo dat hij zonder jeuk van de zomer kan genieten, want het zou best wel eens zijn laatste zomer kunnen zijn :'( :'(.

Groetjes Rosita
Helen
5-sterren
Berichten: 2617
Lid geworden op: Do 27 Mar 2003, 14:12

Re:Update Ammy

Berichtdoor Helen » Zo 12 Dec 2004, 10:19

Oh, Rosita, wat verschrikkelijk. Ik hoop heel erg dat dit een tijdelijke terugval is en dat Ammy weer een stuk fitter wordt . Geniet in ieder geval nog van elkaar!!! :-*
Ivonne
5-sterren
Berichten: 1894
Lid geworden op: Zo 25 Mei 2003, 12:04

Re:Update Ammy

Berichtdoor Ivonne » Zo 12 Dec 2004, 10:48

ach jeetje wat vreselijk :'( ik weet niet wat je kunt doen om het voorlopig beter te maken voor hem.

Hoop dat je nog veel van hem zult genieten en dan maar hopen dat hij nog lang op een goede manier bij jullie kan zijn.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60328
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Update Ammy

Berichtdoor Lizzy » Zo 12 Dec 2004, 10:55

Gatverdamme Rosita, wat ontzettend erg :'(. En verdrietig :'(. Ik kan me zo voorstellen dat je je er depri bij voelt.... Die medicijnen die niet in NL te krijgen zijn, waar zijn ze wel te krijgen? Bestaat er misschien een mogelijkheid dat iemand je kan helpen deze medicijnen naar NL te verschepen?
Groetjes, Lizzy en veel sterkte.... ik vind het zo rot voor je.....
Gebruikersavatar
Nitus
5-sterren
Berichten: 3839
Lid geworden op: Ma 23 Feb 2004, 15:08
Locatie: Gorssel
Contact:

Re:Update Ammy

Berichtdoor Nitus » Zo 12 Dec 2004, 11:21

Hè getsie, wat naar Rosita, dat het nu weer minder met Amy gaat :'(. Ik hoop dat het een tijdelijk dipje is , en ik kan me héél goed voorstellen dat je hier erg verdrietig over bent :'(.
Sterkte meid, en geef Amy maar een paar lekkere knuffels :-* :-* :-*. Ze is trouwens wel een bofkont met zo'n zorgzaam baasje als jij ;) :-*.
Eidos
5-sterren
Berichten: 826
Lid geworden op: Di 01 Jul 2003, 11:31

Re:Update Ammy

Berichtdoor Eidos » Zo 12 Dec 2004, 11:57

Bah wat vreselijk naar dat Ammy achteruit gaat zeg !!! :'( Ik hoop ook dat als de temperatuur weer omhoog gaat ze weer vooruit gaat... Sterkte ermee in ieder geval en knuffel voor je lieverd :-*
Rosita
5-sterren
Berichten: 543
Lid geworden op: Vr 28 Mar 2003, 10:24
Locatie: NH
Contact:

Re:Update Ammy

Berichtdoor Rosita » Zo 12 Dec 2004, 22:11

Bedankt voor jullie reacties :-*. De 2 medicijnen worden al langer in Amerika, Australië en Engeland door DA voorgeschreven bij DM, maar in Nederland zijn ze niet van deze medicijnen op de hoogte of willen het niet uitschijven of denken dat het toch niet zal helpen. Beide middelen zijn ontzettend duur wanneer je het laat overkomen (voor Ammy iets van 5-7 euro per dag, naast de kilo carnibest en de supplementen die hij dagelijks eet). In bovengenoemde landen worden de medicijnen speciaal tegen een lage prijs gemaakt voor honden met DM, maar in Nederland komt DM (de auto-immuun variant) schijnbaar niet vaak voor. Gelukkig verloopt de ziekte geheel pijnloos, maar het nare is dat het wel zijn gedrag heeft beïnvloed. Vroeger stapte Ammy op elke hond af om hem te besnuffelen waarna hij liet zien wie de baas was ;D. De laatste paar maanden gaat hij juist de grote honden uit de weg en als hij een hele drukke hond (of pup) tegenkomt geeft hij een waarschuwing dat hij niet lastig gevallen wil worden of komt achter mijn benen staan :'(. Het lijkt dus alsof Ammy weet dat hij minder sterkt is dan vroeger (achter is zijn spierkracht ook afgenomen omdat de spieren minder geprikkeld worden). Al had hij er nou geen weet van dan was het een stuk minder erg. Wat mij ook is opgevallen is dat onze labrador Prince (11 jaar) de laatste tijd een stuk dominanter is geworden. Als een vreemde hond te dicht bij ons komt dan begint Prince te grommen en als de hond dan niet weg gaat valt Prince dus aan (iets wat hij hiervoor nog nooit eerder heeft gedaan, hij ging de confrontatie liever uit de weg en liet het aan Ammy over, wat een held ;)). In huis is er niks veranderd, maar buiten lijkt het dus net alsof Prince Ammy wil beschermen en zijn rol heeft overgenomen. Prince is best wel een ego tripper en dit is dus wel het laatste wat ik van hem had verwacht. Gelukkig ga ik om de dag (iedere dag is te veel voor Ammy) na het park waar meestal geen vreemde honden komen en waar Ammy lekker ongestoord kan genieten. Zolang hij nog geniet, geniet ik ook :).

Groetjes Rosita
Jacqueline74
5-sterren
Berichten: 535
Lid geworden op: Za 21 Aug 2004, 23:37
Locatie: Zoetermeer

Re:Update Ammy

Berichtdoor Jacqueline74 » Ma 13 Dec 2004, 13:14

Wat een rotbericht zeg. Jammer dat het niet goed gaat. Is het misschien te achterhalen wat er voor medicatie in die medicijnen zit. Zodat je hier in Nederland een ander alternatief kan nemen. Of met homeopatische middelen iets kan doen? Voor nu heel veel sterkte en ik hoop dat het gauw weer beter gaat. Dikke knuffels voor de beestenboel.

Jacqueline
Peet
5-sterren
Berichten: 1909
Lid geworden op: Ma 26 Jan 2004, 15:39

Re:Update Ammy

Berichtdoor Peet » Ma 13 Dec 2004, 14:00

Hai Rosita,

Wat spijtig dat Ammy zo achteruit gaat...Ik weet precies wat je doormaakt, want Beau heeft ook DM....Ik zie hem ook waggelen en slippen met zijn achterhand en dan houd ik mij hart vast.

Maar ik merk wel dat de anabolen-injecties hem goed doen. Hoewel hij vreemd rent (als een konijn: zijn beide achterpoten tegelijkertijd), kan hij tenminste nog een spurtje trekken. En hij heeft de DM dus al ruim 2 jaar!

Heb jij Ammy al eens een anabolen-shot laten geven? Hoe je er ook tegenover staat (ik was er in eerste instantie ook niet voor) helpt het Beau echt!
Laatst gewijzigd door Peet op Ma 13 Dec 2004, 14:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60328
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Update Ammy

Berichtdoor Lizzy » Ma 13 Dec 2004, 14:06

Pfff, jeetje, wat moeilijk voor je... Is er dan ook geen manier waarop de medicijnen uit het buitenland, voor de goedkopere prijs, gehaald kunnen worden? Da's toch ook erg he, dat je op diverse fronten ZO machteloos bent :'(
Rosita
5-sterren
Berichten: 543
Lid geworden op: Vr 28 Mar 2003, 10:24
Locatie: NH
Contact:

Re:Update Ammy

Berichtdoor Rosita » Ma 13 Dec 2004, 19:29

JaDi74 schreef:Wat een rotbericht zeg. Jammer dat het niet goed gaat. Is het misschien te achterhalen wat er voor medicatie in die medicijnen zit. Zodat je hier in Nederland een ander alternatief kan nemen. Of met homeopatische middelen iets kan doen? Voor nu heel veel sterkte en ik hoop dat het gauw weer beter gaat. Dikke knuffels voor de beestenboel.

Jacqueline


Het is mij bekend om welke 2 stoffen het gaat, het probleem is dat ze niet zonder recept te koop zijn :(. De een is een hele sterke antioxidant (n-acetylcysteine), de ander zorgt ervoor dat het fibrine rond de zenuwen minder snel wordt afgebroken (aminocaproic acid). Het meeste zit ik nog met het feit dat de specialist in Emmeloord geen woord heeft gesproken over deze medicijnen, daar ben ik zelf achter moeten komen. Er is alleen gesproken over anabolen. Er is één man (prof. Clemmons) in Amerika die veel onderzoek doet naar DM, en ook onderzoekt welke medicijnen de progressie kunnen remmen. Hij is ook erg op de hoogte van nieuwe medicijnen bij MS omdat dit volgens hem het zelfde is als DM. Dankzij hem schrijven de meeste DA in Amerika deze medicijnen standaard uit bij DM en zijn 80% van de honden ongeveer 4 jaar lang stabiel. Ik zelf krijg de indruk dat ze in Nederland mijn hond liever vol stoppen met prednison, anabolen en andere troep, dan dat ze is wat anders proberen >:(. Nu zijn deze medicijnen wel erg duur, maar als Ammy afgelopen april na zijn diagnose gelijk de medicijnen had gekregen dan had hij nu nog prima kunnen traplopen. Het punt is dat ik graag de keus had willen hebben net zoals ik nu voor desensibilisatie heb gekozen i.p.v. prednison (ook iets wat maar weinig DA adviseren). Ik zal trouwens deze week eens Emmeloord bellen om te vragen of ze wel weten dat deze medicijnen bestaan. Zo ja, dan krijgen ze de wind van voren >:(.

Groetjes Rosita
Rosita
5-sterren
Berichten: 543
Lid geworden op: Vr 28 Mar 2003, 10:24
Locatie: NH
Contact:

Re:Update Ammy

Berichtdoor Rosita » Ma 13 Dec 2004, 19:47

Peet schreef:Hai Rosita,

Wat spijtig dat Ammy zo achteruit gaat...Ik weet precies wat je doormaakt, want Beau heeft ook DM....Ik zie hem ook waggelen en slippen met zijn achterhand en dan houd ik mij hart vast.

Maar ik merk wel dat de anabolen-injecties hem goed doen. Hoewel hij vreemd rent (als een konijn: zijn beide achterpoten tegelijkertijd), kan hij tenminste nog een spurtje trekken. En hij heeft de DM dus al ruim 2 jaar!

Heb jij Ammy al eens een anabolen-shot laten geven? Hoe je er ook tegenover staat (ik was er in eerste instantie ook niet voor) helpt het Beau echt!


Hopelijk gaat het met Ammy tijdens de zomer weer wat beter, maar ik zit er inderdaad serieus over na te denken om hem een anabolen shot te geven als hij erg snel nog verder achteruit gaat. Bij de diagnose zei de specialist dat het nog wel een tijd zou duren voordat dat nodig was, het gaat dan toch veel sneller dan dat we hadden verwacht. Afgelopen april merkte we eigenlijk alleen dat Ammy niet helemaal goed liep, maar het was toen nog niet heel zichtbaar. In nog geen 8 mnd is hij dus behoorlijk achteruit gegaan (als mensen hem zien lopen denken ze dat hij HD heeft). Ook Ammy zet zich met 2 achterpoten af als hij rent, maar tegenwoordig rent hij liever niet dan wel. Ook met plassen heeft hij grote moeite om zijn poot omhoog te houden. Zijn spierkracht is erg afgenomen, maar zolang hij nog niet in elkaar zakt met rennen en ook nog uit zichzelf op kan staan, denk ik dat we wachten met de anabolen tot van de zomer. Zo te horen zal het hem erg goed doen :), ik weet alleen niet hoevaak zoiets gegeven mag worden en hoelang het werkt, Peet zou jij mij dat kunnen vertellen.

Groetjes Rosita
Peet
5-sterren
Berichten: 1909
Lid geworden op: Ma 26 Jan 2004, 15:39

Re:Update Ammy

Berichtdoor Peet » Di 14 Dec 2004, 14:26

Beau heeft 2 weken geleden zijn 2e shot dit jaar gehad. Dus hooguit 2 shots per jaar, dat vind ik echt te overzien hoor. Het punt is dat je er niet te lang mee moet wachten, want hoe slechter het signaal via de zenuwen doorkomt, hoe minder de anabolen werken. Ik vergelijk het altijd maar met een telefoontje: je kan de mooiste gsm hebben, maar zonder signaal....heb je geen verbinding.

En hoewel Beau dus allerlei immun-gerelateerde problemen heeft ( oa reakties op entingen), heeft hij van deze anabolen echt geen last.
Ik zou het zeker een keer met Ammy proberen!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:Update Ammy

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten