Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
El_Kato
5-sterren
Berichten: 1347
Lid geworden op: Do 17 Aug 2006, 23:02
Locatie: Alkmaar

Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor El_Kato » Ma 06 Dec 2010, 21:42

Oke beetje panisch misschien maar maar me er soms zorgen over en nou ja he....  ???

Mijn eerste hond Dondi had vrij ernstig HD en nu heeft ze een prima leven gehad maar het is niet leuk om niet met je hond te kunnen doen wat je graag wilt doen.

Onze tweede hond Manu heeft danwel geen HD maar wel een misvorming in zijn ruggengraad waar hij last van heeft als hij te druk gedaan heeft. Hierdoor kunnen we niet met hem doen wat wat we graag zouden willen doen.

Nu hebben we een pupje Rana we hebben voor zover mogelijk goed opgelet bij welke fokker we haar gekocht hebben maar Old English Bulldog is geen erkend ras en er wordt erg gesjoemeld met stambomen etc. Volgens de fokker heeft haar vader A heupen en haar moeder A/B heupen. Zou goed moeten zijn en we hopen met deze hond een gezonde hond te hebben. 

Vanwege mijn eerste hond heb ik me toendertijd behoorlijk verdiept in HD en het ontstaan daarvan. Ze barft volledig, ik let er goed op dat ze niet teveel krijgt maar een beetje schraal blijft. Qua beweging letten we erop dat ze niet overbelast raakt maar dat is best lastig met een andere hond in huis en daarnaast barst ze van de energie waar ook iets mee moet gebeuren.

Nu valt mij al een tijdje op dat als ze rent ze huppelt als een konijn en dat lees je altijd weer als een van de symptomen. En nu zei mijn moeder van het weekend in al haar enthousiasme dat ze het zo leuk vond dat Rana net zo loopt als dat Dondi altijd deed...... Dondi had hele slechte heupen waardoor ze altijd wiegde met haar heupen.

Nou ja het is een pupje van 9 weken oud dus er is eigenlijk nog niets over te zeggen maar door die opmerking van mijn moeder zag ik mijn geest alweer vliegen....

Ze krijgt in iedergeval goed te eten en we proberen de beweging een te beperken zodat ze niet overbelast raakt. Dat is overigens niet altijd gemakkelijk bij zo een energiebom dus als iemand nog tips heeft om haar geestelijk bezig te houden zodat ze lichamelijk wat rustiger aan kan doen hoor ik het graag  :)

Nou ja wat ik al zei beetje panisch misschien maar hoor graag wat jullie ervan vinden....
Gebruikersavatar
Els&Flow
5-sterren
Berichten: 2797
Lid geworden op: Za 04 Jul 2009, 12:26
Locatie: Den Haag

Re: Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor Els&Flow » Ma 06 Dec 2010, 21:57

Ik vind dat als je twijfels hebt over HD/ ED je zsm foto's moet laten maken om voor jezelf zekerheid te hebben. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter het evt te behandelen is.

Verder de gebruikelijke maatregelen in acht nemen: niet laten rennen op gladde vloeren, mul zand, ik ben zelf geen voorstander van het spelen met andere puppen op jonge leeftijd, ook niet ik het kader van socialisatie na de training, en beide honden geen trekspelletjes laten doen. Maar daar zal je zelf ongetwijfeld ook al aan hebben gedacht. ;)

En uiteraard: Lekker gaan genieten van je hondje, niet teveel piekeren daar word je hond niet beter van en jij ook niet..
Gebruikersavatar
May Linn
5-sterren
Berichten: 2472
Lid geworden op: Za 16 Mei 2009, 10:08
Locatie: Roermond

Re: Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor May Linn » Ma 06 Dec 2010, 22:07

Ik kan je gedachten en gevoel heel goed voorstellen ;)
Hier 3 honden in de prak (waaronder ook 1 met HD en 'huppeltje').
Ik bekijk mijn jonge herder dan ook met argusogenen vindt hem veel te 'los' lopen.
Daarna fluit ik mezelf terug, maak me gewoon net iets teveel zorgen.

Ook jou pup is nog erg jong, en dan zijn ze nog behoorlijk 'losjes' in hun gewrichten.
Ook is HD zeker niet alleen erfelijk, dus ook jou opvoeden zal ervoor zorgen dat je hondje zo goed als mogelijk opgroeit  ;)
De truc is een goede combi van bewegen en rust en niet teveel belaten qua springen, draaien enzo.
Dan liever buiten een kwartiertje langer rustig meelopen/draven, dan binnen de boel op stelten zetten omdat ze haar energie niet kwijt kan buiten.

Bij echte twijfel kun je natuurlijk even naar een goede dierenarts. Maar ik ben bang dat je hondje nog te jong is om te röntgenen.
Dus ga lekker genieten van je pupsel  :-*
Met die gedachten kwel je alleen jezelf, is toch zonde als dat een schaduw zou vormen over de leukste tijd met je doggy, puppytijd  :)
diergedrag
3-sterren
Berichten: 231
Lid geworden op: Vr 01 Aug 2008, 13:38

Re: Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor diergedrag » Ma 06 Dec 2010, 22:12

Ze is nog zo jong dat ik me er nu nog geen zorgen over zou maken. De hele fijnere motoriek moet nog komen. Goed dat je er zo op let maar als er geen andere dingen op gaan vallen dan zou ik me niet te druk maken.
Cindy de Wolf
5-sterren
Berichten: 2914
Lid geworden op: Vr 09 Sep 2005, 21:39
Locatie: Den Haag

Re: Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor Cindy de Wolf » Ma 06 Dec 2010, 22:29

Ik kan me je angst goed voorstellen. Hier 2 HD honden waarvan 1 inmiddels is overleden weliswaar met kunst en vliegwerk 13 geworden maar toch...ook hier worden pups dus met argusogen in de gaten gehouden. Als je het echt vroeg wilt weten zou je kunnen overwegen om een pennhip foto te laten nemen. Dat kan vanaf 16 weken. http://www.kvgd-eersel.com/pennhip-mainmenu-47.html
Hanny
5-sterren
Berichten: 1090
Lid geworden op: Ma 06 Mar 2006, 10:52
Locatie: Oldenzaal

Re: Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor Hanny » Di 07 Dec 2010, 08:24

Als de fokker zegt, dat de heupen van de ouderdieren goed zijn, kan dat waar zijn, of een leugen.
Heb je er bewijs van, staat er ergens iets op foto's of zo.
Het is zo makkelijk gezegd, maar of het waar is???

Hanny
Gebruikersavatar
El_Kato
5-sterren
Berichten: 1347
Lid geworden op: Do 17 Aug 2006, 23:02
Locatie: Alkmaar

Re: Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor El_Kato » Wo 08 Dec 2010, 15:47

Bedankt voor de reactie´s.

Tja haar vader komt uit amerika en zou daar tot de top behoren, IPO (of iets vergelijkbaars daar) gecertificeerd zijn en veel in IPO gerelateerde evenementen uitgekomen zijn en daar tot de kampioenen behoren. Volgens de website van de amerikaanse kennel heeft hij A heupen maar goed ik heb de vader zelf niet gezien en ze kunnen het natuurlijk ook over een heel andere hond hebben..... Haar moeder is van een nederlandse fokker en daar heb ik een dierenarts verklaring ingezien van een nederlandse dierenarts.

We hebben met verschillende fokkers contact gehad en ik heb ervaren dat toch ook het gevoel bij ons heel erg mee komt spelen. Een van de fokkers waar we langs zijn geweest vertelde bezig te zijn om een DNA archief van haar honden en omdat ook binnen de rasvereniging op te zetten. Was een heel mooi verhaal in iedergeval en ze had erg mooie honden maar ze had er een stuk of 40 en later uit het verhaal begreep ik dat ze op een andere locatie ook nog een aantal honden had zitten. Daar heb ik dan weer niet zoveel mee.

Bij de fokker van Rana hadden we een goed gevoel en tja waar baseer je dat dan op..... Ik vertrouw er wel op dat het verhaal wat we gehoord hebben klopt en dat deze mensen het beste voor hebben met het ras en proberen hier met hun nesten iets aan toe te voegen.

ik ben zelf geen voorstander van het spelen met andere puppen op jonge leeftijd, ook niet ik het kader van socialisatie na de training, en beide honden geen trekspelletjes laten doen


Ga haar goed in de gaten houden en haar gedoseerd laten bewegen. Trek spelletjes mag wel maar onder voorwaarden ook vanwege de tandjes enzo. Tja en dat spelen met puppen toen ik dat las moest ik gelijk terugdenken aan mijn eerste hond die ik dus altijd liet spelen na de training....

Thx nogmaals....
diergedrag
3-sterren
Berichten: 231
Lid geworden op: Vr 01 Aug 2008, 13:38

Re: Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor diergedrag » Wo 08 Dec 2010, 17:23

Ik ben juist een groot voorstander van het (verantwoord) laten spelen van pups en zeker op zo'n heel jonge leeftijd! In wezen gaan ze eigenlijk al te jong uit het nest weg en spelen met andere honden is dan een klein beetje een compensatie. Ik zou wel in de gaten houden dat het leeftijds- en/of grootte verschil niet te groot is en het spel er lichamelijk gezien niet te ruw aan toe gaat voor de pups.
Het is helemaal niet gezegd dat jouw hondje HD gaat ontwikkelen en om haar alleen uit angst voor een mogelijk slechte invloed nu heel normaal sociaal gedrag nl. spelen te ontzeggen, vind ik veel te ver gaan. Het is ook absoluut niet zeker dat jouw eerder hond HD heeft ontwikkeld vanwege het spelen als pup.

Overigens hebben hondjes van die leeftijd nog maar een heel kort periodes dat ze achter elkaar actief zijn en het gaat dus toch maar om heel kort spelen met tijden van rust ertussen.
OEB Harley
1-ster
Berichten: 2
Lid geworden op: Di 07 Dec 2010, 19:45

Re: Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor OEB Harley » Wo 08 Dec 2010, 18:11

Ik zou juist ook idd lekker laten spelen...
je mag zelf bepalen wanneer het spel is afgelopen..
spier ontwikkeling is juist erg belangrijk.
vanaf een halfjaar kun je mee naast de fiets 5 min iedere maand 5 min erbij.
tegen die tijd kun je ook lekker met je oeb zwemmen.

mijn oeb is nu elf maanden... ik zorg dat hij het meeste speelt op de kleed,
toen hij nog wat jonger was.
nu is het inmiddels best een spier bonk.
heb hem eerst op kvv gehad
daarna kwamen er kippenvleugels.
sinds twee of drie maanden eet hij ook braadkuiken van jumbo.
en hele pesnlappen.. noem maar op..
kippenvleugels moet je wel zelf vast houden..
eerst de ene kant het bot kapot laten bijten.
en dan zeg je los pak je de andere kant ook goed kapot laten bijten.
dan mag hij het pas op eten.. zo heb ik dat maanden gedaan..
lekker kipfillet geven is stukjes knippen..
paar keer per week een rauw eitje erbij.
en 1 keer in de week een sardientje.

ik dacht eerst ook aan hd dat hij met zijn achterpootje soms met zijn nagels over de grond heen sleep,binnen...
maar nu heeft hij nergens last van...

lekker vaak uitlaten minimaal 5 keer perdag. eerste maand steeds vijf min.
iederemaand vijf min erbij...

ik liet mijn hond wel eens spelen met oudere honden, maar als ik kon over doen,zou ik het liever niet meer doen.
gewoon lekker met hondjes van zijn eigen gewicht.

en ik zou de pup ook niet al te slank houden..
want zijn lichaam is volop in de groei, dus hij heeft voedsel nodig...
eigenlijk best veel voedsel nodig...

is hij te dik geef je iets minder...
maar dat gaat er zo  snel weer vanaf...

niet teveel bot geven als hij pup is...
maar wat vaker een rauw eitje erbij..

ik hoop dat je hier wat aan hebt...
bij mij is het een succes verhaal geworden...
;)
OEB Harley
1-ster
Berichten: 2
Lid geworden op: Di 07 Dec 2010, 19:45

Re: Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor OEB Harley » Wo 08 Dec 2010, 18:21

ook niet achter een tennisbal aan laten rennen.
Een tennisbal is trouwens ook slecht voor zijn tanden...
gladde vloeren vermijden... of een dik kleed erop..
als je denk het spelen gaat te hard kappen ermee...
volg je gevoel.. om het maar zo te zeggen..

dit is wel zo'n beetje wat ik je kan mee geven...
Gebruikersavatar
El_Kato
5-sterren
Berichten: 1347
Lid geworden op: Do 17 Aug 2006, 23:02
Locatie: Alkmaar

Re: Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor El_Kato » Zo 12 Dec 2010, 10:16

Mijn eerste hond was een amerikaanse bulldog en onze tweede hond is een kruizing amerikaanse bulldog X dogo argentino. We laten haar met mate bewegen, spelen/wandelen etc.  Ze moet alles natuurlijk wel meekrijgen maar ook voldoende rust krijgen. Ze krijgt goed eten en veel meer kunnen we nu niet doen of zien. Als ze een jaar is en ik nog twijfels heb laat ik haar rontgenen (als dit al kan op die leeftijd) en tot die tijd ga ik er van genieten  ;)

Het stomme is dat ik me heel veel niet meer herinner van dat Dondi en Manu klein waren........ vind ik wel jammer  ???
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Tekenen van HD wanneer herkenbaar..?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten