wat een verschil!! (kalkoenhart)

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor Barfplaats

Nadia
5-sterren
Berichten: 6237
Lid geworden op: Ma 27 Jul 2009, 23:03
Locatie: Puth

wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor Nadia » Vr 13 Aug 2010, 15:14

Van de week orgaan geportioneerd.

Ik kwam wel een heel groot verschil tegen tussen 2 harten. Ik kan me nu ook heeeeel goed voorstellen dat de ene nekken boterzacht zijn en de andere vlijmscherp. Nekken zullen ook vast een dusdanig verschil hebben.

Foto ter illustratie:

Afbeelding

114gram
Afbeelding

11gram
Afbeelding

Een verschil van dik 100gram op een kalkoenhart. Wel erg merkwaardig niet?
spickenstef
4-sterren
Berichten: 262
Lid geworden op: Zo 09 Sep 2007, 21:03
Locatie: neerpelt ( belgië)
Contact:

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor spickenstef » Vr 13 Aug 2010, 15:16

t'zal van een oude kalkoen en een jonge kalkoen zijn denk ik
Migudu

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor Migudu » Vr 13 Aug 2010, 15:17

:o :o :o :o
Ongelooflijk!! Hoe kan dat ???

Groetjes,
Gerda
Nadia
5-sterren
Berichten: 6237
Lid geworden op: Ma 27 Jul 2009, 23:03
Locatie: Puth

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor Nadia » Vr 13 Aug 2010, 15:17

Daar ga ik ook vanuit ja. Maar ik kan me best voorstellen dat je de nek van zo'n oude kalkoen niet graag zult voeren. Terwijl de nek van een baby kalkoenetje boterzacht zal zijn!
TMG1961
5-sterren
Berichten: 3578
Lid geworden op: Zo 11 Jul 2010, 23:15

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor TMG1961 » Vr 13 Aug 2010, 15:18

Moet een stevig kalkoentje geweest zijn
Lizzy
Moderator
Berichten: 55306
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor Lizzy » Vr 13 Aug 2010, 15:20

Volgens mij heb je daarnaast (naast jong en oud) ook nog wel verschillende rassen. Waarbij er sommige echt enorm zijn en andere petit blijven.
Migudu

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor Migudu » Vr 13 Aug 2010, 15:20

Nadia schreef:Daar ga ik ook vanuit ja. Maar ik kan me best voorstellen dat je de nek van zo'n oude kalkoen niet graag zult voeren. Terwijl de nek van een baby kalkoenetje boterzacht zal zijn!


Ja, en of ze van een oude of jonge kalkoen zijn, staat er nooit bij.
Ik ga ze toch maar niet voeren...

Groetjes,
Gerda
Gebruikersavatar
Eranthe
4-sterren
Berichten: 339
Lid geworden op: Di 18 Nov 2008, 01:01

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor Eranthe » Vr 13 Aug 2010, 15:30

Ik had laatst hier zulke dikke en grote kalkoennekken. Echt nog nooit eerder gezien.
Toen ik het verschil in hart zag dacht ik in eerste instantie ook aan oud en jong.
Gebruikersavatar
cindy5409
4-sterren
Berichten: 490
Lid geworden op: Ma 07 Jun 2010, 22:41
Locatie: Heerlen

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor cindy5409 » Vr 13 Aug 2010, 15:33

Je had me al een verschil laten zien maar dit is wel extreem
Lizzy
Moderator
Berichten: 55306
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor Lizzy » Vr 13 Aug 2010, 15:49

Een lesje kalkoen :biggrin2:

Deze heden ten dage grootste en zwaarste struisvogel is afkomstig uit Noord-Amerika en Mexico. Na de ontdekking van Amerika troffen de Spanjaarden bij de Indianen getemde wilde kalkoenen ('Indiaanse kippen') aan. Ze brachten ze in 1520 mee naar Europa, waar ze al snel in Engeland en later ook in Frankrijk, in Duitsland en bij ons werden aangetroffen. Kalkoenen zijn grote vogels op hoge poten, ze hebben een krachtig, naar de staart aflopend lijf, een brede borst en een kale, met wratten beklede kop. Volgroeide hanen hebben een zwarte verenpluim op de borst en hennen een wrat. Kalkoenen worden ingedeeld naar kleur en gewicht. De meest
voorkomende kleuren zijn brons met een zwarte glans, volledig zwart met een fluwelen glans en wit (de witte kalkoenen hebben momenteel de grootste economische betekenis). Bepaalde rassen hebben een zwarte rand aan de witte veren. De Rode Bourbonkalkoen is afkomstig uit Amerika. De roodvleugelkalkoen is een kruising van de bronzen en de Rode Bourbon, de zwartvleugelkalkoen van de bronzen en de roodvleugelkalkoen. Naar gewicht worden ze onderscheiden in lichte (panklaar 3,5 tot 5 kg), middelzware (panklaar 7 tot 1 0 kg) en zware kalkoenen (panklaar 10-1 2,5 kg en als ze heel zwaar zijn tot 1 8 kg). De hanen worden geslachtsrijp als ze 31 weken oud zijn, hennen met 30 tot 32 weken. Kalkoenen leggen het hele jaar door; in totaal circa 150 eieren die 75 tot 90 gr. per stuk wegen. Het mesten van kalkoenen gebeurt in hokken op de begane grond.  Er zijn nog veel kleine kalkoenfokkers die hun kalkoenen vrij laten lopen, maar het grootste aanbod is afkomstig van een klein aantal grote fokbedrijven die hun producten bij de regionale fokkers afzetten. Criteria die van belang zijn bij het fokken zijn snelle groei, hoge weerstand en een hoog vleesgehalte bij een zo laag mogelijk gewicht aan botten. Hennen van 8 tot 1 2 weken en 5 kg levend gewicht worden als hele kalkoen verkocht; hennen van 15 tot 18 weken daarentegen, die 7 tot 9 kg en hanen van 20 tot 24 weken, die levend 14 tot 16 kg wegen, komen in delen op de markt.

Kalkoenvlees is in voedingskundig opzicht hoogwaardig en wordt om die reden regelmatig voor diëten gebruikt. Het hoge eiwitgehalte (borst 24 procent, dij 21 procent) is rijk aan essentiële aminozuren en liet lage vetgehalte (borst 2 procent, dij 8 procent) is rijk aan waardevolle meervoudig onverzadigde vetzuren. Kalkoenen worden geslacht voor ze geslachtsrijp zijn en tot dat moment is het vlees van de hennen malser dan dat van de hanen. Een kalkoen bestaat uit verscheidene, in kleur en textuur van elkaar verschillende vleessoorten. De dijen zijn donker en vast van vlees, de borst is mager, mals en wit en het vlees bij de nek en aan de zijkanten is vetter. Het vlees van de kleine lendespieren, de oesters genoemd, geldt als een delicatesse. Het aanbod is in vergelijking tot andere gevogeltesoorten zeer gevarieerd. De kalkoen wordt als hele vogel (vers of diepgevroren), in delen (filet, dij, drumstick en vleugel), als schnitzel, goulashvlees of rollade of als verwerkt product (vleeswaar, pastei of gelei) verkocht.  Kalkoen is het hele jaar door verkrijgbaar.
Lichte kalkoenen, ook wel minikalkoenen genoemd, worden in hun geheel gebraden; oudere exemplaren worden verwerkt in eenpansgerechten en soepen. Kleine kalkoenen kunnen net als kippen (gevuld of ongevuld) worden gebraden. Van belang daarbij is dat de dijen, met name het onderste deel, veel pezen bevatten, die er voor de bereiding uit moeten worden getrokken.
202Spots
5-sterren
Berichten: 4782
Lid geworden op: Di 09 Mei 2006, 17:51
Contact:

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor 202Spots » Vr 13 Aug 2010, 16:00

Volgens mij is dat 'n kippenhartje wat tussen de kalkoen geland is... ;)
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 24070
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Sellingen
Contact:

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor Angelique » Vr 13 Aug 2010, 17:11

Zijn er in dat lesje kalkoen niet wat komma's weggevlogen :o
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: wat een verschil!! (kalkoenhart)

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten