Carnibest en eendagskuiken

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Barfplaats
Gesponsord bericht

Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Barfplaats

Lolkje
1-ster
Berichten: 28
Lid geworden op: Wo 29 Dec 2010, 16:48

Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Lolkje » Do 30 Dec 2010, 11:10

Hoi allemaal, ik ben Loes en ik heb twee katten, Smokey en Mickey. Mickey is het jong van Smook en is nu 6,5 maanden. Smokey eet geen vers, maar Mickey is verzot op Carnibest en eendagskuikens. Daarom ben ik me nu nog wat meer gan verdiepen in wat ik hem kan geven. Hij eet per dag 3 eendagskuikens en de rest carnibest (vlees). Ik heb het idee dat (omdat Cb compleet voer is) dat dit voldoende gebalanceerd is, maar misschien denken jullie daar anders over? Ook lijkt me meer variatie leuk voor hem, vooral omdat hij zo gek is op de kuikens, misschien muisjes (die verkopen ze hier ook in de dierenwinkel)??
Gebruikersavatar
Elise Lecarme
3-sterren
Berichten: 228
Lid geworden op: Vr 26 Mar 2010, 16:34
Locatie: Malden

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Elise Lecarme » Do 30 Dec 2010, 13:18

In eendagskuikens zit niet zo veel voedingswaarde, hier krijgen ze 1 tot 2 keer per week ieder twee kuikens, maar ik zie het meer als snackje tussendoor.
Limpy
5-sterren
Berichten: 2400
Lid geworden op: Wo 13 Jan 2010, 12:17
Locatie: Amsterdam

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Limpy » Do 30 Dec 2010, 13:20

:hi:

CB is idd compleet, je zou de div smaakjes xan cb kunnen afwissselen (ik ben dol op spruitjes maar hoef ze ook niet elke dag) of deed je dat al?
Muizen zijn relatief prijzig, ik voer ze daarom niet al te vaak.
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13399
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor koekje » Do 30 Dec 2010, 14:49

Welkom!

Kuikens zijn zeker niet slecht, maar geen complete prooidieren en wat laag in voedingswaarde (iig bot). Hoe meer kuikens in je menu, hoe minder plek voor andere dingen. 3 per dag (x 7 dagen) is 21 per week, dat is zowat een kilo! Ik vind dat niet gebalanceerd genoeg.
Variatie is goed. CB is compleet, maar als je meer dan 30% andere dingen gaat toevoegen, komt de compleetheid van de CB wat meer op losse schroeven te staan.
Compleet voeren doe je over een periode (zeg 2 weken) en compleet qua verhoudingen en minimaal 4-5 diersoorten. Af en toe een eitje (of kuikentje dus) erbij en soms wat vette vis voor de omega's.

Ik zou meer CB geven en afwisselen in andere smaken, maar ook andere merken kvv.
Minder kuikens voeren; 2 per week (max 3) is meer dan genoeg. Geef eens een ander prooidiertje (muizen, ratten, gerbils, kwartels, duiven). Met een kwartel of duif kan hij wel een hele dag doen, mss zelfs 2 en hoef je dan geen CB meer bij te geven. Een volwassen prooi is een complete prooi. Kuikentjes zijn babykipjes, dus niet compleet. Ik zie een kuikentje meer als een donzig ei, want ze bevatten namelijk aardig wat eigeel en eigenlijk geen bot (kraakbeen is geen bot).

Ratten en muizen kan je in verschillende maten kopen. Wil je een complete prooi, let dan op de maat. Vanaf maat regular zijn ze volwassen en dus compleet. Voor een muis is dat dacht ik 25 gram en rat vanaf 150 of 200 gram. Ik geef ook wel kleinere ratten (weaners), maar zorg er voor dat de rest van mijn menu wel zodanig is dat het compleet is.

Wil je niet rekenen (lijkt in het begin ingewikkeld, maar is het overigens niet); geef dan als hoofdmoot complete kvv voor meer dan 70% van het totale menu. Wissel af in smaken en merken.
Voor de overige procenten kan je wat dingen bijgeven. Kleine prooitjes dus, of wat barfdingetjes. Er zit meestal ruim voldoende orgaan in CB, dus dat hoef je er niet bij te geven. Af en toe een vleesbotje of lapje spiervlees kan wel. Dingen die je erbij geeft, bij voorkeur een diersoort die nog niet in de kvv zit.
Lolkje
1-ster
Berichten: 28
Lid geworden op: Wo 29 Dec 2010, 16:48

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Lolkje » Do 30 Dec 2010, 16:16

Ok, dank jullie voor de informatie. Ik zal in de dierenwinkel vragen naar andere smaken CB. Ik las hier ergens het menu dat door een lid gegeven werd en dat was dagelijks als ontbijt 4 eendagskuikens (het waren grote eters), dus dacht dat ik wel goed zat met de carnibest rest van de dag. Ook had ik gehoord dat een kuiken juist een mooi uitgebalanceerd maal was.
Wat geven jullie nog meer voor kant en klaar versvoer? En waar is het eventueel te bestellen? En hoe kom je aan een hele duif, kwartel of rat?
Laatst gewijzigd door Lolkje op Do 30 Dec 2010, 16:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13399
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor koekje » Do 30 Dec 2010, 16:42

Ik geef hier ook aardig wat kuikens, maar niet meer dan 4 per week. Ot eet er niet meer dan 3, Sien niet meer dan 4 omdat die geen ratten en muizen blieft. Ik vind dat soort dingen wel erg handig in de ochtend, want vaak haast en snel weg en met zulke dingen hoef ik dan geen politieagent te spelen.

Ik haal mn kwartels en duiven en ratten/muizen bij Kiezebrink, ik bestel er 4x per jaar. Sommige versvoerleveranciers hebben ze ook en sommige dierenwinkels ook. Kiezebrink is het goedkoopste. Bij de poelier (ja voor menselijke consumptie) kan je ook kwartels halen, is wel duur.
Verschillende soorten kvv kan je in de dierenwinkel halen (kunnen ze mss voor je bestellen) en bij verschillende versvoerleveranciers. Voor andere merken kvv kan je op hun website kijken bij verkooppunten, of anders een mailtje sturen.
Aantal leveranciers met uitgebreid assortiment: Lupa, Herby (geen kvv en geen ratten/muizen, wel kale kwartels), Gelukkig Dier, Dogshape (muizen en ratten in maar een paar maten). En Kiezebrink natuurlijk (weinig kvv).

Ik geef overigens geen kvv, maar stel de menus zelf samen. Sien eet het zo en voor Ot gaat het door de molen.
Volgens mij wordt het meeste aan kvv bij de dierenwinkel en verkooppunt gehaald. Bij sommige mensen met honden (eten meer) lees ik wel eens dat ze een enorme hoeveelheid direct bij de fabrikant halen, om zo staffelkorting te krijgen. Om met katten aan staffelkorting te komen moet je of met meerdere mensen samen bestellen (kan gedoe zijn) of veel katten hebben.
Lolkje
1-ster
Berichten: 28
Lid geworden op: Wo 29 Dec 2010, 16:48

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Lolkje » Do 30 Dec 2010, 18:17

Dank je voor je uitgebreide antwoord!  ;)Ik heb eens op die sites zitten kijken (Herby, Lupa), maar ik heb echt geen idee wat ik zou moeten bestellen. Als ik gewoon Carnibest of ander kvv  blijf geven kan ik dus het beste gewoon volwassen prooidieren geven om het mezelf niet moeilijk te maken. Ik zag bijvoorbeeld kwartels staan, die zijn dan compleet voer? En volwassen ratten en muizen dus. Ik zie ook botmix zalm staan dan is de verhouding vlees bot 50/50 dan zou daar bijvoorbeeld wat orgaanvlees bij kunnen (eendenhartjes zag ik staan?), zou ik dat ook zo kunnen doen? Oh echt, ik vind het maar moeilijk hoor!
Limpy
5-sterren
Berichten: 2400
Lid geworden op: Wo 13 Jan 2010, 12:17
Locatie: Amsterdam

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Limpy » Do 30 Dec 2010, 18:42

Lupa heeft verschillende kvv´s hoor: All Animal, haaksbarf, bibi, Darf, bandit, tinlo, eigen merk....
Ik verdwaalde anderhalf jr geleden ook net zo hard hoor... Daarom is BP ook zo fijn met vele info en tips!

De kwartels van kiezebrink zijn compleet met de ingewanden er nog in, die van herby meestal alleen met niertje en een ei erin (ook zonder veren)
Als je de kat 1 dag per week een kwartel geeft en de rest kvv maakt het niet zoveel uit als er geen/weinig organen in zitten daar hij de rest v/d week wel compleet eet.
Vis zou je ook op de markt kunnen halen, kun je ook met kleinere visjes beginnen (wel hele vis met kop en ingewanden en niet gerookt) en kun je dan ook per stuk kopen om eens uit te proberen en zit je niet aan een grootverpakking vast als ze het niet blieven.
(mijn katten vinden de meeste vis errug bah behalve garnalen, luxemonsters)
Leuke vissen zijn: panharing, (hors)makreel e.a. vette vissen. Zalmkoppen zullen te groot en te hard zijn voor katten, horsmakreeltjes zijn kleiner dan gewone makrelen.
Lolkje
1-ster
Berichten: 28
Lid geworden op: Wo 29 Dec 2010, 16:48

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Lolkje » Do 30 Dec 2010, 19:15

Ok dank je!! maandag dan maar voor het eerst hier naar de markt gaan (woon hier al bijna 4 jaar en nog nooit eens op de markt geweest). Ik zie bij Lupa kvv mixen bijv. een vlees compleetmix zonder gluten staan, ik neem aan dat die ook voor katten kan? En wat is dat glutenvrij eigenlijk, is dat belangrijk? en iemand ervaring met de zalm/vleescompleetmix (eigen merk van Lupa dus). Verder zie ik van Kiezenbrink konijnenmix, eendenmix etc. staan. Iemand ervaring met die mixen? Grof gemalen runderpens is toch zeker geen compleetvoer?
Limpy
5-sterren
Berichten: 2400
Lid geworden op: Wo 13 Jan 2010, 12:17
Locatie: Amsterdam

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Limpy » Do 30 Dec 2010, 19:33

Die lupa kvv dat is hun eigen merk of van kiezebrink-> ik heb dat wel eens gegeven maar deed er dan wat extra spiervlees bij omdat ze anders te hard poepten,
De andere merken die ik noemde staan links in het balkje vermeld onder een eigen knopje....
Denk dat je wel even moet opletten dat het mixen voor de kat zijn, in hondenversies zit vaak ook pens in en veel katten lusten dat niet (sommige zotten weer wel) Het riekt nl nogal...
Als het pens alleen is is het idd geen compleet voer, als jij je kat dat puur kunt laten eten vind ik het knap  ;D
Dat eet zelfs mijn rooie bikkel alleen maar een kleine hoeveelheid door het vlees heen.

Glutenvrij is zonder rijst
Lolkje
1-ster
Berichten: 28
Lid geworden op: Wo 29 Dec 2010, 16:48

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Lolkje » Do 30 Dec 2010, 19:43

Oh oh de ene vraag roept de andere weer op.. wat is dan spiervlees?
En welke van de Kiezenbrinkmixen raden jullie aan? En die van Lupa (vleescompleet) is oke? :-[
Limpy
5-sterren
Berichten: 2400
Lid geworden op: Wo 13 Jan 2010, 12:17
Locatie: Amsterdam

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Limpy » Do 30 Dec 2010, 19:54

Spiervlees is vlees zonder bot erin. (kipfilet, sudderlapje, biefstuk etc)

Met die mixen kan ik je ook niet helpen, heb ik maar 1x geprobeerd wegens geen succes bij mijn monsters.
Fazant en haas wel hebben een heel sterke smaak, je zou dan beter een wat neutralere smaak als kip, eend konijn kunnen proberen voor de 1e keer.

Had je hier op BP al de zoekfunctie gevonden? (zoeken in blauwe balkje bovenin) daar effe *kiezebrinkmix* intikken, er staan nl wel een paar topics over waar je gebruikers ervaringen kunt vinden, altijd handig om te lezen.
Lolkje
1-ster
Berichten: 28
Lid geworden op: Wo 29 Dec 2010, 16:48

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Lolkje » Do 30 Dec 2010, 20:04

Ok, ga ik doen, dank je wel!  ;)
Lolkje
1-ster
Berichten: 28
Lid geworden op: Wo 29 Dec 2010, 16:48

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Lolkje » Di 04 Jan 2011, 11:44

Nou ben naar de markt geweest: geen poelier.. :( Vis was ook al niks, ze hadden geen verse makreel, heb er wel 1 besteld voor volg week. Hoe doen jullie dat met een makreel, die is te groot om in 1 portie te geven, kan hij ook de diepvries in?
Ik zou dolgraag ergens muizen, ratten duif bestellen, maar loop aan tegen idioot hoge bezorgkosten (20 euro Kiezenbrink geloof ik) terwijl ik alleen het een en ander wil proberen (kijken of er een muis, kwartel, rat ingaat)..
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13399
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor koekje » Di 04 Jan 2011, 12:14

Als ik verse makreel geef van de markt, zijn dat horsmakrelen. Die zijn formaat sardien. De kans is zeker aanwezig dat je bij een grote markt-makreel zo'n gerookt geval krijgt.
Ik bestel zelf bij Kiezebrink met mensen samen. Zo kom ik aan het bestelbedrag dat ik geen bezorgkosten heb.
Toen ik nog iet bij Kiezebrink bestelde, bestelde ik wel eens met anderen bij Gelukkig Dier mee, liet ik moeders naar de Frettenstichting in Breda rijden (zus woonde toen ook in Breda op kot, dat was makkelijker te combineren als ze daar dan toch op visite ging of naar de Ikea), en ik heb ook wel eens ratten en muizen bij Dogshape besteld. Voor Oost-brabant kan je ook bij Lupa terecht voor dat soort dingen en voor dat gebied heeft ze minder vervoerskosten (ze komt ook naar w-brabant, maar dan meer vervoerskosten).
Prooidier in H'sum verkoopt volgens mij ook nog steeds proefverpakkingen met knaagdiertjes. Ik heb ook een keer zo'n doosje gehad om mee te beginnen (en toen kwam ik erachter dat Ot er idolaat van is). Ze hebben een webshop en versturen de dingen dan met de post in zo'n piepschuimdoos.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Carnibest en eendagskuiken

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten